Vijf giftige gewoontes die elke relatie kapotmaken

Geen categorieaug 11 2016, 10:00
Alle relaties en huwelijk gaan door ups en downs. Dat hoort er nu eenmaal bij. Soms duren de ups of downs een paar uur, soms veel langer.
Zoals Zeta Yarwood uitlegt verliezen we dat tegenwoordig vaak uit het oog. Dat komt ongetwijfeld voor een groot deel door de invloed van films en tv-series, waarin we continu verteld worden dat they lived happily ever after. Het probleem is elkaar ontmoetten en een relatie beginnen, daarna loopt alles op rolletjes!
In werkelijkheid is dat natuurlijk allerminst zo. Relaties kosten veel werk en energie. Als je verslapt zul je de effecten daarvan uiteindelijk terugzien.
Om te voorkomen dat je je relatie zelf saboteert heeft Zeta een top 5 samengesteld van gewoontes die je zo snel mogelijk moet lozen. Het goede nieuws? Je kunt zelf het bewuste besluit nemen om met deze gewoontes te breken. Het slechte nieuws? We hebben ons allemaal weleens schuldig gemaakt aan één of meerdere van deze "giftige gewoontes".
1. 'Het is jouw schuld!'
Als we ons ongelukkig voelen, een beetje depressief zijn, ontevreden zijn, geïrritterd of knetterchagrijnig geven we onze partner daar vaak de schuld van. Dat is een enorme fout. Zoals de meeste religies en belangrijkste filosofieën ons leren kan niemand je namelijk iets 'doen' voelen: alles staat en valt met jouw eigen interpretatie van gebeurtenissen. Je voelt je slecht omdat jij jezelf vertelt dat iets slecht is, of dat bepaald gedrag van je partner betekent dat zij/hij niet van je houdt. In de meeste gevallen is dat niet alleen onzin, maar zelfs buitengewoon destructief.
Kortom: houd je eigen emoties onder controle en begrijp dat alleen jij jezelf gelukkig én ongelukkig kan maken.
2. De score bijhouden.
Hoewel vooral vrouwen erom bekendstaan dat ze dit doen moet ik als man toegeven dat ik me hier soms ook schuldig aan maak. "Nou doe je het wéér! Weet je nog die keer, 9 jaar geleden, dat je iets vergelijkbaars deed! Belachelijk!' Sommigen gaan zelfs nog langer terug dan 10 jaar: soms heb je het letterlijk over decennia.
Wat daar het nut van is ontgaat me volledig. Het zorgt er alleen maar voor dat je de relatie vergiftigt en dat je je partner het gevoel geeft dat zij/hij niet genoeg voor je is.
3. Dreigen om de relatie te beëindigen.
De ander chanteren of continu ultimatums geven ('Als je dit niet doet ga ik weg' of 'ik weet niet of ik wel een relatie kan hebben met iemand die dit doet) is ongelooflijk slecht voor je relatie. Zoals Zeta schrijft zijn goede relaties gebaseerd op liefde en vertrouwen. Hoeveel ruimte is er voor vertrouwen als één van de twee regelmatig dreigt om de relatie op te blazen? Mensen zijn wie ze zijn. "Leer dat te accepteren of beëindig de relatie in één keer," schrijft Zeta dan ook terecht. "Doe je dat niet dan zal de relatie uiteindelijk eindigen in een drama: je kunt een beer niet continu pesten zonder te verwachten dat hij een keer terugslaat."
4. Geld naar het probleem gooien.
Dit is een heel goed punt. Maar al te vaak proberen we onze relatieproblemen op te lossen door iets leuks of moois voor onze partner te kopen. Een bos bloemen, een mooie ring, oorbellen, een ketting of wat dan ook voor de vrouw, en een mobiele telefoon, een iPad of een iWatch voor de man.
Volgens Zeta is dat een enorme fout. Problemen moet je uitpraten, niet begraven onder allerlei cadeau's. Daar komt bij dat je je partner feitelijk leert dat zij of hij alleen maar even ruzie met je hoeft te maken als ze/hij wil dat je iets voor haar/hem koopt. Heel gek, maar zo'n gewoonte is bepaald niet gezond voor je relatie.
5. Relschoppen/Drama creëren.
Laten we eerlijk zijn, dit is vooral iets wat vrouwen doen. Op een gegeven moment begint het soms wat saai te worden in een relatie. Je hebt beide je gewoontes en je leven samen begint een duidelijk patroon te krijgen. Het gevolg: alles is voorspelbaar.
Zoals Zeta uitlegt is het creëren van drama niet de juiste oplossing voor dit probleem. "Er zijn andere manieren om variatie in je relatie en leven te krijgen. Begin een nieuwe hobby. Maak nieuwe vrienden. Zoek een nieuwe baan. Verhuis. Neem een hond. Kies iets dat iets positiefs aan je relatie toevoegt."
Dit is een bijzonder belangrijk punt omdat je, door continu voor drama te zorgen, er uiteindelijk voor zorgt dat je partner afstompt en dat zij of hij nergens meer van onder de indruk is, ook niet als je boos of verdrietig wordt omdat er écht iets aan de hand is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten