Cameron waarschuwt: er komt een golf van terreur aan

Geen categoriejun 29 2015, 12:00
Volgens de Britse premier bereidt ISIS een reeks van "verschrikkelijke" aanslagen voor in Groot-Brittannië.
De Telegraaf legt uit wat Cameron precies zei:
In ongekend directe taal heeft David Cameron de Engelse bevolking gewaarschuwd voor een nieuwe golf aan terreur. Volgens de Britse premier bereidt Islamitische Staat (IS) ,,afschuwelijke" aanslagen voor in Groot-Britannië. Het bestaan van het Westen wordt door de extremisten bedreigd.
Hoewel Cameron het specifiek had over aanvallen op Britse staatsburgers in Groot-Brittannië, is hij ervan overtuigd dat andere landen ook op ISIS' rader staan.
"Er zijn mensen in Irak en Syrië die afschuwelijke aanvallen voorbereiden in Groot-Britannië en elders. Zo lang IS bestaat zullen wij doelwit zijn.
Toch wil Cameron niet samen met Bashar al-Assad, de Syrische dictator, optrekken tegen de terroristische organisatie. Hij noemt dat zelfs een "totaal verkeerde benadering." Dit omdat Assad goede banden onderhoudt met Iran en daarmee zelf een exporteur van terrorisme is, en omdat Assad verantwoordelijk is voor honderdduizenden dode Syrische burgers. Hij wil het ene terreurbewind dus niet inruilen voor het andere. Wat hem betreft moet Assad verdwijnen en ISIS tegelijkertijd worden uitgeschakeld.
Critici zullen zeggen dat dit een behoorlijk ambitieuze agenda is, zeker omdat het Westen weinig tot geen troepen beschikbaar heeft gesteld om Assad óf ISIS uit te schakelen, laat staan allebei tegelijkertijd. Sterker nog, Assad lijkt definitief met rust te worden gelaten door het Westen. Hij wordt natuurlijk niet geholpen, maar zeker ook niet aangevallen. Hieruit blijkt dat ISIS de belangrijkste prioriteit van het Westen is, hoewel Amerika, Groot-Brittannië en andere bondgenoten in dat opzicht ook niet veel doen, aldus tegenstanders van het huidige anti-ISIS beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten