Bernie Sanders zet Hillary Clinton op forse achterstand in ‘vroege staten’ Iowa en New Hampshire

Slecht nieuws voor de Clintons: in de twee staten die aankomend voorjaar als eerste naar de stembus gaan om de Democratische presidentskandidaat te kiezen, heeft ze geen voorsprong meer.

De peilingen voor Hillary Clinton – ooit gezien als de onontkoombare kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen in 2016 – zien er steeds slechter uit. Alhoewel ze in veel staten nog een voorsprong heeft op haar concurrenten, ziet het er in twee cruciale staten slecht voor haar uit:

Vermont Senator Bernie Sanders has become the Democratic primary’s frontrunner in the key caucus states of Iowa and New Hampshire, according to a CBS News poll, conducted with YouGov.

He has the vote of 43% of likely Democratic caucus voters in Iowa, whereas Hillary Clinton has 33%. The poll of 1670 people has a margin of error of +/- 6.6%.

Among 1350 voters in New Hampshire, Sanders lead widens to 52% versus Clinton’s 30%, with a margin of error of +/- 7.4%.

Alhoewel Iowa en New Hampshire maar twee staten van de vijftig zijn, zijn ze wel van cruciaal belang. Als Clinton daar niet weet te winnen, wordt de kans dat ze de nominatie nog wint behoorlijk klein. De andere staten volgen doorgaans de lijn die door de eerste staten zijn uitgestippeld. Ook zou een verlies in die staten inhouden dat donateurs stoppen met het geven van geld: niemand doneert immers aan ‘losers’.

Bernie Sanders is eigenlijk helemaal geen Democraat, maar een onafhankelijke socialist die al tientallen jaren namens Vermont een senaatszetel bezet. Aanvankelijk leek zijn poging om namens de Democratische Partij de presidentiële nominatie op te eisen dan ook gedoemd tot mislukken, maar dankzij intensief campagnevoeren – met name in Iowa en New Hampshire – weet Sanders langzaam maar zeker naamsbekendheid te creeëren en verovert hij beetje bij beetje het electoraat van zijn rivale Hillary Clinton.

De aftakeling van Clintons campagne biedt overigens niet alleen kansen aan de veel linksere Sanders. Andere grote namen onder ‘rechtse’ of ‘centrum’ Democraten kunnen hun kans schoon zien, en werpen zich mogelijk binnenkort in de strijd. De naam van vice-president Joe Biden wordt vaak genoemd, maar ook zijn voorganger Al Gore zou een poging kunnen wagen. Minister van buitenlandse zaken John Kerry is een derde mogelijkheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. CJD

  Dit is goed nieuws!

 2. Bromsnor

  De schandalen waar Hillary bij betrokken is breken haar nu op. Het gelieg en gedraai begint haar tol te eisen en de mensen vertrouwen haar steeds minder blijkt uit de peilingen.

  Een andere reden is dat Hillary Clinton geen natuurlijk talent is om campagne te voeren. Ze komt niet natuurlijk over maar eerder houterig en niet spontaan.

  Hetzelfde lijkt nu te gebeuren als tijdens de 2008 verkiezingen waarbij Hillary op grote voorsprong stond maar uiteindelijk door een onbekende kandidaat ( Obama) werd verslagen.

  Ik ben benieuwd wie uiteindelijk komt bovendrijven bij de Democraten.

 3. Simon Brouwenstein

  Sanders is de Trump van de Democraten, leuk in peilingen maar kansloos voor de nominatie.

  1. CJD

   Als hij een fikse voorsprong heeft in de peilingen in twee cruciale staten dan zou ik dat niet kansloos willen noemen. Bovendien staat hij in de peilingen nipt achter Hillary met een enorme kloof voor Biden.

   Het zou een geweldig gebaar zijn voor de wereld als de anti communistische Amerika binnenkort de eerste socialistische president levert

   1. CJD

    Daarnaast het buitengewoon rampzalige buitenlandse beleid van Amerika geleid tot vrijwel alle problemen waar we tegenwoordig mee zitten en de regering Obama heeft zich niet echt laten zien als een positieve omslag in de politiek, sterker nog, onder Obama zijn veel van de Bush aanpakken instand gebleven.

  1. toetssteen

   Ik zou trouwens ook van zijn dagen niet op Clinton stemmen.

   Waarom wordt Rand Paul hier op DDS niet goed geprofileerd?

   1. CJD

    Ik moet toegeven Toets dat Rand Paul de enige republikein is waar ik enigzins respect voor heb. Tenminste is hij niet kortzichtig, benoemd hij de problemen zoals ze zijn en wijst hij terecht op de schandalige manier de VS presidenten de wereld en met name het MO destabiliseren

  2. Simon Brouwenstein

   Daily mail.

   1. toetssteen

    @B
    Dus hij staat niet op de foto, is een fotoshop?

 4. Nicky

  Haha zelfs die gore El Gore wordt weer genoemd!

  Geeft niet, gelukkig maakt links en zelfs uiterst socialistisch-communistisch geen kans dit keer.

  Zelfs de wat dommere (linkse) Amerikaan moet nu eindelijk het licht aan het einde van de tunnel zien.
  En het blijkt geen andere trein te zijn.

  Go Donald, GOGO!

 5. Nicky

  Beste Toets, hou nu een keer op over Rand Paul?
  Dit keer moet je echt ballen tonen, en dat kan blijkbaar alleen Donals Trump in deze tijden!

  1. Simon Brouwenstein

   Het tonen van ballen gaat Trump inderdaad goed af. Eigenlijk is dat enige waar hij echt goed in is.

  2. CJD

   Alleen jammer dat die man geen hersenen heeft.

   1. toetssteen

    @CJD
    Ah, vandaar dat hij zich van de grond af heeft op weten te werken, een bachelor economy heeft en volgens Forbes wordt geschat op ruim vier miljard. Logisch voor iemand zonder hersenen…..

 6. Seneca

  @CJD
  Bent u van beroep hersenspecialist?

  1. toetssteen

   @Seneca
   Is gewoon hersenloos geraaskal. Natuurlijk is Trump niet dom.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.