Boem! Populistische Vijfsterrenbeweging de grootste in Italië

De Italiaanse versie van Forum voor Democratie heeft de verkiezingen gewonnen.

Uit de exit-polls van de Italiaanse parlementsverkiezingen blijkt dat de eurosceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij is geworden. De beweging, oorspronkelijk opgezet door Beppe Grillo maar tegenwoordig geleid door Luigi Di Maio, kreeg ruim 30 procent van de stemmen. De tweede partij, de centrumlinkse PD, moet genoegen nemen met zo’n 20 procent.

Dat is dus een verschil van tien procentpunten.

De Lega Nord van Matteo Salvani en Forza Italia van Silvio Berlusconi hebben het ook behoorlijk slecht gedaan. Deze twee coalitiegenoten zijn nu samen kleiner dan de Vijfsterrenbeweging in haar eentje.

Au.

Het inspirerende voor Nederlanders is dat de Vijfsterrenbeweging in veel opzichten op Forum voor Democratie lijkt. Het is een (relatief) nieuwe partij van, voor en door outsiders. De leider is slechts 31 jaar oud, jong en charismatisch. Het gaat om een protestbeweging met zowel historisch linkse als rechtse standpunten, wat natuurlijk aansluit bij Thierry Baudets opmerking vorige maand dat de links-rechts dynamiek achterhaald is. Oh ja, en de Vijfsterrenbeweging is ook nog eens eurosceptisch. Inderdaad, alweer net als FVD.

Voor Di Maio en zijn vrienden wordt het nu goed kijken naar mogelijke coalities. Tot nu toe weigerde de Vijfsterrenbeweging om samen te werken met andere partijen, maar de kiezers zal het de partij niet vergeven als ze nu wéér vrijwillig in de oppositie gaan zitten. Er is ruimte om zaken te doen met andere partijen, zeker met centrumrechts (Forza Italia en Lega Nord).

Het beste nieuws van deze verkiezingsoverwinning van de Vijfsterrenbeweging? Brussel wordt ongetwijfeld helemaal gek. Heerlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. mening66

  Dat is leuk nieuws op deze Maandagmorgen.

  1. corfo

   Slechter als de laatste 10-tallen jaren kan het niet worden in Italië; dat weten de Italianen zélf ook, daarom deze uitslag.
   Men is het geleuter van die linkse kliek helemaal beu, dat zootje zit/zat er alleen voor zichzelf.
   De diverse z.g. “socialiste heilstaten” zijn op de meeste plaatsen op hun retour omdat de bevolking in de gaten krijgt dat het door dat linkse gajes “een oor wordt/is aangenaaid”.
   Het vormen van diverse “regeringen” in een aantal landen w.o. Duitsland gaat steeds moeizamer onder de druk van een bevolking die het zat is om “geregeerd” te worden door slappe mannetjes zónder enige ruggengraat, machtswellustelingen, graaiers.
   Óók Nederland wacht op verandering, en die komt, ongetwijfeld.

 2. wheelboy

  Mooi ,
  En IDD links rechts is achterhaald . Dat zie je zowel bij Pvv als bij het FvD . Best of both world . Een goed en rechtvaardige sociale welvaartsstaat voor eigen burgers en niet voor de halve wereld .

 3. 75

  Zou dit eindelijk een ommekeer in Brussel kunnen betekenen.

  1. DutchDropveter

   Nee ze sturen gewoon D66 erop af. De bevolking is te dom in te stemmen toch Pechtold? Wat er ook gebeurd de bevolking gaat dit niet meer slikken.

  2. Pit

   @75: Brussel draait op volle toeren en zal achter de schermen alles op alles zetten om Italië ‘bij de les te houden.’

 4. Ernst Quispel

  Italië is de komende jaren weer onbestuurbaar en DDS spint van tevredenheid.

  1. Siemien

   @ernst onze islamverheerlijker heeft gesproken..

   Het volk heeft immers democratisch gekozen dus even mondje dicht hè

   1. Ernst Quispel

    Ik accepteer de uitslag wel maar heb medelijden met Italië: het land zal de komende jarn in chaos verkeren, stuurloos zijn en geen enkel rol van betekenis spelen in Europa.

    Als in Nederland het FvD en de PVV 40% van de stemmen behalen krijgen we hier dezelfde situatie. Gelukkig is de Nederlandse kiezer een streepje wijzer.

    1. DutchDropveter

     Het land komt in choas ohh oehh! Toen we de EU betraden was er technisch gezien ook 15 jaar van choas. Waar was je toen?

     Op dit moment is de EU gewoon een instrument geworden waar je weinig mee kan en niks van mag vinden. Dan lopen mensen gewoon weg en willen ze terug naar het oude omdat dat wel groei en een band met elkaar liet zien.

     Het is dat er in frankrijk veel linkse gekken wonen anders had le Pen daar ook allang al de boel op stelten gezet. En ja ik ben opzoek naar een revolutie eentje waar bij ze mensen in brussel van hun kantoor aftrekken en ter plekke kaal scheren. De EU is er niet voor het volk maar tegen het volk en de mensen dit dit supporten mogen door heel Europa worden uitgekotst!

     Gelukkig is de Nederlandse kiezer een streepje wijzer?
     Nee de burger kan door de staatsmedia nog redelijk dom gehouden worden, he Ernst 😉

     1. buitenbeentje

      Italie is al een chaos zo lang als ik me heugen kan en dat is behoorlijk lang. Ruim veertig premiers sinds de tweede wereldoorlog. Degene die nog het langst zat in de geschiedenis was, o ironie, Benito Mussolini van 1922-1943.

      Dus misschien is een Italiaanse chaos wel goed voor de werkeloosheidscijfers en al die vluchtelingen (want die veroorzaken natuurlijk geen chaos)

     2. Pit

      @buitenbeentje: Niet alleen dat, de staatsschuld (132,0% van het BBP = 2500 miljard euro) is bovendien gigantisch.

      https://www.daskapital.nl/5093772/ai_torenhoge_staatsschulden/

    2. Siemien

     @ernst jij hebt geen keus, jij weet overigens helemaal niet of je hier dezelfde situatie krijgt.

    3. Original NL

     Citaat ..quisling:
     ….Ik accepteer de uitslag wel…
     Nou das dan een meevaller voor de Italianen !.LOL.

     1. corfo

      @ Original NL
      Hilarisch toch, zo’n figuurtje als quisling ?
      Of uhh…….misschien is tie toch wel gebeld door Berlusconi met de vraag of hij, “Quisling”, de uitslag wilde accepteren, a.u.b. ?
      Dol komisch die @ Kwispel !!

    4. denk eens na

     Dus ernst die stelt nu vast dat IQ onder verschillende bevolkings groepen toch bestaat, ik heb je wel eens iets anders horen beweren.

    5. Kodi

     15-03-2017: PvdA -/- 29. Dat was nog eens wijs gesproken.

  2. Koos sssss

   Al zou dat waar zijn, dan geldt altijd nog dit: beter onbestuurbaar, dan bestuurbaar met een suïcidale Eurofiele gek aan het stuur, die het land met volle vaart tegen een blinde muur laat rijden.

   Italië gaat gebukt onder een zware terreur van dobbernegers, die door de EU in Italië aan land worden gezet, maar die de Alpen niet meer kunnen oversteken. Met een sterke grens van Oostenrijk / Hongarije, zitten die muurvast in Italië. De situatie daar is dramatischer dan in Nederland, dus de partij, die daar iets aan doet wordt daar op handen gedragen.
   Daarnaast is de Italiaanse bankensector een probleem en kan Italië in de Euro niet concurreren.

   Redenen te over, om uit het EU-gedrocht te ontsnappen.

 5. Uiterst Links

  Met deze uitslag kan ik goed leven. De 5sterren beweging is eurosceptisch maar vergis je niet. Het is verder een behoorlijk linkse partij en zijn niet tegen immigratie. Gelukkig!

  1. Original NL

   Citaat….

   ….Het is verder een behoorlijk linkse partij en zijn niet tegen immigratie. Gelukkig!…..
   …Domme linkse gemaskerde antifa kaffer!!!

  2. Jantje

   Zelf ben ik ook niet tegen immigratie. Alleen voor moslims moeten we een uitzondering maken.

 6. Two Ravens Black Kettle

  In Italië stemt nog maar 20% op links.
  In NL is dat net andersom. Daar stemt zo rond de 65% op Links/Kartel.
  Maar Italië is overstroomd met gelukszoekers en criminelen.
  Die golf (mede dankzij de scheve geboortecijfers) zal in NL iets later komen.
  Maar dan is het natuurlijk net zo’n puinhoop als in Italië.
  De antidemocratische EUSSR die lak heeft aan alle referenda voert oorlog tegen de vrije volkeren van Europa.
  In NL is de allergrootste zeloot de paranoide Penthouse Profeet Alex P. die nu al in zijn paleisje zit te oefenen om ‘geschoktheid te veinzen’ wanneer Thierry ergens dood ligt te bloeden in een steegje. Slachtoffer van een nieuwe Volkert opgehitst door de vunzige profeet en zijn MSM/Gedanken-Stasi.
  Of zoals de Penthouse Profeet zelf zegt: Bij Wilders waren we te laat.

  Terug naar Italia
  Laten we hopen dat de 5Sterrenbeweging zaken gaat doen met rechts zodat ze Italia weten te redden uit de klauwen van de Brusselsche technocraten, gelukszoekers en islamisten.
  Dat ze hun prachtige cultuur kunnen behouden.
  Ik ben niet hoopvol
  Maar de revolutie zal zeker niet in NL plaatsvinden.
  Het is wachten op de eerste domino steen.
  Mijn hoop ligt met name bij de Visigrad landen. Landen die nog niet door een antidemocratische junta wordt geregeerd zoals bij ons.

  1. corfo

   @ TRBK.
   Volkomen juist.
   Ik hoop met u mee op de Visigrad landen; daar zetelen in ieder geval échte regeringen, die doen wat de meerderheid v.h. volk wenst ! De bevolking in die landen weten uit eigen ervaring wat het betekent om onder de knoet van het “socialisme” te moeten leven. En die manier van leven wordt ons door de EU door de strot geduwd !
   Verandering is aanstaande !

 7. Ben Zine

  Dat wordt dus een regering van Di Maio, Salvani en Berlusconi. Goed Nieuws !

  1. Uiterst Links

   Wishful thinking. Di Maio gaat niet regeren met rechts racistische partijen

   1. Ben Zine

    We gaan het zien… Ik hoop in ieder geval dat die ouwe zuipschuit in Brussel zich bij het lezen van bovenstaand bericht verslikt in zijn ochtendborrel.

   2. Supernoodle

    @ Uiterst Links.
    In ieder geval gaat links sowieso niet regeren.
    Dat is tranen met tuiten huilen voor u.

 8. Two Ravens Black Kettle

  (NOS) Antimigratiepartij Lega, voorheen Lega Nord, komt volgens de exitpoll uit op 13 tot 16 procent. Forza Italia behaalt 11 tot 15 procent van de stemmen.

  Dus laten we daar eens 28 zetels van maken
  + de 30
  = uitstekende combinatie.

  Ergens anders lees ik weer dit (Volkskrant)

  Het extreemrechtse blok, een lijstverbinding tussen Silvio Berlusconi’s Forza Italia, de Lega en de zeer nationalistische splinterpartij Fratelli d’Italia, haalde ongeveer 36 procent van de stemmen. Binnen die coalitie was de Lega de grote winnaar met 18 procent, tegenover 14 procent voor Forza Italia.

  De Volkskrant noemt iedereen die rechts staat van een gemiddelde student van UvA al extreem rechts dus die term zegt me niets.

  Dus rap onderhandelen, regering uit de grond stampen en beginnen met het terugsturen van de gelukszoekers en de marine inzetten op de middellandse zee die de boten rechtstreeks terug slepen naar de islamistische oevers.

  1. Supernoodle

   Zeer scherp!
   Het enige verhaal wat juist is hier.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Ben me wat aan het inlezen.
  (Ik hoop dat de Penthouse Profeet en zijn moreel corrupte minions bij de Staatsmedia/RTL (de D’66 kontenlikkers van WNL voorop meelezen

  Links was veruit de grootste partij in Italia en heeft nu (net als de SPD in Duitsland, Linkse partijen in Oostenrijk en de PvdA bij ons) een historische nederlaag geleden. Nog nooit daalde ze tot 20%.

  De populististen haalden nog nooit zo’n enorme score 30/31%.
  Sterker nog nog nooit en nergens vergaarde een populistische partij zoveel stemmen.
  Tel daarbij de 36% van de stemmen van het rechtse blok bij op en dan is de soep vlug gekookt.
  Ook bijzonder en belangrijk is dat de Lega Nord meer stemmen heeft behaald dan de club van BungaBunga.
  De Lega Nord is nog veel kritischer op de massa-immigratie en de EUSS
  Al met al een verheugende ontwikkeling.

  Inmiddels keldert de SPD -die weer in bed zijn gekropen met de krankzinnige islamist Frau Merkel- tot historische diepten in de peilingen. Nog maar 15% van de Duitsers zegt op die wegmetonzers te gaan stemmen.
  15%
  terwijl 100% van de Duitse media lid is van de SPD of de Groenen.
  (hetzelfde fenomeen zie je in Nederland waar alle journalisten muv. een Wierd Duk of een Arnold Karskens met vuist en kont in het Kartel zitten verankert)

  1. Ben Zine

   Dit nieuws geeft de burger weer een beetje moed.

 10. Uiterst Links

  Het is merkwaardig dat de 5 sterren beweging met de rechtse FvD wordt vergeleken. Deze partij heeft als enige ‘rechtse’ eigenschap dat ze eurosceptisch zijn. So what! Dat is de SP hier ook en net als de SP wil de 5stars een nationale zorgfonds. Denk dat de verkeerde vergelijking hier wordt getrokken

  1. denk eens na

   Links is ook niet slecht maar dan wel zonder de islam graag,.

 11. Kodi

  Nil volentibus ardum

  Forza Italia: Burgemeester verjaagt illegalen en stopt moskeebouw!
  https://tinyurl.com/ybexo8o6

 12. Frits Jansen

  DDS veronderstelt dat zijn lezertjes achterlijk zijn, en legt uit dat 30 – 20 = 10.

  1. Kodi

   We weten dat links niet kan rekenen en alzo worden de sneue domme linkse zielepoten ook nog bediend. Het is net als een vreemde taal Nederlandstalig ondertitelen.

   1. Original NL

    +++++++

 13. Babaji538

  Er zijn zo van die mensen die wat over de schreef
  zijn gegaan, in alle opzichten.
  Petra Hermans

 14. Original NL

  Van der Galien..zou u zo vriendelijk willen zijn en de term….Populistisch niet meer willen gebruiken.
  Deze naam is door links gegeven aan alle partijen die hun land niet vol noord-afrikanen willen hebben.
  Gebruik liever nationalisten! Dank u.

  1. Kodi

   Of gewoon wat ze zijn: Realisten.

 15. Supernoodle

  Getuigd van een intriest journalistiek niveau om de Vijfsterrenbeweging te vergelijken met het FvD.

  Alles is hier in het vaandel van FvD.
  Zelfs complete bezopen positieve uitslagen in het buitenland moet vergeleken worden met het FvD.
  In Italië hebben ze nog nooit van de lavendel prins en zijn Renaissance vloot gehoor.

  Wat gaat er straks gebeuren?
  Verkiezingsuitslag van Moldavië vergelijken met het FvD!?

  DDS begint al aardig een propaganda kanaal van Terry te worden.
  (Bijna) niet meer serieus te nemen.

  1. Supernoodle

   Het rechtse/nationalistische blok, een lijstverbinding tussen Silvio Berlusconi’s Forza Italia, de Lega en de zeer nationalistische splinterpartij Fratelli d’Italia, haalde ongeveer 36 procent van de stemmen. Binnen die coalitie was de Lega de grote winnaar met 18 procent, tegenover 14 procent voor Forza Italia.

   De partij van Berlusconi heeft het slechter gedaan dan verwacht.
   Lega (voorheen Lega Nord) heeft wel gewonnen.

   Deze drie partijen (lijstverbinding) zijn groter dan (kuch, kuch) Terry’s vijfsterrenpartij.

 16. denk eens na

  Een grote zakgeld zal wonderen doen bij de Italianen ,en waar komt die zakgeld vandaan inderdaad uit NEDERland

 17. Ni28

  De uitslag in Italië is de zoveelste waarschuwing voor Brussel. Links heeft afgedaan door de situatie in Europa te laten escaleren vooral door de immigranten stroom te laten komen. Men is het nu zat en straft links waar het kan. In Duitsland moet Merkel niet blij zijn met haar laatste regering want die zal dankzij de SPD maar ook haar zelf vroegtijdig eindigen. De EU kraakt in haar voegen.

 18. Nasrani

  De anti-immigratie tendens zet zich door in meerdere europese landen. Goed nieuws! Rechts zal uiteindelijk de touwtjes in handen gaan nemen en orde op zaken gaan stellen.
  En dat ondanks het linkse gewauwel van sommigen ook hier op de site.

 19. Bon-vivant

  Bij populisten als de 5-sterren-beweging kan je inderdaad moeilijk spreken over links-recht. Dit soort bewegingen grabbelt van alles bij elkaar, als het maar lekker ligt in de onderbuik.
  Ik betwijfel of Di Maio en zijn kornuiten een regering gaan vormen met andere partijen. Zij zullen dan compromissen moeten gaan sluiten. En iedereen weet: compromissen sluiten is de doodsteek voor een populistenclub.

  1. eRik2017

   @BonBon
   Echte aannames van een “professional”!
   “Dit soort bewegingen grabbelt van alles bij elkaar”
   “En iedereen weet: compromissen sluiten is de doodsteek voor een populistenclub”
   Wil je nog steeds overkomen als een debater?

   1. Bon-vivant

    Ja.

 20. Kees

  Een voordeel dat het in Italie alleen beter kan gaan. Weer een duidelijk teken voor de EU en ik hoop dat ze wellicht samen met de Visegrad landen eens een vuist kunnen gaan maken.

 21. Verlazques

  Als je tegen het establishment bent en de EU komt je de strot uit, dan ben je een weldenkend mens en niet populistisch. D66 (laat die D maar weg) zou dan ook populistisch zijn, ha, ha, ha., want die is ontstaan uit onvrede met die opvreters in Den Haag. Het zijn geen populistische bewegingen maar mensen die zich niet willen laten dicteren door een zootje idioten en machtswellustelingen in Brussel.

 22. Kodi

  En ja hoor, links heeft weer een zondebok gevonden voor de verkiezingsuitslag in Italië…

  ‘Verkiezingsuitslag Italië is de schuld van Putin’

  https://pbs.twimg.com/media/DXjdO3AWkAMP_bQ.jpg

  1. A3aan

   Ja hóór, en Halbe Zijlstra was er bij !

 23. Kodi

  Heeft D’66 n.a.v. uitslag in Italie al laten weten dat algemene verkiezingen worden afgeschaft, omdat verkiezingen “een schijnoplossing” zijn? “Ontoereikend, verwarrend en vals in gebruik. Slechts bedoeld om de EU te ondermijnen”

  https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/970563955419746306

  Het volk is te dom om zelf te besluiten wie hen moet vertegenwoordigen. Om die reden moeten verkiezingen maar afgeschaft worden.

  D’66logica…

 24. Steve Van der Vekens

  https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/03/aartsbisschop-sterkere-banden-met-islam-nodig-592549/

  Maar onze religies zijn onveringbaar wanneer de Islam zich zo arrogant op ons grondgebied opstelt.

  1. Steve Van der Vekens

   ‘Onverenigbaar.’
   Woordenboek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.