Turkije arresteert Koerdische politici en activisten in Izmir

Geen categoriemrt 09 2016, 13:00
De Turkse autoriteiten hebben vandaag 14 prominente Koerdische leiders gearresteerd in Izmir, de derde stad van het land met zo'n 3 a 4 miljoen inwoners.
Hoewel de Koerdische HDP erg klein is in Izmir, bestaat de partij er wel. Daarom heeft het dus activisten en leiders; mensen die zich inzetten voor de Koerdische zaak.
Onlangs waren deze Koerden bijzonder boos vanwege de dood van een Koerdische vrouw Dilan Kortak. De Turkse politie zegt dat Kortak een PKK-terroriste was. Haar vader bestrijdt dat echter: ze had weliswaar hart voor de Koerdische zaak, maar was volgens hem alles behalve een terrorist. Hij voegt daar aan toe dat ze alleen werd "geëxecuteerd" omdat ze tegen de huidige regering van president Recep Tayyip Erdogan is.
Haar Koerdische kompanen grepen haar begrafenis aan om te flyeren en mensen te informeren over haar dood, die in hun ogen niet alleen onnodig, maar zelfs crimineel was.
Het gevolg liegt er niet om: de politie in Izmir arresteerde 14 van hen en beschuldigt ze nu van het steunen van een terroristische organisatie.
Dit verhaal is bijzonder complex en wel om twee redenen:
1. De PKK is werkelijk een terroristische organisatie. In het Westen horen we daar tegenwoordig niet genoeg over, maar het feit is dat dit een marxistisch-leninistische groepering is die verantwoordelijk is voor de dood van tienduizenden mensen. Deze radicale terroristische groepering voert al oorlog tegen de Turkse overheid sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.
En ja, de PKK is zeker groot en invloedrijk in bepaalde regio's. Izmir staat niet bekend als een hot bed van Koerdische terroristen (het is de meest seculiere en op Europe-georiënteerde stad van Turkije), maar er zijn hele steden die in chaos zijn gestort door de PKK, denk daarbij met name aan Diyarbakir in het oosten van Turkije. De moeder van mijn vrouw komt daar vandaan, en ik kan je garanderen dat die stad er een paar decennia geleden heel anders uitzag: moderner, mooier, en welvarender. De terroristen van de PKK hebben Diyarbakir echter veranderd in een waar slagveld waar de chaos heerst.
2. Tegelijkertijd gebruikt de Turkse overheid het probleem met de PKK om gewone, eerlijke critici ook uit te schakelen. Iemand hoeft maar iets kritisch te zeggen of te schrijven over de AKP - en dan met name over de manier waarop die partij omgaat met Koerden - en voor je "Tayyip" kan zeggen staat de politie voor de deur. Of je even wilt meekomen. Dat geldt niet alleen voor mensen die sympathie hebben voor de Koerden (ik reken mijzelf daar niet toe, overigens; Koerden met een Turks paspoort zijn Turks en dienen zich zo te gedragen, als ze dat niet willen moeten ze maar naar Noord-Irak gaan waar ze feitelijk hun eigen staat hebben), maar ook voor andersoortige critici van Erdogan en zijn regime.
Het gevolg: met dit soort arrestaties weet je bijna nooit of de overheid gelijk heeft dat het om terroristen of hun sympathisanten zijn, of dat ze uit hun nek lullen en de PKK gewoon gebruiken om de normale, respectabele oppositie uit te schakelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten