Traditioneel rechts herpakt zich

Na enkele jaren waarin politiek links de toon zette in het door de eurocrisis geteisterde Europa, lijkt het de laatste weken erop dat de traditionele rechtse partijen wat meer de wind in de rug hebben.

We zagen dat in Nederland, waar de VVD het het verlies bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart wist te beperken en de grootste partij bleef. De laatste weken doet de VVD het ook goed in de peilingen. Zoals collega Tim Engelbart deze week schreef kregen de liberalen er twee virtuele zetels bij in een recente peiling, terwijl D66 en PVV achteruit gaan.

Mogelijk heeft dit, zoals Tim ook aangeeft, te maken met het sterke optreden van Rutte in het debat voor de Statenverkiezingen en zijn slimheid om als enige de stelling te verdedigen dat het prima is als jihadisten omkomen. De premier maakte handig gebruik maakte van de afwezigheid van Wilders. Ook het asielplan van VVD’er Azmani versterkt het rechtse imago van de VVD, hoewel een ieder vooraf kon weten dat het plan niet haalbaar is binnen deze coalitie en ook stuit op allerlei EU-regels en VN-verdragen, die eerst aangepast zouden moeten worden. Het plan van Azmani lijkt daarom vooral een gebaar voor de bühne.

In Frankrijk zagen we dat een coalitie van rechtse partijen die aangevoerd wordt door Nicolas Sarkozy het goed deed bij de departementsverkiezingen en 67 van de 101 departementen wist te winnen, hoewel het Front National de grootste partij werd. De socialisten werden bijna weggevaagd en dat is een duidelijk teken dat de Franse kiezers weinig heil meer verwachten van linkse partijen die uitblinken in fraaie beloftes, maar in de praktijk de crisis verergeren door hun beleid van lastenverhoging en bureaucratische nivellering. De Franse premier Valls moest diep door het stof kruipen na de verpletterende nederlaag en gaf deze week toe dat de Franse regering de economie heeft geschaad met allerlei belastingverhogingen.

In het Verenigd Koninkrijk, waar in mei verkiezingen voor het Lagerhuis plaatsvinden, staan de conservatief-liberalen van Cameron er sterk voor door het gunstige economische tij. UKIP van Nigel Farage is weliswaar in opkomst, maar moet het op dit moment vooral hebben van onvrede onder de kiezers over het door de EU bepaalde immigratiebeleid en corruptie onder de gevestigde elite. Dat zal te weinig zijn om een echt grote doorbraak te bewerkstelligen, schat ik in.

In Duitsland zien we nu een centrum-linkse regering, maar de resultaten zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Door de dure Energiewende van Merkel en de invoering van het minimumloon, is de concurrentiepositie van Duitsland achteruit gegaan. En zie, de liberale FDP kwam vorige week zowaar voor het eerst sinds tijden weer eens boven de 5% in de peilingen.

Kortom, steeds meer kiezers beginnen door te krijgen dat linkse oplossingen voor de economische crisis doorgaans niet werken. Hooguit kan de koek wat eerlijker verdeeld worden als links meeregeert en een deel van de bevolking zal daarvan profiteren, maar de koek als geheel wordt al snel een stuk kleiner. Gelukkig begint dat inzicht nu her en der door te breken.

Het grote probleem voor de gevestigde partijen (zowel rechts als links) is volgens mij dat ze geen concrete oplossingen kunnen bieden op een aantal grote thema’s, zoals de negatieve gevolgen van de eenheidseuro of het niet meer kunnen voeren van een nationaal immigratiebeleid. Dit komt doordat we als natie vastgeklonken zijn aan allerlei EU- en VN-verdragen. Hans Roodenburg heeft daar ooit een zeer verhelderend stuk over geschreven voor DDS.

De oorzaak voor het uithollen van onze soevereiniteit, is gelegen in beleidsfouten in de afgelopen 25 jaar. Nederland was decennialang sterk pro-EU en speelde een belangrijke rol bij veel supranationale (EU) verdragen. Zowel liberalen als sociaal-democraten en christen-democraten zijn daarvoor verantwoordelijk. Ze steken daarom nu liever hun kop in het zand, ontkennen de problemen die voortvloeien uit de eenheidseuro of komen met prachtige plannen die in het huidige EU-systeem volstrekt onuitvoerbaar zijn, zoals het asielplan van Azmani.

Zolang de economie van de eurozone nog in de herstelfase zit, verwacht ik echter geen grote doorbraken van nationale partijen in de belangrijkste EU-landen. De vraag is dus, in hoeverre dit herstel duurzaam is. Deze week stond daarover een mooi artikel op Jalta van Edin Mugajic: “De eurozone is een grote zeepbel”. U moet wel even lid worden van Jalta om dit stuk te lezen. De econoom Mugajic kenschetst de eurozone als een grote zeepbel, vindt dat we er uit landsbelang bijtijds uit moeten stappen en heeft een nieuwe naam bedacht voor de ECB: het Europese Crisisveroorzakers Bureau.

De vraag is dus wanneer deze zeepbel zal barsten en er mogelijk grote politieke omwentelingen zullen volgen. Zolang dat niet het geval is, blijft het waarschijnlijk business as usual in de politiek, waarbij de onvrede wel zo groot is dat nationale bewegingen in de meeste landen een potentieel hebben van circa 25% tot 30% van het electoraat, maar daarmee aan hun plafond zitten. Als de zeepbel barst, kan dat heel anders komen te liggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. W.H.J. Reiss

  De VVD en Rutte doen idem als de socialisten ook beloftes, die ze niet nakomen of kunnen nakomen. Maar de VVD verpakt het beter.
  .
  Uw vraag: Wanneer gaat de zeepbel barsten ?
  Binnen nu en 8 maanden. De werkeloosheid in de USA is gestaag gedaald en de rente begint men te verhogen. De EU heeft haar munt laten ‘zakken’ ! Het gevolg zal zijn duurdere USA producten. Daarop volgt een Voorraadtoename. Daarop volgt recessie in de USA. En als het druppelt in de USA dan regent het in de EU !
  .
  Verkoop je aandeeltjes !

 2. NemTudom

  sociaal-democraten en christen-democraten zijn daarvoor verantwoordelijk.
  Deze partijen zijn dan wel schuldig als naam. Maar de leden van deze partijen zijn verantwoordelijk voor deze toestand. Zij zijn, net als de meeste Nederlanders schuldig. Zij zijn het die te bang zijn om in opstand te komen, omdat ze de welvaart die zij bezitten niet willen verdedigen. Wij allen laten ons uitzuigen, om hen die hier voor asiel aan kloppen het nodige aan materiaal te verschaffen om een leven te leiden die gelijk staat aan die van ons. Liever langzaam uitgezogen worden dan daar tegen in opstand te komen. Is ook logisch wanneer er volks woede ontstaat tegen deze proletarische binnenkomers. Zullen deze nieuwelingen het verworven recht verdedigen, met afbraak wat hun is gegeven en de brand in datgene wat wij bezitten. Daar passen we voor. Zij zullen over nieuw krijgen wat zij hadden. Ze hadden niks en hebben schijt aan alles wat ze hebben. Dat is de reden van onze uitzuiging, wij kunnen niet zonder en zij zijn zonder gewend. Daar maakt de EU gebruik van ook onze regering.

 3. Lieftinck

  Vreemd is, zoals eerder in het consumentenprogramma (kassa dacht ik), te zien was dat mensen die nu met pensioen gaan dit enorm merken in hun portemonnee. Veel mensen hebben voor een pensioenvorm gekozen waarbij de rente van vandaag enorm van invloed is op het uit te keren pensioen in hun rest van hun leven. Om een voorbeeld te geven, heel veel mensen verwachtten 80% te krijgen van het laatst verdiende loon, maar krijgen 50%.

  Als oorzaak werd gegeven: de lage rente, en heel even liet een deskundige zich ontvallen dat dit te maken heeft met de ECB en diens beleid.

  Deze enorme aanslag van Draghi van vele- vele tientallen miljarden uit de Nederlandse pensioenpotten (ten gunste van de schuldlanden die minder rente hoeven te betalen voor hun staatsschuld, en daarom ook niets zullen hervormen, zie Frankrijk) zou moeten leiden tot heftige discussies en reportages bij bijvoorbeeld nieuwsuur.

  Maar niets van dat alles. Heftige discussies over de gevolgen van Draghi’s QE blijven uit, en veel ouderen verwachten hun heil van een subsidie slurpende, maar communicatief vaardige, Henk Krol, die niet de maatregelen wil die de ouderen echt helpen maar alleen kiest voor cosmetica.

  Zoals Jort Kelder (oog in oog met Sven Kockelman) aangaf gaat dit ook gevolgen hebben voor mensen die in de toekomst met pensioen gaan. Vreemd genoeg blijven ook die kiezers stemmen voor partijen die alles bij het oude laten.

  Wat mij ook tegenvalt is dat de SP wel mokt, maar ook niet wil doorpakken tegen de Euro, terwijl zij de enige partij waren die het bij het rechte eind hadden, toen de Euro er nog niet was.

  1. W.H.J. Reiss

   Er is te weinig kennis. En als iemand al iets zegt dan wordt hij genegeerd.
   Neem (K)Wiebes, een idioot kan hier zomaar Staatssecretaris worden. Hij verhoogd de accijnzen op brandstof. Het brengt per saldo minder op. Er is nog meer bijkomende economische schade. En het gaat gewoon verder……..doorlopen…!
   Idem Dijsselbloem. Verkoopt Vivat (Reaal/Zwitserleven) voor Euro 150 miljoen. Dat bedrijf maakt een Winst van 85 miljoen in 2014 (opgeschoond). Dan ben je toch een Super Mongool !
   En dat zijn er nog maar 2. De anderen zijn niet beter…

 4. Wachteres

  De VVD en traditioneel rechts kunnen van alles beloven, maar de EU maakt de dienst uit en die is zo links [en zo link] als een looien deur.

  De bergen geld gaan naar de zieligheidsindustrie; de instroom van asielzoekers en de arme landen. Het gewone volk van de rijke landen kan ervoor opdraaien.

  Net als in het communisme het geval was en is, zorgen de EU-leiders wel heel goed voor zichzelf.

  Ik ben ervan overtuigd dat de VVD, net als de conservatieven in GB, alleen maar wat ferme kreten slaken om de PVV, [en in GB UKIP], de wind uit de zeilen te nemen. zij kunnen namelijk alleen maar ja-knikken richting de EU.

  En helaas tuint het volk er nog steeds in. Aan de onkunde/onwetendheid van de mensen wordt hard meegewerkt door de MSM en in het bijzonder door de nieuwsvoorlichting van de TV..Geen kritische opmerking richting de EU of aangaande de islamisering van de samenleving wordt ooit gehoord. Integendeel!

  Straks neemt de EU onze pensioengelden in beslag, dan valt er nog meer mooi weer te spelen richting de probleemgebieden.

  Als ik eerlijk ben, gun ik zo langzamerhand het Europese volk dat zij krijgt wat zij verdient.

  Als je stemt op partijen die alleen maar het slechte met het volk voor hebben, omdat de leiders gekozen hebben voor hun eigen belang: nu een politieke carrière, om straks, door middel van een lucratieve baan, het grote geld binnen te halen, en dat lukt alleen als zij pro-EU zijn, dan verdien je niet beter.

  Als ik geen kinderen en kleinkinderen had, zou ik me zelfs niet meer druk maken over de rampzalige situatie waarin onze landen zich bevinden, een situatie die alleen maar erger wordt en die uiteindelijk, als we niet uit de EU stappen, zal escaleren in veel geweld en bloedvergieten.

 5. halo1

  Ik ben toch ook bang dat het (=de rechtse wind) allemaal veel te laat en te weinig is.. de ramp heeft zich al lang voltrokken: massa-immigratie + EU… er is geen weg terug meer.. de mensen hebben dit in meerderheid zelf gewild..of zich in die richting laten manipuleren…over 20 jaar moet iedereen wellicht zn mooie grote vrije tuin ter beschikking stellen voor de te bouwen woningen voor de miljoenen binnendringers.

  1. Wachteres

   Of’, net als na de tweede wereldoorlog, een of meerdere slaapkamers ter beschikking stellen, nu voor ‘vluchtelingen.

   Een week geleden werd ik gebeld door een mevrouw die mij pardoes vroeg of ik vluchtelingen in huis wilde hebben.

   Ik was zo verbaasd dat ik alleen maar ‘nee, dank u wel’ zei.

   Ik zag het al voor me, een paar moslimmannetjes met een baard, die mij commandeerden en wat zou er gebeuren als ik weigerde? Ik moet er niet aan denken.

   Maar gezien de overweldigenede instroom zou het me niet verbazen als de situatie van na de oorlog zich zou herhalen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.