Forum voor Democratie doet het in Amsterdam! 3 zetels voor Baudet en Nanninga (hoewel RTL Nieuws meteen weer cynisch doet)

Geen categoriemrt 22 2018, 12:00
Volgens exitpolls zou FVD uitkomen op twee zetels. Dat werden er uiteindelijk drie.
De media, en dan met name RTL Nieuws, sprongen gisteravond/vannacht meteen op Thierry Baudet. De exitpolls hadden namelijk uitgewezen dat Forum voor Democratie genoegen moest nemen met twee gemeenteraadszetels in Amsterdam. Aangezien dat er vier waren in de peilingen voor verkiezingsdag was dat een tikkeltje tegenvallend. Aldus de media (die FVD haten en hopen dat de partij ASAP kapot gaat).
Gelukkig was Baudet niet op zijn mondje gevallen. Hij en Annabel Nanninga gaven aan wel degelijk blij te zijn met die twee zetels. De partij had er voor gisteren immers welgeteld nul. Om dan toch zetels te pakken, in de enige gemeente waar je meedoet, en dan ook nog eens in het linkse Amsterdam is gewoon goed.
"Ik vind het enorm positief," aldus Baudet tegen de correspondent van RTL. "Je hoopt natuurlijk altijd op 100 procent van de stemmen," zei hij ietwat ironisch, "of zo veel mogelijk. Maar dit is toch prachtig? Omgerekend naar landelijk kom je uit op 9 a 10 zetels, wat het in de Tweede Kamer zou betekenen. Dat is een prachtig resultaat. We gaan met deze zetels ongelooflijk veel tegels lichten, een enorme invloed hebben op het Amsterdamse stadsbestuur."
Nou valt dat laatste nog maar te zien -- me dunkt dat FVD razendsnel buitenspel gezet wordt door een nieuwe linkse coalitie in de hoofdstad -- maar FVD kan natuurlijk wel degelijk het één en ander doen, en vooral "veel tegels lichten." Alleen daarom al is het van het grootste belang dat deze outsiderpartij nu plaats neemt in de gemeenteraad.
Ook Annabel Nanninga was tevreden. "Je hoopt altijd op tien, vijftien zetels, maar twee van de 45 vind ik prachtig," zei ze toen ze nog niet wist dat het er drie waren. "Ons geluid is hier nodig, ons geluid is hier gewenst, en ik ben er heel blij mee."
Ongelooflijk genoeg probeerde RTL het nog maar een keer bij Baudet. "U wilt Nederland veroveren," zei de correspondent cynisch. "U zei: 'We gaan vanuit Amsterdam de rest van Nederland veroveren.' Is dit dan niet een heel klein eerste stapje?"
Let wel, bij DENK, dat ook met drie zetels in de Raad terecht komt, worden dat soort opmerkingen niet gemaakt. Nee, daar roepen de media (terecht hoor, ik heb dat zelf ook geschreven) dat het een geweldig resultaat is, dat DENK duidelijk gesteund wordt, en dat de partij here to stay is. De dubbele maat is overduidelijk... en eigenlijk ook intens zielig.
Baudet had dan ook gelijk toen hij antwoordde dat het "geen heel klein eerste stapje" was, maar "wel een eerste stap." Waar hij aan toevoegde: "Elke lange mars begint met een eerste stap." Zo is het maar net. En die is gezet.
Sterker nog, de eerste drie stappen zijn gezet. De media mogen dat heel vervelend vinden en hun best doen om FVD te ondermijnen, maar het publiek trapt daar niet in. Forum voor Democratie is -- ironisch genoeg, net als DENK -- een blijvertje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten