Staatssecretaris Klijnsma lapte waarschuwingen aan haar laars, levert onze pensioenen nu uit aan Brussel

Twee jaar geleden werd de staatssecretaris al uitgebreid gewaarschuwd tegen de gevaarlijke EU-pensioenrichtlijn. Toch geeft ze de controle over Nederlandse pensioenfondsen zonder pardon aan Brussel.

De volledige ernst van de EU-overname van Nederlandse pensioenfondsen wordt langzaam maar zeker duidelijk. Al twee jaar geleden waarschuwde de Tweede Kamer tegen de kwalijke Brusselse richtlijn. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma hield zich Oost-Indisch doof, en deed niets met de terechte bezwaren. Het resultaat? Hoewel de Tweede Kamer meermaals bezwaar heeft aangetekend tegen de EU-pensioenwet, doet onze regering straks precies wat Brussel wil.

De Europese Unie krijgt met de IORP II-richtlijn veel meer controle over Nederlandse pensioenfondsen, en het Europese instituut EIOPA wordt een belangrijke toezichthouder. Zelfs de lettergrootte op de verslagen van Nederlandse pensioenfondsen wordt straks bepaald door de EU. En dat terwijl de Nederlandse regering juist veel minder te zeggen krijgt over de pensioenfondsen: deze mogen zich straks vrij vestigen in elke EU-lidstaat, waardoor de Nederlandse toezichthouders buitenspel komen te staan. De gigantische Nederlandse pensioenpot van meer dan 1200 miljard (!) dreigt ons door de vingers te glippen – Nederland kan hierdoor honderden miljarden euro’s aan belastinginkomsten mislopen.

En dat is nog niet alles: de Nederlandse pensioenfondsen hebben een enorm vermogen vergeleken met andere Europese landen. Sterker nog, het kapitaal van de Nederlandse pensioenfondsen is 60 procent van het totaalbedrag van alle Europese fondsen. Zo’n EU-pensioenmaatregel heeft dus onevenredig veel impact op Nederland. Het gaat in meerderheid om Nederlands geld, maar straks hebben Italianen en Fransen er net zoveel over te zeggen als Nederland. Een onrechtvaardige situatie. Wat het nog schrijnender maakt, is dat Duitse pensioenfondsen zijn uitgezonderd van de richtlijn.

Dat lees je goed: Duitsland blijft ontzien, terwijl onze pensioenfondsen straks worden uitgeleverd aan Brussel. De Duitsers hebben het goed bekeken: via de EU oefenen ze macht uit op heel Europa, maar hun eigen pensioenen houden ze lekker zelf. “Laat de Nederlanders maar lekker dokken, die zijn dom genoeg” zullen ze in Duitsland gedacht hebben. Het erge is dat ze nog gelijk hebben ook: een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om de EU-pensioenrichtlijn te stoppen werd verworpen door een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Jetta Klijnsma kan dus gewoon doorgaan met haar onzalige plannen. En dat terwijl Omtzigt haar twee jaar geleden al informeerde over de nadelen. Maar Jetta sloeg de bezwaren in de wind, en staat nu op het punt om de controle over onze pensioenen aan Brussel over te dragen. Slijmen bij de EU, op kosten van de Nederlandse pensioenpot. Triester kan het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Wim

  Ik krijg zeer agressief gevoelens. Maar waar zijn de vakbonden.

 2. Wim

  Ik krijg zeer agressief gevoelens. Maar waar zijn de vakbonden. Trouwens helemaal weinig over in de media.

  1. HvF

   Onleesbare veel te ver doorgezakte ambtenaren taal. Wat staat er?

  2. A3KP

   Voor mij onbegrijpelijke ambtelijke opstelling van het document.Ik kan er geen brood van bakken.

 3. LantR.fant

  We zijn met zn allen te lam.
  Maar eigenlijk moeten we de Nederlandse economie platleggen. Dat kan heel simpel, door een paar verkeersknooppunten met auto’s af te grendelen. Sluit de A2 af bij Gronsveld, de A67 achter Eersel af en net voorbij Venlo. De A4 nabij Hogerheide en de A16 nabij Hazeldonk. De A76 ter hoogte van Stein en net voorbij Heerlen, de a77, de A12 voorbij Zevenaar, de A1 tussen Hengelo en Almelo, de A37 en de A7 bij de Duitse grens.
  De overwegen van de min of meer parallel lopende spoorlijnen blokkeer je ook.
  En na 1 week is alles bespreekbaar. Desnoods een paar blokkades in het binnenlandse wegennet om de druk wat te verhogen.

  En de MSM? Die moeten massaal objectieve leugens gaan verkondigen, of de PVV en de SP kunnen na maart 2017 met een absolute en overdonderende kamermeerderheid met z’n 2en regeren na maart 2017.

  1. toetssteen

   @Lantr.Fant
   Vergeet de A73 niet. Je weet wel die 130 weg waar je nu vanwege het vrachtverkeer blij mag zijn dat je de 60km p.u. haalt. Vaak eraf en tussendoor omdat er weer eens een vrachtwagen in is gereden op personenwagens.
   Super de EU, als er iets echt zou moeten worden geregeld inzake goederentransport, staan ze vooraan. Not.

  2. ceteris paribus

   Lanterfantje droomt over een heuse volksopstand.

   Misschien moeten we even wachten tot het EK is afgelopen en daarna moet het verveelde volk nog even op vakantie.

   Misschien vinden we in oktober een momentje.

   1. LantR.fant

    Voor u ligt dat ook totaal anders. Voor u is het toch maar andermans geld is, wat verkwanseld wordt.
    Daar kunt u als correct linkse burger werkelijk geen probleem mee hebben.

    Overigens, als we lang genoeg wachten hebben we ook een Europees leger. Dan slaan Italiaanse troepen een eventuele Nederlandse opstand neer en Nederlandse troepen een opstand in Frankrijk.
    Dan is het voor eens en voor altijd uit met onze vrijheid. Over welvaart hoef ik het niet te hebben. Iedereen arm.

  3. A3KP

   Dat gaat echt niet gebeuren.Nl-ers van nu hebben geen behoefte om door een peloton ME weggerost te worden in deze “democratische” rechtstaat.
   Bovendien is het veel gemakkelijker om vanuitde luie stoel op een raampje te tikken,net al ik doe.

 4. Wachteres

  http://www.ninefornews.nl/eu-is-een-fascistische-communistische-dictatuur/

  “EU is een fascistische, communistische dictatuur”

  De Britse voormalig BBC-presentator David Icke is groot voorstander van een Brexit, een Brits vertrek uit de Europese Unie. Icke, die een populaire complotwebsite runt, heeft gezegd dat de EU een ‘fascistische, communistische dictatuur’ is en dat EU-leiders ‘duistere figuren zijn die je leven bepalen’.

  Hij zei: “De keuze is als volgt. Of je kiest voor ongekozen duistere bureaucraten die zich boven nationale wetten en parlementen plaatsen, of voor wetten die in Groot-Brittannië zijn gemaakt.”

  Icke vindt dat mensen wakker moeten worden. Hij zei dat de EU ‘één grote fascistische, bureaucratische, gecentraliseerde superstaat is’.

  Warempel, er zijn mensen die het met mij eens zijn.

 5. CJD

  De EU is een gedrocht. Het heft niks met een Europese Unie te maken maar eerder met een georganiseerde maffia. Dit soort acties bewijzen dan ook dat de EU alles doet behalve het bouwen van bruggen. Het veroorzaakt slechts verdriet, haat xenofobie, armoede, terrorisme dood en verderf. En domme mensen als ceteris maar beweren dat de EU de toekomst heeft en dat een ruime meerderheid binnen alle lidstaten duidelijk voorstander zijn van de EU. Wat had je toch gelijk he ceteris, met die Brexit! 2 jaar geleden was dit idd niet gebeurd, en vraag je je misschien ook af waarom? Misschien omdat de onvrede over de EU toeneemt. Het zijn lang niet alleen maar rechtse, nationalistische xenofobische PVVers die inzien dat de EU een gefaalde project is met een buitengewoon asociale agenda die haar bevolking financieel uit wil knijpen.

 6. J.C.

  De arbeiders hebben deze pensioenpotten met hard werken en zuinig leven opgebouwd in de afgelopen 6 decennia. De politieke partij (PvdA), die zegt de arbeiders te vertegenwoordigen, heeft als lid van een Paars kabinet in de jaren negentig al een keer buitensporig gegraaid in de pensioenpotten (Wim Kok) en Jetta Klijnsma heeft nu het beheer over de volledige inhoud van de pensioenpotten in handen van de EU gegeven. De EU ligt in een deuk en voelt zich zeer rijk.

  Zou de schuldige Jetta een antwoord kunnen geven op de vraag waarom Duitsland uitgezonderd is?

  Als de Nederlandse Grondwet nog van kracht is in maart 2017 en wij nog naar de stembussen mogen van de EU voor de Tweede Kamerverkiezingen, dan hoop ik dat vooral PvdA, VVD en D66 “beloond” worden voor verraderlijke actie en een naar 0 zetels neigende uitslag zullen krijgen. (Misschien is het goed om het lijstje met voor en tegenstemmers van de overdracht te publiceren en paraat te houden).

 7. Ni28

  Klijnsma is een!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!met looprek, foei!
  Sorry voor deze reactie maar het gebeuren is een ontploffing waard.

 8. Ni28

  IMF zegt dat de Deutsche bank gevaar is voor bankenwereld. Rara waar gaan onze pensioenen naar toe?

 9. Niek

  N28, waarvan akte, en…aktie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

  Hier, onderneem actie; een petitie om ein.de.lijk Pinokkio weg te krijgen:
  https://petities.nl/petitions/nederland-eist-het-ontslag-van-kabinet-rutte-2

 10. Timo

  Duitsland valt buiten de wetgeving van overheveling pensioenen naar de EU. Ik weet niet of iedereen zit te slapen maar er is een groot parallel met Nazi Duitsland en de huidige verovering van Duitsland. Het gaat op dit moment met weinig bloedvergieten en iets subtieler maar het eind resultaat is hetzelfde. Eén grote staat waar de burger niets meer heeft te zeggen.
  Als wij nu niet opstaan dan is het te laat. Europa zal uiterlijk 2030 geregeerd worden door de Islam en er zullen jaarlijks veel slachtoffers gaan vallen door geweld tussen moslims en christenen.
  Als ze aan mijn pensioen komen dan zal ik persoonlijk degenen die daar verantwoordelijk voor zijn ter verantwoording roepen en dat zal niet vriendelijk en vreedzaam zijn.

  1. toetssteen

   @Timo
   ‘Een Europa, mijn idee.’
   En als het weer zo is, en voorspelbaar mislukt, dan komt men ons bevrijden…. Wat weer tienduizenden jonge levens zal kosten, maar och het vel van de banksters zal weer even gespaard blijven, op naar de volgende crisis.

 11. Theo345

  GroenLinks is helemaal opgetogen.
  Binnen Nederland kregen ze het niet voor elkaar om de pensioenfondsen te dwingen hun investeringsbeleid in ‘groene’ richting om te buigen, maar via de EU lukt dat nu wel.
  Democratisch noemen ze dat.

  1. Wim

   In groen investeren levert niets op, die centen ben je kwijt.

 12. Ni28

  Het maakt je woest zoals de EU met de lidstaten omgaat. Dit lijkt nergens meer op een samenwerking maar het uitbuiten van de lidstaten die het goed doen. Dat de IMF de Deutsche bank als gevaar ziet betekent dat het Wir schaffen das op een lege bubbel gebaseerd is en dat de Nederlandse Pensioen fondsen dit gaan betalen. Want waarom blijft de Duitse Pensioenfond buiten spel nu. Omdat deze zowat leeg is en aangevuld moet worden om de grootheidswaanzin van Merkel te kunnen betalen. Zo gaat de EU met eigen lidstaten om, uitzuigen zolang het wat oplevert. Onze domme regering speelt daar in volledig mee en belazerd het parlement en de burger. Na de Brexit gaat de EU nog erger te werk als voorheen, lijkt het. Een vlucht vooruit. Zou het eindelijk Juncker, Merkel, Hollande en Rutte de kop gaan kosten? Het wordt de hoogste tijd, of erger het is bijna te laat. Ik hoop dat Slowakije als voorzitter heel hard gaat optreden tegen Brussel. Fico is ook van mening dat de EU niet beheerst moet worden door twee of drie staten. Kom op en maak daar een eind aan zou ik zeggen.

 13. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/07/01/breaking-oostenrijkse-presidentsverkiezingen-moeten-opnieuw/

  BREAKING!: Oostenrijkse presidentsverkiezingen moeten opnieuw!

  Joepie! Er is toch nog gerechtigheid in deze wereld!

  1. ceteris paribus

   Mevrouw Wachteres ziet kansen om een extreem-rechtse racist aan het bewind te krijgen en daar is ze uiteraard zeer verheugd over.

   http://www.knack.be/nieuws/wereld/norbert-hofer-de-nieuwe-golden-boy-van-oostenrijks-extreemrechts/article-normal-695945.html

   1. Timo

    Wat is daar mis mee als die democratisch gekozen wordt. Leg me dat eens uit.

    1. ceteris paribus

     Met het democratisch gekozen worden is niets mis. Met extreem-rechts mogelijk wel.

 14. Ni28

  Wij worden bestuurd door hoog opgeleiden Tokkies zoals Rutte(nu wet ik waarom hij die woord niet meer wilt gebruiken)Juncker en Merkel tegenwoordig ook bekend als de Dikke Bertha. Tokkies met hoge opleiding maar kleine geest van een crimineel die eigen burger besteelt waar het ook kan voor eigen gewin. Als Europa nog Europa wilt blijven moeten wij eerst van deze mensen afkomen. Na de Brexit lijkt de EU uit rancune de teugels nog strakker in toom willen houden als voorheen en schuwen niet om laffe en stiekeme methodes toe te passen. Als de Slowaakse Fico niet omgekocht is kunnen wij sterk verzet verwachten want ook hij vindt dat de EU niet door twee landen geregeerd moet worden. Dat zou een verademing zijn na de schandalige voorzitterschap van de leugenaar en schoothondje Rutte.

 15. Ruud562

  Ach Paul, als je weet wat er nu al door ‘Brussel’ wordt bepaald en waar onze Kamer mee heeft ingestemd. Een Kamer die verblind door politiek eigenbelang heeft en zit te slapen!
  Deze pensioenzaak maar een tipje van de sluier dat wordt opgelicht. De Eurofielen streven naar èèn centrale regering c.q. beleid vanuit Brussel waarbij de grootste spelers in dezen, Duitsland en Frankrijk het uiteindelijk wel voor het zeggen hebben en houden. Inspraak van de nationale parlementen daarbij volkomen negerend, laat staan dat van de bevolking. Zie bijvoorbeeld de reacties op de Brexit vanuit de EU-leiding. Zijn dus feitelijke meerdere signalen dat er iets goed fout zit! Daarom zou goed zijn als hier journalisten zouden zijn die zich eens goed gingen verdiepen wat wij als land al hebben overgedragen of dat nog gaan doen aan ‘Brussel’. Om deze resultaten dan voor de verkiezingen in maart 2017 te publiceren. Opdat de CDA-, D66-, PvdA-, VVD-kiezer nadien niet kan zeggen: “Jezus, had ik het maar eerder geweten”!

 16. Niek

  High five Wachteres, OT maar mijn dag is weer goed! Goed voor Oostenrijk.
  Altijd beter nu. Wie weet keert het tij zich tegen de kansen van facistisch groen,mben benieuwd.
  Een nieuwe kans voor gezond rechts, en om te voorkómen dat die vreselijke roodgroene Alexander VdBellen Oostenrijks president wordt!

 17. Bes Tolen

  Het gaat al langere tijd niet goed met onze pensioenfondsen. Dat is het gevolg van internationale financiële politiek, die ook nog eens door een Nederlandse regering gesteund wordt. Dan zijn er ook nog allerlei dommekrachten bezig in de publiciteit, die verwarring en tegenstellingen onder de bevolking scheppen. Daarmee wordt de kans dat we ons nationale bezit overeind kunnen houden kleiner. Veel mensen denken door publicitair opgewekt egoïsme dat de kwestie hen niet aan gaat of dat ze er aan te kort zullen komen als oudere groepen mensen in hun pensioenrechten gesteund worden. Het opzienbarendste voorbeeld van publicitair opgewekt egoïsme was een 19-jarige jongeman die herhaaldelijk zijn wetenschap in TV uitzendingen mocht spuien. Al met al moet Nederland er voor uit kijken haar belangen niet verder te verwaarlozen. Verder: want dat gebeurt dus al. Het is tijd dat bepaalde oudere politieke partijen van het politieke toneel verdwijnen waar ze hun door het volk bedoelde functie van belangenbehartiging van dat volk niet waar maken. Om de eenvoudige reden dat die partijen dat niet willen. Omdat ze alleen maar het hogere doel menen te moeten dienen. Waar Rutte als minister president het foute grote voorbeeld van is.

  1. toetssteen

   @Bes
   Het hele systeem is rot tot op het merg, maar dat erkennen zal niet gebeuren. Liever een nieuwe oorlog ontketenen.
   Ik begrijp werkelijk niet dat Duitsland zich opnieuw in het pak laat naaien.

   1. HvF

    Staatssecretaris Klijnsma is gewoon veel te licht voor deze functie. Wat deden ze daar vroeger ook al weer mee?

 18. pietbrontsema

  het artikel is voorlopig niks zeggend. wat is concreet het nadeel voor als pensioengerechtigde die omzit heb ik niet hoog ook al omdat uit het cda komt en juist deze partij heeft miljarden uit ABP pot gehaald LUBBERS himself de hypocriet.dus wat is er aan de hand leg eens uit.

  1. A3KP

   Je gaat toch geen 1200 miljard aan Europa schenken? Hoe geschift ben je?
   Landen met minder pensioen en goedkopere leefomstandigheden worden er mee geholpen.Ook mijn betaalde premies van pakweg 45 jaar arbeid zitten daar bij.Mag ik zelf nog meebeslissen?Oh,we hebben deze bende gekozen?Nou,ik niet.

 19. A3KP

  Ik zit hier een bijna complete hartverzakking te krijgen.Ik ben nu 70 en ken sinds mijn pensioen alleen maar achteruitgang.Niks inflatiecorrecties of wat dan ook.Ik begrijp niet dat zo een tante dit zomaar ongestraft kan doen.Het is achterstallig opgebouwd salaris van werknemers,daar kun je toch niet zomaar mee gaan potverteren in die zgn EU.
  Is er niemand die hier een petitie kan organiseren,of desnoods een stap naar de rechter.
  ongeloof wat ik lees.Hoop dat ik nog ff mag “genieten” van mn oude dag.Maar niet op deze manier.

  1. ceteris paribus

   Beste A3KP, als je de mooie leeftijd van 70 jaar hebt bereikt doe je er goed aan jezelf niet zo vreselijk op te winden. Met je pensioen is niets aan de hand, in elk geval niet in relatie tot deze richtlijn.

 20. A3KP

  Waar zijn de Media als je ze nodig hebt?
  Voor asielzoekers staan ze zo klaar.De ouderen kunnen stikken.

  1. ceteris paribus

   De media keken er naar en schreven er over. Bijvoorbeeld hier: http://nos.nl/artikel/2115769-europese-pensioenrichtlijnen-hoe-zit-dat-eigenlijk.html

   Laat je niet opnaaien door Bas, die heeft geen idee waar het over gaat.

 21. A3KP

  O,ik snap het al.Het is natuurlijk vakantietijd,dan kun je stiekem dingen doorduwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.