Peiling Maurice de Hond bevestigt: PVV veruit de grootste, voorsprong op VVD blijft min of meer hetzelfde

Geen categoriejan 22 2017, 9:45
Als Maurice de Hond redelijk goed zit wordt 2017 echt het jaar van Geert Wilders en zijn PVV. Ook uit de meest recente peiling van de bekendste peiler van het land blijkt namelijk dat de PVV een bijzonder grote voorsprong vasthoudt ten opzichte van de nummer twee, de VVD.
Het slechte nieuws voor Wilders is dat zijn partij er virtueel wel iets op achteruit is gegaan. Het goede nieuws? Het verschil is volstrekt irrelevant. Het gaat namelijk maar om één zetel, wat natuurlijk ruimschoots binnen de foutmarge valt.
En dat is niet het enige goede nieuws voor Wilders. Het verschil met de VVD blijft met negen zetels namelijk indrukwekkend.
Screen Shot 2017-01-22 at 11.32.29
Ik blijf het enigszins verbazingwekkend vinden dat er nog steeds mensen zijn die twijfelen tussen de VVD en de PVV -- die partijen zijn zo verschillend -- maar blijkbaar zijn er echt kiezers die denken dat de twee relatief dicht bij elkaar staan. In het verleden was dat wellicht zo, maar tegenwoordig is dat natuurlijk al lang niet meer zo; Rutte heeft de VVD de afgelopen vier jaar grondig veranderd. Er is niets over van de réchtse partij die in 2010 nog in een gedoogconstructie met de PVV stapte.
Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat de PVV qua economisch beleid bepaald niet liberaal te noemen is. In dat opzicht doen Wilders en co. feitelijk het meest denken aan de SP. Als je als teleurgestelde oud-VVD'er op zoek bent naar een niet-politiekcorrecte partij met liberale economische denkbeelden is het dan ook veel logischer dat je uitkomt bij VNL van Jan Roos. Kijk maar naar het verkiezingsprogramma van VoorNederland, dat leest echt als een heerlijk klassiek-liberaal document. Zeg maar: een document zoals de VVD jaren geleden had kúnnen presenteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten