Iran: “Saudi-Arabië bombardeert onze ambassade”

De nieuwste ontwikkelingen in het dossier Iran – Saudi-Arabië: een bombardement op de Iraanse ambassade.

De strijd tussen de twee landen loopt steeds verder uit de hand. Er vliegen al de gehele week beschuldigingen heen en weer, ook al hebben de landen officieel geen diplomatieke banden meer.

Vandaag heeft Iran, via haar Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Saudi’s ervan beschuldigd bewust een bombardement te hebben uitgevoerd op hun ambassade in Jemen. Daarbij zou schade zijn opgelopen aan het gebouwen, en zouden enkele bewakers gewond zijn geraakt. Jemen is al meer dan een jaar één grote chaos: sinds de sjiïtische Houthi-rebellen de macht overnamen van de soennitische regering, is het land veranderd in een stil conflict. Stil, in de zin van dat je er doorgaans weinig over hoort in de media. Dat heeft verschillende redenen: ten eerste leidt de oorlog in Syrië natuurlijk aardig af, aangezien er ‘gelukkig’ niet zulke verschrikkelijke dingen in Jemen gebeuren als in Syrië. Het is voor de meeste journalisten gewoon niet zo spannend, om het maar bot te zeggen. Maar laten we één belangrijk ding niet vergeten: het gebrek aan een stroom aan vluchtelingen. Er zijn genoeg mensen gedwongen tot het achterlaten van huis en haard, maar de trieste realiteit is dat ze nergens heen kunnen. Voor de context, een kaart van de omgeving:

Jemen_1

Aan de noordkant hebben we Saudi-Arabië en Oman. Niet de armste landen: alles behalve. Maar verrassend genoeg is het aantal vluchtelingen, waar dan ook vandaan, dat beide landen hebben opgenomen vrijwel op één hand te tellen. De grenzen met Jemen zitten al helemaal potdicht. Oké, met een enigszins degelijk bootje kun je ook nog wel Eritrea, Djibouti of Somalië bereiken. Maar ook dat zijn nou niet echt landen waar je op met open armen in een superdeluxe asielzoekerscentrum wordt ontvangen. In tegendeel zelfs. Mensen daar kunnen dus geen kant op.

Toch mengen de Saudi’s zich natuurlijk wel in het conflict: ze steunen de overblijfselen van de regering, terwijl de Iraniërs de rebellen steunen. Het is een perfect voorbeeld van het sektarische geweld dat de afgelopen decennia helaas weer is opgelaaid in het Midden-Oosten, na vele eeuwen van relatieve rust. De twee grootmachten zouden elkaar het liefste met de grond gelijk maken, maar weten dat dit voor beide landen fataal zou zijn. En dus voeren ze dit soort proxy-oorlogen, door niet tegen elkaar te vechten door het eigenlijk wel te doen. Het lijkt de Koude Oorlog wel.

Deze oorlog is deze week weer helemaal opgelaaid na de massa-executies in Saudi-Arabië, die Iran (terecht, maar om de verkeerde redenen) scherp heeft veroordeeld. Het bombardement dat zou hebben plaatsgevonden kan worden opgevat als een directe vergelding voor de aanval op de Saudische ambassade in Teheran vorige week. Hoewel dit volgens Iran is gedaan door boze burgers, wordt de regering ervan beschuldigd deze protesten zelf te hebben aangewakkerd en in ieder geval niet te hebben tegengehouden.

Hoe het ook zij: de conflicten zijn de wereld die het Midden-Oosten heet nog niet uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Bart

  In dit stuk word beweerd dat de situatie in Jemen minder erg is als in Syrie, dat vind ik nogal een bizarre claim aangezien de staat van Jemen in minder als een half jaar tijd al net zo dramatisch is als dat Syrie pas na 4 jaar burgeroorlog was. Saudi Arabie heeft zich ook daar weer van zijn slechtste kant laten zien, niet dat ze een goede kant heeft.
  Enige positieve aan deze situatie is dat het terroristische koninkrijk zich nogal op Jemen heeft verkeken en ook de Russische interventie in Syrie komt hen nogal slecht uit aangezien de door hen zwaar gefinancierde en van wapens voorziende IS nu van alle kanten de kop word ingedrukt. (ja dankzij Rusland, want door hun felle interventies zijn de VS en hun bondgenoten ook gedwongen om winst te behalen tegen IS. Iets wat ze een jaar lang niet deden maar sinds dat Rusland mee doet maken ze grote sprongen.) Dit alles kost hen zoveel geld dat ze dankzij de lage olie prijzen nu al de energie prijzen in eigen land hebben moeten verhogen. Dus het volgende land met zijn Arabische lente zal Saudi Arabie zijn, en er is geen enkel land dat dit zo erg verdient als Saudi Arabie en ik zal de berichten ervan dan ook met veel plezier volgen. Helaas duurt het nog minstens 2 jaar voor het gebeurd maar alleen een directe oorlog met Iran kan dit voorkomen en die zie ik niet meteen gebeuren want die kunnen ze op dit moment namelijk niet winnen.

  1. toetssteen

   @Bart
   Al zo vaak getracht dit te belichten dat ik blij ben om te zien dat u er ook de schouders onder zet!
   Jemen wordt aan puin geschoten. Burgers, ziekenhuizen, alles. Maar laten dat nu net de vrouwen en kinderen zijn wier mannen strijden tegen IS; die door Saoed en de salfistenkliek van wapens en de meest smerige troep inzake gifgas wordt voorzien.

   Ingeval van Iran, een bombardement kan worden gezien als een oorlogsdaad. Blijkbaar tracht men Iran (dat nog nooit een land aan heeft gevallen) uit de tent te lokken.
   Ik ben overigens geen aanhanger van die Iraanse baarden, maar ik stel grote prijs op eerlijkheid.

 2. Svetlana

  Wat mij betreft kan corrupte VS bondgenoot Saudi Arabie niet snel genoeg naar de eeuwige slachtvelden geholpen worden. Ik wens Iran succes met het ontwikkelen van de atoombom

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.