3 redenen waarom 2018 het jaar van de Untergang wordt voor de VVD

Aan alles komt een einde.

De VVD is sinds 2010 aan de macht in Nederland. Historisch gezien is dat bijzonder lang — nu zeven jaar, volgend jaar acht jaar, of twee volledige kabinetstermijnen.

Hoewel dat ongetwijfeld hartstikke leuk is voor Mark Rutte en zijn vrienden heb ik slecht nieuws voor ze: volgend jaar zal het begin van het einde markeren van de heerschappij van de VVD. En dat om drie redenen:

1. It’s the timing, stupid
Als gezegd in de introductie: op een gegeven moment is de kiezer gewoon klaar met een partij. Zie hoe het CDA verloor na de kabinetten Lubbers en de PvdA na de kabinetten Kok. In hun geval waren de heren zelf wel klaar met het premierschap — en ook Rutte lijkt al bezig te zijn met een andere functie, namelijk in de Europese Unie. Dat is geen slechte gedachte van hem, want de magie zit er eigenlijk wel op. De VVD daalt al sinds de verkiezingen in de peilingen en je krijgt het gevoel een beetje dat iedereen wel klaar is met de VVD’er… én met zijn partij. Die trend zal zich in 2018 voortzetten. 2017 was het laatste echt goede jaar voor de VVD. Tot de partij over een jaar of tien weer een comeback maakt natuurlijk, want zo gaat dat wel weer in de politiek.

2. It’s FVD, stupid
Een andere reden dat het einde oefening is voor de VVD de komende jaren is de opkomst van het Forum voor Democratie. FVD-leider Thierry Baudet is jong en flegmatiek. Hij heeft momentum, studenten voelen zich meer aangetrokken tot hem dan tot Rutte, en hij komt veel principiëler over dan de VVD’er. Anders dan Rutte is hij niet bang om niet-politiekcorrect te zijn én de daad bij het woord te voegen.

Hoe sterker en groter FVD wordt, hoe kleiner de VVD. En nee, FVD heeft zijn potentieel nog lang niet volledig benut. In 2018 blijft die partij groeien tot Baudet en de zijnen op 20 tot 25 zetels uitkomen. Ze zullen dan minstens net zo groot zijn als de VVD. En dat betekent natuurlijk alleen maar dat FVD nóg meer momentum genereert, en dat de VVD nóg zwakker wordt.

3. It’s the broken promises, stupid
Rutte is er nu zeven jaar mee weggekomen, maar op een gegeven moment beseffen kiezers dat hij ze stelselmatig voor de gek gehouden heeft. Je merkt gewoon dat mensen kritischer worden en zien dat de VVD bijna al haar punten inlevert na verkiezingen en alleen maar zoekt naar ‘het compromis’ om een coalitie in elkaar te zetten. Combineer dit met punten 1 en 2 hierboven, en je hebt een recept voor een wanstaltig jaar voor de VVD — en het begin van het einde van die partij als dé grootste partij van Nederland.

Rutte en zijn VVD hebben een leuk jaar gehad in 2016, maar ze doen er verstandig aan om er rekening mee te houden dat het vanaf 2017 heel anders wordt. Het tijdperk van de VVD zit er bijna op. Hiep, hiep, hoera!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. George van de linden

  Michael van der Galien,

  Rutte en zijn VVD hebben een leuk jaar gehad in 2016, maar ze doen er verstandig aan om er rekening mee te houden dat het vanaf 2017 heel anders wordt?

  Het moet toch zijn : Rutte en zijn VVD hebben een leuk jaar gehad in 2017, maar ze doen er verstandig aan om er rekening mee te houden dat het vanaf 2018 heel anders wordt?
  Of zou de alcohol nog niet helemaal uit mijn aderen uitgetreden zijn en praat ik wartaal?

  1. Code134

   Een eventueel verlies in verkiezingen voor de VVD is hoogstens over een jaar of drie te verwachten.

   Dit gespeculeer mist grond en slaat ook nergens op.

   1. Kodi

    Gemeenteraadsverkiezingen zijn er dit jaar al. En Provinciale Statenverkiezingen en de daaraan gekoppelde Eerste Kamerverkiezingen zijn er volgend jaar al. En zeker voor de laatste heeft de VVD veel te verliezen en veel te vrezen. Het is sowiezo maar de vraag of na volgend jaar de huidige zittende coalitie nog wel een meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

    1. Pedrito

     Dit kabinet klapt voor de zomer van 2018 al onlijmbaar uit elkaar. Kortom, nieuwe verkiezingen en dan zijn de rapen gaar voor de plucheverslaafden.

   2. hans-e-pans

    Waarom, Code134, reageer je er dan op? Er kan natuurlijk maar een reden zijn, om te stangen en te sarren.

  2. DolleDries

   Dit noemen ze mierenneuken.

 2. Guus Geluk

  We kijken in 2021 wel verder.

  1. Holland

   Heerlijk, zoveel op niks gebaseerd optimisme.

   1. Guus Geluk

    Datzelfde kan ik over jou zeggen.

    1. Holland

     Guus, je repliek is van een onovertroffen schoonheid. En vooral zo kernachtig. Een jij-bak zul je uit jou mond nooit horen. Jammer alleen dat alles wat je zegt zo belegen en seniel overkomt.

 3. J.C.

  Op de foto zie ik twee zichzelf christen noemende heren (van het CDA en de CU), bij wie ik mij afvraag of zij überhaupt geloven in het bestaan van Christus. Als dit namelijk zo zou zijn, zouden zij nooit aan de totstandkoming het Kunduz-akkoord in 2012, en aan de instandhouding van Rutte II, en al helemaal niet aan de formering van Rutte III meegewerkt hebben. Ik zie een miezerig en heel eng mannetje (van D66 of beter anti-D66), die anderen beschuldigd van dingen die hij zelf doet, maar vindt dat anderen daar niets mee te maken hebben, want privé). Tot slot zie ik een mislukte woordgoochelaar (van de VVD), die niet het vermogen heeft om Nederland (lees het autochtone Nederlandse werkvolk) te dienen.

  Aan het geduld van het autochtone Nederlandse werkvolk is ongeveer nu een einde gekomen, daarenboven bieden de PVV en FvD een veel beter alternatief om Nederland weer in haar oude glorie te herstellen.

  1. J.C.

   Oeps 7e regel: beschuldigd moet zijn beschuldigt…..

 4. Duckday

  Op de foto staan de zg leiders die geen enkele verantwoording durven te nemen vandaar dat ze een stel zet bazen laten regeren zodat zij niet afgerekend kunnen worden voor de miskleunen die zij onder leiding van RUTTE VVD moeten uit voeren Door bezeten van macht hoogmoed en waanzin worden het gewoon ja knikkers die zelfs hun eigen partij genoten verkopen

 5. Ben Zine

  Goed nieuws… Het wordt tijd dat we worden verlost van die grijnzende huichelaar. Goodbye Mark, hello Thierry !

 6. Heinz

  Waarom er in de kop van ‘Untergang’ gesproken wordt ontgaat mij. Misschien om het dreigender te laten overkomen?

 7. DolleDries

  De linksgroen-liberale elite maakt heel handig gebruik van de onkunde, onbenulligheid en slaafse volgzaamheid van dit soort actiegroepen, om de gewone man zover te krijgen zijn welvaart en toekomst op te geven voor een in realiteit niet-bestaand CO2/klimaatprobleem. Naast een opkomende EU-superstaat met nog meer massa immigratie en islamisering is er nog een ander groot gevaar dat ons in 2018 bedreigt: de groene elite, die inmiddels ook een voormalige rechtse partij als de VVD in zijn greep heeft gekregen. Dit jaar worden namelijk de volgende grote stappen gezet om de welvaart van de burgers, de gewone man, u en ik, uit te hollen en uiteindelijk compleet af te breken – en dat onder het mom van de grootste wetenschappelijke en financiële hoax die ooit werd verzonnen: door mensen veroorzaakte ‘global warming’.

  Onlangs beloofden 225 grote financiële instellingen om het ‘klimaat’akkoord van Parijs af te gaan dwingen door de veronderstelde grootste vervuilers in de industrie verantwoordelijk te houden voor hun emissies. Dit ‘Climate Action 100+’ blok beheert zo’n € 22 biljoen aan ‘assets’, wat het equivalent is van iets meer dan één derde van de gehele wereldeconomie.
  Daar zit ’s werelds grootste asset manager BlackRock –met nog eens € 5 biljoen onder beheer- nog niet eens bij. BlackRock nam de rol van ‘Eco Stasi’ op zich door zo’n 120 bedrijven in de energie-, transport- en industriële sector op te dragen om de ‘gevaren voor het klimaat’ die zij veroorzaken, te rapporteren (en in hun prijzen te gaan verwerken).
  CO2 hoax doet uw energierekening exploderen
  Je zou zeggen dat al deze bedrijven iets bijzonder schadelijks voor de mensheid en de planeet moeten produceren: giftig afval, schadelijke chemische gassen, kankerverwekkende deeltjes. Maar nee, de almaar strengere regels die het Westen invoert tegen ‘vervuiling’ zijn vrijwel uitsluitend gericht tegen CO2, niet alleen een volkomen onschadelijk gas, maar ook nog eens cruciale brandstof voor de meeste gewassen.
  Na zoveel jaren dezelfde hoax te hebben verspreid is er echter nog steeds geen flintertje wetenschappelijk bewijs dat CO2 een ongekende ‘catastrofale’ opwarming van het klimaat veroorzaakt. Die zogenaamde opwarming is alleen realiteit in de al lang ontkrachte computermodellen van een handjevol gepolitiseerde wetenschappers wier onderzoeksresultaten volledig afhangen van de hoogte van overheidssubsidies. Meer dan 31.000 klimaat- en energie experts hebben zich inmiddels verenigd in hun verzet tegen de schaamteloze opwarmingsleugen van de groene elite in het Westen.
  Tegelijkertijd zien we dat de honderden miljarden kostende Duitse ‘Energiewende’ totaal is mislukt, dat Spanje geen geld meer heeft voor ‘duurzame’ subsidies, en de Amerikaanse president Trump zich uit ‘Parijs’ heeft teruggetrokken, waarmee hij de Amerikaanse industrie en bevolking een last van biljoenen dollars bespaart. De tendens is dus dat bepalende landen de CO2-reductiedoelen beginnen los te laten – maar natuurlijk niet Nederland, altijd het braafste jongetje van de linksgroen-liberale klas, die zijn zinnen lijkt te hebben gezet op de ontmanteling en vernietiging van de Westerse welvaart en beschaving.
  Banken en grote bedrijven profiteren, burgers betalen
  Waarom zoveel grote bedrijven, banken en financiële instellingen dan toch achter de klimaatagenda staan? Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend: geld.(Her)verzekeraars kunnen onder het mom van klimaat’gevaar’ hun premies verhogen; de industrie kijkt verlekkert naar de miljardenorders en –subsidies die regeringen met het belastinggeld van de burgers financieren om de ‘energie transitie’ te bewerkstelligen, en investeringsfondsen veranderen de klimaatnonsens in het zoveelste pyramide schema waarmee enorme winsten kunnen worden gemaakt.
  Degenen die de rekening van dit met afstand kostbaarste bedrog ooit moeten betalen zijn u en ik. De komende jaren gaat de energiebelasting fors omhoog, waardoor onze energierekening over een paar jaar vele honderden euro’s hoger zal uitvallen. Waarschijnlijk is dat echter nog maar het begin, want we krijgen nu al te horen dat de ‘klimaatdoelstellingen’ hiermee niet gehaald kunnen worden. Dat betekent vermoedelijk al op de korte termijn nog veel forsere belastingen op energie, brandstof en consumptie. Hierdoor zal er een grote maatschappelijke onderklasse ontstaan met energie- en vervoer armoede.
  ‘Laatste kans om van de groene elite af te komen’
  Vaste Breitbart klimaatjournalist James Delingpole ziet de verkiezing van Donald Trump dan ook als de ‘laatste en enige kans om de stevig zetelende links-liberale elite omver te werpen, omdat die helemaal niets geeft om de levens en aspiraties van gewone mensen; een links-liberale elite die zijn positie gewoonweg misbruikt om zichzelf vet te mesten.’
  Net als de megabanken die ‘too big to fail’ waren, die ten koste van de samenleving met honderden miljarden belastingeuro’s en –dollars werden ‘gered’, zo is ook het klimaat-industriële complex een manifestatie van de zoveelste aanval van deze elite op de welvaart en toekomst van de gewone man.
  De massamedia manipulatie, de ‘wetenschappelijke’ leugens, de oneerlijke –om niet te zeggen illegale- belastingen, zijn allemaal meer dan genoeg reden om de verantwoordelijken achter slot en grendel op te bergen, maar omdat het in de naam van ‘het klimaat’ wordt gedaan, met steun van de overheid, wordt dit gedrag niet alleen goedgekeurd, maar ook nog eens op de hoogste politieke en financiële niveaus gepromoot.
  Delingpole besluit: ‘Het Groene Blok (lett. ‘Vlek’ of ‘Klodder’) is de essentie van het moeras dat Donald Trump beloofde droog te leggen, en moet in 2018 totaal worden vernietigd. Helaas hebben wij Nederlanders vorig jaar in het stemhokje een grote kans laten liggen om voor onze eigen toekomst hetzelfde te doen.

  Bron X nieuws

 8. Gerlos

  Ik geloof er niks van, war een kul verhaal.

  1. DolleDries

   De linksgroen-liberale elite maakt heel handig gebruik van de onkunde, onbenulligheid en slaafse volgzaamheid.

 9. EllyD18

  Aan tijdperk Rutte komt ook een einde.
  Hij kan dan wel een mooi baantje bij de EU krijgen, maar het is nog maar de vraag of de EU blijft bestaan.

  1. Fortiori

   Denkt u dat de EU bestaat bij de gratie van Rutte ?

 10. PMG

  Erg infantiel artikel, alsof het FVD een studentenpartijtje is. Misschien zou je eens onderzoek kunnen doen wie nu eigenlijk FVD stemmen wat als het alleen maar studenten zijn dan is de groei nu wel op.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Michael overschat vrees ik de meest basale survival instinct van het androgyne schaap/lemming dat zich potsierlijk siert met het predicaat Nederlander.
  Mijn inschatting is dat de er nooit iets zal veranderen in dit pathologisch ziek land.
  De Kaaskoppen zullen gretig en vlijtig hun lammeren blijven offeren op het altaar van virtue signalling.
  ‘Na mij de zondvloed !’ gilt het bakfietsmevrouwtje
  ‘Nederland moet 200 miljoenen islamisten hebben’ krijst de Trouw-dominee
  ‘Ich habe ess nicht gewust’ snottert Jesse en lekke fietsband Rutte

  Concurrenten zullen een cordon sanitaire krijgen (onder luid applaus van de 1984-Media/Ministry of Truth)
  Op de Staatssite Joop.nl van de aanrander met de vieze witte onderbroek Franciso L (jawel gefinaniciert door U en mij) wordt Thierry Baudet als eeuwige Jood afgebeeld en Wilders als Kampbewaarder van Auschwitz in de hoop dat er een nieuwe Volkert opstaat.
  Ik zeg het nogmaals
  Gefinancierd met centen geroofd van U en mij
  En geen ene *uck wat we eraan kunnen doen.
  Want de democratie in NL is dood.
  Vooral dankzij de Erdogan bukkers van de VVD.
  En de Kaaskop beloont deze zilverlingentellers keer op keer.
  En dan nog een keer
  En nog een keer.
  En why not
  Nog een keer
  En nog een keer
  En nog een keer

  En op een gegeven moment zijn we dood en is de VVD/Kalief/EUSSR-Kaiser nog steeds aan de macht.
  Wat een schraal volk zijn we toch ook.
  Willens en wetens en elkander pauwenveren in de kont stekend amechtig naar de afgrond spurten maar net voor ze vallen nog effe de kroost van de kliffen duwen.

  1. henkie

   Prachtig. Een paar stukken van uw hand geezen. Mag wat mij betreft in dichtbundel verschijnen. Ga zo door.

 12. Zout

  Mag ik (t)eeven een teiltje? Er moeten een paar oliebollen uit!

  “Mark Rutte doet wat hij eerder al beloofde en stapte dinsdagochtend bij oude vriend en ex-collega uit het kabinet Fred Teeven op de bus.”

 13. Babaji538

  De woordspeling is zeker zomaar,
  toevallig, verkozen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.