AIVD waarschuwt: ook ISIS-dames zijn geen hulpeloze slachtoffers, maar getraind voor terrorisme

Geen categorienov 18 2017, 8:00
Jihadisten m/v zijn allemaal even gevaarlijk, aldus de inlichtingendienst.
Even om een - redelijke seksistisch - beeld te corrigeren dat het alleen de mannelijke ISIS-strijders zijn die een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving op het moment dat ze terugkeren naar het land dat ze eerder zo triomfantelijk de middelvinger gaven. De vrouwelijke ISIS-strijders - haast romantisch weggezet als 'jihadbruidjes' - zijn daarentegen net zo gevaarlijk als hun mannelijke evenknieën. Dat zeg ik niet om iedereen over één kam te scheren of iets dergelijks, maar dat is een waarschuwing die de AIVD vandaag laat uitgaan:

"Ondanks het uiteenvallen van het kalifaat zijn er volgens de AIVD nog altijd vrouwen die zich bij IS in Syrië of Irak proberen aan te sluiten. De vrouwen die in IS-gebied verblijven, zijn vaak langdurig blootgesteld aan geweld en hebben de tijd gehad om een internationaal jihadistisch netwerk op te bouwen. Bij een eventuele terugkeer naar Nederland zullen zij niet direct afstand doen van hun gewelddadige ideeën en contacten. Bovendien staat IS ze sinds kort een actievere rol toe bij het plegen van geweld. Als voorbeeld noemt de AIVD drie Franse vrouwen die in september 2016 in opdracht van IS een aanslag met gasflessen probeerden te plegen op een treinstation in Parijs.

Nederlandse vrouwen in het kalifaat vervulden eerst voornamelijk een rol in de verspreiding van IS-propaganda. Nu IS in toenemende mate mannelijke strijders verliest, krijgen vrouwen ook een geweldstaak. Nederlandse vrouwen bij IS hebben wapentraining gekregen. Een aanzienlijk aantal van hen heeft ook toestemming gekregen om een zelfmoordgordel te dragen. Sommigen wensen ook actief op het slagveld te zijn voor IS."

Maar zelfs als de Nederlandse ISIS-bruidjes niet overgaan tot moordpartijen vormen ze een gevaar, aldus de AIVD. Want ook vóórdat steden als Mosul en Raqqa werden bevrijd, deden vrouwen volop mee in het openbare terroristische leven. Weliswaar niet als strijders, maar ze verzorgden de propaganda, zamelden geld in en onderwezen kinderen in de extremistische islamitische leer. Allemaal zaken die evenals het oppakken van wapens de gewelddadige jihad hebben geholpen.
Je kan je met die kennis dus afvragen hoe slim de Nederlandse rechter afgelopen week dus is geweest om te besluiten dat iemand zoals Laura Hansen maar direct mag worden vrijgelaten. De rechter achtte namelijk niet bewezen dat ze betrokken is geweest bij de gewapende strijd. Wellicht is dat waar. Maar hoe weet je dan dat ze ISIS niet op de één of andere overige manier heeft geholpen aan geld, onderwijs, propaganda of al die andere zaken waardoor het 'kalifaat' weer nét een stukje sterker werd?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten