De democratie is dood: het referendum wordt vandaag officieel afgeschaft door VVD, D66, CDA en CU

De regeringspartijen blijven eensgezind. Je wordt er misselijk van.

Het is dieptriest, maar later vandaag stemt de Tweede Kamer voor afschaffing van het raadgevend referendum. De oppositiepartijen hebben hun best gedaan om het kabinet ervan te weerhouden om deze anti-democratische stap te nemen, maar, helaas, hun woorden hebben totaal geen effect gesorteerd. De coalitiepartijen houden de gelederen gesloten. En om het nog een beetje erger te maken zullen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gesteund worden door de mannenbroeders van de SGP. Walgelijk natuurlijk, maar ja, het bewijst maar weer eens dat die partij in de kern reactionair en anti-democratisch is. Dat wisten we al langer, maar het is wel handig dat Kees van der Staaij en co dat vandaag nog eens onderstrepen.

Tijdens het debat over de afschaffing — dat twee dagen duurde — werd met name D66-minister Kajsa Ollongren keihard aangepakt. Deze autoritaire, democratie-hatende dame werd “regentesk” genoemd, “arrogant” en zelfs de “sluipmoordenaar van de democratie.” Dat laatste werd gezegd door FVD-leider Thierry Baudet. En terecht, want dat is natuurlijk precies wat Ollongren is. Het is daarom een beetje jammer dat Baudet die woorden later terugnam toen hij erop werd aangesproken door de voorzitter. Neem geen letter terug. Ollongren is gevaarlijk, ze is autoritair, ze is anti-democratisch, en ze is de sluipmoordenaar van de democratie. Er is helemaal niets mis mee om dat hardop te zeggen, zeker niet als je bedenkt dat deze dame er een handje van heeft om partijen die haar politiekcorrecte denkbeelden niet delen weg te zetten als racistisch en zelfs nazistisch.

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nou, er is nog iets te melden dat dan nog enigszins positief is. Volgens De Telegraaf bestaat de kans namelijk dat er uiteindelijk wel degelijk een referendum over de afschaf van het raadgevend referendum kan komen. “Zelfs een verklaard tegenstander van referenda als de [red.: theocratische, anti-democratische, fundamentalistische, vrijheid hatende] SGP is dat te gortig. De oppositie trekt daarom eensgezind op [om] zo’n laatste referendum alsnog mogelijk te maken en ziet kansen.”

Laten we het in vredesnaam hopen. Misschien dat wij — kiezers — het referendum dan alsnog kunnen redden; misschien dat de druk op de regeringspartijen dan zo groot wordt dat ze alsnog een stapje terugdoen.

Het slechte nieuws? Die partijen kennende gaat dat niet gebeuren. Ten eerste zullen ze zo’n referendum ten koste van alles willen voorkomen en als zo’n referendum er komt zullen ze vrijwel zeker meteen laten weten dat ze de uitslag naast zich neer zullen leggen. Zo rolt dit dictatoriale kabinet nou eenmaal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

142 reacties

 1. swetsnek

  Als ze de democratie dood willen dan kan dat toch, gewoon helemaal niet meer stemmen.
  Helemaal nergens meer op reageren

 2. Meester Kong

  De democratie is dood, volgens M v/ G.
  M.a.w zonder referendum is er geen democratie.
  Ach, medelijden met al die landen zonder referendum.

  1. Ernst Quispel

   En dan te bedenken dat referenda, zeker de populistische vertoningen van de latste jaren, de democratie ernstig schaden.

   1. Holland

    Hoe hebben referenda de democratie ernstig geschaad?

    1. wheelboy

     Holland ,
     Die hebben de democratie zo geschaad dat toen wij nee zijden tegen de EU grondwet het CDA VVD verschut gingen .Toen wij nee tegen het ukraine verdrag zijden VVD en PVDA D666 verschut gingen .Buma schreeuwde je moet de uitslag van het volk respecteren .Om meteen 180graden de andere kant op te draaien toen zij in de regering kwam . Maw het was niet na de zin van de heren regenten daarom schaffen we het maar af .Nu nog een goeie smoes vinden zoals het hier altijd gaat .Mooi voorbeeld hiervan de 5 miljard lasten verlichting in 2016 die er nooit gekomen is .Dat was zgn wegens tegenvallers .Ze vergaten er bij te zeggen dat die tegenvallers duizenden goudzoekers waren . En wij het volk kregen een verhoging van de gasprijs (anders tekende D666 en GL niet ) .En die lastenverlichting is er nooit gekomen

   2. wheelboy

    Ernst ,
    Schijnbaar weet jij niet eens wat het woord democratie betekend !!! verdiep je hier maar eens in!!
    Het woord democratie betekent ook letterlijk: heerschappij van het volk. Het is afgeleid van de Griekse woorden demos (volk) en kratos (heerschappij)

    1. Julian

     Er zijn heel veel landen waar er dan in uw ogen geen democratie heerst. Zoals Engeland en de CD bijvoorbeeld. Allebei landen waarbij niet de meeste stemmen gelden.

   3. eRik2017

    Wat hebben referenda in godsnaam te maken met populisme?
    De …… laatste… jaren. je maakt een schrijffout #taalneuqen

    1. Pit

     #negeren

    2. Guus Geluk

     Referenda kunnen worden misbruikt door velerlei charlatans – linkse, rechtspopulistische – teneinde de volkswil te manipuleren. Enkele bobo’s van het Oekraïne-referendum gaven bijvoorbeeld aan dat het hele referendum om de EU was te doen.

     En nu ook weer: als de intrekkingswet referendabel wordt gemaakt, roepen de populisten dat de intrekking van het referendum is bedoeld om de democratie de nek om te draaien. Een platte leugen, maar het volk trapt er vast in.

     1. Scaldis

      Je valt in herhaling Guus. Begint zielig te worden.

     2. Farn

      Scaldis, dementie kun je niks aan doen.

   4. gimmeMystack

    Ernst is een racist en fascist.
    Niet op reageren.

    1. Meester Kong

     Eh. je bent in de war met corfo, Feit, swetsnek…..

     1. gimmeMystack

      Nee, Ernst Quispel.
      Links lullen om rechts te verhullen.
      Ernst = Racist.

     2. swetsnek

      spreek voor jezelf pisvlek

   5. J.C.

    @Ernst Quispel

    “En dan te bedenken dat referenda, zeker de populistische vertoningen van de latste jaren, de democratie ernstig schaden”.

    Net als het kiezersbedrog, waarmee de Nederlandse kiezer de laatste jaren keer op keer mee wordt geconfronteerd. Het kiezersbedrog heeft de democratie niet alleen ernstig beschadigd, maar volkomen ongeloofwaardig gemaakt. Je zou immers kunnen spreken van een “nepparlement”, dunkt mij.

    Overigens zal Rutte III ongetwijfeld over niet al te lange tijd, met name door haar kiezersbedrog, dezelfde rit als Halbe gaan maken, verwacht ik.

    Ik zag Mark Rutte, die eerst een grote mond had over de desastreuze gevolgen die de Brexit voor het VK ten gevolge zou krijgen, en bij de coalitiebesprekingen (op last van een enkele lobbyist) het Nederlandse volk een poot uitdraaien van € 1,4 miljard ten behoeve van “buitenlandse” beleggers en ten nadele van het VK, en nu gaat hij smekend vragen aan het VK of ze lief willen zijn voor Nederland. Nederland slaat alweer een pleefiguur (met dank aan de VVD) in het buitenland.

  2. wheelboy

   Meester Kong ,
   Verdiep je eens in onze staatskunde .Dan zul je zien dat wij nooit een echte democratie gehad hebben . En daar ben jij blij om ? Ik zou zeggen als dat zo is ga in Noord -Korea wonen . Zelfs daar mag je stemmen op je president burgemeester ook al staat er dan maar een man op het formuliertje .

   Alles waar wij op stemmen heeft geen eindverantwoordelijkheid .Ooit bij stil gestaan? Ik denk het van niet !! Dan schrap meteen het woord volksvertegenwoordiger maar voor een 1e kamer burgemeester en CDK . Zij worden nl niet gekozen door het volk !!

   1. Meester Kong

    Indirect worden ze gekozen door het volk.

    1. Holland

     Kong, ‘indirect gekozen’ betekent de democratie buiten spel. De leden van de twaalf Provinciale Staten worden door de burgers gekozen. Tot zover correct. Maar die kiezen, buiten de invloed van de burgers, zelfstandig en zonder verdere invloed de senatoren, de leden van de 1e Kamer. Dus jij noch ik hebben invloed op de samenstelling van dit orgaan. Dan kun je ze ook geen volksvertegenwoordigers noemen.

     1. Pit

      @Holland: Helemaal juist en tevens correct.

    2. wheelboy

     je zegt het goed indirect .Maw het volk kiest ze niet . En een burgemeester en cdk al helemaal niet . En als jij gaat stemmen voor de provinciale staten dan kiezen die leden de 1e kamer . Weet jij waar bv de stem van de fnp naartoe gaat of de bmf ? of andere provinciale partijen . volksvertegenwoordigers behoor je rechtstreeks te kiezen en niet via via .of via vriendjes politiek .

   2. DolleDries

    Zelfs daar mag je stemmen op je president burgemeester ook al staat er dan maar een man op het formuliertje .

    Bij de partij van Kong stond er maar één vrouw op het formuliertje.
    Kong weet niet beter.

    1. Meester Kong

     Hebben we het hier toch echt beter.
     Zelfs een partij met één lid mag meedoen.

     1. DolleDries

      Ach,maar de PVV houd niet de schijn op binnen de partij van democratie om centjes betalende leden te winnen.

  3. DolleDries

   Het kenmerk is wel dat de nazi’s en de DDR communisten het ook lastig vonden en het er uit donderden..

 3. rafi

  Van der Staaij is niet zo conservatief over de volle breedte als de vorige SGP-leiders. En dat geldt ook voor degenen die hem omringen. Ook de SGP bevoordeelt ‘jong, fris en modern’, te zien aan iemands ‘uitstraling’. Steeds minder grijze mannen, steeds meer verdomde jeugdigheid ook bij de SGP. En ook SGP’ers worden beinvloed door ‘de wereld’. Ze hebben bv. vaak TV in huis! Vroeger niet. Hun vrouwen werken gewoon betaald, ipv veel kinderen groot te brengen. De vrijzinnigheid druppelt ook in hun kerken binnen.

  1. Meester Kong

   “De vrijzinnigheid druppelt ook in hun kerken binnen.”

   Zie liever kerk en moskee leeg druppelen 🙂

   1. DolleDries

    Stromen zou beter zijn.

 4. Guus Geluk

  De Staatkundig Gereformeerde Partij heeft de politiek destijds terecht op het hart gebonden niet aan referenda te beginnen, evenals enkele andere partijen. Het raadplegend referendum bleek één groot fiasco. Had men maar naar de tegenstanders van het raadplegend referendum geluisterd, dan was er nu ook niet al het gesteggel geweest om dit af te schaffen.

  1. Holland

   “Het raadplegend referendum bleek één groot fiasco.”
   ———————————————————-
   Bedoel je Guus, dat de uitkomsten de regering onwelgevallig waren?

   1. Guus Geluk

    Nee, dat bedoel ik niet, ik bedoel dat de tegenstanders van referenda gelijk kregen in hun bezwaren tegen het raadplegend referendum. Waarom de politiek hier ooit aan begonnen is, vraag je je af.

    1. eRik2017

     Minimaal om te innoveren lijkt mij? De samenleving veranderd, en met name gedrag van de kiezer. Met gedrag bedoel ik niet of deze brutaler wordt ofzo, maar meer in de vorm van consumentengedrag. Het zelfbewuster worden, communicatiefaciliteiten die het internet biedt, globalisatie.
     Instrumenten voor inspraak zijn bij Verenigingen meestal wel ingebouwd, met hele goede voorbeelden, en is goed vergelijkbaar.
     De opzet van het referendum in NL is vrij kortzichtig , net als in Turkije.
     Eeen overwinning met 51% mag natuurlijk nooit bindend zijn.

     1. Guus Geluk

      “Eeen overwinning met 51% mag natuurlijk nooit bindend zijn.”

      Het raadplegend referendum is sowieso al niet bindend en dat is ook één van de argumenten dat dit instrument as soon as possible, ASAP, naar de prullenbak moet worden verwezen. Het raadplegend referendum is niets meer dan een verzoek tot heroverweging. Volstrekt waardeloos.

     2. eRik2017

      Dat referendum van 51% verwijst naar het bindend referendum in Turkije.

    2. Holland

     Guus, de bezwaren tegen referenda die je gisteren op DDS plaatste, zijn feitenloze aannames, drogredenen en nonargumenten die allemaal stuk voor stuk onderuit te halen of te weerleggen zijn. Ik had er geen zin in om daar een ellenlang betoog over te schrijven en in een eindeloze discussie te verzeilen, maar alle bezwaren zijn nonsens en er met de haren bijgesleept.

     De vraag stelde ik Ernst ook al (maar werd niet beantwoord): geef eens concrete voorbeelden hoe de referenda de democratie zouden schaden.

     1. eRik2017

      Sta mij toe iets toe te voegen Holland.
      De enige manier waarop een referendum de democratie kan schaden, is als het referendum niet adequaat is opgezet.
      neem Turkije. 51% voor en 49% tegen. Dat verdeeld mensen onderling.
      Het argument van de overheid is waardeloos van “we weten niet waarom iemand ja of nee stemt”. Dat is hetzelfde als Apple zou zeggen: “we weten niet waarom iemand wel of niet ons product kiest.”
      In dit geval zou een overheid innovatief moeten zijn en academische inzichten gebruiken om kansen voor kiezer en parlement te onderzoeken, in plaats van het af te doen met dooddoeners die doen lijken dat de regering bang is voor de mening van een kiezer.
      En dat met name in een tijdperk waar de kiezer/consument steeds zelfbewuster wordt. Dat is een grote fout van een leider!

    3. Guus Geluk

     Dat is volslagen lariekoek, Holland. Er zijn legitieme en steekhoudende bezwaren tegen referenda, in het bijzonder uitgedragen door de partijen VVD, CDA, CU en SGP. Als je je nu eens in die argumenten gaat verdiepen – en niet blijft hangen in de complottheorie dat het partijkartel (waar de CU en SGP kennelijk ook opeens deel van uitmaken) – kon er een vruchtbare discussie op gang komen.

     Hier nogmaals de link.

     https://www.parlement.com/id/vh8lnhrsk1yn/referendum

     1. Guus Geluk

      het partijkartel de democratie wil kapotmaken.

    4. ayreonaut

     welke bezwaren?

   2. cmsuijkerbuijk

    Ja, en dat wisten ze al wel na welgeteld één keer te vertellen. (Zóveel keer? Já, zóveel keer! Dan heeft het referendum toch wel een “eerlijke” kans gehad hé?) . Je moet maar durven!

    1. Pit

     @cmsuijkerbuijk: Bovendien waren beide referendums voorzien van klinkende antwoorden: Overtuigend NEE.

     Den Haag kennende, kregen we JA.

     #1juni2005
     #6april2016
     #21maart2018

     1. eRik2017

      @Pit
      Een ding kan de regering niet weerleggen.
      De regering neemt een eenzijdige houding aan t.a.v. het referendum, en dat schaadt vertrouwen bij de bevolking.
      Ik denk niet dat deze regering laat blijft zitten, en ik heb een sterk vermoeden dat Rutte had gedacht aan Ollongren een ondersteunende Vice Premier te hebben die ook bij de bevolking vertrouwen zou winnen.
      Ik heb in tijden niet zoveel wantrouwen gehad in een minister al ik Ollongren vandaag.

     2. Kodi

      En is het NEE, dan is het NEE. Er valt geen andere interpretatie aan te geven.

   3. Kodi

    Dat bedoel ik maar. De uitslag stond hen niet aan. Een referendum is democratisch, want in een referendum spreekt het volk zich uit. En een democraat staat aan de kant van het volk.

 5. DolleDries

  Duitsers zijn niet van plan te stoppen met protesteren tegen Angela Merkel en haar migratiebeleid. Er hebben al verschillende demonstraties plaatsgevonden en de volgende zal op 24 februari plaatsvinden.
  De meeste protesten in Duitsland zijn begonnen na de schokkende moord op de vijftienjarige Mia door een Afghaanse vluchteling. Het meisje werd aangevallen en vermoord met een mes in een apotheek in de stad Kandel.
  Enkele moedige vrouwen begonnen in de stad te protesteren nadat bleek dat de burgemeester zich meer zorgen maakte over xenofobie dan over de veiligheid van de burgers. Het protest werd groter en resulteerde later in een mars voor Mia onder het motto:”Kandel is overal”.
  Later waren er weer protesten in Cottbus, Hamburg, Dresden en Kandel. De meeste demonstranten maken zich zorgen over de manier waarop Duitsland onder Merkel verandert en over migrantengeweld tegen vrouwen en meisjes.

  Afgelopen weekend was er een “Vrouwenmars” in de hoofdstad van Duitsland en duizenden vrouwen (en mannen) waren erbij. Terwijl Antifa de vrouwen voor nazi’s uitmaakte en delen van hun route verstoorde, kan hun actie als een succes worden beschouwd.
  Een nieuw protest is nu gepland op zaterdag 24 februari in de Oost-Duitse stad Cottbus. Het is redelijk om te denken dat de protesten door zullen zetten en zich verder zullen verspreiden over het hele land, omdat migrantenmisdrijven nog steeds een hot issue zijn voor veel Duitsers.

  1. Meester Kong

   🙂 🙂 Het gaat vooruit met @DD, niet direct beginnen met off topic en copy /paste…

 6. Stanly2000

  Kong

  Onder meer de volgende landen kennen een referendum: Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Costa Rica, Denemarken, Egypte, Frankrijk, Hongkong, IJsland, Irak, Iran, Ierland, Italië, Kroatië, Malta, Moldavië, Marokko, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Portugal, Puerto Rico, Roemenië, Servië, Singapore, Slovenië, Spanje, Taiwan, Thailand, Turkije, Uruguay, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

  1. Meester Kong

   Bindend referendum–
   Oostenrijk, Estland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Malta, Portugal, Zweden en Zwitserland.

   1. swetsnek

    geen democratie geen ref NL

  2. Rosasolis

   @kong. laat ons bewijzen zien zijn van uw beweringen dat al die landen meedoen aan volks-referendums!!! Heeft u werkelijk een lijst met BEWIJZEN van al die landen die u noemde die meedoen aan volks referendums, met doel dat het uitkomst van een volks referdendum, belangrijker zou zijn dan de plannen van hun regering? Een volksreferendum moet nooit de plaats overnemen van ONZE regering! Wij hebben niet Thierry & Theo niet nodig om
   over ons land te gaan regeren, via hun krankzinnige mens onvriendelijke beleid!
   Wat een nachtmerrie is dit zogeheten Forum voor de Democratie. Er is helemaal niets
   democratisch in dit partij dat word geleid door 2 kereltjes die van mensen van kleur niet houden, en waar merkwaardig, een beleid willen voeren met een van hun leden van Indiaanse afkomst. IK hou van en stabiel regering, dat hebben wij nu. Hoewel ik ben niet met alles eens…Maar wij hebben wel een regering! Ik moet er niet aandenken dat wij een Thierry&Theo regering ooit moeten krijgen! Heb je klachten, of vragen, dan is er tenminste in ieder gemeente de CDA waar je kunt bellen, vragen stellen en ook klagten doorgeven.

 7. Pit

  Ollongren (D66) is gevaarlijk, ze is autoritair, ze is anti-democratisch, en ze is de sluipmoordenaar van de democratie, gesteund door VVD, CDA, CU, D66 en SGP. Dat is wel prettig, zo weet iedereen op wie ze vooral niet moeten stemmen.

  #schande

  1. Frits Jansen

   In een democratie beslist de meerderheid. Als die anders beslist dan u wilt heeft u pech, maar moet u niet zeuren dat de democratie wordt vermoord. Het zou pas ondemocratisch zijn als de MINDERHEID haar zin zou krijgen en dat verdomde referendum gehandhaafd bleef.

   1. eRik2017

    Jawohl Herr Fritz! wat heeft een referendum te maken dat een minderheid haar zin kan krijgen?

   2. swetsnek

    zwarte piet ????? kletsmajoor

   3. wheelboy

    Frits Jansen ,
    Haar eigen D666 is voor een referendum .Ook daar hebben mensen op gestemd .De jonge democraten (d66) zijn fel tegen afschaffing van het referendum en eisen zelfs dat er een bindend referendum komt dus hoe kun je dan spreken van een meerderheid van de NL bevolking .

    Dat kleine beetje democratie dat we hebben wordt in mijn ogen wel om zeep geholpen . En dat onverantwoorde wat jij schrijft .Als wij als bevolking (wij zijn het land niet 150 kamerleden) morgen uit de EU willen bij meerderheid en bij wijze geld zouden willen afschaffen (wat idioot is) dan is dat de beslissing van het volk of het slim is is een ander verhaal .Maar hoop dat je begrijpt wat ik bedoel .Wij het volk zijn het land .En wij maken uit . En niet door 1x in de 4 jaar op een partij te stemmen maar ook ingrijpen dmv een referendum .

    Sterker nog .Hoe wil jij ingrijpen als bevolking als bij wijze van morgen het kabinet de oorlog verklaard aan Belgie? niet dus!! Het is een raar voorbeeld maar het zou zo maar eens kunnen dat ons kabinet ons ergens in een oorlog stort die wij niet willen. Of zeg je dan oh wacht tot bv over 2 jaar dan stemmen we ze weg !!

   4. Kodi

    Wat voor uitslag verwacht jij bij een referendum over de intrekkingswet? Wel, ik verwacht dat dan een meerderheid vóór behoud van het referendum is. Het afschaffen van het referendum tegen de wil van de meerderheid van het volk is dus inderdaad anti-democratisch. Op 21 maart moeten we dus gaan afrekenen met partijen die anti-referendum en anti-democratisch zijn.

   5. Rosasolis

    @Frits Jansen. Zo denk ik ook.

  2. eRik2017

   Heyyy @Pit, forummaatje!
   Op TPO last ik net dat VVD en SP Ollongren hebben laten weten af te willen van die EU censuur. En dan Slob als minister voor media met zijn bek vol tanden staat. er gebeurd iets!

   1. Pit

    @Erik: Goedemorgen beste forumvriend!

    Zulks is natuurlijk ook onhoudbaar. We moeten alleen niet hopen dat na een hoge inzet er alsnog een afgezwakte versie van het ministerie van Waarheid (anno 1984) ontstaat.

    #1984

    1. eRik2017

     @Pit
     Nee, dan gaan we de straat op toch?
     Zolang wij het recht van demonstratie nog hebben, moeten we daar gebruik van maken. ;P

     1. Pit

      @Erik: Ik vrees dat de gemiddelde Nederlander het allemaal wel prima vindt. Het “ik-heb-niets-te-verbergen” waarmee bedoelt wordt dat men denkt dat men niets verkeerds heeft gedaan, is diep in de maatschappij ingedaald.

      De meesten schijnen niet te begrijpen dat er geen weg terug is en dat je sommige wegen helemaal nooit moet ingaan. Wat nu (nog) kan zou straks wel eens belastend kunnen zijn en er is geen mens die de controleur, dus ook de EU, controleert, laat staan corrigeert.

  3. Marija

   Dat hoop ik dan ook dat *iedereen* dat beseft.
   +++++

 8. Frits Jansen

  Niet overdrijven. Je kunt nog steeds je favoriete politici kiezen. De liefhebbers van het referendum hebben het aan zichzelf te danken dat dit wordt afgeschaft, want ze hebben het onverantwoordelijk gebruikt, al was het maar door na het Oekraïne-referendum “nee = nee” te roepen, terwijl het slechts een advies was, en het kabinet dienovereenkomstig heeft gehandeld, namelijk met dat inlegvel.

  1. Holland

   Frits Jansen is duidelijk een ErnstQutten-epigoon die graag met de democratie zijn reet afveegt. Ook hij heeft liever dat burgers zich niet met de regenten bemoeien opdat die carte blanche krijgen en ongehinderd hun gang kunnen gaan. Frits lijkt me een oude VVD-er met een hang naar het verleden.

   1. Pit

    @Holland: Inderdaad, het zou hem zelfs kunnen zijn. Zou mij niets verbazen na de erkenning dat hij expres account aanmaakt om te zuigen, te stoken en te verleiden.

   2. eRik2017

    Fritz Jansen is de ergste versie van Ernst. Bestempeld mesen met een afwijking als waardeloos voor de samenleving. Zoiets van…. spuitje geven.

    1. Pit

     @Erik: Mensen die zich met D66 inlaten en die partij verdedigen zijn ook de ergste.

     #dood66

     1. eRik2017

      @Pit
      Ik denk dat ik ook maar de politiek inga.
      Al is het alleen maar zodat ik ergens iets voor iemand kan doen zodat ik een appartementje krijg, een beetje heen weer scjhuiven dat ik zoals Ozturk kan regelen dat ik een pandje voor een hotel voor mijna niets kan krijgen.
      En natuurlijk niet te vergeten de feestjes in derdewereldlanden tijdens de MVO reisjes.

  2. Ernst Quispel

   Ja, Frits, dit is de spijker op zijn kop. Men zou in theorie kunnen stellen dat een referendum een waardevolle aanvulling op de representatieve parlementaire democratie zou kunnen zijn maar de ervaringen die we de laatste jaren met door leugenachtige populisten gekaapte referenda hadden maken duidelijk dat dit in de praktijk onmogelijk is.

  3. Beukman

   @Frits
   Yep.
   De SP bij monde van Marijnissen doet er nog een schepje bovenop door te adviseren om nee tegen de sleepwet te stemmen als je voor referenda bent.
   Fraai staaltje referendumvervalsing, en niet bepaald goeie reclame voor het verschijnsel referendum.

   1. Guus Geluk

    Zie hier hoe de volkswil door populisten wordt gemanipuleerd.

    Q.E.D., zullen we maar zeggen.

    1. Ernst Quispel

     Hear, hear!

   2. Holland

    Alle democratie-hatende trollen zijn verzameld, likken elkaars ballen en bevestigen elkaars autocratische, volksminachtende regenten-mening. Dit gespuis zorgt ervoor dat de democratie in sneltreinvaart op de afgrond af dendert.

    1. Ernst Quispel

     “likken elkaars ballen”

     Dit lijkt me weer voer voor psychologen.

     1. Holland

      Het is inderdaad duidelijk dat jij een seksuele obsessie hebt Ernst. Als je je leven lang droog staat en nog maagd bent, dan krijg je dat.

    2. Guus Geluk

     De democratie is er in mijn ogen niet bij gebaat als de volkswil wordt gemanipuleerd, Holland.

     1. Holland

      Mee eens Guus. De democratie is er zeker niet bij gebaat als de volkswil wordt gemanipuleerd. Maar daar kunnen regels voor worden geschapen, controle op uitgeoefend, sterke overheidscommunicatie met eerlijke, valide argumenten tegenovergesteld worden. De mogelijke kans op manipulatie is geen reden om het referendum af te schaffen. Dat is net zoiets als maar niet meer gaan fietsen omdat je een lekke band kunt krijgen.

     2. Guus Geluk

      Holland, dit land kent de vrijheid van meningsuiting en derhalve kunnen we niet voorkomen dat Marijnissen haar achterban trakteerde op de volgende stelling: “de gevestigde partijen hebben dit referendum gemaakt tot een referendum over onze democratie. (…) Dus 21 maart stem tegen de Sleepwet en stem daarmee voor het referendum en voor onze democratie.”

      Ik weet niet welke regels we hiertegen moeten invoeren.

     3. Ernst Quispel

      “de gevestigde partijen hebben dit referendum gemaakt tot een referendum over onze democratie. (…) Dus 21 maart stem tegen de Sleepwet en stem daarmee voor het referendum en voor onze democratie.”

      Dit is een triest voorbeeld van de wijze waarop mensen de vraagstelling van een referendum kunnen laden met alles wat ze zich in hun hoofd halen. Het toppunt van deze verwarring was de cynische uitspraak van enkele initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum die met droge ogen verklaarden dat ze de referendumvraagstelling irrelevant vonden maar een andere doelstelling hadden, namelijk het beschadigen van de EU.

      De ellende van referenda is dat leugenachtige populisten ermee aan de haal gaan.

     4. Holland

      Guus, deze SP-communicatie is een wanhoopsoffensief omdat het raadgevend referendum dreigt te verdwijnen. Dan krijg je wanhoopscommunicatie. Als het raadgevend (nog beter: bindend) referendum een normaal geaccepteerd en ingevoerd instrument zou zijn, zal dit niet meer voorkomen. Partijen bepalen zich dan tot het echte onderwerp bekeken vanuit hun partijvisie. Aantoonbaar afleidende en misleidende communicatie zou met boetes bestreden kunnen worden.

     5. Guus Geluk

      Holland, zoals Ernst hieronder stelt is deze manipulatie en verdraaïng van de feiten geen bijzonderheid. Zo verklaarden enkele Oekraïne-referendumbobo’s dat het hen om de EU ging en ook deheer Wilders nam in dit referendum eens nadrukkelijk stelling tégen de Europese Unie.

      Triest dat het SP-volk luid applaudiseerde, van deze minachting voor de feiten wordt je niet vrolijk.

     6. Guus Geluk

      “De ellende van referenda is dat leugenachtige populisten ermee aan de haal gaan.”

      Precies!

     7. Holland

      Guus, je moet wel proberen te begrijpen wat ik schrijf, anders komen we niet verder. Ik zei: “Als het raadgevend (nog beter: bindend) referendum EEN NORMAAL GEACCEPTEERD EN INGEVOERD INSTRUMENT zou zijn, zal dit niet meer voorkomen.

      Dus: als referenda een aantal jaren fungeren zal het uitsluitend over het referendum-onderwerp gaan en niet meer in de breedte worden getrokken zoals nu bij de twee pilot-referenda is gebeurd.

      Ga daar eens op in.

     8. Guus Geluk

      Het raadgevend referendum was een normaal en geaccepteerd instrument, maar bleek gevoelig voor populistische flierefluiters, zoals we bij het Oekraïne-referendum zagen en bij het WIV-referendum zien.

    3. Beukman

     @Holland
     Je vergist je. Ik ben niet alleen een democraat, ik ben ook niet principieel tegen referenda. Ik had liever gezien dat Ollongren was gaan sleutelen aan het huidige referendum inzake opkomstdrempels, benodigde percentages om van “winnen” te kunnen spreken, extra checks zoals een 2e bevestigend referendum, regels die afbakenen wat er referendabel is, heldere regels omtrent de vraagstelling, en bovenal duidelijkheid over de status van de uitslag van een referendum. Ervaringen uit het verleden vormen een rijke leerschool, dunkt me.

     Dit is bepaald geen goeie beurt voor D’66, opnieuw boet de partij in aan geloofwaardigheid.

     1. Holland

      Ik ben even de draad kwijt, Beuk. Ik dacht toch werkelijk dat jij vierkant tegen het raadgevend referendum was.

      De voorstellen die je doet over aanpassingen van het referendum komen me allemaal als zinnig, evenwichtig en belangrijk voor. Waar ben ik de mist in gegaan om je als aperte tegenstander te zien?

     2. Ernst Quispel

      We verschillen van mening, Beukman. Het is naar mijn mening in theorie (maar in de praktijk zelden) mogelijk een representatieve democratie aan te vullen met een referendum. De twee democratische instrumenten (representatie en referenda) zijn echter onderling strijdig en het is welhaast onvermijdelijk dat ze elkaar in de weg zitten en democratische ambivalentie veroorzaken.

      Deze principiële bezwaren zijn de afgelopen jaren echter versterkt door de ervaringen met referenda over Europese Grondwet, Oekraïne en Brexit. In alle gevallen bleken deze referenda een speelbal van populistische politiek waarin de kiezer grof werd misleid, met hopeloze uitkomsten tot gevolg.

      Men kan kibbelen over de procedure maar we mogen het Kabinet dankbaar zijn dat ze het referendum de nek hebben omgedraaid. We moesten er vanaf en Ollongren deed wat ze moest doen.

     3. Beukman

      Waar je de mist in bent gegaan @Holland? Misschien raakte je in de war omdat ik hier ook kritiek heb geuit op de vierkante voorstanders van het referendum.

      En anders welicht omdat je geloof ik meent dat ik ook Guus Geluk, Quispel etc. ben? Op het moment dat zij en ik het niet met elkaar eens zijn, welk spoor moet je dan nog volgen?

     4. Holland

      Beuk, ik heb je nooit verward met Quispel, nooit gedacht ook dat jij dat bent. Dat zijn anderen. Ik heb wel gedacht dat jij Guus bent en denk dat eerlijk gezegd nog steeds. Woord- en taalgebruik, type argumenten en onderwerpen waar ‘jullie’ tegen zijn, vertonen grote overeenkomsten. Maar met zekerheid kan ik het natuurlijk niet zeggen.

     5. Ernst Quispel

      “Woord- en taalgebruik, type argumenten en onderwerpen waar ‘jullie’ tegen zijn, vertonen grote overeenkomsten. ”

      Als je weinig onerscheidend gevoel hebt voor woord- en taalgebruik en argumentatiestijl dan kom je snel tot de conclusie dat iedereen waar je het niet mee eens bent dezelfde persoon is. Aan die tragische paranoia vallen hier nogal wat reaguurders ten prooi.

     6. Beukman

      Holland schrijft:
      “Ik heb wel gedacht dat jij Guus bent en denk dat eerlijk gezegd nog steeds. ”

      Dat zal dan ook wel de verklaring zijn voor jouw misvatting dat ik tegen het referendum ben.
      Doe er wat aan, man!

     7. Beukman

      Ernst schrijft:
      “We verschillen van mening, Beukman. [….]”

      Ik onderschrijf je principiële bezwaren.
      Tegelijk ben ik niet zo kapot van het democratische gehalte van onze democratie met al die dichtgetimmerde regeerakkoorden en fractiediscipline, waardoor feitelijk onze volksvertegenwoordiging half buitenspel wordt gezet.

      Ik dacht dat met flink wat gesleutel aan de huidige referendumvorm er nog wel iets met het referendum te beginnen valt ter compensatie van de gebreken van onze huidige democratie.

    4. Scaldis

     Weer die herhaling @Guus
     Saai.

 9. DolleDries

  De democratie is dood: het referendum wordt vandaag officieel afgeschaft door VVD, D66, CDA en CU
  De regeringspartijen blijven eensgezind. Je wordt er misselijk van.
  Het is dieptriest, maar later vandaag stemt de Tweede Kamer voor afschaffing van het raadgevend referendum. De oppositiepartijen hebben hun best gedaan om het kabinet ervan te weerhouden om deze anti-democratische stap te nemen, maar, helaas, hun woorden hebben totaal geen effect gesorteerd. De coalitiepartijen houden de gelederen gesloten. En om het nog een beetje erger te maken zullen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gesteund worden door de mannenbroeders van de SGP. Walgelijk natuurlijk, maar ja, het bewijst maar weer eens dat die partij in de kern reactionair en anti-democratisch is. Dat wisten we al langer, maar het is wel handig dat Kees van der Staaij en co dat vandaag nog eens onderstrepen.
  Tijdens het debat over de afschaffing — dat twee dagen duurde — werd met name D66-minister Kajsa Ollongren keihard aangepakt. Deze autoritaire, democratie-hatende dame werd “regentesk” genoemd, “arrogant” en zelfs de “sluipmoordenaar van de democratie.” Dat laatste werd gezegd door FVD-leider Thierry Baudet. En terecht, want dat is natuurlijk precies wat Ollongren is. Het is daarom een beetje jammer dat Baudet die woorden later terugnam toen hij erop werd aangesproken door de voorzitter. Neem geen letter terug. Ollongren is gevaarlijk, ze is autoritair, ze is anti-democratisch, en ze is de sluipmoordenaar van de democratie. Er is helemaal niets mis mee om dat hardop te zeggen, zeker niet als je bedenkt dat deze dame er een handje van heeft om partijen die haar politiekcorrecte denkbeelden niet delen weg te zetten als racistisch en zelfs nazistisch.
  Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nou, er is nog iets te melden dat dan nog enigszins positief is. Volgens De Telegraaf bestaat de kans namelijk dat er uiteindelijk wel degelijk een referendum over de afschaf van het raadgevend referendum kan komen. “Zelfs een verklaard tegenstander van referenda als de [red.: theocratische, anti-democratische, fundamentalistische, vrijheid hatende] SGP is dat te gortig. De oppositie trekt daarom eensgezind op [om] zo’n laatste referendum alsnog mogelijk te maken en ziet kansen.”
  Laten we het in vredesnaam hopen. Misschien dat wij — kiezers — het referendum dan alsnog kunnen redden; misschien dat de druk op de regeringspartijen dan zo groot wordt dat ze alsnog een stapje terugdoen.
  Het slechte nieuws? Die partijen kennende gaat dat niet gebeuren. Ten eerste zullen ze zo’n referendum ten koste van alles willen voorkomen en als zo’n referendum er komt zullen ze vrijwel zeker meteen laten weten dat ze de uitslag naast zich neer zullen leggen. Zo rolt dit dictatoriale kabinet nou eenmaal.

  1. wheelboy

   Dolle Dries ,
   Idd ze willen geen debacle om dat referendum .Daarom zullen ze nooit toestaan dat er een referendum komt om het raadgevende wel of niet af te schaffen . Want stel het komt er en de meerderheid van de bevolking wil het behouden .Dan snap je zelf toch wel dat ze als dictator worden bestempeld als ze het dan toch afschaffen . Dan ziet heel NL hoe het met onze democratie gesteld is .

   Ovrigens in een debat met de minister bleek nog eens hoe een haast ze hebben het af te schaffen .Na het schijnt horen ze bij wet eea in de Staatscourant te publiceren .Dat had de minister dus niet gedaan .Baudet wees haar daarop .Vervolgens stemde de coalitie gewoon voor het doorgaan van het afschaffen .Want zij vonden dat een politiek spelletje .In mijn optiek is wet is wet daar hoort iedereen zich aan te houden ook een minister en Kamerleden . Dus zo zie je maar hoe een haast ze hebben het te schrappen .

 10. Tguard

  Baudet heeft zijn woorden niet terug genomen maar aangegeven dat het onparlementair taalgebruik is. Neemt niet weg dat de strekking blijft staan dat de arrogante D’66 minister, haar schoothondje in de tweede kamer en de coalitie partijen op een walgelijke en ondemocratische manier ons dit recht ontnemen. Steun het Fvd in het ophalen van handtekeningen al is het om te laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Nederlanders wordt eens wat atrijdbaar, u weet wel die VOC mentaliteit! Neem het op voor uw land en uw rechten.

 11. Ni28

  De oppositie zou na de stemming demonstratief weg moeten gaan om de dood van de democratie te benadrukken. Laat de regering hun feestje bouwen met zichzelf.

 12. Ni28

  Een trol zonder voeding gaat sneller dood. Denk er aan voordat je reageert.

 13. Ni28

  Hoe bestrijd je een internettrol? Simpel, door NIET te reageren. Trollen willen een antwoord uitlokken. Door ze te negeren lok je dus niets uit. Als je wel reageert, krijgen ze hun zin. Dan reageren ze vaak nog veel harder en kwetsender dan de eerste keer.
  Lees verder op: https://readymag.com/u31563534/803594/

  WILT U DE TROLLEN BESTRIJDEN? REAGEER DAN NIET!!!

  Behandel ze als de Kliko, netjes langs de straat neerzetten en de vuilnisman doet de rest.

  1. Pit

   @Ni28: Een prachtig voorbeeld, hierboven, van hoe een trol reageert. Mooi verwoord Ni28!

   1. Pit

    Oeps… hieronder 😉

  2. Rosasolis

   @Ni28. Beste vriend, fijn dat je terug bij ons bent. Laat de trollen in hun eigen sop gaarkoken. Het zijn vaak gestoorde, werkloze mensen, die dagelijks uren aan internet besteden, en geen interest hebben in hulp te bieden in het zorg, en ook niet aan een hobby. Hoewel wij niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn, moeten wij elkaars meningen respecteren, en misschien kunnen wij ook iets van leren. ik vind het heel leuk om de meningen van anderen te horen, en ook fijn te ontdekken dat er anderen
   zijn die mijn opinies delen.

 14. Uiterst Links

  Eens met de inhoud maar zo rolt rechts he

 15. Babaji538

  Sven Kramer laat zich, met excuses
  grootser zien.

  Petra Hermans

 16. tomygun

  Onze regering doet niets ook wat de Nederlander wil doen zij niet .
  Het is uitverkoop bij en van Nederland b.v .
  Rubber Duck en Co hebben niets gedaan voor Nederland b.v
  roepen tegen de EU dat we niet meer willen betalen maar!!!
  de volgende dag met alco junck bellen dat hij niet moet vergeten
  een kruisje tezetten op het papier waar hij zal tekenen .
  Het eerste bezoek van Kaag de palingen lover is aan Iran
  niet zo heel vreemd he ! daar zit ze dus heel trots met haar kopvod .
  Iran is een NO GO ZONE voor ieder normaal denkend mens maar
  niet voor onze islam knuvel regering .
  Olo Kreng ook een buitenlander is van af haar eerste dag bezig
  Nederland kapot temaken en krijgt alle hulp van de regering en hier
  zal onze veiling meester Nederland b.v afhameren in de verkoop
  eenmaal anderemaal verkocht .
  Laat ze toch allemaal een tripje maken naar Iran om het tevieren
  Air Iran komt ze graag ophalen .

 17. Peter Selie

  Ach de geschiedenis herhaalt, óók voor Karin Hildur Ollongren is er ook een plaatsje beschikbaar wanneer er stront aan de knikker komt, net zoals op 13 mei 1940 toen de koninklijke familie o.l.v. Wilhelmina uit Nederland vluchtte en per schip naar Londen met 1700 ton goud uit de Nederlandsche Bank. Karin is een pion in een groter spel mijns inziens, en doet precies wat haar is opgedragen door de machten achter de schermen. Bijna iedereen met een klein beetje gezond verstand weet dat er op een of andere manier dat er krachten bezig zijn om de bevolking van Europa ingrijpend van samenstelling te veranderen en de Europese Unie te veranderen in 1 groot federale staat, Koekoek.

  1. Pit

   @Peter: Karin is net als WA van de Bilderberg.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Bilderbergconferentie_2016

   1. Peter Selie

    Ja beste Pit daar ben ik van op de hoogte, Karin is zeer goed ‘bevriend’ met de Koninklijke familie, speciaal met prinses Beatrix.

    1. Pit

     @Peter: Begrijpelijk dat daarom álles uit de kast wordt gehaald om het gepeupel buiten de macht te houden.

     #bilderberg2016

     1. eRik2017

      @Pit

      POWER TO THE PEOPLE :p

     2. eRik2017

      VIVE LA REVOLUTION

      JE MAINTIENDRAI

      #ontwimmen #ontollongren #ontmoeilijkdoen #ontoranjehaters #ontsylvana

  2. Marija

   +++++

 18. Pindas

  Om in CU en SGP termen te spreken,DE DAG DES OORDEELS,nadert met rasse schreden.
  En denk erom dat het daar HEET is hoor.Zijn de HOOGOVENS een campingbrandertje bij!
  Zal aan de “POORT” brandvrije kleding uitreiken aan die meelopers kunnen ze nog ff langer genieten van hun crematie!

 19. Peter Selie

  Inderdaad de democratie is dood, leve de democratie!

  Juncker wil geen unanimiteitsprincipe meer in de buitenlandse politiek

  (Vertaling: E.J. Bron)

  De christendemocratische voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (foto), is opnieuw bezig met machtspolitiek. Op de Veiligheidsconferentie van München rammelde hij aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten in de buitenlandse politiek. Eurocraat Juncker wil dat het unanimiteitsprincipe in de buitenlandse politiek van de EU plaatsmaakt voor de invoering van een zogenaamd beslissingssysteem van de gekwalificeerde meerderheid.

  Juncker rechtvaardigt zijn voorstel met een EU, die in de toekomst “in staat zou moeten zijn tot wereldpolitiek”. De christendemocraat uit Luxemburg wil Artikel 31 van de EU-grondwet ervoor gebruiken om de buitenlandse politiek in handen te leggen van enkele weinige bepalende EU-leden.

  Buitenlandse politiek: Jean Asselborn spreekt Juncker tegen

  Uitgerekend zijn landgenoot Jean Asselborn, als sociaaldemocraat ook minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, spreekt Juncker tegen en beschouwt diens eis als onrealistisch.

  Geen emancipatie tegenover de VS

  Ook in de defensie- en veiligheidspolitiek spreekt Juncker van emancipatie. Dat dit echter een emancipatie tegenover de VS of de NAVO zou zijn, ontkende hij.

  Bron:
  http://www.unzensuriert.at

 20. Peter Selie

  Nog zo’n staaltje van de nieuwe opzet de Nationale Politie.

  Brief van een Nederlandse burger

  Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP).

  Aan: de heer Gerrit van de Kamp*.

  Geachte heer Van de Kamp,

  Deze brief stuur ik, omdat ik mij ernstig zorgen maak over de toekomst van mijn kinderen. Mijn kinderen zouden zich veilig moeten kunnen voelen in dit land. Een land waar zeer veel belastinggeld wordt betaald door de burgers om veiligheid te garanderen. Als ik een product koop mag ik verwachten dat de garantie eerlijk is. Deze regering is allesbehalve eerlijk en u was in de uitzending van de NPO op 20 februari ook alles behalve eerlijk. Wel netjes misschien zoals jullie opgedragen is door deze regering en haar communistische media, maar alles behalve eerlijk.

  Het onderwerp was: ca. 1000 extra rechercheurs erbij omdat men het niet meer aan kan.

  Als gewone eenvoudige Nederlandse burger twijfel ik ten zeerste aan het intelligentieniveau van deze regeringspartijen, vooral D66, en de politietop, omdat dit bij een gewoon normaal denkende Nederlander niets anders betekent dan het paard achter de wagen spannen of dweilen met de kraan open. Het is geen probleem van te weinig personeel bij de politie maar van te veel boeven.

  En ook van de volgende oorzaken:

  Het zeer slappe optreden van de huidige D66-rechters.
  Het niet mogen benoemen van het vreemdelingen criminaliteitsprobleem.
  Het door de minister-president verkondigen dat het heel goed gaat met Nederland.
  Het feit dat men criminele buitenlanders niet het paspoort mag afnemen en uit Nederland mag verwijderen.
  Het feit dat wij de dupe zijn van het gedrocht EU, waardoor we niets meer te beslissen hebben.
  Het feit dat politiemensen niets meer kunnen of mogen zonder op de vingers te worden getikt.
  Het feit dat agenten worden belast met de veel te grote bureaucratie.
  Het feit dat de straffen in de gevangenissen kunnen wedijveren met een vijfsterrenhotel.
  Het feit dat wij een islamcultuur in een christelijke samenleving importeren. Hetgeen nog nooit heeft gewerkt.
  Als het gehele politieapparaat niet in actie komt tegen dit regeringsbeleid, betekent het dat de politie achter dit beleid staat en mede schuldig is aan het in gevaar brengen van de bevolking. Dus een product verkoopt zonder garantie.

  Ik hoop dat u bovenstaande zult behandelen als een positieve bijdrage, omdat u een dienaar van de wet bent. En afhankelijk bent van het te voeren beleid. Maar u moet beseffen dat het volk (behalve het criminele gedeelte ) niet meer achter u zal staan. Of beter gezegd, een hekel zal krijgen aan politiemensen. En dat is het laatste voordat anarchie zal uitbreken, vrees ik.

  Met vriendelijke groet,

  Hoogachtend,

  Een Nederlandse burger

  1. Ernst Quispel

   “Het feit dat men criminele buitenlanders niet het paspoort mag afnemen en uit Nederland mag verwijderen.
   Het feit dat de straffen in de gevangenissen kunnen wedijveren met een vijfsterrenhotel.”

   Het slaat allemaal nergens op maar het bekt in rechtspopulistische kringen kennelijk lekker.

 21. 75

  Volgens mij is er maar 1 rede waarom het referendum zo snel de prullenbak in moest en
  dat is omdat de regering doods bang is voor een dreigend NEXIT

  1. J.C.

   @75

   “Volgens mij is er maar 1 rede waarom het referendum zo snel de prullenbak in moest en
   dat is omdat de regering doods bang is voor een dreigend NEXIT”

   Je ruikt op grote afstand het angstzweet van de EU-loopjongens en -loopmeisjes, die hun handjes ineengeslagen hebben in Rutte III. En ze doen dan ook de gekste dingen, in razend tempo, omdat ze zich bovenmatig machtig wanen. Ik heb een verrassing voor ze: die macht is maar tijdelijk en zeker niet gratis (vraag maar aan de PvdA).

 22. J.C.

  Ik begreep uit het Tweede Kamerdebat met Karin Ollongren (met Oekraïnse voorouders), door de bijdrage van Thierry Baudet (FvD), dat Rutte III de Grondwet overtreedt als zij op deze manier het raadgevend referendum ten grave draagt.

  Zou de, sinds Halbe, leugenachtige Rutte III zich boven de wet verheven hebben? Oh, dus toch een staatsgreep.

  Overigens wat is dat toch met D66 en Oekraïne, zo hecht en zo saampjes?

  1. Kodi

   Krijgt de corrupte Pechtold steekpenningen van Poroshenko?

 23. fenderbender

  Referendum is niet gunstig voor europa, onze regeringsleiders zetten EUROPA op de eerste plaats.
  Wanneer accepteren we de realiteit eens

 24. Julian

  Het referendum zoals het er was is compleet mislukt. Bij het Oekrainereferendum kwamen er net iets meer dan 30% mensen stemmen. Ik vind niet dat je dan van de wil van het volk kan spreken. Als we referendums met stemplicht gaan houden ben ik voor.

  1. Peter Selie

   Mosterd na de maaltijd beste vriend, er komen géén referenda meer, is dat nog niet tot je door gedrongen.

   1. Ernst Quispel

    Inderdaad, deze ellende ligt achter ons.

  2. Kodi

   Bij de EP-verkiezingen in 1999 kwam nog minder dan 30 % opdagen. Stellen we daar dan ook de rechtsgeldigheid ervan ter discussie?

 25. Kodi

  “Geen macht voor de lidstaten”. Nigel Farage onthult “de ALARMERENDE plannen van de EU” voor Europa
  https://t.co/AOmwbvdMN8

 26. Kodi

  Niet voor niets breken er wel eens revoluties uit. Als de democratie alleen nog valt te herstellen via een revolutie, dan moet het maar gebeuren. Ik heb mijn lijstje voor bijltjesdag al opgesteld.

  1. Ernst Quispel

   Ons kleine keelafsnijdertje heeft zijn lijstjes al klaarliggen.

   Een goed argument om maar geen revolutie te bginnen: op het moordzuchtige tuig dat dan onder de tegels vandaan kruipt zitten we niet te wachten.

   1. Kodi

    Ben je bang voor herstel van de democratie? Wil jij de staat van dictatuur handhaven? Een oud-Chinees gezegde luidt: Een keizer die het contact met het volk verliest, verliest het mandaat des hemeld. En zo zal dat ook gaan met anti-democraten die de democratie hebben vermoord. En ik sluit dan niet uit dat hooivorken wel eens een “One hundred and eighty” kunnen gaan doen. Actie > reactie. Alles heeft zo z’n oorzaak.

    1. Ernst Quispel

     In het oude China regeerde de keizer met goddelijk mandaat, wij kunnen onze bestuurders met verkiezingen naar huis sturen.
     Als Rutte en zijn partij werkelijk het contact met het volk verliest zal dat in de volgende verkiezingen blijken.

     Het is niet zo ingewikkeld, Kodi, je kunt je bijltjes, klauwhamers en messen in de kast laten liggen. Ga maar gewoon naar het stembureau.

     1. Kodi

      Deze anti-democratische regering heeft ons de mogelijkheid tot gang naar de stembus ontnomen, want ze hebben het referendum vermoord. De democratie moet dus hersteld worden.

      Gedurende de bezettingsjaren hadden we een regering die met de buitenlandse bezetter collaboreerde. Toen hadden we ook geen democratie. Ik ben blij dat er anti-communistische Angelsaksische Geallieerde bevrijders hier het stoepje veegden, onze soevereiniteit en vrijheid teruggaven en de democratie herstelde.

      Deze regering gedraagt zich overigens hetzelfde als een foute regering, zo fout als een foute regering die met de buitenlandse bezetter heult.

     2. Guus Geluk

      Destijds zat het Nederlandse kabinet in Engeland, gevlucht voor de Duitse militairen, Kodi. Ik begrijp de vergelijking niet.

     3. eRik2017

      @Guus
      Zeg dan in elk geval, naar Engeland verkast om vanuit daaruit vrij van onderdrukking de Nederlandse belangen te kunnen behartigen.
      Dat klinkt beter dan gevlucht, wat een laffe daad zou zijn.

     4. Guus Geluk

      De vergelijkingen met ’40 – ’45 zijn het afgezaagde liedje vsn Kodi, Erik.

      Het slaat natuurlijk – zoals gewoonlijk – nergens op.

     5. eRik2017

      Iedereen mag hier zeggen wat die wil, maar als iemand gaat beweren dat onze regering met de bezetter heulde dan geef je daar gewoon geen antwoord op.

      in Duitsland zijn er ook nog die “grappen” maken als “Rotterdam werd verdedigd door de vrijwillige brandweer.”

 27. Rosasolis

  Hoe moet ons land bestuurd worden? Door ministers van gekozen partijen in een coalitie regering, of moeten wij geen regeringen met ministers en staatssecretarissen meer hebben? Het huidige system moet vervallen…dus geen partijen meer die door zoveel leden werden gekozen om hun plannen voor de toekomst? En in plaats van dit bekende
  system, moet alles overgaan naar volksreferendums. Hoe de volk het wil…volgens een nieuwe partij, die ieder weekend op stap gaat om nieuwe leden te werven. En geen toekomstige ministers wil leveren, alleen “team werkers”, aldus Thierry & Theo…in een grote recente interview in Trouw. Er moet een grote reden waarom
  6 partijen niets zien in een referendum gekoppeld aan de komende gemeente verkiezing.
  Dit hele referendum gedoe, doet mij denken aan een aantal zeer gevaarlijke wendingen: zoals het opkomst van de Bolsjeviks en Communisme in Rusland, het opkomst van de Nazi’s in Duitsland-Oostenrijk, en niet zo lang geleden, het merkwaardige boek Brave New World. Ik zou het niet leuk vinden als een nieuwe
  “regering” van ALT-right team-werkers, onder leiding van Thierry & Theo, ons gaan
  vertellen hoe wij moeten gaan denken.

  het

 28. lanex

  Een debat kan niet gevoerd worden op deze site, Quispel gooit weer een visje uit en jullie trappen er meteen in met veel teveel reacties. Laat deze PC ambtenaar in z’n sop gaarkoken!

 29. henksocrates

  De democratie is niet dood. Het raadgevend referendum is een farce. Het bestaat overigens pas sinds 2015. Wie van jullie riep voor 2015 dat het ingevoerd moest worden? Waarom is de democratie in 2018 ineens dood terwijl ik in 2015 niemand hoorde dat we eindelijk levend waren?
  Context is King ((c) startrek)

 30. chrism

  Ik zat van het weekend weer eens de docu te kijken van de opkomst van Hitler .
  Het viel me op dat wat nu gebeurd in Nederland en de EU gelijkenissen zijn en mijn vermoeden over Juncker , Verhoffstadt , Timmermans , Macron etc etc etc vele gelijkenissen vertonen .
  Dit zie je ook aan het gedrag van D66 je ga het bijna vergelijken met de NSB , hun wil is wet .
  Rutte is puur om de macht , want VVD verlogen zijn achterban niet en dat zij de rijken .
  CDA, CU, sgp Zijn de slijmjurken van onze huidige tijdperk de meelopers net als de SP .
  Groen Links en de PVDA zijn de grote subsidie graaiers de echte werklozen die ook ons geld willen voor werkelijk waar niets doen .

  Dus PVV en FvD blijven over , want over Denk wil ik het helemaal niet hebben , dat zijn geen Nederlanders in geen enkele vorm .

  1. Kodi

   DENK? Geen denken aan!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.