Column Jan Roos: Zijlstra en Rutte geloven dat de euro mislukt is, maar spelen het Brusselse spelletje tóch mee

“Zou je niet iets in de landelijke politiek willen doen. Ik kan wel een rechts-liberaal met ballen gebruiken die niet alleen maar ja en amen zegt.” Met deze vraag van Halbe Zijlstra werd ik zo’n twee jaar geleden voor het eerst serieus benaderd om in de Tweede Kamer te komen.

Het gesprek, op het terras voor ons parlement, ontstond door een weddenschap die ik van hem had gewonnen. Zijlstra zou fractievoorzitter van de VVD worden, zo wist ik uit betrouwbare bron. Maar Halbe ontkende dat voor de camera van PowNews en zo wist ik hem een fles goede rode wijn te ontfutselen. Mijn interesse voor de landelijke politiek was na deze invitatie in één klap serieus geworden. Enfin, u weet hoe dat is afgelopen.

Maar dit was niet het enige wat ik van deze ontmoeting herinner. De eerlijkheid en openheid van Zijlstra verbaasde mij nog het meest. Zo bevestigde hij dat de multicuturele samenleving een drama is, de islam een gevaar, de integratie totaal mislukt, de EU een ondemocratische moloch en de Euro onhoudbaar. En juist dat laatste onderwerp kwam deze week in het nieuws. Financieel journalist Arno Wellens schreef in zijn boek Het Euro Evangelie dat Zijlstra hem in 2015 voorspelde dat er een einde aan de Euro zou komen. In dezelfde periode als tegen mij verkondigde Halbe dus ook tegen anderen dat de Europese munt mislukt was.

Zo zie je maar dat de VVD niet alleen in verkiezingstijd met “rechtse” praatjes komt. Ook achter gesloten deuren of met een paar glazen wijn op het terras zien de rechts-liberalen af en toe de werkelijkheid onder ogen. Dat is fijn om te weten. Maar wat tegelijkertijd natuurlijk verschrikkelijk is, is dat ze totaal niet handelen naar die werkelijkheid. Onder Zijlstra en VVD-premier Rutte wordt mooi weer gespeeld over de situatie van de Euro en zet Nederland standaard zijn handtekening bij het kruisje in Brussel. De minister van financiën in kabinet Rutte II (Jeroen Dijsselbloem) was zelfs, naast zijn Nederlandse functie, hoofd van de Eurogroep. Zijn belangrijkste taak in die functie? Er alles aan doen om de munt levend te houden. Dit terwijl de patiënt volgens de fractievoorzitter van de VVD al lang en breed overleden was.

Staat Halbe Zijlstra alleen in de partij met zijn commentaar op het onzalige plan om verschillende soorten economieën aan elkaar te plakken met een munt en daarbij behorende rente? Nee, dat staat hij zeker niet. Niet van de minste krijgt hij bijval. Mark Rutte ziet ook geen toekomst voor de Euro. Dit heb ik vernomen van een betrouwbare bron dichtbij onze premier. De leider van het land handelt dus niet in het landsbelang, zelfs niet in het partijbelang, maar alleen in het eigen belang. Want afhaken in Brussel is bijzonder slecht voor zijn carrière. Dat Rutte trots is op zijn gebrek aan visie wisten we al, maar dat hij tegen eigen beter weten in maar door blijft gaan met het verdedigen van een mislukt project geeft de flexibiliteit van zijn ruggengraat aan. Die van een tuinslang.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ritter

  “Want afhaken in Brussel is bijzonder slecht voor zijn carrière.”

  Ik denk dat Rutte een goede baan bij de EU in zijn achterhoofd heeft na het volgend kabinet Rutte. En om die mooie baan te krijgen bij de EU moet je meegaan met het EU establishment.

  1. Antidotum

   Het is bekend dat alcohol je hersenen aanvreten, maar dat doet religie ook.
   Inmiddels beginnen alle ingredienten voor WWIII zich te verzamelen.
   Het is nog maar een kwestie van tijd voordat deze uitbreekt.

   1. jennifer

    De EU heeft WW3 zelf geimporteerd wat ook de bedoeling is van hun,dus daar kon je wel eens gelijk in krijgen. Ook al doet de EU nog zo hun best om de zaak wat ze met Soros Merkel en Rutte uitvoeren te verbloemen om steeds te zeggen dat Rusland het gevaar is. De waarheid is dat de EU het grootste gevaar voor de Europese burgers gaat worden.

 2. Wim

  Spoedig in première in de Europese bioscopen Der Untergang, met in de hoofdrol Juncker, want die heeft van de week de USA de oorlog verklaard en met Rusland ligt zuipneusje ook al in oorlog.

 3. rosmalen53

  goh wat knap van je Jan,beetje achter de feiten aanhollen en interessant gaan liggen doen.
  Dit wisten de tokkies allang hoor alles is hier zo voorspelbaar.
  Ik denk dat de gewone man die keihard werkt op de werkvloer en die ze voor het gemak maar effe tokkies noemen beter weten hoe het in elkaar steekt als die HBO en hoger lieden
  Wereldvreemde lui ,komt omdat ze het nog veel te goed hebben hier.
  Hoop dat ze hen eens in de portomonee gaan treffen

 4. Adriaan

  @Jan Roos, mooi en krachtig geschreven. Gefeliciteerd met je eerste column. Dat er nog maar vele mogen volgen.

 5. werkloze generaal

  Zeg eens Jan Roos : heeft men GroenLinks puur voor de buhne uitgenodigd voor de kabinetsformatie of omdat men ze daadwerkelijk in een kabinet wil ?

  Het zou me niets verbazen , want Rutte heeft een grenzeloze sympathie voor Klaver. En dat ‘rechtse’ Halbe dan weer overruled wordt , verbaast me ook niets. De linkse weg die met de PVDA ingeslagen is , ligt Markje wel.

  Een horrorscenario zou ik zeker niet uitsluiten , ook al bemoeilijkt dit het regeren. Vriendjespolitiek kan zomaar hoogtij vieren.

 6. HaZ

  “De leider van het land handelt dus niet in het landsbelang, zelfs niet een het partijbelang, maar alleen in het eigen belang. Want afhaken in Brussel is bijzonder slecht voor zijn carrière.”
  M.a.w. al die 2.238.351 stemmers op de VVD hebben gestemd voor een partij waarvan de leider niet handelt in het landsbelang, noch het partijbelang, maar puur en alleen in het eigen belang, namelijk zijn carriere geilheid. Wie is er hier nu genaaid…..?

 7. Antidotum

  Proficiat Jan, je bent een prima aanwinst voor DDS.
  Hoe meer realisten met visie, des te beter voor een groter internetbereik.

 8. Kodi

  Giften kunt u overmaken aan

  St. Vrienden van de PVV, Den Haag
  NL98 INGB 0670 4723 44

 9. Marija

  Eerst WELKOM Jan.
  En dan godverdegodver, je levert mijn bewijs, want ik met mijn boerenverstand had al lang begrepen en ook geschreven dat het duidelijk was waar Rutte mee bezig was, vlak voor de verkiezingen en de aanvaringen met Erdogan:
  Hij heeft de hele mikmak eurolanden (eigen-belang) achter zich gekregen om hem te steunen, ja natuurlijk in ruil voor een prachtige baan in de toekomst als Europarlementariër en daarom kon hij zijn rug mooi recht houden, de valse grijnzerd.
  Ik zie nog dat misselijke triomfantelijke lachje van hem toen hij de trap afliep om zijn verkiezings-overwinning (wat een verlies was) te gaan vieren.
  Ik had nooit een hekel aan die man, ja vond hem wel een LUL, maar vanaf dat moment moest ik van hem kotsen.
  Ik voelde hoe zeg je dat: *aan mijn water* dat men vieze spelletjes heeft gespeeld en heel jammer dat deze kliek nu weer de macht heeft.
  Ik hoop dat ze snel imploderen en er nieuwe verkiezingen komen.
  Leve het landsbelang.
  Hoop dat je dan kunt aanschuiven.

  Ik ben zo pissig dat ik niks meer nalees en het meteen hier zet.

  We gaan nu dus met zijn allen t.z.t. vóór NEXIT.
  Wat jij schrijft is dus helemaal waar en ik hoop dat heel veel mensen het lezen, ik ga het in ieder geval op Facebook en Twitter melden en in gesprekken met vrienden melden en DDS promoten.
  Ben blij dat ik sinds kort hier lees.
  Hou ons scherp.

  1. Marija

   Kan het niet laten want ik denk ook:
   Jan, waarom deed je TOEN niets met die wetenschap?
   Je zou geschiedenis hebben geschreven als dit 2 jaar eerder bekend was geworden.
   Het stemgedrag zou misschien heel anders zijn geweest dat het nu was.

 10. Wim

  Eén van de gevaarlijkste figuren in de ‘deep state’, die tevens nauw samenwerkt met de Europese Unie in de oorlog tegen het ‘populisme’, is de extreemlinkse miljardair-globalist George Soros. Rechts: De Clintons dragen opvallend vaak paars, de kleur van de geplande revolutie tegen Donald Trump.

  Op de rand van april 2017 is het duidelijk dat de Amerikaanse ‘deep state’, de schaduwregering die bestaat uit het Democratische en Republikeinse establishment en de belangrijkste inlichtingendiensten, niet zullen stoppen voordat ze president Donald Trump op wat voor manier dan ook hebben uitgeschakeld. Analisten denken dat Trump en zijn team niet opgewassen zijn tegen deze vrijwel almachtige ‘deep state’. Deze strijd toont ondubbelzinnig aan dat de Verenigde Staten –net als de Europese Unie- al heel lang geen democratie meer zijn, maar worden geregeerd door een totalitair elite clubje.

  Trump wordt alom gehaat door het Amerikaanse en Europese establishment. Hollywood haat hem; de intellectuele (maar idiote) academici haten hem, en de CIA en de rest van de ‘deep state’ –de permanente ‘nationale veiligheid’ bureaucratie in Washington- haat hem. En waarom? Omdat hij hun bestaanszekerheid bedreigt. Omdat Trump geen oorlog wil tegen de Russen, maar met hen wil samenwerken.

  De zogenaamde ‘Russische bedreiging’ is echter de inkomstenbron van vele tienduizenden ‘deep state’ officials, ambtenaren en politici, aan beide kanten van de oceaan. Dit zijn de mensen die afhankelijk zijn van honderden miljarden dollars en euro’s belastinggeld die worden uitgegeven om het ‘Russische gevaar’ tegen te gaan. In de VS bedraagt het gecombineerde militaire- en veiligheidsbudget inmiddels meer dan $ 1 biljoen, oftewel duizend miljard dollar.
  Bron Xnieuws

 11. Ni28

  “De leider van het land handelt dus niet in het landsbelang, zelfs niet in het partijbelang, maar alleen in het eigen belang”.
  Zeg ik ook al jaren, fijn dat het bevestigd wordt door iemand die tussen de politici verkeerde. Rutte zijn uitval naar Wilders over landsbelang maakte mij laatst ook furieus. Wat een leugenaar, zo een hebben wij nog niet gehad.
  Ik hoop dat Jan Roos ons nog meer vertelt over de Haagse vuiligheid. En hoe meer het ontkend wordt hoe meer de waarheid bevestigd wordt.

 12. Peter Selie

  Zo bevestigde Zijlstra dat de multiculturele samenleving een drama is, de islam een gevaar, de integratie totaal mislukt, de EU een ondemocratische moloch en de Euro onhoudbaar. Ja en dan maar ijzerenheinig door modderen, terwijl frau Merkel in oktober 2010 al verkondigde dat de multiculturele samenleving was mislukt, ook Maxime Verhagen deed in wat mindere bewoording deze uitspraak. Elke keer voor de Tweede Kamerverkiezingen werd er door de VVD coryfee Bolkestein en z.g.n. Bolkesteintje uit de hoge hoed getoverd een stevig pleidooi voor een strakker en strenger te vormen immigratiebeleid, wat natuurlijk de VVD geen windeieren opleverde. In maart heeft men een totaal ander strategisch spelletje van de VVD spindoctors mee gemaakt een diplomatieke rel met Turkije, wat een voorspoedige en zeer voordelige verkiezingsuitslag voor de VVD resulteerde. Weet je het electoraat wat serieus in de veronderstelling is dat politici niet weten wat er speelt in ‘onze’ multiculturele maatschappij deze mensen zijn zelf de weg kwijt geraakt en geloven bijna onvoorwaardelijk dat de politici naïeve dwazen zijn niets is minder waar. Politici zijn hoogopgeleide personen met een klein legertje adviseurs en vooral lobbyisten waarzij keer op keer een beroep op kunnen doen. Maar in feite heeft de Nederlandse politiek haar soevereiniteit ingeleverd aan Brussel en doe op nationaal niveau gewoon voor spek en bonen mee, het enige waarmee ze blijkbaar altijd mee wegkomen is gerommel in de marge. Een beregoede column Jan om mee te beginnen proficiat.

 13. loes530

  Proficiat Jan, je bent een prima aanwinst voor DDS.

 14. Wim

  Het is allemaal gerommel in de marge. WOIII is vol in de voorbereiding.
  NPO,RTL, Telegraaf en veel meer media maken door hun nep agressiviteit tegen Poetin en Trump de bevolking klaar voor hun totalen vernietigende opoffering.
  Waarbij de veroorzakers snel gevlogen zullen zijn.(dat doen ze in landsbelang natuurlijk)
  ………………………………
  De CIA heeft voornamelijk via Amerikaanse ambassades een waslijst aan kleurenrevoluties –feitelijk niets anders dan ordinaire staatsgrepen- veroorzaakt. Alleen al deze eeuw gaat het om:

  * De Bulldozer Revolutie in Servië (2000);
  * De Roze Revolutie in Georgië (2003);
  * De Oranje Revolutie in Oekraïne (2004);
  * De Tulpen Revolutie in Kirgizië (2005);
  * De Cederen Revolutie in Libanon (2005);
  * De Jeans Revolutie in Wit Rusland (2006);
  * De Saffraan (gele) Revolutie in Myanmar (2007);
  * De Groene Revolutie in Iran (2009 – maar mislukt);
  * De Druiven Revolutie in Moldavië (2009);
  * De Euro Maidan Revolutie in Oekraïne (2014);
  * De Kleuren Revolutie in Macedonië (2016).

  Al deze revoluties hebben één ding gemeen, namelijk de intensieve bemoeienissen van de talloze NGO’s van de extreemlinkse multimiljardair-globalist George Soros, organisaties die tevens nauw samenwerken met de EU

  Bron xnieuws

  1. Peter Selie

   Deze oorlog wordt op Europese bodem uitgevochten Wim, de enorme economische macht van China, Europa en Rusland zou en moet een halt toegeroepen worden, niet voor niets wordt de NATO agressie tegen de Russische Federatie opgevoerd aan haar westelijke grenzen, en rondom de grenzen met Azië. Het enige antwoord zijn kernraketten en de Iskander raketten die nu al zijn geïnstalleerd aan de grens met de Baltische staten…. Poetin zal ingrijpen als NAVO Rusland blijvend omsingelt

   http://www.gewoon-nieuws.nl/2016/11/poetin-zal-ingrijpen-als-navo-rusland-blijvend-omsingelt/

 15. HW

  De heren in Den Haag hebben hun centjes al in 2010, toen de koers van de Euro nog 1,40 was, omgewisseld in US$.
  Hen maakt jou betoogd niets uit.
  De zogenaamde tokkies zitten straks met de gebakken peren.

 16. Peter Selie

  Jozias van Aartsen commissaris van de Koning Drenthe

  Oud-minister Jozias van Aartsen neemt de functie van Jacques Tichelaar als commissaris van de Koning in Drenthe waar. De oud-burgemeester van Den Haag is aangesteld tot het eind van het jaar.

  Tichelaar kwam in opspraak vanwege belangenverstrengeling. Hij zou zijn schoonzus informatie hebben gegeven over een aanbesteding binnen de provincie. Omdat hij al eerder in opspraak was gekomen om een soortgelijke affaire, verspeelde hij het vertrouwen van de provincie. Hij hield de eer aan zichzelf en trad af.

  Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk stelde voor om de vacante positie te vergeven aan Jozias van Aartsen, die per 1 maart jongstleden aftrad als burgemeester van Den Haag. Daar stemden Provinciale Staten in Drenthe mee in. Lees verder >>> http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/03/jozias-van-aartsen-wordt-commissaris-van-de-koningin-drenthe-482257/

 17. Ome Ga

  Rutte moet een keer ongelofelijk tentoongesteld worden.
  Een feitelijke, historische lijst met alle leugens en niet nagekomen beloften bijvoorbeeld. Wie? Ik hoop daarop, en de openbaarmaking in alle linkse fakemedia.

  Helaas zien we nooit meer in het openbaar de echte lozers, degenen die dan ook voor het gehele publiek getoond wordt als bewezen overwonnen tuig.
  Bij Rutte bijvoorbeeld duikt hij steeds weer op in het openbaar, met zijn grote hollywood smile, maar wanneer wordt hij eens neergemaaid, voorgoedm

  De Romeinen deden dat niet alleen met woorden, maar als het volk echt zou moeten geloven en weten dat de vijand voorgoed overwonnen was en echt uitgeschakeld.

 18. Ome Ga

  Test

 19. Ome Ga

  test!!???

 20. Ome Ga

  Tim doe wat aan die site joh… WAT traaaaaaaag is alles geworden,
  sinds twee weken. Te wijten w.s. aan die rottige kleine ads tussen de tekst boven?? NIET DOEN.

 21. Peter Selie

  EU-kopstuk ziet dertig miljoen Afrikanen naar Europa komen

  Een stortvloed van Afrikaanse migranten dreigt naar Europa te komen, waarschuwt Antonio Tajani, de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De Europese Unie moet direct ingrijpen.

  In een interview met het Duitse dagblad Die Welt zegt Tajani dat terrorisme en migratie de belangrijkste uitdagingen zijn voor de Europese Unie (EU). Een militaire overwinning op Islamitische Staat (IS) is van vitaal belang. ‘IS wil terroristen als vluchteling naar Europa sturen,’ aldus Tajani. ‘Ze komen naar Europa via elke denkbare route.’ Lees verder >>> http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/03/30-miljoen-afrikanen-kunnen-naar-europa-komen-481167/

 22. corfo

  Goh, dat Rutte en Zijlstra daar nú al achter gekomen zijn ! Knap werk, mannuh !!
  Wij, de uitgeknepenen, weten dit al járen.
  Jullie trekken aan een dood paard en óók nog eens tegen beter weten in.
  Hoe dom kan een “politicus” zijn ?!

 23. Ome Ga

  En ga eens per wikipedia naar ‘onze’ EU dictator Juncker.
  Frisse jongens, die het moordwapen en bomber Junker schiepen, 500 tanks vernietigde een van die apparaten van obersturmschwein Juncker in der frische fröhliche blitzkrieg.

  Dailymail: “Cognac for breakfast, a Nazi father-in-law and brought down by a spy scandal: How Jean-Claude Juncker has hated Britain since Thatcher’s days and is now pushing us to head for the Brexit door immediately”

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3662030/Cognac-breakfast-Nazi-father-law-secret-dark-discussions-Europe-s-leaders-Meet-Jean-Claude-Juncker-Eurocrat-blamed-Brexit-trying-force-Britain-out.html#ixzz4cuSFM7wf

 24. Arnoniemuss

  Jan Roos spreekt in zijn column over een gesprek met Halbe Zijlstra, twee jaar geleden. Deze zou volgens Roos bevestigd hebben dat “de multicuturele samenleving een drama is, de islam een gevaar, de integratie totaal mislukt, de EU een ondemocratische moloch en de Euro onhoudbaar”.
  Ik vind dat een zeer onwaarschijnlijk verhaal. a) Wat heeft Zijlstra precies gezegd? Ik hoor hoor nu alleen maar de indruk die Roos heeft overgehouden aan een gesprek van twee jaar geleden (Roos noemt dat: De werkelijkheid). En heeft Roos notities gemaakt? Het gesprek opgenomen? Hoe lang heeft het gesprek geduurd? Waren er anderen bij? Hoeveel drank had Zijlstra op? En Roos?
  b) Ik vind het zeer onwaarschijnlijk dat een ervaren politicus als Zijlstra dit soort uitspraken zou dan tegenover een journalist. En dan nog wel van Powned. Dat is politieke zelfmoord. Je kunt die uitspraak net zo goed meteen in het journaal doen. En dan nog wel twee keer achter elkaar zo’n politieke uitglijder (ook tegenover Wellens). Volstrekt ongeloofwaardig. c) Waarom komt Roos nu pas met dit verhaal aanzetten? Twee jaar na dato. Als het waar is, heeft hij dynamiet in handen gehad. Een journalist laat dat geen twee jaar liggen. Tenzij hij een belofte gedaan heeft om die informatie voor zichzelf te houden, niet te publiceren.. Als dat zo is, dan is die belofte vandaag gebroken en is Roos onwaarachtig.

  1. Marija

   Dezelfde gedachte heb ik ook vannacht hier geschreven, na mijn eerdere bericht.
   Goed te lezen dat u het ook zo ziet,
   In feite zou ik daar graag een reactie van Jan op zien.

 25. dapperedodo

  Je hoeft helemaal geen voorspeller te zijn om te weten dat de EU de ondergang tegemoet gaat. In 2005 kon je dat al weten. Noord en Zuid gaat niet samen. Men maakte de fout te denken dat EU hetzelfde als de VS zou kunnen worden.

  Met daarbij nog een stel idioten als Juncker/Verhofstad etc (als je hoort wat deze heerschappen de wereld in toeteren) en de rest wat daar zetelt in de EU en je weet genoeg. Niet iedereen houdt dat bij en niet iedereen is kritisch. Daarom kan het nog zo lang doorsudderen.

 26. Robert Leiden

  “…zo wist ik uit betrouwbare bron…”
  “…Dit heb ik vernomen van een betrouwbare bron…”

  Jan Roos wilde een vliegdekschip van 2.5 miljard.
  Jan Roos heeft de kiesdrempel niet gehaald.

  Wat rest? Een potje schelden in een column. Triest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.