Rutte vertelt Schippers: “VVD wil samenwerken met D66 en CDA, zoek er maar een vierde partij bij”

Als het de PVV maar niet is.

Als er nog PVV-kiezers waren met hoop dat Mark Rutte het cordon sanitaire na de verkiezingen zou afbreken kunnen ze nu ophouden met dromen: de leider van de VVD heeft formateur Edith Schippers verteld dat hij wil regeren met CDA en D66. Zij moet daar dan nog een vierde partij bij zoeken. Daarbij heeft ze de keuze uit SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA.

Ja, dat leest u goed: de VVD’er houdt de deur open voor dé grote verliezer van de verkiezingen, de PvdA, maar heeft de deur op slot gegooid voor de PVV, één van dé winnaars en nu de tweede partij in het parlement. Dat bericht de NOS:

Hij wil een stabiel meerderheidskabinet, dus hoopt hij dat een vierde partij mee wil regeren. Hij spreekt geen voorkeur uit voor de SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA. “Elke partij heeft voor en nadelen.”

Aangezien GroenLinks voor de verkiezingen aangaf dat regeren met de VVD “lastig zou zijn” en de SP die partij zelfs helemaal heeft buitengesloten zou je denken dat met name ChristenUnie en de PvdA in aanmerking komen voor deze coalitie. Daarbij moet wel vermeld worden dat de sociaaldemocraten hebben laten weten dat ze niet willen regeren — ze willen de komende jaren gebruiken om de partij opnieuw op te bouwen. De logische conclusie is dan ook dat CU torenhoog favoriet is om aan te mogen schuiven bij VVD, CDA en D66.

Tegelijkertijd moeten we GroenLinks natuurlijk nog niet helemaal links laten liggen. Jesse Klaver heeft voor zijn partij een historische overwinning geboekt. Het kan zomaar zijn dat GroenLinksers denken dat het “nu of nooit is.” Als dat hun insteek is zal hij allicht alsnog bereid zijn om water bij de wijn te doen. De vraag is dus vooral hoe Klaver zich nu opstelt. Komt hij de andere partijen tegemoet of blijft hij vasthouden aan het ultralinkse program van zijn partij? Ondertussen heeft hij al laten weten dat hij de VVD niet uitsluit, maar er weinig voor voelt. “Alleen de PVV sluiten we uit,” zegt hij daarover.

Ondertussen kunnen we hoe dan ook concluderen dat er écht geen rechtse coalitie in zit — geen meerderheidsregering maar ook geen minderheidsvariant waarbij de kern gedoogd wordt door andere partijen (als PVV, SGP en FvD). Eeuwig zonde, maar ja, dit is wat er gebeurt als je de VVD van Mark Rutte wéér de grootste maakt. Je weet dat Rutte geen rechts bot in zijn lichaam heeft. Als het even kan buigt hij naar links, zo ook nu.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Wim

  Is er al een officiële uitslag over de kamer zetels.
  Want dan kan die vierde wel eens een vijfde worden.

  1. DutchDropveter

   Morgen pas! Maar de tussen telling en de rest zetels verdelen zoals de kiesraad dat voorschrijft laat je op een iets andere zetelverdeling uitkomen;
   VVD(33) krijgt er 32, CDA(19) houd er 19, D66(19) krijgt er 18, PVV(20) houd er 20, CU(5) houd er 5, GroenLinks(14) krijgt er 13

   Doordat GroenLinks op 13,40xxx zetels uit komt krijgt het 14 zetels dit vanwege de restzetels.

   Met een simpele rekensom weet iedereen al waarom de CU nu al op een lager pitje wordt gezet dat vormt namelijk niet de meerderheid. Daarom horen we ook al het hele weekend GroenLinks en PvdA. Maar dit wordt zo’n rotzooitje dan kun je beter opnieuw gaan stemmen.

   1. DutchDropveter

    Coalities die ‘mogelijk’ zijn zonder de VVD;

    – VVD – CDA – D66 – GroenLinks = 83
    – VVD – CDA – D66 – PvdA = 78
    – VVD – CDA – D66 – SP = 83

    Er zijn nog wat coalities mogelijk met de kleinere partijen maar die acht ik nihil.
    Zoals FvD die gaan niet in het kartel zitten, Denk maakt zich onbetrouwbaar om met een fascist te regeren.

    Dan blijft er nog een optie over;
    – VVD – CDA – D66 – CU – PvdD (in mijn ogen de meest haalbare)

    1. DutchDropveter

     *zonder PVV… *

 2. Ni28

  Dat is precies wat ik bedoel, waar ga je nog voor stemmen? Winnaar of verliezer het maakt niets uit, zij zoeken het zonder ons zelf uit. Voor ons thuis geen verrassing, wij zeiden al voor de verkiezingen dat het de nu uitgekomen trio zal regeren wat ook nog gebeurd. En ziezo het is bijna klaar en met de verkiezingen konden wij ook lekker thuis blijven. Vertegenwoordigende democratie deugt niet met de bestaande partijkartels vol met een tweetjes.

  1. DutchDropveter

   Onzin de reden dat er nu allemaal andere partijen bij gehaald moeten worden laat zien dat de democratie werkt! de PVV heeft de VVD compleet vast en klem gezet! VVD zal nog meer beloftes moeten breken om hier een stabiel kabinet uit te laten voortkomen.

   Uiteindelijk zal morgen blijken wat de definitieve stand is, ik hoop dat de VVD en D66 net dat ene zeteltje achteruit gaan. Dan is de CU dus geen optie (mits FvD dat gat wil dichten wat ik niet geloof)

   1. L. De Groot

    Ik hoop dat als de volgende verkiezingen er zijn dat de aan alle kanten falende SP flink zal inleveren, desnoods aan PVV of FvD. (Zijn toch dezelfde soort mensen die op dat soort partijen stemmen)

  2. L. De Groot

   Precies waarom ik wel zou stemmen, de meerderheid wil GEEN Wilders of een PVV. Hoezo ondemocratisch???? Als VVD+CDA+D66+GL een meerderheid is, dan is dat toch democratisch? Alsof de nr. 2 v.d. verkiezingen sowieso moet regeren? Weten niemand dan dat er héél veel mensen geen PVV willen?
   Die bovenstaande coalitie is er eentje om blij mee te zijn. Maarja, blij zijn homaar… Alleen maar zeiken, klagen, mopperen, zeuren en schreeuwen.
   Waarom ook zoveel mensen in de maatschappij? Gelukkig de MEERDERHEID niet!

 3. nick

  De kiezer heeft gekozen voor een rechtse regering, misschien nog wel meer dan de uitslagen aangeven want die zijn ontstaan door wederom manipulatie door Rutte en co.
  Maar goed, het volk trapt er weer in dus moeten ze het maar voelen.

  Links moet we zeer links laten liggen, de klimaat hyserie van Gifgroen links is van plan iedereen leeg te schudden voor hun krankzinnige nutteloze plannen.

  Terwijl er werkelijk niets klopt van de opwarming door de mensen. Bewezen aan alle kanten. Cern, de deeltjes versneller in Zwitserland, heeft het al jaren geleden wetenschappelijk en onweerlegbaar aangetoont en nu weer dit:

  Salomon Kroonenberg is aardwetenschapper. Het klimaat warmt op, de zeespiegel stijgt, maar er is geen enkele reden voor paniek. ,,Het is arrogant om te denken dat we als mensen aan de thermostaatknop van de aarde kunnen draaien.’’

  “Het opwarmen en kouder worden van het klimaat is een astronomisch gegeven,” aldus Kroonenberg, die 13 jaar hoogleraar geologie was aan de TU Delft.
  Hij merkt op dat we van 1300 tot 1850 een kleine ijstijd meemaakten. “Daar zijn we nu nog steeds uit aan het krabbelen,” zegt hij. “We zitten nu in een periode van opwarming.”
  Volgens Kroonenburg heeft de stijgende temperatuur niets te maken met menselijk handelen.
  Sinds 1880 stijgt de zeespiegel in Nederland 20 centimeter per eeuw. Na de industriële revolutie is de hoeveelheid CO2 verdubbeld.
  Toch zie je geen versnelling door de concentratie CO2.
  In zijn boek Spiegelzee merkt hij op dat de zeespiegel zo’n 120.000 jaar geleden zes meter hoger stond dan nu. Toen lag Amersfoort aan zee.
  In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog.

  De aardwetenschapper benadrukt dat er nu niets bijzonders aan de hand is. Hij ziet dan ook niets in drastische maatregelen om global warming tegen te gaan!!!!
  Er zijn problemen met veel meer urgentie. Het klimaat staat wat hem betreft helemaal onderaan die lijst.

  http://zeelandboeken.pzc.nl/?p=20730#more-20730

  1. Freud

   De kiezer heeft dus gekozen voor een rechtse regering. Ja, voor fatsoenlijk rechts misschien. Wil dit forum nu echt dat Rutte zijn honderdvoudige belofte gaat breken en weer met de PVV in zee gaan? Dat zou echt politieke zelfmoord zijn. En al die anderen die door Wilders belasterd zijn en uitgescholden moeten die nu met hem in een kabinet. Wat was de Redder des Vaderlands blij toen hij de PVDA met 30 (!) zetels een loer kon draaien door het VVD en CDA-kabinet te gedogen. Nooit krijgt hij weer een kans hoeveel smeekbedes hij ook aan mw. Schippers doet om asjeblieft mee te mogen doen. Hij kan alleen de volgende 4 jaar overleven door nog meer te schelden en op een onfatsoenlijke manier in het nieuws te komen. Weer 4 lange jaren. Mijn voorspelling is dat zijn hoogtepunt voorbij is.

 4. Lex

  Och nee hé? Toch geen Jesse Klaveren, dat walgelijke over het paard getilde rijkeluis zoontje dat nog nat achter zijn oren is.

  Met punten waar menigeen van moet kokhalzen.

  Ik hoop dat deze nachtmerrie niet door gaat. Dit gaat alleen maar voor nog meer gelukzoekers zorgen en we hebben er nog niet genoeg.

  Uiteindelijk worden deze door de staat der Nederlanden onderhouden juist van ons belastinggeld.

  Gaat het nieuwe kabinet de immigratie record verbeteren?

  Waar ik ook voor vrees is een generaal pardon.

  Hopelijk stemt de VDD er niet mee in.

  Mocht er toch een dergelijk kabinet gaan komen dan ga er vanuit dat dit kabinet met deze samenstelling geen lang leven is beschoren.

  Emigreren word steeds aanlokkender.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.