Koenders antwoord op de VVD: meer geld in een bodemloze put!

Geen categoriemrt 29 2015, 13:01
Hoe komt het toch dat sociaal-democraten denken dat problemen altijd zijn op te lossen met een glimlach en een zak met geld?
Iedereen die z'n studententijd overleefd heeft, weet wat het is om weinig geld te hebben. Als je teveel uitgeeft eet je tijdelijk alleen goedkope en smakeloze rommel zoals pasta zonder saus. En kan je geen pintje pakken met je vrienden, tenzij je als schrale bedelaar je je lustig laat bedelen. Aan het eind van de maand komt vervolgens de studiefinanciering weer, waarna je weer een tijdje lustig kan spenderen. Filmpje kijken hier, biertje drinken daar, uitgeven overal. Maar in de tussentijd verandert er niet bijzonder veel: in arme en rijke tijden blijf je diezelfde student met dezelfde maatschappelike, politieke, en wetenschappelijke ideeën. Dat verandert niet met €1 of €1000 op de bankrekening.
Iemand die die mening kennelijk niet is toegedaan, is minister Koenders. Hij reageert op het plan van de VVD om tactische samenwerkingen met dictators aan te gaan. Zoals het een PvdA'er betaamt is hij er niet gecharmeerd van:
Volgens Koenders zijn er geen panklare oplossingen voor de enorme vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten. Hij ziet dat er al veel opvang in de regio plaatsvindt, maar vindt ook dat Europa met een gemeenschappelijk beleid moet komen om de "menselijke tragedies" van vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee aan te pakken.
Exit dat veel bombarie aangekondigde plan van de VVD, dus. Aldus Koenders, die zelf een vééél beter idee heeft. Vindt hij zelf dan:
Koenders ziet Tunesië als het land waar seculieren weten te regeren met islamistisch gerichte partijen. "Dat gaat goed, maar Tunesië verdient meer ondersteuning."
Volgens Koenders is er nog niet veel veranderd aan de situatie van de jonge Tunesiërs die veelal werkloos zijn en weinig perspectief hebben. "Als zij die vooruitgang niet zien en voelen, maakt dat de democratische hervormingen moeilijker. Je ziet dat Tunesië een land is waar relatief veel jongeren zich aansluiten bij IS."
En daar is dan de grote allesomvattende evenals briljante oplossing:
De bewindsman dringt er daarom op Europees niveau op aan te investeren in het Noord-Afrikaanse land.
Meer geld! Want meer geld zorgt dat jihadisten niet meer geloven dat het onthoofden van mensen hun godsdienstige taak is. Meer geld brengt op magische wijze teweeg dat democratie ineens de heilige koe van de Tunesische samenleving wordt. Met het geld van de Europese belastingbetaler - u en ik dus - wordt Tunesië het nieuwe Hof van Eden! Aldus de wensdenkers die niet doorhebben dat je met geld geen opvattingen kan kopen.
Waar halen ze in Den Haag dit soort enorm naïeve figuren toch altijd vandaan? Het is werkelijk waar indrukwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten