Bekende Nederlanders staan in de rij voor VNL

Geen categoriemrt 12 2015, 11:00
De nieuwe klassiek-liberale partij VNL timmert flink aan de weg. Er wordt met verschillende BN’ers gesproken die zich willen aansluiten bij de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren.
Bekende namen zijn onder andere Bram Moszkowicz (zie dit commentaar van collega Michael van der Galien) en Jan Roos van PowNed, hoewel hij met meerdere partijen in gesprek is en we nog niet zeker weten welke. Ook enkele prominente ex-PVV'ers stapten al over naar het kamp van Bontes en Van Klaveren, van wie Laurence Stassen de meest bekende is. Voor de duidelijkheid: VNL doet niet mee met de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.
Hoewel iedere bekende Nederlander met een authentiek rechts en liberaal geluid een aanwinst kan zijn voor VNL , denk ik persoonlijk niet dat Moszkowicz of Roos de aangewezen personen zijn om de kar te trekken. In de breedte kunnen ze daarentegen wel een toegevoegde waarde hebben. Vooropgesteld moet worden dat Bontes en Van Klaveren het zelf prima doen.
Wat betreft Moszkowicz: het lijkt me dat zijn achtergrond als topadvocaat die jarenlang topcriminelen vrij probeerde te krijgen - dat was immers zijn vak - niet echt een aanbeveling is om leider te worden van een partij die wil inzetten op een snoeihard veiligheidsbeleid. Dat zou niet erg geloofwaardig overkomen. Bij Roos ontbreekt het nog aan politieke en bestuurlijke ervaring.
Als je erover nadenkt welke prominente rechtse Nederlander VNL nu echt een duw in de goede richting kan geven en helpen om rechtse kiezers van VVD en CDA af te snoepen, dan komen al snel twee namen naar boven. De eerste is Rita Verdonk, hoewel ze zelf een terugkeer in de politiek min of meer uitsluit sinds 2012. De tweede naam die opkomt is Leefbaar Rotterdam-topper Joost Eerdmans, een sterke vertegenwoordiger van fatsoenlijk rechts, die nu bestuurlijke ervaring opdoet als wethouder in Rotterdam en de nationale politiek nog kent uit zijn periode als LPF-Kamerlid.
Het politieke avontuur van Verdonk met Trots op Nederland is mislukt. Er was een hoop gedoe met adviseur Ed Sinke en spindoctor Kay van der Linde. In haar VVD-tijd stond Verdonk bekend als een kordate, soms ietwat rechtlijnige minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Verder is het zo dat Rita Verdonk in 2006 als minister nogal ongelukkig optrad in de paspoort- affaire met Ayaan Hirsi Ali.
Er is in Nederland grote behoefte aan een nieuw asielbeleid, waarbij vluchtelingen worden opgevangen in de eigen regio en behoudens uitzonderingsgevallen niet meer worden toegelaten tot de EU en Nederland. Dus geen ingewikkelde jarenlange procedures meer, maar meteen terugsturen bij de grens. De internationale gemeenschap moet zich dan inzetten voor betere vluchtelingenopvang in de regio én om leefbare staten te scheppen in de gebieden van herkomst, desnoods door failed states zoals Libië onder curatele te plaatsen of er een VN-mandaat gebied van te maken. Het heeft echter weinig zin om de individuele vluchteling kwalijk te nemen dat die soms een loopje met de waarheid neemt om te overleven. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we dat zelf ook zouden doen in extreme omstandigheden.
Het was daarom in mijn ogen een ernstige inschattingsfout van Verdonk in 2006 om de zaak van Ayaan Hirsi Ali, die over haar naam gejokt had bij haar asielaanvraag, zó hard te spelen. Niet alleen heeft dit geleid tot de val van het kabinet-Balkenende II, het was ook een vreemde vertoning dat een prominente islamcriticus als Hirsi Ali, die hoog stond op de hitlijsten van moslim-extremisten, door iemand van haar eigen partij zwaar in de problemen werd gebracht.
Dit neemt allemaal niet weg dat Nederland zit te springen om een heldere lijn als het gaat om zaken als immigratie, integratie, asielzoekers en het tegengaan van bemoeienis van de EU of de VN met ons immigratiebeleid. Verdonk heeft veel kennis en bestuurlijke ervaring op juist deze vlakken en is ook geloofwaardig als hardliner op het vlak van veiligheid en criminaliteitsbestrijding. Zij zou in dat opzicht van toegevoegde waarde kunnen zijn voor VNL.
Daarbij heeft Rita Verdonk nog een pluspunt: ze heeft geen PVV-verleden en heeft bijtijds de VVD verlaten. Aan haar zal niet een imago van 'PVV-overloper' kleven en ze wordt ook niet geraakt door de corruptieschandalen in de VVD. Het gaat er overigens niet om de PVV of de VVD in de wielen te rijden, maar er is simpelweg behoefte aan een nieuw geluid op basis van een heldere klassiek-liberale (rechtse) visie. Een kleinere overheid, lagere belastingen, een streng veiligheidsbeleid en zo snel mogelijk een einde maken aan kansloze immigratie. Een boodschap die we ook horen van VVD en CDA, maar deze partijen zijn zo vergroeid met de elite in Den Haag en Brussel en het hieraan verbonden baantjescircuit, dat de rechtse praat van Mark Rutte en Sybrand Buma zelden wordt omgezet in daden.
VNL brengt een heldere klassiek-liberale boodschap. Politici als Rita Verdonk en Joost Eerdmans zouden dat geluid volgens mij prima kunnen vertolken en daarmee rechtse kiezers van VVD en CDA verleiden om bij Tweede Kamerverkiezingen op VNL te stemmen. Dat zou ook kunnen in een rol van lijstduwer, dus niet als politiek leider. Het zou sowieso goed zijn voor de geloofwaardigheid van VNL als enkele politieke zwaargewichten met bestuurlijke ervaring zich aansluiten, zodat de kiezer weet dat de partij over voldoende kader beschikt om hun woorden wél om te zetten in daden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten