Rutte zegt dat afspraken met Turkije een dilemma zijn

Geen categorienov 29 2015, 8:00
Premier Mark Rutte zegt dat de afspraken die de EU wel met Turkije moet maken een behoorlijk dilemma zijn. Volgens de liberaal heeft Turkije namelijk op geen enkele manier de waarden "waar wij als Europa en Nederland aan hechten."

Rutte sprak op het halfjaarlijkse partijcongres van de liberalen. De EU heeft de hulp van Turkije nodig bij het beperken van de vluchtelingenstroom naar Europa. Aan de andere kant: "Als ik Turkije zeg, zeggen veel mensen dat Turkije wel een land is met heel andere opvattingen en waarden dan Nederland", aldus Rutte. Zij vragen zich af of het nou wel zo fijn is om daar afspraken mee te maken.

Zijn conclusie is dat dit niet fijn is, maar dat het wel moet. Als de Turken niet ingrijpen zullen er namelijk nog veel meer Arabische vluchtelingen naar West-Europa komen. Dat is voor de meeste EU-lidstaten, waaronder Nederland, een waar nachtmerriescenario dat ten koste van alles voorkomen moet worden. Dan maar zaken doen met een land dat steeds autocratischer en islamistischer wordt.
Hoewel dat op zich al vervelend genoeg is, had Rutte vandaag nog meer slecht nieuws voor kritische Nederlanders: de afspraken met Turkije zullen de Nederlandse belastingbetaler namelijk een flinke duit kosten:

Ik begrijp dat ze tegen Europa zeggen: help maar mee, ook in financiële zin", zei de premier over het standpunt van Turkije.

Natuurlijk is dat alleen nodig als Europa de eigen buitengrenzen niet goed bewaakt. Als de grenzen namelijk wel dicht worden gegooid kunnen de vluchtelingen gewoon geweerd worden; Turkije kan dan kiezen tussen vluchtelingen terug naar hun moederland sturen of ze zelf verzorgen. Europa heeft daar in principe niets mee te maken.
Maar goed, zo opereert Europa al lang niet meer, en dus wordt er druk gezocht naar een oplossing waar niemand blij van wordt, maar waar iedereen wel akkoord mee kan gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten