Bekende Nederlanders staan in de rij voor VNL

De nieuwe klassiek-liberale partij VNL timmert flink aan de weg. Er wordt met verschillende BN’ers gesproken die zich willen aansluiten bij de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren.

Bekende namen zijn onder andere Bram Moszkowicz (zie dit commentaar van collega Michael van der Galien) en Jan Roos van PowNed, hoewel hij met meerdere partijen in gesprek is en we nog niet zeker weten welke. Ook enkele prominente ex-PVV’ers stapten al over naar het kamp van Bontes en Van Klaveren, van wie Laurence Stassen de meest bekende is. Voor de duidelijkheid: VNL doet niet mee met de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

Hoewel iedere bekende Nederlander met een authentiek rechts en liberaal geluid een aanwinst kan zijn voor VNL , denk ik persoonlijk niet dat Moszkowicz of Roos de aangewezen personen zijn om de kar te trekken. In de breedte kunnen ze daarentegen wel een toegevoegde waarde hebben. Vooropgesteld moet worden dat Bontes en Van Klaveren het zelf prima doen.

Wat betreft Moszkowicz: het lijkt me dat zijn achtergrond als topadvocaat die jarenlang topcriminelen vrij probeerde te krijgen – dat was immers zijn vak – niet echt een aanbeveling is om leider te worden van een partij die wil inzetten op een snoeihard veiligheidsbeleid. Dat zou niet erg geloofwaardig overkomen. Bij Roos ontbreekt het nog aan politieke en bestuurlijke ervaring.

Als je erover nadenkt welke prominente rechtse Nederlander VNL nu echt een duw in de goede richting kan geven en helpen om rechtse kiezers van VVD en CDA af te snoepen, dan komen al snel twee namen naar boven. De eerste is Rita Verdonk, hoewel ze zelf een terugkeer in de politiek min of meer uitsluit sinds 2012. De tweede naam die opkomt is Leefbaar Rotterdam-topper Joost Eerdmans, een sterke vertegenwoordiger van fatsoenlijk rechts, die nu bestuurlijke ervaring opdoet als wethouder in Rotterdam en de nationale politiek nog kent uit zijn periode als LPF-Kamerlid.

Het politieke avontuur van Verdonk met Trots op Nederland is mislukt. Er was een hoop gedoe met adviseur Ed Sinke en spindoctor Kay van der Linde. In haar VVD-tijd stond Verdonk bekend als een kordate, soms ietwat rechtlijnige minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Verder is het zo dat Rita Verdonk in 2006 als minister nogal ongelukkig optrad in de paspoort- affaire met Ayaan Hirsi Ali.

Er is in Nederland grote behoefte aan een nieuw asielbeleid, waarbij vluchtelingen worden opgevangen in de eigen regio en behoudens uitzonderingsgevallen niet meer worden toegelaten tot de EU en Nederland. Dus geen ingewikkelde jarenlange procedures meer, maar meteen terugsturen bij de grens. De internationale gemeenschap moet zich dan inzetten voor betere vluchtelingenopvang in de regio én om leefbare staten te scheppen in de gebieden van herkomst, desnoods door failed states zoals Libië onder curatele te plaatsen of er een VN-mandaat gebied van te maken. Het heeft echter weinig zin om de individuele vluchteling kwalijk te nemen dat die soms een loopje met de waarheid neemt om te overleven. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we dat zelf ook zouden doen in extreme omstandigheden.

Het was daarom in mijn ogen een ernstige inschattingsfout van Verdonk in 2006 om de zaak van Ayaan Hirsi Ali, die over haar naam gejokt had bij haar asielaanvraag, zó hard te spelen. Niet alleen heeft dit geleid tot de val van het kabinet-Balkenende II, het was ook een vreemde vertoning dat een prominente islamcriticus als Hirsi Ali, die hoog stond op de hitlijsten van moslim-extremisten, door iemand van haar eigen partij zwaar in de problemen werd gebracht.

Dit neemt allemaal niet weg dat Nederland zit te springen om een heldere lijn als het gaat om zaken als immigratie, integratie, asielzoekers en het tegengaan van bemoeienis van de EU of de VN met ons immigratiebeleid. Verdonk heeft veel kennis en bestuurlijke ervaring op juist deze vlakken en is ook geloofwaardig als hardliner op het vlak van veiligheid en criminaliteitsbestrijding. Zij zou in dat opzicht van toegevoegde waarde kunnen zijn voor VNL.

Daarbij heeft Rita Verdonk nog een pluspunt: ze heeft geen PVV-verleden en heeft bijtijds de VVD verlaten. Aan haar zal niet een imago van ‘PVV-overloper’ kleven en ze wordt ook niet geraakt door de corruptieschandalen in de VVD. Het gaat er overigens niet om de PVV of de VVD in de wielen te rijden, maar er is simpelweg behoefte aan een nieuw geluid op basis van een heldere klassiek-liberale (rechtse) visie. Een kleinere overheid, lagere belastingen, een streng veiligheidsbeleid en zo snel mogelijk een einde maken aan kansloze immigratie. Een boodschap die we ook horen van VVD en CDA, maar deze partijen zijn zo vergroeid met de elite in Den Haag en Brussel en het hieraan verbonden baantjescircuit, dat de rechtse praat van Mark Rutte en Sybrand Buma zelden wordt omgezet in daden.

VNL brengt een heldere klassiek-liberale boodschap. Politici als Rita Verdonk en Joost Eerdmans zouden dat geluid volgens mij prima kunnen vertolken en daarmee rechtse kiezers van VVD en CDA verleiden om bij Tweede Kamerverkiezingen op VNL te stemmen. Dat zou ook kunnen in een rol van lijstduwer, dus niet als politiek leider. Het zou sowieso goed zijn voor de geloofwaardigheid van VNL als enkele politieke zwaargewichten met bestuurlijke ervaring zich aansluiten, zodat de kiezer weet dat de partij over voldoende kader beschikt om hun woorden wél om te zetten in daden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

45 reacties

 1. beppie

  Jan je vergeet 1 ding. Zoals ze over politici zeggen “die verkoopt zijn moeder nog” Dat heeft Verdonk met haar beste vriendin Hirshi Ali gedaan. Hirshi Ali kreeg de rekening gepresenteert toen ze onder het genot van een kopje thee aan Rita mededeelde dat ze (onder druk) op Mark Rutte zou stemmen bij de leiderschapsverkiezing. Te lezen in 1 van haar boeken.

 2. W.H.J. Reiss

  VNL welkom ! Genoemde personen zijn allemaal gevallen personen. Niks mis mee, maar niet de 1e keuze. Ik wens ze succes met de vrijgevallen positie ter rechter zijde. Maar ik kies voor 1e keuze. Ik kies voor iemand, die niet Rechts en niet Links is. Maar voor iemand die er voor de mensen is ! De mensen van Nederland wel te verstaan !!!

 3. Mike V.

  Ik ben niet overtuigd door dit verhaal en blijf gewoon PVV stemmen.

 4. Willie.F

  Vaag verhaal

 5. arie_jansz

  Jan Roos, dat gedrogeerde mannetje dat zich liet fotograferen voor betaalde liefde?

  Mijn hemel, wie neemt VNL nog langer serieus met een maffiamaatje en een mannetje dat te lelijk is voor een echte vrouw

 6. Giny

  Jan Gajentaan

  Nu gaat u toch aan een paar punten voorbij!

  De heren Bontes en van Klaveren en mevrouw Stassen daar kleeft een heel groot
  Imago van PVV-overlopers aan!

  Ik noem het zelfs verraders van het eerste uur!

  Joost Eerdmans heeft al eens geprobeerd
  een partij op te richten, daar is niets van terecht gekomen!

  Het begint erop te lijken dat u zelf een
  visje aan het uitgooien bent!!!

  1. Staphylocoque

   Toch grappig dat Wildersaanhangers altijd weer vergeten dat Wilders naar de eigen maatstaven zelf een VVD-verrader is.

 7. Maaike

  Sorry, maar vraag mij toch echt af welke kwaliteiten Jan Roos heeft om in de politiek te gaan. Wat kan die man, behalve een beetje mensen sarren? Het enige wat hij waarschijnlijk heeft is dat hij wat mensen kent in politiek Den Haag. Rita Verdonk heeft volgens mij wel het juiste profiel voor VNL en politieke ervaring, maar zal ze dat nog willen? Moszkowicz heeft een te groot ego om in een partij te dienen. Maar er blijven vast nog wel mensen genoeg over ter rechter politieke zijde, toch?

 8. Mahomed de Eerste

  Jan Roos… een stuiterende autist; Eerdmans… wethouder van hondenmuilkorven R’dam; Rita Verdonk… gegokt maar finaal verloren; Bram Moszkowicz… need I say more?, en tenslotte Bontes en Van Klaveren zelf…
  Wat een tweederangs stelletje losers en druiloren.
  Moeten deze mensen NL uit het slop halen? Mwoehahahahahahahaha!

  1. Staphylocoque

   Nu nog zo’n lijstje met PVV’ers maken.

   1. arie_jansz

    Open deur?

    Zullen we beginnen met Grauss…

    1. Staphylocoque

     Goede eerste kandidaat voor het lijstje

 9. Giny

  U bent nog iemand vergeten!

  Lucas Hartong, die is bij de PVV weggaan
  omdat de PVV met foute mensen FN zou gaan samenwerken in Brussel!

  Wat doet VNL???

  Die noemen zich de zusterpartij van
  UKIP, die samen werkt met de extreem
  rechtse partij uit Polen!!!

  Daar heeft de heer Hartong kennelijk
  geen moeite mee!!!

  1. Mahomed de Eerste

   WTF is Lucas Hartong?

   1. Giny

    Lucas Hartong was van de LPF, heeft
    vervolgens voor de PVV in het Europarlement gezeten!

    Had altijd een hoge pet van hem op,
    helaas is het enige wat hij nu doet
    met bagger smijten naar de PVV!

    De rede waarom hij weg is gegaan heb
    ik in een vorige reactie geschreven!

    1. Mahomed de Eerste

     het was een retorische vraag Giny. Toch bedankt.

 10. Ongemakkelijk

  Het blijft me verbazen dat zoveel mensen, inclusief Jan, het accepteren dat Nieuwe Nederlanders dit worden door een loopje met onze wetten te nemen, door via leugens toegang te krijgen. Wil je dat soort mensen als buren hebben? of moeten we maar meteen minder eisen stellen?
  Als ze geen respect hebben voor onze regels, hebben ze dat ineens wel als ze zijn toegelaten? De vraag stellen is hem beantwoorden.

 11. cmsuijkerbuijk

  Het lijkt toch wel een érg kort rijtje “bekende” Nederlanders. Geen enkele echte zwaargewicht. Ik vrees voor VNL, dat het een doodgeboren kindje zal blijken te zijn!

 12. jangajentaan

  @Ongemakkelijk, ik vind dat je bij het jokken bij asielaanvragen wel de feiten en omstandigheden moet wegen.
  Als iemand een verhaal verzint van politiek vervolgd worden maar in feite een economische vluchteling is, dan is dat uiteraard een reden voor afwijzing. Overigens kom je daar in bepaalde gevallen nooit achter, of het duurt zo lang, dat de kinderen hier al ingeburgerd zijn en dan wordt het weer een uitzettingsdrama. Daarom pleit ik ook voor opvang in de eigen regio als stelregel.

  Jokken over je naam door mensen die deels in paniek zijn is weer van een iets andere orde.
  Laten we ons bijv. de situatie indenken van een joodse vluchteling in Europa die anno 1939 of 1940 een visum kon krijgen voor Amerika door het verhaal iets mooier te maken. Zou je zo iemand dat kunnen of moeten verwijten? Ik vind van niet.

 13. W.H.J. Reiss

  @Gajentaan
  Hetgeen ik niet zo goed begrijp is dat U van Hr, Wilders geen al te grote pet op heeft. Terwijl hij eigenlijk alleen maar de waarheid zegt ! Hij vertelt landverraders precies zonder te dralen hoe hij erover denkt. Dat gehuichel van politici, dat mooi schrijven en mooi weer praten, U weet het is ook niet aan mij besteed, waarom valt U daar voor ? Nu komen er plots een paar anderen, die min of meer in hetzelfde vaarwater zitten als Hr. Wilders en U doet of Jezus ‘himself’ geboren is. Het ‘Licht’ wordt opnieuw uitgevonden !
  .
  Zeg dan gewoon eerlijk: Ze lijken op mijn partij en ik hoor zo graag de waarheid, maar dan in een zodanig taalgebruik, dat dit voor mij zo lekker smaakt als honing !

 14. Lieftinck

  Nog meer versplintering, nog meer compromissen sluiten. Zolang VNL geen 76 zetels heeft, zullen ook zij compromissen moeten sluiten om mee te regeren, net zoals de VVD nu.

  We hebben genoeg aan 1 VVD.

  Oh ja, sommige vinden dat de PvdA gewoon het slaafje had moeten worden van de VVD, en gewoon het VVD verkiezingsprogramma had moeten uitvoeren.

  Erg realistisch.

 15. jangajentaan

  W.H.J. Reiss ik geef niet af op Wilders. Er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen tussen mijn visie en die van Wilders, daarom spreekt VNL mij wat meer aan, maar daarom ga ik niet afgeven op Wilders.
  Integendeel, ik denk dat als VNL wat groter wordt (wat ik hoop) ze regelmatig zullen moeten samenwerken met de PVV om veranderingen te bewerkstelligen, bijv. in het asielbeleid.
  Ik ben ook genuanceerder gaan denken over Wilders in vergelijking met twee of drie jaar geleden. Maar mijn probleem met Wilders c.q. de PVV is en blijft dat het vaak “van dik hout zaagt men planken” is.
  Laten we het moskee standpunt als voorbeeld nemen. Stond best zinnige dingen over in het PVV programma maar na een speech van Machiel de Graaf is het ineens: alle moskeeën moeten dicht. Dat gaat mij gewoon een stap te ver.
  Bouwstop: prima. Buitenlandse financiering uitsluiten: prima. Overheidssubsidiëring stoppen: prima. Bestaande mosskeeën beter controleren op het uitdragen van tolerantie: prima.
  Maar allemaal sluiten, is een heel vergaande maatregel die mogelijk juist tot radicalisering zou bijdragen, want moslims gaan dan “ondergronds”.
  Overigens ook het Front National heeft hier een veel gematigder standpunt over dan Wilders.
  Verder, vind ik dat de verzorgingsstaat hervormd moet worden en dat geluid is dan juist weer wat duidelijker bij VNL dan bij de PVV. die meer naar het midden is opgeschoven en op sommige punten zelfs meer op de lijn van de SP zit.
  Dit om even wat punten kort aan te stippen waarom ik niet op de lijn van de PVV en Wilders zit, maar dat heeft niets te maken met “bashen”. Gewoon met verschillen in politieke visie, dat mag toch wel benoemd worden?
  Wat mij betreft is het ook een open dialoog (ja ook met de PVV) en ik sta altijd open om ergens van overtuigd te worden op basis van argumenten.

 16. -Harry

  Hr Gajentaan ,

  Wat is het probleem als moslims ondergronds gaan ?
  Wat is onze controle ” bovengronds ” ?
  Het is een zeer geniepig soort tuig dat nooit de waarheid wil spreken , dus maak U maar geen illusies over de invloed die wij er over zouden kunnen hebben .
  Liegen is hun cultuur .
  En de terroristen werken toch al in ’t geheim .

  Laat ze lekker ondergronds gaan , letterlijk .
  En dan een enorme berg zand er op donderen !

 17. Two Ravens Black Kettle

  Ik ben gecharmeerd van Jantje Roos en Joost Eerdmans
  De rest is niks
  Bram M. en Rita Verdonk alstublieft zeg.
  En backstabbers hebben we ook al genoeg.
  Ik sta niet negatief tegenover een klassiek rechtse partij naast PVV die de rest van de VVD en CDA en wie weet ook delen van Islam’66 kan wegtrekken maar toch niet met Rita, Bram, Louis en Klaverboy ?

  Overigens heb ik toendertijd nog op Eerdmans en Pastoors gestemd. Volgens mij heette die club toen 1NL of iets dergelijks.

 18. JanvanEechoud

  Hi Jan.
  “Maar mijn probleem met Wilders c.q. de PVV is en blijft dat het vaak “van dik hout zaagt men planken” is”.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonen, Jan.
  Men wil het niet horen!
  En wanneer je de uitingen goed ontleed, vallen ze altijd mee. Je kent mijn uitdaging om 2 zaken te noemen waarin de pvv verwerpelijk zou zijn?
  En over de sociale inslag van de pvv…. Wanneer we geld aan ons eigen volk gaan besteden kunnen we ons wel permitteren de verzorgingsstaat over eind te houden.
  Mvg

  1. nick

   JanvanEechoud, helemaal mee eens!

 19. Jantje

  Eerst een duidelijk standpunt over de islamisering van Nederland van VNL, dan zal ik er eens over denken.
  De rest is bijzaak en kan een nederlandse regering toch weinig aan doen. Dat merk ik keer op keer.

 20. jangajentaan

  JanvanEechoud en Jantje: wat betreft de islamisering is dat een lastig verhaal, omdat we nu zien dat de moslim-gemeenschap inderdaad aan het radicaliseren is van binnenuit en wel in een veel sneller tempo dan we ooit gedacht hadden. Echter, ik vind toch nog steeds dat we moeten oppassen met generaliseren. Niet iedere moslim is een anti-westerse radicaal. Tot nu toe zijn het juist die half verwesterde crimineeltjes die het grootste risico vormen als ze eenmaal bekeerd zijn en doorslaan in het andere uiterste, zoals de Kaouachi broertjes in Frankrijk.

  Evengoed was voor de oorlog niet iedere patriottisch denkende socialist een nationaal-socialist, maar op enig moment was het toen misschien ook moeilijk om het onderscheid nog te zien, mede omdat radicale stromingen in crisistijd een aanzuigende werking hebben.

  Wilders heeft zeker de verdienste dat hij dit debat heeft aangezwengeld en misschien veel zaken vooraf beter heeft zien aankomen dan de gemiddelde Nederlander, waaronder ook ikzelf. Dat mag ook best wel eens gezegd worden, maar dat houdt niet ik dat ik daarom zou ophouden met kritisch nadenken of dat ik het dan automatisch eens ben met alles wat Wilders roept.

  Ergens daar tussenin dus. Dat zal niet een ieder tevreden stellen maar meer kan ik er niet van maken…

 21. Sorensen

  Je vergeet in je verhaaltje – dat niets anders is dan een poging ooit stemmen bij de PVV weg tehalen – te vertellen over de mislukking van 1 NL (ik stond op 4)
  VNL heeft zelfs de naam bijna overgenomen en bestaat uit mislukkelingen. Wij in die tijd niet.
  De uitslag was 9-0 en zal nu veel en veel hoger uitvallen in het voordeel van de PVV.
  Maar houd een keer op man met dat gezeur over een niet bestaande partij. het wordt te opzichtig.

  1. Dennis de Witte

   Beste heer Sørensen,

   Uw reactie bestaat uit één en al afgunst en misnoegen, een goedkope poging om VoorNederland weg te zeggen als mislukt PVV-aftrekseltje. Enorm jammer, omdat ik toch enigszins respect heb voor de manier waarop u betrokken bent geweest bij Leefbaar Rotterdam.

   U haalt in uw reactie EénNL aan, het jammerlijk mislukte initiatief van Marco Pastors en Joost Eerdmans, en stelt feitelijk dat zij wél een nieuwe, rechtse partij mochten oprichten en de heren Bontes en Van Klaveren niet. Waarom? Bestaat er een bepaald monopolie enkel en alleen voor niet-PVV’ers om hun eigen koers te kiezen? Betekent politicus zijn geweest voor de PVV automatisch dat er geen recht op verschil van inzicht mag zijn? Terwijl nota bene Geert Wilders brak met de VVD omdat hij zich niet kon vinden in de partijkoers, je zou zeggen dat er dus een precedent is.

   U zit voor de PVV in de Eerste Kamer en maakt dus deel uit van de partij. Juist daarom zou u moeten inzien dat het voor de rechtse politiek alleen maar goed zou zijn als er meerdere partijen toetreden tot het parlement met rechtse inslag. Op dit moment is de PVV de enige partij, ik snap daarom dat u zich bedreigd voelt. Maar u moet ook concluderen dat u als PVV zijnde in een isolement verkeert, waar het vrij lastig uitkomen is. Een extra partij -naast de PVV- zou dat isolement kunnen verlichten.

   Natuurlijk, u hoeft het niet eens te zijn met alles wat VNL doet en in haar partijprogramma heeft staan. Maar het argument dat de partij niet-bestaand is en/of geen enkel recht van betekenis heeft vind ik absurd. Daarnaast stelt u dat het enige doel van de partij het wegkapen van stemmen bij de PVV is. Even vergetend dat de partij een véél liberalere agenda heeft dan de PVV en simpelweg rechtser te noemen is. Maar goed, u heeft dus kennelijk liever meer liberale stemmen voor het CDA of de VVD? Dan kunnen we dat argument van ‘genoeg is genoeg’ ook meteen in de ijskast parkeren, niet?

 22. Giny

  Ronald Sorensen

  U heeft helemaal gelijk, er zijn hier op de
  site al zoveel partijen gesponsord,
  zal ze maar niet allemaal opnoemen!
  Jonge, jonge wat een rij met bekende
  Nederlanders, zal me een zooitje worden
  met al die weggelopen PVV-ers,
  Mislukkingen van bekende Nederlanders
  en met die figuren is het allemaal “peace
  and free” ?
  Achter de schermen werken ook nog zo’n
  stelletje verraders, die de belofte hebben
  gekregen om in de kamer te komen!
  Nou Ronald, we hebben genoeg meegemaakt bij de LPF!!!
  Dit zijn exact dezelfde egotrippers!

 23. Nicky

  Nederlanders zijn vaak te kritisch, en zo zelfs dat het ook tegen hen kan werken.

  Simpel PVV stemmen, ik zie nog geen echt grote blunders daar. En wat voor mij t belangrijkste is, Geert is tenminste te vertrouwen. En hij heeft er heel wat voor over. Eerlijkheid. Waar vind je dat nog?

  Daarbij, hij kreeg tot nu toe, meen ik, altijd gelijk; en wat zijn die correcte naäpers irritant zeg.

 24. JanvanEechoud

  “Niet iedere moslim is een anti-westerse radicaal”.
  R–
  Hé, Jan G….., je begint te klinken als Geert Wilders! 🙂

  Toon maar aan dat Wilders iets anders zegt, of bedoelt!

  “maar dat houdt niet ik dat ik daarom zou ophouden met kritisch nadenken of dat ik het dan automatisch eens ben met alles wat Wilders roept.”.
  R–
  Niks mis mee, Jan……..

  @ Dennis:
  “Even vergetend dat de partij een véél liberalere agenda heeft dan de PVV en simpelweg rechtser te noemen is”.
  R–
  Wil niet zeggen dat ‘rechts’ automatisch goed is.
  Ik wéét… en vóel dat wij onze verzorgingsstaat grotendeels overeind kunnen houden, in alle eerlijkheid.
  Maar…, het gaat niet eerlijk!
  We denken meer aan ánderen en vergeten dat als het ons straks slecht gaat, wij níemand meer kunnen helpen.

  Voor mij is het simpel:
  Je bestrijdt de Islam (in de huidige uitvoering) niet?
  Dan lever je ons land over aan de barbaren.

  Je bestrijdt de EU in zijn opzet niet?
  Dan ben je een landverrader. Aan een strafbepaling doe ik niet…, maar een verrader is zo iemand.

  Iemand die niet ziet dat ratten als Juncker kwaad in de zin hebben, horen niet thuis in een democratisch bestel:
  Juncker:
  — Over het verdrag van Lissabon
  “Natúúrlijk wordt er soevereiniteit overgedragen! Maar zou het intelligent zijn als ik de aandacht van het publiek hier op vestig?”.
  — Het Franse referendum
  “Als het een ‘ja’ wordt, zeggen we; we gaan verder, en als het een ‘nee’ wordt, zeggen we; we gaan dóór!
  — Over de introductie van de euro
  “We beslissen iets, laten het even sudderen…, en wachten af wat er gebeurt! Als niemand stampij maakt, want de meeste mensen begrijpen tóch niet wat er is gebeurd…., , gaan we stap voor stap verder tot er geen weg terúg meer is!”
  Over economie en democratie in de eurozone
  “We weten allemaal wat we horen te doen…, maar we weten alleen niet hoe we dan nog herkozen moeten worden als we dat eenmaal gedaan hebben!
  Mvg.

 25. jangajentaan

  @JanvanEechoud het is een interessante discussie en er zijn zeker overlappingen zoals ik al schreef.
  Over de verzorgingsstaat kun je idd discussieren.
  Van oorsprong ben ik een sociaal-liberaal dus niet zo keihard rechts of anti verzorgingsstaat, maar kom wel steeds meer tot de conclusie dat vrijwel iedere goedbedoelde regeling uiteindelijk uit de klauwen loopt omdat mensen dan teveel op de overheid gaan leunen (neem maar even de PGB-zorg als voorbeeld). Plus dat de verzorgingsstaat de verkeerde soort immigranten aantrekt… begin ik de laatste jaren toch meer te neigen tot het klassiek-liberalisme.
  Maar aan de andere kant vind ik ook dat je mensen die hun hele leven keihard hebben gewerkt niet in de kou mag laten staan (nuance dus).

  Wat betreft Islam heb ik een kritische benadering maar misschien iets minder ideologisch verbeten dan Wilders. In feite spreekt de houding van Marine Le Pen mij meer aan dan die van Wilders. Marine le Pen maakt meer het onderscheid tussen islam en islamisme, voor Wilders is het één pot nat. Daarmee wil ik niet zeggen dat Wilders altijd ongelijk heeft, maar ik vind de houding van Marine le Pen (die dus meer het onderscheid maakt) beter en uiteindelijk ook productiever.

 26. Giny

  Willen de bekende Nederlanders zich
  aansluiten, niet dringen AUB!!!!!!!!!!!!

 27. Rapunzel

  “Maar allemaal sluiten, is een heel vergaande maatregel die mogelijk juist tot radicalisering zou bijdragen, want moslims gaan dan “ondergronds”.

  Nou en? Ik vind alle moskeeën sluiten nog erg vriendelijk vergeleken met alle kerken slopen zoals de moslims graag doen. Eraan voorbijgaand dat ze al doende vaak eeuwenoude kunst naar de knoppen helpen.

  Wij zijn de moslims NIKS verschuldigd. Ze zijn ons opgedrongen, wij, het Nederlandse volk, hebben ze niet uitgenodigd, we hadden allemaal gelukkig oud kunnen worden zonder ooit wat van of over de islam te horen.

  Nu zijn ze hier en de brutaalste onder hen wrijven je graag onder de neus dat ze blijven, mij best.

  Maar dan wel leuk meedoen.

  En de beroepsmoslims die islamitische ondernemers lopen te bedreigen om mee te betalen aan de zoveelste haathut, die kunnen we ook missen als kiespijn.

  Nooit de laatste woorden van Theo van Gogh tegen Mo Bouyeri vergeten: “We kunnen er toch over praten?” Nee dus. Weg met die hap.

 28. Daniel

  Vandaag bekend gemaakt, Geert vond hem gisteren nog een verstandige man die zijn eigen keuzes maakt, nou VN mag blij zijn en Geert ook:

  De voormalige strafpleiter Bram Moszkowicz moet over de verdiensten uit zijn media-optredens, lezingen en het boek Maffiamaat aan de belastingdienst nog 165.895,50 euro betalen wegens niet afgedragen loon- en omzetbelasting. De schuld is in minder dan twee jaar tijd opgebouwd.

  En velen maar denken dat als je bekend bent in rechtse kringen je ook een goede politicus gaat worden.
  Zelf de PvdA is niet zo naïef, en die zijn naïef, tjonge tjonge.

  1. nick

   En daarom wil Bram de politiek in, dat verdient lekker en hij weet dat hij goed kan praten. Groot ego, eigen belang…

 29. nick

  Idd. Zachte heelmeester maken stinkende wonden!!
  Beter de keiharde waarheid dan de kool en de geit sparen, ze gaan dan allebei dood!

  Ik snap u wel Jan, maar het heeft geen zin om genuanceerd te praten!
  Wilders heeft simpel weg gewoon gelijk, dat heeft hij altijd gehad en we hebben hem nog nooit op een leugen kunnen betrappen.
  Hij vecht tegen de vooroordelen, rancune en machtswellust. Tegen te grote ego’s en niet willen weten wegkijkers.
  Hij moet leven met bedreigingen en met de gijzeling van zijn vrijheid. Daar kan je geen enkele nuance in ontdekken.

  De PVV is niet rechts of links maar realistisch! Dat realistisch meer rechts dan links is, is een waarheid als een koe. Links begrijpt dat woord niet eens.

  Wilders komt op en vecht voor ons land, zijn bevolking en vrijheid, daar is niets maar dan ook niets mis mee!
  Dat hij de juiste argumenten heeft dat onze “verzorgingsstaat’ niet totaal afgebroken hoeft te worden is absoluut niet ‘links’ maar terecht!

  Wat er in de zorg gaande is en bij onze ouderen die zorg behoeven ( waar wij ook snel toe zullen gaan behoren) is niet normaal meer! Het is intens droevig dat onze maatschappij zo is weggezakt en langzaam maar zeker onleefbaar wordt. ( Zorg maar ook veiligheid, onderwijs, leefruimte en ga maar door)

  En wat betrefd VNL, dat zijn verraders, te grote ego’s die er enkel voor zichzelf zitten en nog niet in de buurt van Geert kunnen komen.
  Geen PVVer zal op ze stemmen, misschien VVDers maar nooit genoeg om iets te betekenen. Ook die zg bekende nederlanders gaan daar zitten om hun eigen ego te strelen. Dat soort krijgt mijn stem nooit!

  Ik was ooit ook van mening dat het wel wat minder grof kon maar het had een doel, niemand had hem gehoord en nu kent de hele wereld hem en zijn/de waarheid. Groot respect dus en zeer te hopen dat hij ooit enkele van zijn idealen voor ons land kan verwezenlijken en mag waarmaken.

  Maar dan heeft hij wel onze stem nodig, dat als eerste!

  1. Jan

   Wellicht zullen de diehard PVV fans nooit VNL gaan stemmen. Maar hoeveel zetel vertegenwoordigen zij? Wellicht iets tussen de tien en vijftien zetels. Terwijl er in die hoek wel een potentieel van zo’n 35 zetels lijkt te liggen. Een goed alternatief voor de PVV zou, met een sterke lijsttrekker, zeker wel mogelijkheden kunnen hebben.

   Aan de andere kant zie je in andere landen ook nooit meer dan 1 grote extreem rechtste partij, dus erg voor de hand ligt de opkomst van een concurrent nu ook weer niet. Waarschijnlijk liggen er pas echt kansen wanneer Wilders stopt en de PVV uit elkaar valt.

 30. W.H.J. Reiss

  @Gajentaan
  Hr. Wilders is in zijn uitspraken een beetje ‘overdone’. Zou hij dat niet zijn dan zou niemand hem aanhoren. Hij heeft dus in deze Geen Keuze ! Ik denk dat U teveel naar de NPO gekeken heeft, waar netjes voorkomen en lief zijn voor elkaar toch de voorwaarden van onze beschaving zijn (Balkenende: U kijkt zo liev). Dat is ook Uw houding en VNL neemt dat min of meer ook over. Hun Keuze !
  Ik, nog meer dan Hr. Wilders, ben voor de waarheid en die krijg je recht in je gezicht of je dat nu leuk vindt of niet ! Nederlanders zijn mij te zeer mietjes geworden. Of zoals in een ander redactieartikel: ‘mammakindjes’!
  .
  U zegt:”Marine le Pen maakt meer het onderscheid tussen islam en islamisme, voor Wilders is het één pot nat.” Nou, ik ben daar gemakkelijk in. Wilders heeft altijd gelijk gehad wie bent U of ik dan om hier aan te tornen ? Daarnaast als U de handelswijzen van Wilders volgt, dan had U kunnen zien dat hij vaker zaken later afzwakt of als minder belangrijk afdoet ! Maar ze wel eerst sterk brengen, zoals b.v. geen enkele moskee meer ! Dat is een ínwissel product’ !

 31. Giny

  nick

  Fantastische reacties, daar heb ik niets aan
  toe te voegen!

 32. Jasterke

  Er stonden 4 bekende Nederlanders in de rij,
  dat was in héél wat jaren niet meer voorgekomen
  (de mensen waren wat vergeten om te dromen…)
  maar toen kwam Rita uit het niets ineens voorbij !

 33. Joop Klepzijkert

  De reacties gelezen hebbende vraag ik me toch af hoeveel kennis de meeste hier van de koran hebben? De islam is een kwaadaardige ideologie, die haaks staat tegen de democratie en heeft zijn eigen wetten. Dit geldt voor alle stromingen.

 34. HenryJoseph

  Als Jan Roos er bij komt moet ie wel z’n vrouw-onvriendelijke opmerkingen thuislaten. Wat ’n frustro!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.