Trouw-correspondent Frankrijk: “Macron moet oppassen met zijn multiculti-neigingen. Daarmee jaagt hij stemmers weg”

Volgens vrijwel alle oude media is het al lang kat in het bakkie voor Emmanuel Macron. Maar heeft Marine Le Pen tóch nog iets van een kans?

We gaan er allemaal vanuit dat Macron de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen “wel even” wint, maar ook hij moet de huid van de beer niet verkopen voor die geschoten is. Kiezers hebben namelijk niet zoveel met arrogante politici die aannemen dat ze wel even winnen… en al helemaal niet als hun enige argument is: “Die andere is gevaarlijk.”

Daarvoor waarschuwt Kleis Jager, Trouw-correspondent in Frankrijk:

Die laatste stemmers — mensen die in de eerste ronde op Fillon stemden — zijn ‘Republikeinen’. Dat betekent: echt rechts-conservatief, kritisch op het integratiebeleid van Frankrijk, kritisch op de multiculturele samenleving, pro-vrije markt, en behoudend op sociaal gebied. Deze mensen neigen nu naar Macron omdat ze Le Pen en het Front National weinig appetijtelijk vinden, maar dat betekent niet dat ze hem nou zo geweldig vinden. Sterker nog, als Macron dit soort kiezers geen goede reden geven om op hem te stemmen kunnen ze op 7 mei zomaar thuis blijven.

Daarnaast lijkt het erop dat veel Fillon-kiezers op dit moment voor Le Pen opteren. Die haalde in de eerste ronde 21% van de stemmen. Fillon zo’n 20 procent. Als je die twee cijfers combineert zou je uitkomen op 41% voor Le Pen… en laat dat nou precies zijn wat sommige peilingen momenteel aangeven. Zoals wij enkele dagen geleden berichtten:

Volgens de meest recente peilingen kan Le Pen volgende maand namelijk op 41% rekenen. Macron is, daarentegen, voor het eerst onder de 60 procent gedaald (59%). Natuurlijk is het verschil tussen de Pechtold-kopie en Le Pen nog altijd groot, maar het wordt dus kleiner… en dat komt eerst en vooral doordat Macron er als establishment-marionet vanuit gaat dat hij het ‘wel even wint.’

Dat probleem wordt nog groter als je bedenkt dat heel veel kiezers die geneigd zijn op Macron te stemmen dat niet doen omdat hij zo geweldig is, maar omdat ze Le Pen “nog erger” vinden. Ze worden dus niet gedreven door passie voor de kandidaat zelf:

Ja, Macron is de grote favoriet, maar dat betekent niet dat hij op zijn lauweren kan rusten. Het is best mogelijk dat Le Pen een betere uitslag neerzet dan de meeste mensen denken. En dat zou voor haar natuurlijk een prestatie van formaat zijn, ja, zelfs als ze verliest. Het is haar grote doel dit jaar om definitief door te breken, om te laten zien dat het Front National tegenwoordig een mainstream partij is. Als ze rond de 40 procent of meer van de stemmen binnensleept is ze daar zonder meer in geslaagd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ben Zine

  Macron is een marionet van Brussel, Soros en het bankwezen. Hoe duidelijk kan dat zijn… Bovendien is hij niet helemaal eerlijk, want anders zou hij gewoon toegeven dat hij homo is en dat zijn geriatrische echtgenote slechts een symbolische functie heeft.

  1. Peter Selie

   Wel eens iets gehoord over een politicus die wel eerlijk is?

 2. Ni28

  Dat is het probleem van links. In plaats dat zij zichzelf prijzen met hun positieve kanten kraken zij de tegenstander af. Kennelijk weinig inhoud. Armoedig!

 3. Viertel

  Macron heeft 4 jaar gewerkt bij de Rothschild-bank. In die 4 jaar heeft hij een vermogen bij elkaar ‘gegraaid’ van maar liefst 80 miljoen dollar.
  Een kind kan zien dat dit van geen kant klopt. Niemand kan met eerlijk bankieren zo’n vermogen verdienen.

  Hoe dan wel ?

  1. Macron heeft zijn klanten bestolen.
  2. Macron heeft geld toegeschoven gekregen (Soros?).
  3. Macron heeft zwijggeld gehad.

  Gevraagd: een journalist die dit eens op de bodem gaat uitzoeken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.