Den Haag schudt op zijn grondvesten: woedend GeenPeil gaat de politiek in!

Jan Dijkgraaf wordt de lijsttrekker van de nieuwe partij GeenPeil. De partij is de opvolger van de GeenPeil-organisatie die zich inzette voor het Oekraïne-referendum en die sindsdien druk zet op de politiek om het resultaat serieus te nemen.

GeenPeil, een initiatief van onze roze vrienden van GeenStijl, heeft het helemaal gehad met de eurofielen die het in ons land voor het zeggen hebben. Bij het Oekraïnereferendum was de uitslag duidelijk: Nederlanders willen niet dat er een deal gesloten wordt met Oekraïne. Punt.

Op ongelooflijk creatieve wijze heeft het kabinet die heldere ‘nee’ geïnterpreteerd als een “ja, mits.” En dus onderhandelt Rutte met de Europese Unie en Oekraïne om enkele aspecten van het associatieverdag te veranderen. Dat is leuk, dat is natuurlijk helemaal niet wat de kiezer bevolen heeft. Die heeft alleen maar heel duidelijk gezegd: ‘Nee, geen verdrag!’

Maar ja, rubberen Rutte zou rubberen Rutte niet zijn als hij vervolgens wat buigt, en alsnog een manier vindt om zijn wil door te drukken. En dus wordt het ‘nee’ gewoon genegeerd.

Gezien die onacceptabele gang van zaken kan het niemand verbazen dat ze bij GeenPeil met de dag bozer worden. Het resultaat?

Initiatief GeenPeil begint een politieke partij. Na het referendum over het Oekraïne-verdrag wil GeenPeil nu van binnenuit de politiek opschudden… Maandag 5 december wordt Jan Dijkgraaf (54) gelanceerd als de lijsttrekker van GeenPeil in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. Dit wordt bevestigd in kringen van GeenPeil.

Dijkgraaf is, onder meer, de bekende columnist van Metro, waar hij zijn column nu vaarwel heeft gezegd vanwege zijn werkzaamheden voor GeenPeil. Ook is hij bijzonder actief op Twitter. Qua politieke opvattingen lijkt hij redelijk veel op Jan Roos, de leider van VNL, hoewel ik denk dat hij iets minder van “een kleine overheid” is en meer gefocust is op de werking van de directe democratie zoals referenda. Dat sluit natuurlijk goed aan bij de denkbeelden van GeenPeil.

De nieuwe partij heeft meteen ongelooflijke grote ambities. Zo wil het campagneteam de grootste ledenpartij van Nederland worden. Dat zal geen sinecure zijn: de oude partijen zijn weliswaar kleiner dan voorheen, maar nog altijd kunnen zij pochen dat ze een ledenbestand hebben van vele tienduizenden kiezers. Het zal mij enigszins verbazen als GeenPeil daar overheen kan gaan, maar wie weet: als het team achter GeenPeil ergens goed in is dan is het mensen via Internet organiseren. Feitelijk zijn dit natuurlijk niet alleen de mensen achter GeenStijl, maar ook — in ieder geval deels — de mensen die PowNed hebben opgezet. Ze hebben dus behoorlijk wat ervaring op dit gebied.

Opmerkelijk genoeg lijkt GeenPeil behalve de focus op minder EU en meer directe democratie geen vaste ideologie te hebben. Ze zijn van plan om het verkiezingsplatform op TROTS-wijze vast te stellen, wat aan sommige commentatoren al de bijnaam “Trots 2.0” heeft ontlokt:

Uit de boezem van GeenPeil kan worden opgetekend dat ieder groter voorstel dat in de Tweede Kamer speelt door de leden online wordt beoordeeld. Jan Dijkgraaf beweegt zich dan door de Tweede Kamer als politieke vertolker van de opvattingen van het GeenPeil-ledenbestand. Volgens hun eigen site betekent dat ‘meer inspraak in een democratie van iedereen’.

Met andere woorden, het wordt een vol-populistische partij. Net zoals Forum voor Democratie dat wil zijn, net zoals de PVV eigenlijk, en misschien zelfs ook een beetje als VNL.

Aan de ene kant is dat natuurlijk best prima: het zorgt ervoor dat er weer een vuist gemaakt kan worden tegen het establishment. Laat die lui politiek maar lijden (er zijn linkse mensen die denken dat mensen waar je het politiek mee oneens bent het ook verdienen om persoonlijk te lijden, maar dat spelletje speel ik niet; sterker nog, dat vind ik bijkans fascistisch en doodeng), dat verdienen ze onderhand wel. Maar de vraag dringt zich wel op: zorgt dit niet voor veel te veel versplintering? Uit alle onderzoeken blijkt dat de populistische partijen er niet voor zorgen dat er op rechts ineens zetels bijkomen. Met andere woorden, het is niet zo dat linkse kiezers opeens de overstap maken naar een rechtse (populistische) partij. Het enige dat er gebeurt is dat kiezers van de ene rechtse club overstappen naar de andere rechtse club. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar het wordt wél problematisch als dit ervoor zorgt dat geen van die nieuwe partijen de kiesdeler haalt. Dat betekent immers dat ze geen van allen in de Tweede Kamer komen.

Ik ben helemaal voor nieuwe partijen en de wens om het establishment te bestrijden, maar LP (Libertarische Partij, VNL, FvD en nu GeenPeil; het kon allemaal weleens iets te veel van het goede zijn. In de komende maand gaan we zien welk initiatief er boven uit stijgt. Die partij in kwestie zal de leiding op zich moeten nemen en de verzamelplek worden voor alle ontevreden rechtse kiezers die willen rebelleren, maar weinig op hebben met de oudere alternatieven waaronder de PVV.

Al met al begint het me een beetje te herinneren aan de verkiezingen van 2006. Ook toen waren er verschillende clubs die gebruik wilden maken van het gevoel van ontevredenheid in de samenleving. Uiteindelijk gingen ze stuk voor stuk roemloos ten onder — behalve de PVV, dan. Alleen die laatste partij kon er wél van profiteren en groeide razendsnel. Het is zeker mogelijk dat dit ook nu weer gebeurt en dat de echt nieuwe partijen bij elkaar wel een zetel of twee, drie zouden hebben, maar individueel niet. Uiteindelijk profiteert de elite, van wie we allemaal genoeg hebben, daar ironisch genoeg weer van.

Dat kan en mag natuurlijk niet gebeuren. Het is dus zaak om de komende tijd in de gaten te houden welke partijen potentie hebben en die vervolgens te steunen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Gustaafff

  “aar ja, rubberen Rutte zou rubberen Rutte niet zijn als hij vervolgens wat buigt, en alsnog een manier vindt om zijn wil door te drukken. En dus wordt het ‘nee’ gewoon genegeerd.”

  Er wordt weer eens creatief omgesprongen met de waarheid. Het “nee”, van een klein groepje EU-pesters, was RAADGEVEND. Rutte heeft een middenweg gevonden. De belangrijkste struikelblokken en bezwaren zijn weggenomen. Helaas is iedereen weer zo verblind met haat jegens onze premier, dat zij stug blijven hangen in hun nee-mantra.

  De enige reden waarom me heeft tegengestemd is om de EU te treiteren.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Gustaafff
   “De enige reden waarom me heeft tegengestemd is om de EU te treiteren.”
   Hoe weet jij dat? Ik heb jou niet gezien om me dat te vragen! Bovendien heeft Rutte toegezegd de uitslag te zullen respecteren. Dat houdt in, dat je je aan de uitslag houdt! Zo simpel is dat! Bovendien heeft het niéts met een klein groepje pesters te maken. Dan hadden jullie, Eurofielen, maar wél moeten komen stemmen!!!
   Huilebalken!

   1. Gustaafff

    @cmsuikerbuik, Rutte hoeft zich helemaal niet aan de uitslag te houden, zoals jij waarschijnlijk wil, want het is een RAADGEVEND referendum. In wezen kan hij de uitslag gewoon laten zijn voor wat het is. Dat heeft hij niet gedaan – hij heeft de uitslag GERESPECTEERD door de belangrijkste struikelblokken en bezwaren weg te nemen. En als jij tegenstemde – niet om uitsluitend de elite te treiteren – waarom ben je dan niet blij dat Rutte de kritiek in acht heeft genomen en jouw voornaamste bezwaren ook?

    Vergeet ook niet dat er onder het klein clubje stemmers ook heel veel VOOR-stemmers zaten. Dat is ook “volk” en geen “elite”.

    1. zomaar

     iets wil niet tot jou doordringen @Gustaafff !, hij (de regering) heeft toegezegd de uitslag van het referendum te respecteren !.

     gevonden in :
     http://www.encyclo.nl/begrip/Respecteren

     “je eraan houden vb: je hebt onze regels maar te respecteren Synoniem: naleven
     er rekening mee houden en waarde aan hechten vb: de opvattingen van anderen moet je respecteren Synoniem: eerbiedigen Tegenstelling: minachten
     “.

     dus wat inhoud dat hij de uitslag van dit referendum , uit zou voeren .

     of hanteert links een andere definitie van respect (cq respecteren)?.

     1. Gustaafff

      @zomaar, hij heeft de uitslag ook GERESPECTEERD, er waarde aan gehecht en in acht genomen. De belangrijkste bezwaren die opgeworpen werden door – de serieuze – neestemmers, heeft hij – wat Nederland betreft – geschrapt uit het verdrag. Dat is een solide middenweg. Zowel de voor- als tegenstemmers krijgen hun zin. Want er waren ook Voor-stemmers! Die worden zo gauw vergeten.

     2. cmsuijkerbuijk

      @Gustaafff
      Dit is natuurlijk aperte onzin! Je schrijft een referendum uit om hom of kuit te krijgen en niet, omdat de uitslag zo verschrikkelijk tegenvalt, maar wat te gaan rommelen en eigen interpretaties erop los te laten. Geloof jij nu wérkelijk, dat Rutte ook maar één seconde geaarzeld zou hebben bij een voor hem gunstige uitslag? Zou hij dan “heronderhandelen”, om de “Nee”-stemmer óók hun zin te geven? Nee beste man: Ja is Ja en Nee is Nee. En door te verklaren, dat hij de uitslag “zou respecteren” (= nákomen, uitvoeren zónder mitsen en maren, veranderde het “Raadgevende” in een bindend referendum), omdat hij ervan uit ging, dat er tóch wel voorgestemd zou worden. Fout gedacht dus!
      Je moet bij je ontbijt een wat minder Naïefjes eten!

     3. Gustaafff

      @cmsuikerbuik, Rutte heeft het referendum niet uitgeschreven omdat hij daar zin in had. Alles met het verdrag was al in kannen en kruiken, toen Roos en co. met een idioot referendum kwam aanzetten. Je denkt net zo strak en rechtlijnig als de PVV-elite. Rutte heeft – speciaal voor de neestemmer – heronderhandeld over het verdrag. Hij nam belangrijke bezwaren weg en deed zodoende recht aan zowel de nee- als jastem. En dat hoefde hij al niet te doen, omdat het clubje stemmers (31% dacht ik) een RAADGEVEND Referendum hadden gestemd. De rest van Nederland vond het niet eens de moeite waard om te stemmen.

     4. cmsuijkerbuijk

      @Gustaafff
      Het blijft onzin wat je beweert: Door de wet gedwongen heeft Rutte dat referendum uitgeschreven en verklaard de uitslag te zullen respecteren, in de verwachting, dat de Ja-stemmers het wel zouden winnen. Bovendien heeft hij, door er een percentage kiezers aan te verbinden, óók nog eens bepaald, wanneer de uitslag legitiem zou zijn. En de vraag was ook glashelder: WEL (=JA) of GEEN ( =NEE) associatieverdrag met Ukraïne. Duidelijker en helderder kan het niet zijn. Er is een voldoende aantal kiezers op komen dagen (ruim 31%) om het referendum rechtsgeldig te doen zijn en de uitslag was zonneklaar: Een duidelijk “NEE”. Dan getuigt het van politiek onfatsoen om op je gegeven woord terug te komen, omdat de uitslag niet naar jouw zin is!
      En dan kun je blijven draaien en glibberen en zeuren dat het een “raadgevend” referendum was, maar dat “raadgevend” heeft hij zélf overboord gegooid, door te stellen, dat hij de uitslag zou respecteren. En die uitslag was een duidelijk en niet mis te verstaan NEE!
      Dan schrijf je : “Vergeet ook niet dat er onder het klein clubje stemmers ook heel veel VOOR-stemmers zaten. Dat is ook “volk” en geen “elite”.”
      Dat is natuurlijk totale onzin. Dan hadden de voorstemmers maar in grotere getalen op moeten komen dagen. Dit is werkelijk ongelooflijk! Kun jij met droge ogen beweren, dat Rutte bij een “Ja”, óók zo gehandeld zou hebben? Vergéét het! En bovendien hééft hij niet eens een wijziging aan kunnen brengen en bezwaren weggenomen. Dat waren zijn plánnen, maar de druiloor is gewoon weggelachen. Het associatieverdrag is gewoon doorgegaan, ondanks de verkrachte uitleg van het referendum van Nederland!

     5. Gustaafff

      @cmsuikerbuik, er wordt helemaal niet gedraaid, geglibberd of wat dan ook. Ik ben glashelder en duidelijk in mijn standpunt. Rutte heeft aangegeven de uitslag te RESPECTEREN en dat doet hij nu ook. Hij neemt de belangrijkste bezwaren en struikelblokken van de neestemmers weg. Maar omdat het geen bindend referendum is, kun je niet van Rutte verwachten dat hij zich aan de uitslag zal HOUDEN – in tegenstelling tot het Brexit, die wel bindend was. Er wordt ook voortdurend over “het volk” gesproken, maar het volk heeft zich helemaal niet uitgesproken in dit referendum. Slechts 31% stemmers die zich in de zaak hadden verdiept, kwamen opdraven.

      Nu alle politieke meningsverschillen overboord – RAADGEVEND = RAADGRVEND, BINDEND = BINDEND.

      Rutte hoeft zich nergens aan te houden.

    2. J.C.

     @Gustaafff

     Rutte II heeft zich in ieder geval niet aan de referendumwet gehouden, waarin gesteld wordt dat het kabinet zo spoedig mogelijk kenbaar dient te maken wat het met de uitslag doet. En dat betekent niet dat het voldoende is dat je zegt ik ga het uitzoeken wat ik met de uitslag kan doen. Het betekent dat het kabinet of de uitslag respecteert en in casu het Nee van het Nederlandse volk wel volgt (en dus niet ratificeert), dan wel de wil van het Nederlandse volk niet volgt en de uitslag naast je neerlegt. Rutte II heeft er, zoals altijd, weer voor gekozen er een semantisch spelletje van te maken. Lijkt slim, is dom. Het leek en lijkt een rookgordijn te kunnen werpen op het ondemocratische gehalte van de beslissing van Rutte II om het Nederlandse volk met z’n ja, mits aan het lijntje te houden, maar dat gaat deze keer niet lukken.

     1. Gustaafff

      @J.C., er is hier geen Nederlands volk in het gedrang. Het gaat hier om 31% die voor of tegen het verdrag kwam stemmen. Rutte II heeft een meerderheid in de Tweede Kamer en in feite dus een breed volksrechtelijk mandaat om te onderhandelen over een verdrag.

     2. J.C.

      @Gustaafff

      “er is hier geen Nederlands volk in het gedrang”. Lijkt mij wel, er is immers vooraf een drempel bepaald, voor de geldigheid van het referendum. En die is gehaald.

 2. Gustaafff

  Overigens, dit is het zoveelste rechtse partijtje dat stennis komt schoppen. Tijd dat rechts massaal PVV stemt om af te zijn van dit gedoe.

 3. Donald Troef

  Dit is natuurlijk een briljant plan. Als ik de tel nog kon bijhouden wordt de zeer omvangrijke rechts-populistische vijver straks leeggevist door VNL, LP, PVV, FVD en GS en daarnaast hebben we nog 50-plus voor het mobileren van oud boos en de nieuwe frissche beweging van Monasch die meent dat de oud-PvdA kiezer dolgraag naar rechts wil.

  Ik stel voor dat deze jongens de enorme electorale buit eerlijk verdelen zodat we straks een Kabinet Wilders krijgen van 7 partijen die Nederland weer groot gaat maken.

  1. Gustaafff

   “…van 7 partijen die Nederland weer groot gaat maken.”

   Je bedoelt het grote land de vernieling in helpen?

   1. Donald Troef

    Zal wel meevallen. De LPF was ook een half jaartje aan de macht en de vechtende kluwen amateurs viel snel uiteen. Wilders, Roos en Baudet in het Kabinet veroorzaakt hoogstens een beleidsimpasse voor een paar maanden en een leermomentje voor de boze witte man die vervolgens weer op SBS6 gaat stemmen.
    De professionele politici ruimen de boel daarna wel weer op.

    1. Vabis

     Jan Lul de trol doet weer politieke voorspellingen die nooit uitkomen, trieste clown…..

     1. Donald Troef

      Moet ik je weer even een natte broek van genot bezorgen, Vabis, door als Donald Troef je te begeesteren met de bruine vergezichten van het Kabinet Wilders die de volksvreemde elementen gaat verwijderen? Dat voelde toch hartstikke fijn?

     2. Vabis

      Ga je gang, ik voel wel voor een moslimvrij Europa, lijkt mij een verademing in deze duistere islamisering die ons bestaan ernstig bedreigd.

     3. Gustaafff

      @vabis, dat jij net als de neonazi’s anderen als minderwaardig beschouwd en ze graag weg wil hebben, was mij al gevoeglijk duidelijk. Ik vrees echter dat er geen enkele politieke partij is die jouw denkbeelden deelt.

    2. Gustaafff

     @donald troef, dat kan. Een andere mogelijkheid is dat de PVV gewoon een coalitie sluit met de oude, vertrouwde, rechtse garde: CDA, VVD, officieus gedoogd door D66, CU en SGP. Rutte wordt vicepremier, Buma ook en Nederland kan weer rustig slapen.

 4. Ni28

  Hele Europa moet opgeschud worden, de hoogste tijd op de ramp die ons te wachten staat te keren. Zoals het nu gaat heeft Europa geen mooie toekomst in de donkere periode die ons te wachten staat. Wij worden langzaam terug in de tijd geworpen.

 5. Donald Troef

  Woedend Geen Peil gaat als WGP de verkiezingen in.
  Een vitale beweging van Woedend Rechts.

 6. Seneca

  Geachte heer vd Galien,
  Ook nu weer – het valt mij op – als u schrijft over populisme, dan proef ik hier een dedain uit t.a.v. het volk. Herinnert u zich aub de ervaring van de Romeinen die zo lang geleden reeds schreven: ‘vox populi, vox Dei’. De stem van het volk, stem der goden…’.

 7. maarjuna

  Zoals de meer bewegingen tegen de gevestigde orde tegenwoordig zal ook GeenPeil ws afzien van het dragen van verantwoordelijkheid voor beleid. Het zou anders best een interessant experiment zijn. Ergens tegen zijn of een probleem benoemen is nog iets anders dan er structureel iets aan doen. Maar wie weet komen er onverwachte krachten los op het moment, dat men gaat voor iets opbouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.