Terreur in Parijs: agent doodgeschoten op Champs-Élysées, ISIS claimt verantwoordelijkheid

Het is voor de zoveelste keer raak in Parijs, waar op de Champs-Élysées een groep agenten is beschoten. Eén van hen is daarbij al om het leven gekomen. Alles wijst op terreur, en ISIS heeft de gruweldaad inmiddels opgeëist.

Er lijkt geen maand meer te zijn waarin Frankrijk niet wordt opgeschrikt door een terreurdaad. Waren er afgelopen week nog berichten dat er een aanslag was voorkomen in de aanloop naar verkiezingen, donderdagavond was het dan toch weer raak. Rond 21:00 reed een politiewagen over de Champs-Élysées, dé centrale boulevard van Parijs. Wat zich daarna afspeelde kan enkel een gruwelijke, doelbewuste aanslag genoemd worden:

(…) a car stopped at 102 Champs-Elysees in front of a police van, Interior Ministry spokesman Pierre Henry Brandet said.

A man emerged from the car and opened fire on the van with an “automatic weapon,” killing one officer instantly, he said. The man “then ran away, managing to shoot and wound two other policemen. Other policemen engaged and shot and killed the attacker,” Brandet said.

Vooralsnog is hierbij dus verschrikkelijk genoeg één agent omgekomen, en zijn twee van zijn collega’s gewond geraakt – ook een passant zou gewond zijn geraakt, maar geen van hen zou nou in levensgevaar verkeren. Laten we het hopen.

President François Hollande was er snel bij om te bevestigen wat iedereen wel kon raden: het ging hier zeer waarschijnlijk om terrorisme. Pijnlijk genoeg is het patroon precies hetzelfde als bij vorige aanslagen: de dader was wel in beeld bij de veiligheidsdiensten, maar op de één of andere manier vond niemand het nodig om hem uit de samenleving te houden. En dat terwijl hij bekendstond als geradicaliseerde moslim én al eens een agent had aangevallen. Zouden alle bellen dan niet moeten gaan rinkelen bij de Franse veiligheidsdiensten? Helaas niet dus, zoals we nu hebben mogen zien.

Terreurgroep ISIS is er deze keer ook zeer snel bij om de aanslag op te eisen. Soms valt er te twijfelen aan de claims van ISIS – zeker wanneer ze wat langer duren – maar deze keer zou hij genoeg details bevatten dat het onwaarschijnlijk maakt dat de koppensneller bluffen: zo noemen ze hem ‘de Belg’ en zouden ze zijn identiteit hebben prijsgegeven.

ISIS of niet, Parijs en Frankrijk zijn weer eens diep in haar hart geraakt door terreur in een week waarin de hele wereld naar dit land kijkt. Ik houd mijn hart vast voor aankomende zondag, wanneer de Fransen naar de stembussen zullen gaan – laten we hopen dat dat vreedzamer zal verlopen dan deze donderdagavond.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Obama heeft zijn steun uitgesproken voor Macron. Ook hebben alle Franse presidentiële kandidaten gezworen dat ze Julian Assange en/of Snowden asiel zullen aanbieden…behalve Macron. Go Le Pen!

 2. Guus Geluk

  Afschuwelijk, een verschrikkelijke aanslag weer.

  1. Peter Selie

   Flikker toch op Siemon, smerige schijnheil met je gespeelde emoties en verontwaardiging.

   1. Guus Geluk

    Je maakt een pijnlijke afgang, @peterselie. Vooraleerst ben ik “simon” niet en ten tweede is mijn verontwaardiging niet gespeeld.

    1. corfo

     Peter Selie.
     Of die reaguurder nu wél of níet Simon heet maakt niks uit, toch ?
     Als naam staat vermeld : “Guus Geluk”, een persoon die doorgaans nogal moslim-mindet schrijft. Mede door dat soort nietsnutten is de EU overspoeld met parasieten en moordenaars veelal vanuit moslimlanden. In dat licht bezien is zijn/haar reactie betr. de aanslag in Parijs nogal hypocriet en van geen enkele waarde.

     1. Peter Selie

      Ach beste kon het even niet laten om hem een sneer te geven, de agent provocateur.

     2. Guus Geluk

      @corfo, in de eerste plaats is het krankzinnig om alke moslims over één kam te scheren als zijnde “parasieten” en “moordenaars”. Niet alle moslims zijn “parasieten”, maar ik kan evengoed tegen de muur praten, want dat wil je toch niet van mij aannemen. Ik ken veel moslims die even hard werken voor hun geld als jij! Dergelijk over één kam scheren, is te walgelijk voor woorden.

      Je bent zelf hypocriet, want jij scheert mensen over één kam. Jouw woorden hebben geen enkele waarde.

     3. IJscoman

      Guus Goebbels, dat er hardwerkende moslims zijn zegt geen moer. Die (minderheids) groep woont en werkt hier, maar stemt op Erdogan. Of ze radicaliseren ongemerkt buiten het zicht van de AIVD’s. Of ze veroordelen/haten de westerse manier van leven en onze waarden. Werken zegt niets! Hun instelling en mindset is in 90% antiwesters.

     4. Guus Geluk

      @IJscoman, onze samenleving is gebaseerd op een seculier principe. Geen enkel religieus persoon, of het nu een moslim of christen is, kan zich verenigen met de “normen en waarden”, zoals we die hier hanteren. De Westerse manier van leven is een seculiere manier van leven, dus elke gelovige zal dat veroordelen.

      En Erdogan? Ja, daar wordt op gestemd. Zou jij, indien je geëmigreerd bent, dan niet op Wilders stemmen? Bovendien neemt ook de kritiek op Erdogan toe, maar dat laat je – voor het gemak – buiten de beschouwing.

      Antiwesters? Nee, dat hoeft niet. Er zijn genoeg Turken, Marokkanen, enzovoort, die helemaal niet “anti-westers” zijn. Sterker nog: goed geïntegreerd.

  2. swetsnek

   Lambal is er ook weer

   1. corfo

    Guus Geluk.
    Je pleegt plagiaat en je kletst maar wat. Je zult het ook wel “vreselijk” vinden dat zovelen in de EU helemaal niks van al die moslims moeten hebben; vraag je eens af hoe dat toch gekomen is ! Maar zover zullen je verstandelijke vermogens niet rijken, vrees ik. Het ga je goed Guus G. Maak je pamfletje met “Welcome refugees” maar vast wapperklaar.

    1. Guus Geluk

     @corfo, ja, ik vind het afschuwelijk voor goed geïntegreerde moslims dat alle moslims worden gezien als criminelen, raddraaiers of zelfs moordenaars.

     Bovendien zegt dit niets. Veel Europeanen moeten ook niets van Joden, christenen of socialisten hebben.

     1. IJscoman

      Altijd maar weer recht praten, altijd maar weer goed praten, altijd maar weer verontschuldigen, quasi verklaren, moslims verdedigen.
      Je bent inderdaad een voorlieger van het Ministerie van Volksvoorlichting en Propaganda.

 3. poison

  Het is triest. Hoeveel mensen moeten nog sterven? Voorkomen is beter dan genezen. Pak elke geradicaliseerde op en zet hem vast.

  1. Ritter

   @poison

   “Voorkomen is beter dan genezen. Pak elke geradicaliseerde op en zet hem vast”

   Het is een onhoudbare situatie omdat Europa “volstroomt” met moslims die sympathie hebben met de Jihadisten. Dagelijks komen er boten aan met moslims die migreren naar Europa onder het mom van “asielzoeker”.

   Dat hoeft niet ISIS te zijn maar kunnen ook een van de vele andere Jihadistische groepen zijn. In Frankrijk (en in andere Europese landen) zijn al complete wijken in de handen van moslims. Daar heeft de politie haar gezag verloren en word de “staat” beheerst door moslims.

   Of het nu ISIS is of een andere jihadistische groep, veel moslims zullen (vaak stilzwijgend) sympathie hebben met deze aanslagplegers. De haat voor het westen en haar levenswijze is groot onder moslims in het algemeen.

   1. Ritter

    “de “staat” beheerst door moslims.” Moet zijn “de straat” beheerst door moslims.

    1. HaZ

     @Ritter. Ook met “staat” zit je goed in dit geval.
     Alleen de verkiezingskandidaten Le Pen en Fillon hebben het item immigratie en veiligheid aangekaart in hun campagne, de rest negeert het gewoon alszijnde een niet bestaand of niet belangrijk genoeg item. Die struisvogels graven zich hiermee meters diep in en de Franse kiezer zal daar zijn conclusie aan gaan verbinden. Ook hier verschijnen weer de drie aapjes horen, zien en zwijgen.

    2. Kodi

     Helaas klopt het allebei.

 4. poldi

  Geen zorgen want weldenkende EU-politici, deskundigen en ‘multi’ culti-knuffelaars zullen gaan zeggen dat dit Marine le Pen en Geert Wilders ‘in de kaart zal spelent’ , of dat die ‘er van zullen profiteren’.

  Omdat die er al decennia voor waarschuwen.
  De omgekeerde wereld.

  1. corfo

   poldi.
   U heeft volkomen gelijk. Trouwens, “weldenkende EU-politici” bestaan niet, mar dat wist u vast al ?!

 5. Peter Selie

  Aanslag Parijs: verdachte al in 2005 geschoten op politie, kreeg 15 jaar cel

  Onbekend hoe lang de man uiteindelijk vast zat

  De verdachte van de aanslag op de Champs-Élysées in Parijs is volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij zou indertijd hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen. Om die reden was de man al lange tijd in het vizier van de Franse antiterreurdiensten, aldus de krant Le Parisien. Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten.

  Volgens Le Parisien is de verdachte een 39-jarige Fransman. Amaq, het persbureau dat gelieerd is aan de terreurgroep Islamitische Staat meldde eerder dat de verdachte van de aanslag een Belg is met de bijnaam Abu Yousif al-Baljiki. Door de aanslag donderdagavond op de Champs-Élysées kwam een politieagent om het leven en raakten twee agenten zwaargewond. De politie schoot de dader dood.

  (ANP)

 6. Zeghetmaar

  Echt een verrijking die moslims. Laten we er nog meer gaan ophalen en ze vertroetelen, dan leren ze vast de Westerse cultuur te waarderen en verrichten ze dit soort daden niet meer.

 7. Ni28

  Als het aan de EU ligt is dit de nieuwe normaal. Wen er aan er komen nog meer. Tenzij verstand het nog wint maar hoe krijg je die in Brussel?

 8. Two Ravens Black Kettle

  Dit is ons Gedroomd Voorland.
  U aangeboden door de gelijkgeschakelde pol. partijen
  Gelegitimeerd door de inwoners van West- en Noord-Europa.
  In Oost-Europa ligt de toekomst, de rest wordt één grote banlieu met peperdure enclaves voor de superrijken. De zelfvoldane Pechtoldjes van deze wereld die vanaf de torenhoge muren van hun citadellen breed grijnzend neer pissen op de hoofden van het plebs.
  Maar nogmaals
  Allemaal gelegitimeerd door het stemvee.
  Een half continent dat aan Collectief Stockholm syndrom lijdt.

  De Fransen hebben nog 1 kans
  De keuze is simpel
  Men kiest voor het voorbestaan van de Westerse Cultuur en dus Marine le Pen
  of
  Men stemt op de mededaders, de eurofiele open grenzers, de islam-apologeten, de draaihalzen, de moreel failliete Gutmensch, de verraders die ‘ s nachts de poorten van de belegerde stad openen. De even armetierige als groezelige figuren die de komende generaties op het offerblok leggen zodat ze aan gelijkdenkenden kunnen laten zien hoeveel ze wel niet deugen.

  Het wordt de Verlichting
  Of
  Culturele Zelfmoord
  Meer smaken zijn er niet.

  Viva Marine !

 9. Peter Selie

  Video. Politie 070 schiet allah hakbarrende moslim in poot (maar dat mocht u eigenlijk niet weten)

  Beelden. Den Haag, 12 april. Agenten lossen op het (relgevoelige) Hobbemaplein in de Schilderswijk een waarschuwingsschot, en schieten daarna de agressieve, met een mes zwaaiende man voor wie de waarschuwing bedoeld was in zijn been. Hij luisterde niet, dus dan moet je voelen. Prima politieactie van de Haagse dienders. Halalgemeen Deugblad had een kort berichtje. Omroep West een wat langer berichtje met een videoreactie van een politiewoordvoerder. Bij de ambulance chasers van Regio15 staat ook nog een bericht, met daarin diverse foto’s. Daar leren we ook dat de agressieve man de ruiten van een huisartsenpost had vernield. De politie deed zelf ook melding van het incidentje, op Twitter en via een persberichtje. Maar wat niemand, echt helemaal niemand heeft vermeld in de berichtgeving, niet de media noch de politie in het Hagistaanse quasikalifaat, is dat de man keihard ALLAH AKBAR schreeuwt. Zes keer, minstens, horen we de man zijn islamitische weesgegroetjes gillen. De filmer roept tussendoor ook nog wat, in het Turks. Vertaling: “Wat doen die hoerenzonen? Ze hebben de man neergeschoten, midden op de straat. EUROPA!” Dat ‘Europa!’ is voor Turken, dankzij hun permanent verontwaardigde leider Erdogan, een soort van scheldwoord geworden. Nou kun je kwaad worden op die ondankbare kutturk. Maar je kan ook denken: als hij het niet gefilmd had, was het nooit via Dumpert op GeenStijl terecht gekomen – en had u niet geweten wat pers & politie verzwegen hebben. Namelijk dat de messenzwaaiende malloot zich luidkeels op zijn religieuze overtuiging beriep. Mag u nu follow up-vragen stellen over het motief van de man, alsook vragen naar het motief van pers en politie om de feiten te filteren voordat u ze opgediend krijgt.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2017/04/duidelijk_de_lokroep_van_een_lone_wolf.html

 10. Peter Selie

  Video. Politie 070 schiet allah hakbarrende moslim in poot (maar dat mocht u eigenlijk niet weten)

  Beelden. Den Haag, 12 april. Agenten lossen op het (relgevoelige) Hobbemaplein in de Schilderswijk een waarschuwingsschot, en schieten daarna de agressieve, met een mes zwaaiende man voor wie de waarschuwing bedoeld was in zijn been. Hij luisterde niet, dus dan moet je voelen. Prima politieactie van de Haagse dienders. Halalgemeen Deugblad had een kort berichtje. Omroep West een wat langer berichtje met een videoreactie van een politiewoordvoerder. Bij de ambulance chasers van Regio15 staat ook nog een bericht, met daarin diverse foto’s. Daar leren we ook dat de agressieve man de ruiten van een huisartsenpost had vernield. De politie deed zelf ook melding van het incidentje, op Twitter en via een persberichtje. Maar wat niemand, echt helemaal niemand heeft vermeld in de berichtgeving, niet de media noch de politie in het Hagistaanse quasikalifaat, is dat de man keihard ALLAH AKBAR schreeuwt. Zes keer, minstens, horen we de man zijn islamitische weesgegroetjes gillen.

  http://www.dumpert.nl/mediabase/7110887/44d3f981/politie_den_haag_schiet_gek_neer.html

 11. Peter Selie

  Vluchtelingen die naar hun land van herkomst op bezoek gaan lopen het risico van deportatie. Nieuwe wetten in Zwitserland moeten de integratie versterken en voor een snellere uitzettingen zorgen.

  Zwitserland is een land wat nooit deel heeft uitgemaakt van de Europese Unie en nog steeds een harde vuist kan maken op het gebied van immigratiebeleid. Sinds verleden jaar zomer heeft het nieuwe wetgevingen ingevoerd om onder andere de economische gelukzoekende immigratie te beperken. Het is niet alleen moeilijker geworden om een Zwitserse nationaliteit te verkrijgen, maar ook zijn de regels voor vluchtelingen strenger geworden die in het land aankomen om asiel te zoeken. De Zwitserse regering is het er unaniem over eens dat asielzoekers die zich niet gedragen of de wetten van het land overtreden linea directa naar hun thuisland worden gedeporteerd.

  Ongeoorloofd reizen wordt meteen geregistreerd. De vluchtelingen die uit oorlogsgebieden komen en asiel zoeken in Zwitserland krijgen een uitreisverbod, wat betekent dat ze niet naar hun thuislanden mogen reizen. Meestal geldt zo’n reisverbod voor tien jaar, en soms langer. Maar met een dubbele nationaliteit is het moeilijker geworden om te controleren waar de vluchtelingen naar toe gaan als ze naar het buitenland vertrekken.

  Men is begonnen met het reisverkeer van asielzoekers in kaart te brengen en roept het publiek op om de politie te waarschuwen als zij het vermoeden heeft van ongeoorloofd reizen. In de zomer van 2016 werd een grote slag gemaakt. Tijdens deze zomer werden wegens ongeoorloofd reizen 63 vluchtelingen uit vijf verschillende landen gedeporteerd, waaronder Vietnam, Turkije, Tunesië en Eritrea.

  Ongeautoriseerd reizen is slechts één van de vele componenten die in overeenstemming met de nieuwe wetgeving zijn geïmplementeerd. De asielzoeker die de wet niet respecteert, en de wetgeving van het land aan zijn laars lapt, verliest zijn vluchtelingenstatus en wordt uit Zwitserland geschopt.

  Bron:
  http://www.swissinfo.ch/eng/immigration_asylum-seekers-lose-status-over-home-visits/42269960

  1. van Urk

   Al die aanslagplegers waren bekenden. Maar de wet bepaalt nou hier nu eenmaal dat er eerst Europese burgers afgeslacht moeten gaan worden voordat deze in de gaten gehouden verdachten opgepakt mogen gaan worden om voor eeuwig te rotten in een isoleercel. En ook dat laatste is niet “humaan” volgens onze knotsgekke leiders. Nee met een vrachtauto over een kind heen rijden dat is pas humaan zeker!

 12. Likoednl

  Hebben ze een terrorist zo maar doodgeschoten?
  Dat mag toch niet?
  Wat zal de wereld boos zijn op Frankrijk!
  O nee, dat is alleen zo als Israël het doet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.