Schippers: coalitie met ChristenUnie enige realistische optie

Alleen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden in principe nog met elkaar een coalitie kunnen vormen. Als die optie niet lukt heeft de politiek een probleem.

Informateur Edith Schippers voerde gisteren gesprekken met de leiders van maar liefst zeven politieke partijen. Na afloop van al die gesprekken bleek maar weer dat ze totaal geen overwicht heeft over haar gesprekspartners: al die clubjes die andere clubjes uitsluiten weigeren water bij de wijn te houden. Volgens Schippers heeft daarom alleen een kabinet met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie nog iets van een kans van slagen. “Alle andere meerderheidsvarianten zijn van tafel,” aldus de liberale politica.

Alexander Pechtold en Gert Jan Segers moeten nu dus kiezen of delen: of ze gaan tóch met elkaar om tafel zitten, of het is einde oefening wat betreft een meerderheidskabinet. Segers heeft wat dat betreft al een handreiking gedaan aan Pechtold door te verklaren dat de voltooid leven-wet wat hem betreft “geen breekpunt” zal zijn in de formatie. Dat is opvallend omdat de ChristenUnie geheel terecht tegen dat draconische voorstel is… en dat is dan weer één van de voornaamste redenen waarom D66 geen zaken wil doen met de christelijke partij. Die heeft namelijk ‘respect voor leven’, ja, ook van ouderen. En dat kan écht niet in deze extreem-seculiere tijden. Toch?

Hoe dan ook, ondanks alle inhoudelijke verschillen tussen D66 en CU — zeker op moreel en ethisch vlak — gelooft Schippers dat er bij deze optie toch nog iets van onderhandelingsruimte is. Als dit niet lukt is het wat haar betreft einde oefening met het zoeken naar een meerderheidscoalitie.

Kortom, het wordt VVD-CDA-D66-CU óf er komt gewoon geen officieel meerderheidskabinet. Als dat laatste het geval is blijven er eigenlijk nog maar een paar opties over: een minderheidskabinet van de traditionele partijen óf een (half) zakenkabinet dat steun krijgt van een meerderheid voor een algemeen plan van aanpak, maar dat ook regelmatig op zoek zal moeten gaan naar steun van wisselende meerderheden.

Daarnaast is het opvallend dat er geruchten rondgaan in Den Haag dat er zelfs gezocht kan worden naar een mogelijkheid om PvdA-bewindsleden in het kabinet te houden zonder dat de PvdA daaraan meewerkt —  Jeroen Dijsselbloem wil immers ten koste van alles minister blijven — en om de PvdA vervolgens voor een voldongen feit te stellen: dan moeten ze tegen hun eigen bewindspersonen stemmen als ze het kabinet kapot willen maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. corfo

  De z.g. “voltooid-leven-wet” is volgens de CU géén breekpunt meer. Volgens hun partijprogramma het wél een breekpunt, in ieder geval een punt waaraan zij zouden “vasthouden”. Je zult toch maar op zo’n partij hebben gestemd, denkende dat zij áchter de genoemde wet zouden blijven staan bij een event. formatie. Wat zal je je dan bedonderd voelen door je “broeders én zusters”. En maar roepen dat het A4tje van Wilders zó belachelijk was terwijl nu blijkt dat een programma van ruim 100 A4tjes totaal niets waard blijkt te zijn. Als die gasten het pluche ruiken zetten ze ál hun principes a.d. kant.

  1. Guus Geluk

   Je weet dat het niet gaat om de lengte van het A4-tje, maar om hetgeen er óp het A4-tje staat. Wilders rook het pluche in 2010: toen ging zijn AOW-breekpunt het raam uit.

 2. Ni28

  Met nog een stok in de hand zou Schippers(foto) voor Gandalf kunnen spelen. Misschien is er een Gandalf nodig bij deze formatie. Iemand wegtoveren liefst.

 3. Guus Geluk

  Zowel de ChristenUnie als D66 hebben elkaar niet categorisch uitgesloten en ook niet aangegeven niet te willen regeren. Het is niet ideaal, maar er is geen alternatief. De ChristenUnie gaat sowieso nooit akkoord met de Voltooid Leven-wet: dat is duidelijk. Het CDA is er eveneens mordicus tegen en de VVD wil zich er nog niet over buigen. Zo staat de positie van (conservatief)-christelijk in dit kabinet sterker. Hier heug ik me in: Rutte III kan een kabinet zijn met een standstill op de Voltooid Leven, euthanasie en dergelijke.

  1. corfo

   De Christen Unie heeft aangegeven : De voltooid-leven-wet is niet langer een breekpunt bij de besprekingen. Je zult uit principe maar op zo’n partij gestemd hebben !!

   1. Guus Geluk

    Dat heeft het ChristenUnie niet gezegd. Het ChristenUnie is bereid om tafel te gaan over de Wet Voltooid Leven. Je kunt er je vingers op natellen, dat de CU die wet gaat afschieten. Zeker, daar het CDA eveneens een fel tegenstander is van de Wet Voltooid Leven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.