Tijd om in te grijpen: geen gesubsidieerde zorg meer voor AOW’ers

Die titel klinkt de meeste mensen ongetwijfeld bijzonder cru in de oren. En misschien is dat ook wel zo. Maar: we hebben geen andere optie.

Rutger van den Noort heeft een bijzonder controversieel, maar ook belangrijk artikel geschreven voor Jalta.nl (als je overigens nog geen lid bent van Jalta, doe daar vandaag nog iets aan!) over de oplopende kosten van de zorg. Kort gezegd: die zijn zo hoog dat er geen schijn van kans is dat we de huidige gang van zaken nog langer kunnen volhouden.

Vorig jaar hebben we in Nederland 95 miljard euro uitgegeven aan zorg. 75% van deze kosten worden via de publieke sector gefinancierd, zo’n 71 miljard. Net als de laatste 40 jaar zijn ook vorig jaar de zorgkosten weer toegenomen. Met de toenemende vergrijzing is de verwachting dat de zorguitgaven alleen maar verder toenemen. Dit geheel in tegenstelling tot de koopkracht ontwikkeling. Het wordt tijd om meedogenloos in te grijpen in dit systeem dat geen handrem kent.

Er zijn een paar redenen dat de zorgkosten steeds verder oplopen. Ten eerste is er het systeem zelf: dokters en verzekeraars hebben er allemaal baat bij dat dit zo is. Zoals Rutger schrijft:

De belangrijkste actoren in het systeem zijn de dokters en hun staf: hun baan hangt af van de stijgende vraag naar zorg. Hoe meer zorg er door verzekeringsmaatschappijen heenloopt, hoe meer commissiegeld daar ook aan de strijkstok blijft hangen. De farmaceutische industrie heeft zijn belang en ook technologiebedrijven zien het uitdijend heelal van de zorg als steeds interessanter marktsegment. Over de rug van de burgers maken deze bedrijven allemaal hoge marges, misbruik makend van het argument “wil je dan geen kwaliteit van leven garanderen?”

Vervolgens is er ook nog de politiek, die blij meespeelt met dit spel:

Het kabinet voert het regeringsbeleid uit, conform verkiezingsbeloften. De verkiezingsprogramma’s bevatten geen electoraal suïcidale teksten over inperking van de zorg, want voor je het weet zijn er weer nieuwsberichten in de media waarin asielzoekers of uitgemergelde ouderen niet meer worden behandeld omdat hen de zorg wordt geweigerd.

Allemaal problematisch, maar helaas is er nog een groter probleem, dat helaas ook meteen onoverkomelijk is: hoe ouder mensen worden hoe meer zorgkosten ze maken. En daar komt nog eens bij dat er steeds meer ouderen zijn in ons land.

De oplossing voor dit probleem is dan ook cru, maar noodzakelijk (en eenvoudiger dan de politiek zal willen toegeven):

En daarmee kan niet anders dan de moreel discutabele conclusie worden getrokken dat op termijn de garanties vanuit de overheid op het gebied van zorg gekoppeld dienen te worden aan de AOW leeftijd. Dit geheel in lijn met de methodiek dat de AOW-leeftijd aan de levensverwachting is gekoppeld. Oftewel kort door de bocht: “vanaf het moment dat je AOW krijgt, moet je alle zorg zelf betalen”. Uiteraard zullen er verzekeringsproducten ontstaan, maar de overheid betaalt niet meer mee aan deze zorguitgaven. De manier hoe dit politiek uitgelegd kan worden is dat de Staat garandeert dat iedereen op een gezonde manier de AOW-leeftijd kan bereiken en dat we als samenleving solidair zijn tot het pensioenmoment en daarna het “een ieder voor zich is”.

Dat klinkt wellicht hard, maar laten we niet vergeten dat ons welvaartsysteem er helemaal niet op gericht is om voor mensen te zorgen tot ze 83-85 jaar oud zijn, wat tegenwoordig behoorlijk normaal is. Kijk maar naar de AOW zelf. Toen die ingevoerd werd was de levensverwachting 67 jaar. De AOW-leeftijd? 65. Gemiddeld zouden ‘we’ dus slechts twee jaar voor onze ouderen hoeven zorgen zonder dat ze daar iets tegenover zouden stellen.

Wat de zorgkosten betreft is het dus duidelijk wat er moet gebeuren: het moet gekoppeld worden aan de AOW-leeftijd. En voor mensen daarover klagen: de feiten tonen aan dat ouderen vele malen welvarender zijn dan jonge, productieve Nederlanders. Als iemand dit soort rekeningen dus zelf kan betalen zijn zij het.

Screen Shot 2016-05-28 at 16.26.11

Een prima idee dus van Jalta’s Rutger. Nu kijken of andere websites, magazines en kranten de moed hebben om dit soort plannen op te pakken en er iets mee te doen. Op de één of andere manier verwacht ik van niet. Want stel je voor dat je je lezers zou moeten confronteren met de koude, harde feiten. Dat is maar spannend en eng!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Frulen

  Nee zo’n “Bullshit” artikel hoef ik niet te lezen en geeft me ook geen reden om me op “Jalta ” te abonneren. De reden is dat deze zgn Journalisten (niet alleen Jalta hoor) zich vastbijten in een onderwerp, zonder het totaalplaatje te begrijpen of te durven benoemen. Dat totaalplaatje betreft de “Economie” (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, 2e,3e klas lagere school) van een soeverein land met een regering, of zoals u wilt, kabinet gefaald heeft om vooruit te kijken met dit simpele principe. De “Ouderen” krijgen de schuld om zo oud te worden ????. Bekijk even hoeveel er wordt uitgegeven aan zaken die absoluut niets met de Nederlandse bevolking te maken hebben, maar waar ze wel voor mogen betalen, instroom van zgn vluchtelingen, ontwikkelingshulp, subsidies voor de talloze stichtingen en organisaties die dit in stand moeten houden en dan heb ik het nog niet over onze financiele bijdrage aan de E.U die daar nog eens bovenop komt :” Zum Kotzen” dit soort ideetjes (ballonnetjes?).

 2. Houtlijm

  Waarmee dus openlijk erkend zou worden dat mensen, in de ogen van de overheid, niets meer zijn dan productiefactoren en belastingslaven, die dood kunnen vallen als ze niet meer rendabel zijn. De totale ontmenselijking en economisering van de samenleving.

 3. Frulen

  @Houtlijm
  Inderdaad ook mijn conclusie.

 4. WWW

  Dus indien je geen geld meer hebt op je 80ste, meteen maar euthanasie laten plegen. Nog nooit zo’n harteloos stukje gelezen. Toe ik jong was heb ik ook nooit geklaagd dat ouderen meer zorg kregen, zo werkt het nou eenmaal. Met het eigen risico dekken de ouderen trouwens al gedeeltelijk de meerkosten. Hoe zit het trouwens met al die chronisch gehandicapten of mensen met down, ook maar meteen de pil van Drion? Daarnaast is het inkomen van de meeste gepensioneerden al gruwelijk veel geslonken de laatste jaren, daar is niet zoveel meer te halen.

  1. Ni28

   al gespaard voor de euthanasie?

   1. WWW

    Heb je niet veel voor nodig hoor, spring wel van een gebouw en daarna mogen ze me zo in een verbrandingsoven stoppen, lever ik nog wat energie voor de volgende generatie. Die zullen het nodig hebben me dunkt.

   2. sarko

    Kom kom daar hoeven we niet voor te sparen.
    Een harde wind van D66 en hij is gratis beschikbaar voor wie het wil..
    Een zeer goede zaak want nu ben je te afhankelijk .
    Je zal maar zo’n gewetensvolle of christelijke arts hebben, dan maar een reis naar Zwitserland ………….

 5. sarko

  Ja ja gaan we de mens angst aanpraten met al dat IS en islam gedoe, dan gaan we er nu nog een stapje bovenop doen met het suggestief stukje van Jalta.

  Spreek als AOWér die het goed heeft.
  Nog ff en ik heb door wat de DDS wil bereiken 🙂 🙂 🙂
  Gelukkig zijn weinigen die de DDS blog lezen.

 6. cmsuijkerbuijk

  Schandelijk en egoïstisch stuk. Blijkbaar heeft de schrijver angst om oud te worden. Daar is een héél goede remedie voor: Jezelf jong van kant maken!
  Blijkbaar wordt voor het gemak vergeten, dat de mogelijkheid om deze bagger hier weg te kwakken, mogelijk gemaakt is door diegenen, die nu de “ouderen” zijn! Ik zou het dan eerder om willen draaien: Jongeren werken nog, dus die kunnen de zorg bést wel zélf bekostigen. Indien nodig, dan maken ze maar wat overuren, of nemen er een tweede of derde baan bij. Dáár ben je immers jong voor! En dan kan de zorg voor de hiervoor in aanmerking komende AOW’ers mooi ook hiervan betaald worden!
  Ik weet nu echter ook meteen, waarom JALTA een zieltogend blog is en ik er niet op geabonneerd ben! Egoïsme, uw naam is JALTA!!!

 7. Ni28

  Weer een jonge rekenaar erbij. Wilt je nog oud worden onder deze omstandigheden? Niet dat je alle medische kosten gaat betalen maar je hebt tegen die tijd ook nog geen pensioen meer. Ik denk niet dat je van je AOW de medische kosten kunt betalen. Dus moet je vanaf je twintigste sparen om überhaupt oud te kunnen worden. Heeft deze rekenaar ook al bij stil gestaan of denkt hij dat hij jong blijft. Maar geen zorgen Rutte is alvast succesvol begonnen met de Endlösung van ouderen. En trouwens echt oud gaan wij onder de islamitische wetten niet worden.

  1. sarko

   Met zo’n mentaliteit word je niet oud…

   1. Wim

    Met ze allen aan de tomaten.

 8. hans-e-pans

  Een artikel van generlei waarde, dit soort gegevens zijn al algemeen bekend.

 9. WWW

  Zo zie je maar weer, de reaguurders zijn helemaal niet zo rechts als het lijkt wanneer het echte onrechtvaardigheid betreft. Alleen die nepsocialisten CP en Beukman zie je niet bij zo’n onderwerp. Zullen wel van de PVDA zijn, die hebben ook schijt aan het gewone volk.

 10. zomaar

  Dit geheel in lijn met de methodiek dat de AOW-leeftijd aan de levensverwachting is gekoppeld. Oftewel kort door de bocht: “vanaf het moment dat je AOW krijgt, moet je alle zorg zelf betalen”. Uiteraard zullen er verzekeringsproducten ontstaan, maar de overheid betaalt niet meer mee aan deze zorguitgaven

  ach gelukkig krijgen alle nieuwkomers toch nog hun 10 duizend euro start geld , plus een levenslange uitkering , moet er niet aan denken dat Rutger van den Noort , hen afvalt .

  dit zijn immers de draagpilaren van onze samenleving , is mij door de opeen volgende regeringen (partijen) gezegd , dat ik nu als ouderen een tandje bij moet zetten en inplaats van met 62 jaar met vervroegt pensioen ,nu door mag gaan tot mijn 67 of later misschien 70 , is alleen om de vergrijzing op te vangen , tja en dan nieuwkomers vraag ik mij af , ach die zijn hier voor de mooie multiculturele schijn , staat mooi al die cultuurtjes door elkaar , en dan die kleurenpracht , tjonge wat mooi wel duur maar ach

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.