Gebrek aan schoon drinkwater zorgt voor problemen in door oorlog geteisterd Jemen

Twee derde van de inwoners van het land zitten zonder schoon drinkwater.

Er is een groeiend probleem in het door oorlog geteisterde Jemen, aldus Oxfam: twee derde van de bevolking – wat inhoudt: miljoenen mensen – zijn niet in staat om schoon drinkwater te gebruiker om hun dorst te lessen en hun voedsel te koken.

Door het gebrek aan schoon drinkwater, wat het gevolg is van de oorlog tussen het nieuwe sjiitische regime en het oude soennitische regime gesteund door Saoedi-Arabië, is de kans groot dat er binnenkort allerlei serieuze ziektes uitbreken.

De afgelopen zeven weken heeft de voortdurende strijd ervoor gezorgd dat veel drinkwatersystemen buiten werking zijn gesteld. Hierdoor hebben naar schatting nog eens ongeveer drie miljoen mensen in Jemen geen schoon drinkwater. Ook in ziekenhuizen is een gebrek aan hygiëne.

De huidige situatie wordt verergerd doordat dertien miljoen anderen al voor de oorlog begon geen schoon drinkwater hadden. In totaal gaat het nu dus om zestien miljoen mensen die gebruik maken van vies en potentieel gevaarlijk water om te drinken, zich te wassen, en eten mee te bereiden.

De oorlog in Jemen duurt al enige tijd. Sjiitische stammen verklaarden hun soennitische overheid de oorlog. Zij werden gesteund door de sjiieten van Iran. Nadat de president werd verjaagd besloten Saoedi-Arabië en andere soennitische Arabische landen om in te grijpen. Dit in een poging om de groeiende macht van Iran in te perken. Hoewel er humanitaire bestanden zijn geweest verslechteren de levensomstandigheden van de lokale bevolking snel.

Het is nu eerst en vooral de vraag of Saoedi-Arabië en Iran een soort van bestand met elkaar kunnen sluiten. Zo niet, dan gaat het geweld vrijwel zeker nog lange tijd door, wat volgens Oxfam weleens in een humanitaire ramp kan resulteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Bromsnor

  Voor de mensen die beweren dat ISIS weinig steun heeft onder moslims is er de onderstaande peiling van Al Jazeera die gehouden is onder moslims in de Arabische wereld.

  81% procent van de mensen die meededen in de peiling steunen ISIS.

  SHOCK POLL: 81% Of Al Jazeera Arabic Poll Respondents Support Islamic State
  http://www.breitbart.com/national-security/2015/05/25/shock-poll-81-of-al-jazeera-arabic-poll-respondents-support-isis/

 2. Parestado4

  Beide partijen roepen:Allah akbar.
  Tjonge zeg,Wat een zegen brengt toch die allah.

 3. hendrikush

  Zolang ze quat kunnen kauwen is er geen probleem.

 4. toetssteen

  Best raar dat de westerse wereld toekijkt hoe Saoedi-Arabië het buurland binnenvalt en zorgt dat onschuldige burgers worden gebombardeerd.
  Nog gekker is het dat die salafisten bende waaruit IS spruit, in Jemen gewoon zijn gang mag gaan, terwijl ze zo af en toe in Irak door de US bestookt worden……
  Zeg nou maar gewoon dat de US en hun partner in crime Saoedi-Arabië en nog wat van die dubieuze golstaatjes, de shiieten dood willen hebben.

 5. V.K.

  -In de woestijn is het militair gezien een zeef effectief middel om watermaakinstallaties, waterleidingen ect te vernielen, complete steden heb je zo in no time in handen en gewapende militairen gaan hun eigen burgers te lijf in de strijd om het water.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.