Staatssecretaris Klijnsma lapte waarschuwingen aan haar laars, levert onze pensioenen nu uit aan Brussel

Geen categoriejul 30 2016, 22:52
Twee jaar geleden werd de staatssecretaris al uitgebreid gewaarschuwd tegen de gevaarlijke EU-pensioenrichtlijn. Toch geeft ze de controle over Nederlandse pensioenfondsen zonder pardon aan Brussel.
De volledige ernst van de EU-overname van Nederlandse pensioenfondsen wordt langzaam maar zeker duidelijk. Al twee jaar geleden waarschuwde de Tweede Kamer tegen de kwalijke Brusselse richtlijn. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma hield zich Oost-Indisch doof, en deed niets met de terechte bezwaren. Het resultaat? Hoewel de Tweede Kamer meermaals bezwaar heeft aangetekend tegen de EU-pensioenwet, doet onze regering straks precies wat Brussel wil.
De Europese Unie krijgt met de IORP II-richtlijn veel meer controle over Nederlandse pensioenfondsen, en het Europese instituut EIOPA wordt een belangrijke toezichthouder. Zelfs de lettergrootte op de verslagen van Nederlandse pensioenfondsen wordt straks bepaald door de EU. En dat terwijl de Nederlandse regering juist veel minder te zeggen krijgt over de pensioenfondsen: deze mogen zich straks vrij vestigen in elke EU-lidstaat, waardoor de Nederlandse toezichthouders buitenspel komen te staan. De gigantische Nederlandse pensioenpot van meer dan 1200 miljard (!) dreigt ons door de vingers te glippen – Nederland kan hierdoor honderden miljarden euro's aan belastinginkomsten mislopen.
En dat is nog niet alles: de Nederlandse pensioenfondsen hebben een enorm vermogen vergeleken met andere Europese landen. Sterker nog, het kapitaal van de Nederlandse pensioenfondsen is 60 procent van het totaalbedrag van alle Europese fondsen. Zo'n EU-pensioenmaatregel heeft dus onevenredig veel impact op Nederland. Het gaat in meerderheid om Nederlands geld, maar straks hebben Italianen en Fransen er net zoveel over te zeggen als Nederland. Een onrechtvaardige situatie. Wat het nog schrijnender maakt, is dat Duitse pensioenfondsen zijn uitgezonderd van de richtlijn.
Dat lees je goed: Duitsland blijft ontzien, terwijl onze pensioenfondsen straks worden uitgeleverd aan Brussel. De Duitsers hebben het goed bekeken: via de EU oefenen ze macht uit op heel Europa, maar hun eigen pensioenen houden ze lekker zelf. "Laat de Nederlanders maar lekker dokken, die zijn dom genoeg" zullen ze in Duitsland gedacht hebben. Het erge is dat ze nog gelijk hebben ook: een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om de EU-pensioenrichtlijn te stoppen werd verworpen door een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Jetta Klijnsma kan dus gewoon doorgaan met haar onzalige plannen. En dat terwijl Omtzigt haar twee jaar geleden al informeerde over de nadelen. Maar Jetta sloeg de bezwaren in de wind, en staat nu op het punt om de controle over onze pensioenen aan Brussel over te dragen. Slijmen bij de EU, op kosten van de Nederlandse pensioenpot. Triester kan het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten