shutterstock 2349255151

Censuur! Ministerie van VWS verbiedt PowNed-docu over afslankmiddel Ozempic

Mediamei 01, 18:00
Vanavond zou PowNed op NPO 3 een documentaire uitzenden over het afslankmiddel Ozempic. Tot grote verbazing van onder andere PowNed zelf heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van VWS de uitzending verboden. Mocht de omroep toch besluiten de documentaire uit te zenden, hangt er een dwangsom van minimaal 150.000 euro boven het hoofd. Hoezo censuur?
Volgens de inspectie is er in Nederland een verbod op het maken van reclame voor geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. In de documentaire doet Filemon Wesselink onderzoek en er wordt met verschillende experts gesproken die de gevaren van het middel toelichten.
Omroepbaas Dominique Weesie zegt dat de Nederlandse staat de omroep wil gebruiken om een voorbeeld te stellen. Weesie vindt het raar dat "bijna ieder medium in Nederland" het onderwerp op de korrel heeft maar dat uitgerekend PowNed er nu op aangesproken wordt. "Hoe kan je als journalistiek dan ooit nog aandacht besteden aan dit soort medicijnen of de misstanden daarover?"
Ondanks het verbod heeft de omroep er alles aan gedaan om tegemoet te komen, maar de inspectie had er geen oren naar. Zo heeft Weesie de inspectie het aanbod gedaan om de documentaire vooraf te bekijken, hoewel dat tegen hun principes is. "Maar in dit geval wel, omdat ik echt wel de ernst ervan inzie." Ook een disclaimer toevoegen aan de documentaire was niet voldoende voor de inspectie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
De documentaire verdwijnt dus in de PowNed-kluis, tenzij de omroep het risico wil nemen. Maar gezien de hoge dwangsom lijkt dit voor een 'rebelse' omroep (althans, wat ze ooit waren) ook een stap te ver te gaan.
UPDATE: Inmiddels heeft het ministerie van VWS de beweringen van de omroep ontkent maar geeft toe dat er wel een gesprek heeft plaatsgevonden. Omroep baas Dominque Weesie spreekt op zijn beurt de ontkenning weer tegen. "Het feit dat zij het nu downplayen vind ik helemaal een gotspe!"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten