Is ‘GeenPeil gaat de politiek in’ een geweldige publiciteitsstunt?

Jan Dijkgraaf als lijsttrekker van de politieke partij GeenPeil. Het klinkt best leuk, maar is het wel waar?

Het idee zal Den Haag ongetwijfeld op zijn grondvesten doen schudden: het populistische GeenPeil (van GeenStijl) gaat de politiek in. Met name de VVD zal er helemaal gek door worden: weer een partij die zetels bij de liberalen weg hoopt te halen. Ik hoor het ze denken: ‘Daar gaan we weer!’

Nou, misschien valt het allemaal toch mee voor het establishment én voor de andere nieuwe partijen die zowaar op een zetel (of wat hopen). VNL-lijsttrekker Jan Roos maakt namelijk duidelijk op Twitter dat hij gelooft dat het nieuws van vandaag — dat GeenPeil een politieke partij wordt — één grote grap is:

GeenStijl schrijft zelf dat de officiële aankondiging op 5 december volgt. De bedoeling is ongetwijfeld dat mensen daar heel positief op reageren. Maar wat valt op? Veel reaguurders hebben er niets mee:

Of, zoals Jan Roos het verwoordt: ze vinden de grap bepaald niet grappig.

Mensen met kennis van zaken vertellen De Dagelijkse Standaard verder achter de schermen dat zowel Dijkgraaf als de organisatie van GeenPeil totaal niet de ambitie hebben om de politiek in te gaan. Dijkgraaf gaf zelf kortgeleden nog af op het initiatief van Thierry Baudet, het Forum voor Democratie. Hij liet toen weten dat hij zijn iPhone zou opeten als het Forum een zetel behaalde. Maar dan wel een eigen nieuwe club beginnen? Dat klinkt een tikkeltje… hypocriet.

En zo hypocriet zal Dijkgraaf niet zijn, toch?

Het is natuurlijk afwachten omdat de betrokkenen zelf publiekelijk nog steeds zeggen dat de officiële aankondiging op 5 december volgt. Dat gezegd hebbende lijkt het aannemelijk dat Roos gelijk heeft en dat het wel degelijk om een grap gaat.

Als dat zo is, is de grap nu al geslaagd. Iedereen — van het Algemeen Dagblad tot De Telegraaf en van de NOS tot De Dagelijkse Standaard — is er dan namelijk, in ieder geval korte tijd, ingetrapt.

En ja, ik hoop eigenlijk dat het inderdaad een grap is. Hoewel ik er helemaal voor ben om Den Haag een hartverzakking te bezorgen ben ik bang dat nóg meer versplintering alleen maar voor problemen zorgt en juist het tegenovergestelde doel bereikt van wat we willen: het zorgt er juist voor dat het establishment aan de macht blijft omdat de nieuwe populistische partijen de kiesdelen niet halen. Zoals Esther Voet het verwoordt op Twitter:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Dat zij woedend zijn begrijp ik. Dat zij Den Haag willen opschudden ook. Maar ik hoop dat deze fout niet gemaakt wordt want versnipperde rechts is straks niets waard.

 2. J.C.

  Precies, ik dacht ook aan lijstverbindingen………………

  Ik stem PVV

 3. Gustaafff

  Jan Roos loopt met modder te gooien naar zijn politieke tegenstanders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.