Op zijn VVD's: Kamerlid stapt uit de politiek, krijgt topfunctie bij subsidiespons waar ze zelf voor pleitte in het parlement

Geen categoriesep 08 2016, 15:00
Wat is een crony kapitalistische partij zonder crony kapitalistische Kamerleden?
Juist, helemaal niets.
En dus mag de VVD Anne-Wil Lucas dankbaar zijn dat zij het crony kapitalistische gehalte van haar partij eer aandoet. Helaas betekent dit wel dat de belastingbetaler zich opgelicht voelt door de zogenaamde liberale partij, maar hé, daar heeft de VVD al jaren lak aan, dus niets verloren!
Enkele jaren geleden pleitte VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas gepassioneerd voor de oprichting van Startup Delta, een platform dat met overheidsgeld opgericht zou worden om veelbelovende startups te stimuleren. Ze kreeg haar zin: in 2014 werd Startup Delta opgericht.
Nu, twee jaar na dato, laat Lucas weten dat ze per direct vertrekt uit de politiek. Maar vrees niet, ze zal geen wachtgeld nodig hebben. Ze heeft namelijk al een topbaan gevonden: programmamanager Talent, Knowledge and Skills.
De organisatie waar ze die indrukwekkend klinkende titel mag vervullen?
https://twitter.com/annewillucas/status/773155779864035328
In Amerika wordt dit crony capitalism genoemd: een relatie tussen de politiek en het bedrijfsleven die zo hecht is dat de twee elkaar op onbetamelijke wijze beïnvloeden. Of, in gewone mensentaal: ons kent ons. In het crony kapitalistische systeem gebruiken politici de wet om bepaalde bedrijven het hand boven het hoofd te houden, subsidies te bezorgen en uit de wind te houden, terwijl die bedrijven de politicus of diens partij financieel steunen en politici na hun politieke carrière een mooie baan bezorgen in de private sector.
Onder dit systeem wordt er op grote schaal belastinggeld over de balk gesmeten, terwijl de vrije markt systematisch ondermijnd wordt. Neem het voorbeeld van Startup Delta.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten