Forum voor Democratie start last minute-actie om D66 te overtuigen het referendum niet te doden

Binnen nu en pakweg een uur zal het raadgevend referendum officieel ter aarde besteld worden middels een stemming in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie is daar nogal op tegen, en roept haar leden en iedereen die referenda wél een warm hart toedraagt op om daar nog snel tegen te protesteren.

Het raadgevend referendum is terminaal ziek. Om 16:30 begint naar planning de stemming waarin het door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie én de SGP uit haar lijden verlost zal worden. Van vier van die vijf partijen is dat geen verrassing: zij waren nooit echt warm te maken voor referenda, en doen dus in feite niets anders dan consequent zijn. Dat geldt natuurlijk niet voor de zogenaamde democraten van D66, die ooit juíst opgericht waren om meer directe democratie, waaronder dus referenda, te bewerkstelligen. Maar toen kwam de raadpleging over Oekraïne, en draaiden Pechtold & Co 180 graden. Een verloochening van je waarden én een schoffering van je kiezers, moet dat op zijn minst genoemd worden.

Alle eerdergenoemde partijen zijn dus schuldig aan deze moord, maar het is met name D66 dat zich schuldig moet voelen. En dat is precies wat Forum voor Democratie op het laatste moment nog wil bewerkstelligen. Het roept haar volgers op Twitter vandaag op om de D66-WhatsApp-hotline plat te appen met berichten waarin gevraagd wordt om de keuze toch nog eens te heroverwegen:

Ook de verschillende Kamerleden zouden zich voor de stemming nog even achter het oor moeten krabben:

Goed, het gaat natuurlijk niets uitmaken: ze hebben zichzelf daar allemaal al helemaal overtuigd dat directe democratie inherent slecht is. En zélfs als individuele Kamerleden last van hun geweten zouden krijgen, zouden ze wel beter weten dan zich de toorn van kameraad Pechtold op de hals te halen. Alexander schrapte immers de wens om referenda te houden van de D66-website. En hij zag dat het goed was.

Desondanks is het een prima actie van FvD: laat die anti-democratische draaikonten maar even merken dat dat volk dat vandaag monddood gemaakt wordt, dat niet op prijs stelt. Als het niet via referenda mag spreken, dan maar via WhatsApp!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Duke

  Tegen de Sleepwet zijn en dan nu vrijwillig je telefoonnummer afstaan aan D66 met o.a. Ollongren. Nee, bedankt. Beter nadenken FvD!

  1. swetsnek

   hahahahahaahahahaah alsof jou nummer geheim is wordt wakker sneukont

 2. Beukman

  Welja, noem het maar moord. De volgende stap is het om Ollongren een moordenares te noemen. Hebben ze dan niks geleerd van de demonisering van “pim”?

  1. Guus Geluk

   Baudet noemde Ollongren de “sluipmoordenaar” van de democratie.

   Over demonisering gesproken.

   1. Beukman

    En ondertussen hysterisch aangifte doen als Ollongren kritiek uit op de partij van Baudet.

    1. Guus Geluk

     Meten met twee maten.

     Trap er niet in, zou Kuzu zeggen.

     1. swetsnek

      ja dat is ook meer jou kraagbreedte

     2. Bloem

      Beste heer Geluk als u daar zo’n hekel aan heeft doe het dan zelf ook niet

    2. Nederlandse_Patriot

     Gefeliciteerd! Jullie verdienen allen een gratis helikoptervlucht. Graag inschrijven bij piloot Augusto.

   2. Beukman

    Het gaat weer lekker.

    “Een kandidaat-raadslid in Maastricht heeft voor beroering gezorgd door op zijn Facebookpagina te posten dat minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan de “hoogste boom mocht hangen”.

    https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/kandidaat-raadslid-maastricht-ollongren-mocht-aan-hoogste-boom-hangen/

    1. swetsnek

     man ga jezelf vermaken je weet wel hoe

    2. Bloem

     Oud nieuws en inmiddels gerectifeceerd

     1. Beukman

      “Gerectificeerd.” Je bedoelt:

      “Hij heeft de uitspraak inmiddels verwijderd, snapt de commotie niet en probeert zichzelf te redden: “Een gewone Limburgse uitdrukking die figuurlijk is bedoeld, wordt door Hollanders letterlijk genomen”, volgens Berben.”

     2. Feit

      Hij heeft het mondeling in de 2e kamer gerectificeerd, Beukman.

    3. swetsnek

     over met twee maten meten hier staat het zwart op wit Baudet doet aangifte wordt bijna vermoord daar voor en wat lees ik uit bovenstaande link nou ja lees zelf maar ahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahhaha

    4. Guus Geluk

     Deze man was vast in de veronderstelling dat Ollongren de sluipmoordenares en gevaar is van de democratie, een regenteske arrogante antidemocraat en een minister met evenveel diepgang als de handleiding van de Billy-kasten.

     Hangen, moet ze, aan de hoogste boom.

     Ach, we weten wel beter.

    5. DolleDries

     Normaal Hollands spreekwoord. Niets aan de hand.

   3. Bloem

    Ollongren noemt Baudet een Nazi, over demoniseren gesproken.

    1. Ernst Quispel

     Die uitspraak deed ze niet, Bloem.

     1. Archetype01

      Echt wel, ik zat in een achterkamertje vanuit waar ik het haar duidelijk heb horen uitspreken.

   4. lanex

    Ze is toch een sluipmoordenaar van de democratie, hoe wil je anders noemen?

    1. Beukman

     Wat dacht je van “minister van BiZa”?

     1. Archetype01

      niet op de verkiezinglijst van d66, door niemand gekozen.. toch in het kabinet.

      Niet mijn minister van BiZa.

  2. swetsnek

   moet jij je niet met de kindertjes bezig houden ??

  3. swetsnek

   en de kogel kwam van links

 3. DolleDries

  Het wel zo dat de gene die in Nazi Duitsland ook het referendum er uit knikkerde wel hingen in Neurenberg.

  1. Guus Geluk

   Dries smijt er nog een Godwin tegenaan.

     1. DolleDries

      Ben ik nu links geworden Guus.

 4. Ni28

  De trollen hebben een feestje vandaag, hun handlangers hebben de democratie vermoord.

  1. Seneca

   @Ni28
   dit is de meest correcte reactie tot op heden. de trolletje vieren feest. m.n. gg en beuk hebben het enorm naar hun zin, zij krijgen een gratificatie van Ollongren persoonlijk omdat mede door hun hulp het raadgevend referendum ter zielen is gedragen.

   1. Beukman

    Gelul @Seneca. Ik had liever gezien dat Ollongren was gaan sleutelen aan het huidige referendum inzake opkomstdrempels, benodigde percentages om van “winnen” te kunnen spreken, extra checks zoals een 2e bevestigend referendum, regels die afbakenen wat er referendabel is, heldere regels omtrent de vraagstelling, en bovenal duidelijkheid over de status van de uitslag van een referendum. Ervaringen uit het verleden vormen een rijke leerschool, dunkt me.

 5. Ni28

  Bosma heeft het nog goed uitgelegd aan Ollongren, een referendum moet je opbouwen en uitbouwen, men moet het ook leren. Daarom werkt het in Zwitserland constructief, mensen hebben door de tijd heen geleerd mee te regeren en referenda zijn altijd helder opgesteld. In de rest van Europa is het vooral een proteststem omdat het ad hoc en af en toe toegepast wordt. Als je echt democratisch denkend bent zou je hier aan kunnen werken. Maar helaas is onze regering het niet dus die wilt vanaf want het is ongemakkelijk als iemand in je kaarten kijkt. Maar het geeft ook weer aan dat politici bang zijn voor de mening van het volk omdat zij niet eerlijk handelen. Dat is het enige wat zij nu bewezen hebben. Het systeem zoals nu werkt deugt niet. Het is niet zo moeilijk om het te begrijpen. Het is amper gebeurt en nu hoor je al D66 roepen dat Nederland toch gaat meer aan de EU betalen terwijl Rutte onlangs nog naar Duitsland ging om te “vechten” tegen hogere bijdragen. Dat allemaal in een week tijd. Maar er is geen werktuig meer om tegen te protesteren. Het past zo kinderlijk eenvoudig in elkaar als je ziet hoe je systematisch belazerd wordt.

  1. Guus Geluk

   In Zwitserland kent men een ander stelsel dan in Holland. Dat is het kardinale verschil.

 6. Tguard

  En als je fatsoenlijk reageert op dit telefoonnummer krijg je fatsoenlijk bericht terug van D’66
  Zie hier:
  Hartelijk dank voor je berichtje over het referendum. Graag licht ik toe waarom D66 voor het afschaffen is van het raadgevend referendum. Het referendum is een middel dat gebruikt kan worden om kiezers meer te betrekken bij de politiek. Dit raadgevend referendum is echter slechts een advies aan het parlement (raadgevend). Het advies hoeft niet te worden overgenomen, terwijl dat onder andere door de kiesdrempel wel wordt gesuggereerd. Dat zorgt voor een hoop onduidelijkheid en teleurgestelde kiezers. Sterker nog, het lijkt zelfs de kloof tussen de mensen de politiek te vergroten. Dat willen wij niet. D66 is er daarom voor om dit middel niet langer in te zetten.

  Het huidige referendum werkt niet. In het regeerakkoord is afgesproken dat het bestaande referendum wordt afgeschaft. Het is daarom logisch dat het kabinet nu begint met de uitwerking van het regeerakkoord en hier een meerderheid voor heeft in de Tweede Kamer. Het zou een poppenkast worden om een niet bindend, raadgevend referendum te houden over het afschaffen van een niet goed werkende referendumwet. Dat zou immers wederom voor een hoop onduidelijkheid en teleurgestelde kiezers zorgen.

  Tegelijkertijd was en is D66 voorstander van een bindend referendum (correctief) met duidelijke spelregels over onder andere de opkomstdrempels. Dan zeggen de kiezers “ja” of “nee”, en dan moet het parlement met de uitkomst aan de slag. Het bindend referendum kan worden gebruikt als ‘noodrem’ waarmee de kiezer een beslissing van het parlement kan terugdraaien. De leden van D66 hebben bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma 2017 uitgesproken dat zij niet willen dat internationale verdragen referendabel zijn.

  Op dit moment bestaat er geen 2/3e meerderheid in beide Kamers voor bindende referenda en dat is voorlopig ook niet te voorzien.

  Groetjes ……..

  Maar goed wij hebben het debat gevolgd en de argumenten aangehoord. Dus niks nieuws, helaas.

  1. Rechtsaf

   @Tguard klopt dat probeerde ze mij ook middels een mail uit te leggen.

   Dit was mijn antwoord;

   “Geachte heer, mevrouw,

   Het is schandalig dat met name de D66 het referendum schrapt, neemt de D66 mij niet serieus als burger?

   Waarom schaft de d66 het referendum af, het kroonjuweel waarvoor d66 werd opgericht.”

 7. EllyD18

  FvD heeft ontzettend haar best gedaan om het Referendum te redden.
  En ik geloof ook niet dat iedereen van de vier regeringspartijen dit besluit wil steunen, maar ze durven niet anders. Zo erg is het gesteld in Den Haag.

 8. Ni28

  Zwitserland heeft zeker een andere stelsel en wel een die op democratie voor iedereen gebaseerd is. Dat is het kardinale verschil. Je hebt democratie of je hebt haar niet.

  1. Guus Geluk

   Representatieve democratie is in mijn ogen ook een solide democratie.

   1. Feit

    Representatief door een grote groep uit te sluiten. Lekker democratisch ook.

    De tijd komt dat men de politieke partij waar jij op stemt uit gaan sluiten.

    1. Guus Geluk

     Linkse partijen sloten rechtspopulistische partijen uit, geheel conform de wens van haar achterban. Andersom werkten rechtse partijen met de rechtspopulisten samen, eveneens geheel conform de wens van haar achterban.

    2. Frits Jansen

     In Zwitserland was er tot in de jaren ’90 een piepklein Kanton dat nog geen vrouwenkiesrecht had. De redenering was verbluffend: waarschijnlijk maakte het niets uit, en waarom zouden ze zich dan de extra moeite op de hals halen? Maar als het wel uit zou maken zou dat tot lastige vragen leiden.

     Enfin, ik weet zeker dat die idiote Partij voor de Dieren een gevolg is van vrouwenkiesrecht.

     1. Holland

      Frits is een echte satiricus: “Enfin, ik weet zeker dat die idiote Partij voor de Dieren een gevolg is van vrouwenkiesrecht.”

      Die Frits! Leuk gevonden jongen!

     2. Pit

      @Holland: Frits (Wim) en Ernst (Wim) zijn het met elkaar eens.

 9. nienke

  Pechtold houdt niet van het Ned.volk Pechtold houdt van MACHT snoer het volk de bek dicht en WIJ kunnen doen en laten wat WIJ willen, leve de democratie.
  Achterbaks hypocriet eng mannetje .

 10. Frits Jansen

  Voor veel D66-ers was het een cultuurschok dat het (raadgevend) referendum werd afgeschaft, een “kroonjuweel” nog uit de tijd van Van Mierlo.

  Ik vind dat D66 vaak een hele goede, praktische aanpak heeft, maar betreurde het altijd dat ze vasthielden aan dat stomme referendum. Dus ben ik nu heel blij dat realiteitszin heeft gezegevierd.

  Politici houden van politiek, anders zouden ze masochisten zijn om aan zo’n hondenbaan als Kamerlid te beginnen. Maar dat maakt heb blind voor het idee dat sommige mensen NIET van politiek houden. Die willen ze “bekeren”, tegen wil en dank.

  Ik betaal belastinggeld opdat politici zich namens mij kunnen verdiepen in allerlei maatschappelijke vraagstukken, en dan wil ik niet dat ik mij zelf alsnog moet verdiepen in aangelegenheden die aan een referendum worden onderworpen.

  De realiteit is dat referenda door allerlei linkmiechels worden misbruikt voor hun eigen agenda. Zo was het Oekraïne-referendum een stunt om de noodlijdende Telegraaf een beetje te helpen, en een opstapje voor de vreselijke Baudet richting Kamerlidmaatschap. Referenda spreken vooral wantrouwige laagopgeleiden aan, en die kun je makkelijk wijs maken dat ze bedrogen worden door een kliek in Den Haag en het allemaal anders zit. Baudet gebruikte niet voor niets hetzelfde reclamebureau dat oo kde Brexit had geforceerd.

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  1. Ernst Quispel

   Sterke analyse, Frits. Geheel mee eens!

 11. Pit

  Forum voor Democratie, de partij die in elk geval iets doet voor de democratie (het volk).
  Van D66 mag de kiezer doodvallen.

  #dood66

 12. Rosasolis

  Wij hebben geen referendum nodig. Als politieke partijen hun leden waarderen dan kunnen zij altijd contact komen met partij vertegenwoordigers, via een telefoon gesprek,
  of via een e-mail. Dit kan ieder dag met de CDA. Kunt eens zijn met het beleid, en ook niet helemaal eens. Maar als lid wordt je meningen geaccepteerd, genoteerd, besproken, en je krijgt antwoord. Leden kiezen hun vertegenwoordigers, die voor de meningen van de leden opkomen, maar ook kunnen verwerpen. Dat is democratie tussen de leden en hun kozen vertegenwoordigers.
  Thierry & Theo en hun F.v.D. aanhangers houden niet van dit bekende vorm van democratie. T. Baudet heeft verklaard dat de “ouderwetse” regerings system is niet meer actueel. ZIJN partij kent ALLEEN “team medewerkers”, die voor de FvD werken!
  Dit heeft Thierry verklaard in een recent uitgebreide interview in Trouw.
  En DAAROM wil Thierry aan volks-referendums vast houden. Kortom moeten wij onze
  “verouderd” regeringsvorm verwerpen, volgens de FvD. En in plaats hiervan alles wat wij nodig hebben zijn alleen maar referendums en partij medewerkers, die niets te vertellen hebben, behalve over hun dagelijkse werkzaamheden.
  Ik wil dit flauwe kul helemaal niet!!!
  Lieve vrienden, ons democratische regeringssysteem mag nooit verdwijnen. Wij hebben geen nieuwe vorm nodig. Wij willen geen terugkeer van de vreselijke vormen
  van agressief volkeren take-overs…De Bolshevik Communisten, en de Nazi’s.
  Laat ons gewone regeringsvorm doorgaan. Als regeringsleden het niet goed doen, dan moeten ze uitstappen, en vervangen door een collega. Ok. dat weten wij. Maar er moet nooit een systeem komen dat werkers binnen een partij: alleen hun werk moeten doen. De algehele info over de P.v.D. is zeer beperkt.
  Alleen heel veel klachten, tegen zoveel mensen in onze regering, VOORAL VROUWEN,
  maar NOOIT, over hun grote, fantastische plannen voor ons toekomst!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.