VS probeert opmars ISIS in Afghanistan te stoppen, voert bombardementen op

Screen Shot 2015-07-16 at 11.22.42
Foto:

De Verenigde Staten wil koste wat het kost voorkomen dat ISIS zich uitbreidt in Afghanistan.

ISIS is niet alleen actief in Syrië en Irak. Ook in andere landen zoals Egypte en Afghanistan heeft de terreurorganisatie afdelingen opgezet. In Afghanistan is het de terroristen zelfs gelukt om gebieden in het oosten van het land volledig onder hun controle te krijgen, vooral ten koste van de Taliban, die ze als concurrent beschouwen.

Dat de opmars van ISIS de Amerikanen zorgen baart, is logisch. Zij hebben de afgelopen jaren immers geprobeerd om Afghanistan stabiel en welvarend te maken, maar het land lijkt alleen maar verder weg te zakken in een spiraal van islamitisch terreurgeweld. Als reactie daarop doodde de Verenigde Staten vorige week een belangrijke Afghaanse ISIS-commandant, maar als het aan de Amerikanen én de Afghaanse regering ligt, is dat nog niet genoeg.

De Amerikanen zijn namelijk flink bezig met zware luchtbombardementen op doelen van de Taliban maar ook ISIS. Volgens het Amerikaanse leger gaat het om zelfverdedigingsbombardementen om Amerikaanse troepen te beschermen, maar volgens bronnen in de Afghaanse regering heeft er op het hoogste niveau overleg plaatsgevonden met de Amerikanen om te zorgen dat ze toch vooral ISIS onder vuur nemen. De Afghaanse regering in Kabul is namelijk doodsbang dat de terreurbeweging, die nóg radicaler is dan de Taliban, zijn invloed verder zal uitbreiden in het land.

In juni werden twee keer zoveel bombardementen uitgevoerd in Afghanistan dan in de maanden ervoor, wat een teken is dat de Amerikanen de ISIS-dreiging erg serieus nemen. De ISIS-strijders worden vooral onder vuur genomen als zij zich in grote groepen begeven. Zeker 49 terroristen zouden al zijn gedood door de Amerikaanse drones. Ismatullah Shinwari is een Afghaans parlementslid uit de oostelijke provincie Nangarhar, waar de meeste bombardementen plaatsvinden. Volgens hem zou ISIS zonder het Amerikaanse ingrijpen allang aan de macht zijn gekomen in de provincie, inclusief de belangrijke stad Jalalabad.

De Taliban ziet ISIS als een gevaarlijke concurrent, en heeft hun collega-terreurgroep in een open brief gewaarschuwd om Afghanistan met rust te laten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

15 reacties

 1.   

  Tja,verkiezingsbeloften zijn ook zoals hier in nederigland catastrofaal dus.

 2.   

  ISIS heeft zo snel kunnen groeien omdat Obama , nadat hij alle troepen terugtrok uit Irak en ISIS in het vacuüm sprong wat daardoor ontstond, weigerde ISIS aan te pakken.

  Daardoor kon ISIS snel groeien en delen van de regio destabiliseren.

  Ambassador: Obama admin warned about ISIS, they did nothing
  http://video.foxnews.com/v/3865835775001/ambassador-obama-admin-warned-about-isis-they-did-nothing/?#sp=show-clips

  Helaas doet Obama nog steeds weinig om ISIS uit te schakelen met alle gevolgen voor de regio. Met alleen een paar bombardementen zal ISIS niet worden uitgeschakeld. Hij zou b.v kunnen beginnen met wapenleveranties aan de Koerden die effectief zijn in hun strijd tegen ISIS en andere Jihadisten.

 3.   

  Het vermogen van de V.S. om het Vietnam-debacle te herhalen is groot.

  1.   

   —-
   Het vermogen van de V.S. om het Vietnam-debacle te herhalen is groot.

   -Wanneer je weer eens moederziel alleen een Vietnamees loempiaatje staat weg te happen, lijkt me het uitspreken van bovenstaande zin tegen zo’n ex-bootvluchteling het begin van een leuke discussie zo rondom de vetput.

 4.   

  Gelukkig zijn hier ook nog mensen die partij trekken voor het toch al zo getergde Isis .

  Misschien niet met zoveel woorden en niet direct , maar in een sluwe gedaante .

  1.   

   Om Bin Laden te quoteren: “arme Islam, arme Islam. O Allah, vernietig de kruisvaarders. Gezegend zijn de terroristen.”

 5.   

  Als politiek-strategisch instrument is ISIS onmisbaar voor Obama in het Midden-Oosten. Maar het moet wel kanaliseerbaar blijven natuurlijk. Van tijd tot tijd een beetje indammen hoort er dus bij. Maar niet teveel.

 6.   

  Als mensen partij kiezen voor ISIS zijn ze behoorlijk van het padje, vindt u ook niet meneer Harry?

  1.   

   Brouwenstein. ISIS was toch al in Afghanistan aanwezig toen de VS ze hielp en bewapende tegen de Russen. Russen vochten tegen de islamitische,fundamentalistische, moordende koran aanhangers. Amerikanen vonden het heel, heel goede moslims die de “democratie” wel even van de Amerikanen zouden overnemen. Amerikanen konden toen hun wapenindustrie opkrikken zoals ze nu wéér doen.

   1.   

    ISIS zou dat niet kunnen zijn Anna want dat was lang voor hun tijd. Je hebt het over de Taliban. In principe heb je gelijk dat de jihadisten mede dankzij de Reagan regime (die trouwens zo bejubeld en geprezen wordt door rechts) de Taliban getraind hebben om de Rode Leger te bestrijden die destijds in Afghanistan actief waren en op democratische wijze gekozen deel uitmaakten van de Afghaanse regering. Toen was Afghanistan nog niet de hel op aarde wat het geworden is na de ‘democratisering’ van het westen

    1.   

     Nee Creuzfeld-Jakob-Disease, de Afghanen werden geradicaliseerd door toedoen van de Sovjets. Zo ontstonden de mudjaheddien.

   2.   

    Dat is correct Anna, de Amerikanen steunden de Mujahedin toen het ze uitkwam om via hen de Russen te bestrijden om ze even later net zo makkelijk te bestrijden toen Osama Bin Laden ze ging leiden in zijn strijd tegen S.A. en de V.S.
    De Amerikanen kiezen gewetenloos en opportunistisch de partner die hun belangen dient. Ze steunden Saddam in de oorlog tegen Iran en daarna moest hij verdwijnen omdat ze de oliebronnen in de regio wat beter onder controle wilden krijgen. Nu is Iran weer de bondgenoot omdat die misschien wil helpen tegen ISIS die dreigt de oliebronnen te beheersen.

    Het is deze politiek, gesteund door Europa, die het Midden Oosten in de chaos heeft veranderd waarin het ISIS en El Qaida konden opbloeien.

    De Russen doen overigens precies hetzelfde.

    1.   

     Ouwe koek.

  2.   

   isis is islam Simon!!, en gezien jij en de jouwe partij kiezen voor de moslims (islam) , binnen en buiten onze landsgrenzen , kiezen jullie voor isis .

   ach ja voor ik het vergeet al die groeperingen zeggen uit naam van de islam , te moorden, verkrachten , martelen , enz.

   en jij kies verkiest de zijde van de islam , binnen en buien onze samenleving .

   1.   

    Klopt, hij is toegetreden tot de applausmachine voor genocide – maar dat horen echte linksen ook te doen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!