Duitse ‘Energiewende’ een blauwdruk voor de wereld?

Als het de Duitsers niet lukt, wie lukt het dan nog wel?

Reeds enkele malen eerder schonk ik aandacht aan de negatieve ervaringen met de Duitse Energiewende. Zie hier, hier, hier, hier en hier.

De groei van het aandeel van wind– en zonne–energie in de Duitse energiemix kost de Duitsers tientallen miljarden per jaar extra, maar heeft niet of nauwelijks geleid tot een vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen en (dus) ook niet tot een vermindering van de CO2–uitstoot. Vele deskundigen vrezen in de nabije toekomst blackouts. Tot dusver zijn die uitgebleven, hoewel het aantal ingrepen van de elektriciteitsbedrijven om storingen op te heffen de laatste jaren dramatisch is toegenomen. Wegens de hoge energiekosten is de internationale concurrentiepositie van het Duitse bedrijfsleven verslechterd. Vele bedrijven hebben reeds besloten (delen van) hun productie naar het buitenland te verplaatsen. Vele honderdduizenden huishoudens leven in zogenoemde energiearmoede.

Onlangs verscheen de uitslag van een enquête onder enkele tientallen energiedeskundigen uitgevoerd door de Wereldenergieraad – Duitsland. Hieruit bleek dat deze deskundigen overwegend kritisch waren over de Energiewende.

Onder de titel, ‘75% Of International Experts View Germany’s Energiewende As A Threat To European Power Supply Stability!’ schreef Pierre Gosselin op zijn blog:

For some renewable energy proponents, it simply doesn’t matter what hard facts showing wind and solar make little sense get put on the table, they’ll religiously insist that it’s the best thing ever in energy technology.

Germany for example has invested massively in wind and solar energy in an attempt to replace its coal and nuclear plants, which environmentally fell out of the public’s favor during the end of the last century and early 21st century. Unfortunately Germany’s mad rush into wind and sun dubbed the Energiewende) (transition to renewable energy) is not paying off.

Today Germany’s online FOCUS reports on a new survey of international experts concerning the success of the German Energiewende: “World Energy Council warns: German Energiewende threatens Europe’s power supply reliability / Experts: no “export hit“. FOCUS writes:

International experts are harboring huge doubt over the success of the German Energiewende. This is the result of a survey by the World Energy Council… […]. Three quarters of those surveyed see a threat from the Energiewende to the supply stability of power in Europe. Two thirds believe the Energiewende will weaken the German economy over the short and mid-term. Only three percent believe Germany will accomplish its transition to renewable energies within the prescribed timeframe.

Lees verder hier.

Aan het persbericht van de enquête van de Wereldenergieraad – Duitsland ontleen ik het volgende:

Der Weltenergierat – Deutschland beteiligt sich regelmäßig an internationalen Umfragen des World Energy Council. Zugleich nutzt er das globale Expertennetzwerk für eigene Umfragen zu aktuellen Fragestellungen.

A blueprint for the world: Wie sieht die Welt die deutsche Energiewende.

Die letzte Umfrage im weltweiten Netzwerk der Energieexperten des World Energy Council zur deutschen Energiewende vom Januar 2015 zeigt ein gemischtes Meinungsbild.

 • Für drei Viertel der Experten wird die Energiewende kurzfristig zu einer Schwächung der deutschen Wirtschaftskraft beitragen, langfristig – d.h. ab 2020 – gehen die Meinungen aber auseinander und viele sehen auch eine mögliche Stärkung der deutschen Wirtschaftskraft durch Investitionen.
 • Ein Drittel ist der Meinung, dass die deutsche Energiewende als weltweite Blaupause dienen könne. Die eine Hälfte der Befragten kann sich vorstellen, Teile des Konzepts – z.B. den Ausbau von Erneuerbaren oder die Senkung des CO2-Ausstoßes – zu übernehmen, die andere Hälfte aber lehnt das gesamte Konzept der Energiewende ab.
 • Rund 60% der befragten Experten glauben, dass Industrieverbraucher in ihren Ländern höhere Preise ablehnten, auch wenn sie damit zum Klimaschutz beitragen könnten. Etwa 50% der Experten nehmen an, dass Privathaushalte leicht höhere Preise akzeptierten.
 • Rund ein Drittel hält eine vollständige, aber verzögerte Energiewende für möglich, über 50% immerhin eine verzögerte und nur in Teilen realisierte Energiewende. Fast niemand hält die Energiewende für vollständig und ohne Verzögerung erreichbar, immerhin gut 10% für überhaupt nicht erreichbar.
 • 36% glaubt, dass Deutschland sein CO2-Reduktionsziel von 40% bis 2020 erreichen kann.
 • 82% sehen in ihrem Land nicht die ökonomischen und technischen Bedingungen für die Energiewende nach deutschem Vorbild.

Grundlage der Ergebnisse dieser Umfrage sind Antworten von Experten aus 35 Länderkomitees des World Energy Council, darunter 20 aus Europa. Im Fokus der Umfrage standen dabei Fragekomplexe zum Gelingen der Energiewende in Deutschland, zu ihren Auswirkungen sowie zur Vorbildfunktion für andere Länder. Die erste Umfrage führte der Weltenergierat – Deutschland im Jahre  2011 durch. …

Aldus de Wereldenergieraad – Duitsland.

Lees verder hier.

Hier is de Engelse versie van de enquête te vinden.

De conclusie is dus dat de meeste deskundigen de Duitse Energiewende geen geschikte blauwdruk achten voor de rest van de wereld. Als het de Duitsers niet lukt, wie lukt het dan nog wel?

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. JanvanEechoud

  Het moet eerst nog veel meer pijn gaan doen in de portemonnee, Hans.
  Heb jij al eens iets geschreven over de vorderingen van ‘Thorium’ centrales?
  Mvg.

 2. JanvanEechoud

  Dank

 3. Herman Vruggink

  Prima titel: ” Als het de Duitsers niet lukt, wie lukt het dan nog wel?” Want zo is het. De Duitsers hebben de techniek, de discipline, de motivatie en de financiën. Over een paar jaar weten we het antwoord.

  1. Moose

   Zolang hoeven we niet te wachten, de richting waar het heen gaat staat al vast. De klap komt hoe dan ook.

   1. Herman Vruggink

    Moose,

    We gaan het allemaal live meemaken, die klap, de klap van Moose volgens zijn kristallenbol. Stop maar alvast watjes in je oren. Oh wacht, daar zitten je vingers nog in. Maar we kunnen er wel om wedden natuurlijk. Ik denk bijvoorbeeld dat ze die beoogde 40% CO2 reductie in 2020 niet gaan halen. Maar als dat 2030 wordt dan hebben ze het nog altijd goed gedaan…

    1. Moose

     Jazeker, als dan de economie volledig op zijn gat ligt en niets en niemand meer iets produceert bereik je vanzelf die o zo belangrijk reductie van dat o zo gevaarlijke co2.

  2. hjw_matthijssen

   Herman

   We weten nu het antwoord al.
   Een nieuw fenomeen energiearmut.
   Heel veel geld verplicht weggetrokken uit de armere gezinnen om de windmolen eigenaren van subsidie te voorzien en heb je geen geld meer jammer dan ga maar in de kou zitten.
   http://www.kwh-preis.de/energiearmut-in-deutschland

   En waarvoor? de co2 uitstoot blijft nu al jaren toenemen.
   https://decorrespondent.nl/711/De-drie-keerzijden-van-duurzaam-Duitsland/78358599-eb5e1902

   Beste Herman je kunt natuurlijk je kop in het zand steken.

   1. Herman Vruggink

    hjw_matthijssen,

    Er is van energiearmoede sprake indien meer dan 10% van het inkomen aan energie moet worden besteed. Dat kan drie oorzaken hebben: dalend inkomen, groter energie verbruik en een stijgende energie rekening. Van stijgend energie verbruik is meestal geen sprake en de 2 overgebleven oorzaken zegt veel meer dan bijvoorbeeld het aantal afsluitingen of aantal wanbetalers. In kernenergie Frankrijk zijn 8 miljoen mensen die met energie armoede te maken hebben. De onderkant van de samenleving heeft sinds de crisis te maken met dalende inkomens. Bedenk dat de energierekening voor een groot deel uit verwarmingskosten bestaat en met de flink gestegen gasprijs de laatste 10 jaar een oorzaak voor energie armoede. En dan is er natuurlijk de stijgende energiebelastingen. Energie is van waarde en daar mag voor betaald worden. Ja, de energiewende kost geld, maar roepen dat Duitsland er failliet door gaat is natuurlijk onzin. De CO2 uitstoot zal niet afnemen zolang eerst de kerncentrales vervangen moeten worden door windmolens. Dat is logisch. En als de Duitse democratie het anders wil, dan zal het ook anders gaan. Maar de waarheid is dat de grote meerderheid hiervoor kiest.

    1. Gerben

     De bewering dat kerncentrales worden vervangen door windmolens is natuurlijk onzin. Windmolens kunnen geen basislast leveren zoals kerncentrales. Een groot deel van de energie komt gewoon uit steenkool een bruinkool. Overschotten aan windenergie worden tegen dumpprijzen geëxporteerd.
     Het is nog veel te vroeg om te roepen dat Duitsland hier niet failliet aan gaat. Van een echte energiewende is nog lang geen sprake. Dit zijn pas de eerste stapjes op een lange weg. De vraag is of het de goede weg is. De kosten van de huidige paar % duurzame energie stellen niets voor vergeleken bij die van een volledige energiewende. Dit is het laaghangende fruit.
     Daarmee kom ik ook op het punt van ‘als de Duitse democratie het’ wil. Het moet voor de kiezer ook duidelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van het huidige beleid en welke alternatieven er zijn. Dit soort sites spelen daarbij een belangrijke rol.
     In Nederland spelen dit soort discussies ook: willen we betalen voor meer windmolens en zonnecellen, willen we de gaswinning in Groningen terugschroeven, willen we kolencentrales sluiten, willen we schaliegas winnen. Die vraagstukken hangen samen. De politiek wil van alles, maar ik mis een samenhangend plan. Ik krijg medelijden met minister Kamp die op moet boksen tegen zwalkende politieke partijen.
     De consequentie van het gebrek aan visie in Nederland is dat wij steeds meer energie importeren: kernenergie, kolenstroom en overtollige windenergie. Daar is nooit voor gekozen, maar de politiek laat het gewoon gebeuren. Ons nimby beleid gaat wel ten koste van economische activiteit en werkgelegenheid.

     1. Herman Vruggink

      Gerben,

      Hier kan ik wel een heel eind in mee gaan:
      Het zijn inderdaad pas de eerste stapjes op een lange weg en de vraag is of het de goede weg is. Maar ik denk wel dat als het begint te piepen en te kraken er vanzelf een wijziging in beleid zal ontstaan. Failliet gaan ze dus niet. De Duitsers blijven optimistisch. Slechts 8 backup centrales denken ze nodig te hebben. http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/energiewende-bund-will-acht-kraftwerke-als-stromreserve/11543062.html

 4. Gerben

  Duitsland exporteert dure windenergie tegen dumpprijzen naar al haar buurlanden. Er moet gigantisch geïnvesteerd worden in transportcapaciteit om die gesubsidieerde stroom kwijt te raken en om als de wind niet waait duurdere kolenstroom uit het buitenland terug te krijgen. Vanwege die onderlinge wisselwerking is het model ook niet te exporteren naar buurlanden.

  1. Moose

   Wat denk dat er gebeurt als het een keer hard genoeg waait. Want dat doet het dan alleen niet in Duitsland maar ook daar ver omheen… Niemand die dan zit te wachten op gigantische golf van energie die ze niet kwijt kunnen.
   Kansloos.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.