Kabinet wil 10.000 asielzoekers onderbrengen in normale woningen

Geen categorieokt 09 2015, 21:00
Opvangcentra zijn bomvol. Daarom moeten gewone buurten in normale steden en dorpen er nu aan geloven.
Nederlandse gemeenten hebben de taak gekregen om de komende zes maanden maar liefst 10.000 asielzoekers te huisvesten. Dat bericht Nu.nl.
Staatssecretaris Klaas Dijkhof (Asiel) wil dat de gemeenten de asielzoekers vaste woningen aanbieden omdat opvangcentra bomvol zitten. Zo vol dat de asielzoekerscentra (AZC's) het eigenlijk niet meer aan kunnen. Daarom is het dus aan gemeenten om in actie te komen. En snel ook.
Nu.nl legt uit:
Dat is de uitkomst van overleg tussen kabinet en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten over de grote problemen met de opvang van vluchtelingen. Hierdoor moet ruimte komen in de azc's voor nieuwe vluchtelingen die het land binnenkomen.
Het is dus niet de bedoeling om het aantal nieuwkomers te beperken - bijvoorbeeld door de grenzen dicht te gooien en een actief ontmoedigingsbeleid te voeren in het Midden-Oosten - maar om meer asielzoekers naar Nederland te halen. De opvangcentra moeten leeggemaakt worden zodat er ruimte ontstaat voor anderen.
Het enige probleem? Op dit moment zijn er gewoon niet zoveel woningen beschikbaar als nodig is. Daarom wil het kabinet de woningmarkt "vlot trekken," aldus Dijkhof. Zo bekijkt het kabinet onder meer of er snel semi-permanente woningen bijgebouwd kunnen worden voor asielzoekers die net een verblijfsvergunning hebben gekregen. Op die manier hoopt het kabinet ervoor te zorgen dat de wachtlijsten voor normale huurwoningen niet al te groot worden.
Eerder ontstond er grote onrust in het Drentse plaatsje Oranje omdat Dijkhof opeens liet weten dat het azc aldaar plots 700 extra vluchtelingen moest opvangen. Inwoners van het plaatsje hadden daar geen trek in; in hun ogen zorgen meer asielzoekers in hun dorp voor minder veiligheid. Daarom verzetten ze zich hevig. Ze blokkeerden hele wegen en probeerden er zelfs voor te zorgen dat de staatssecretaris Oranje niet kon verlaten toen hij een toespraak had gegeven. Daarbij werd zijn auto zowaar aangevallen.
Dijkhof zegt nu dat hij niet kan uitsluiten dat hij andere gemeenten waar er azc's zijn binnenkort hetzelfde zal moeten vertellen: dat er meer asielzoekers opgevangen moeten worden. Hij begrijpt dat dit voor grote onrust zorgt in de samenleving, maar blijkbaar vindt hij het dat wel waard. In de ogen van het kabinet moeten de honderdduizenden Midden-Oosterse 'vluchtelingen' opgevangen worden in Europa; of burgers dat nou prettig vinden of niet.
Dat gebeurt binnenkort dus niet alleen in azc's, maar ook op grote schaal in echte woningen.
Het is maar de vraag of de samenleving daar als geheel rustig op reageert. De gemiddelde burger wil helemaal niet voor duizenden 'vluchtelingen' zorgen - niet in de laatste plaats omdat veel 'vluchtelingen' feitelijk avonturiers zijn die niet naar het Westen komen omdat ze zo van onze manier van leven houden, maar omdat ze er financieel op vooruit denken te gaan. De burger heeft dat door en is daar niet blij mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten