Geheim IMF-rapport: Griekse schulden nog veel erger dan gedacht

Geen categoriejul 14 2015, 17:39
Volgens een uitgelekt IMF-rapport raken eurolanden nog veel meer geld kwijt aan Griekenland dan in het akkoord van maandag is besloten.
Enkele uren nadat maandag een akkoord werd gesloten tussen Griekenland en de andere Eurogroep-leden over een nieuw hulpprogramma voor Griekenland in ruil voor bezuinigingen, werd een geheim IMF-rapport verstuurd naar de regeringen van eurolanden.
Uit het uitgelekte rapport blijkt dat Griekenland er ook mét de 86 miljard extra die in het akkoord zijn beloofd, er niet bovenop zal komen. Volgens het IMF zijn er veel ingrijpendere maatregelen nodig, waaronder ook het kwijtschelden van schulden. De komende dertig jaar zouden eurolanden niet moeten rekenen op welke terugbetaling van geld dan ook. Zelfs in 2022 zal de Griekse schuld nog steeds 170 procent van het BBP bedragen, aldus het IMF. De maandag afgesproken maatregelen zijn hoe dan ook niet voldoende.
Dat de voorspellingen van het IMF over het Griekse herstel nu negatiever uitvallen dan enkele weken geleden, komt doordat de Griekse banken dagenlang gesloten waren. Dit heeft volgens het IMF desastreuze effecten gehad op de Griekse economie waardoor de vooruitzichten zijn bijgesteld.
Hoe de Eurogroep zal reageren op het rapport is nog niet bekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten