ING topman krijgt 50% salarisverhoging, verdient 3 miljoen euro

De arme Ralph Hamers moest voorheen genoegen nemen met 1,75 miljoen euro per jaar (of 145.000 euro per maand). Nu krijgt hij gelukkig wat meer. Bron: ING Group / Flickr / CC BY 2.0.
Foto: De arme Ralph Hamers moest voorheen genoegen nemen met 1,75 miljoen euro per jaar (of 145.000 euro per maand). Nu krijgt hij gelukkig wat meer. Bron: ING Group / Flickr / CC BY 2.0.

Maar hé, er is een einde gekomen aan de “bonuscultuur” hoor.

Hebben bankiers dan helemaal geen schaamte? Nou, nee. Eigenlijk niet.

ING Bank gaat het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50% verhogen, tot €3,045 mln. Volgens de raad van commissarissen verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van zijn collega’s bij Europese ondernemingen van dezelfde omvang, zoals Volkswagen, Ahold-Delhaize en de Franse bank Société Générale.

Het is ongelooflijk, maar president-commissaris Jeroen van der Veer krijgt het volgende zelfs uit zijn mond:

“We hebben het telkens uitgesteld, maar nu besloten door te pakken en een grote stap te maken. Ralph Hamers is Eredivisie maar werd Jupiler League betaald.

Ach gos! Moet die arme Hamers genoegen nemen met 1,75 miljoen euro per jaar? Dat is wel heel triest, inderdaad. Zoiets kun je zo’n man toch niet aandoen? Waar moet hij van leven? Zijn gezin van onderhouden? Zijn kinderen van naar een mooie, dure buitenlandse universiteit sturen.

En dat het normale personeel van ING genoegen moet nemen met een loonsverhoging van 1,7% is natuurlijk ook volstrekt irrelevant. Die lui zijn onbelangrijk. Ze gaan maar lekker janken. Wat maakt het Van der Veer en Hamers uit? Plebs!

Natuurlijk wilde de politiek graag een einde maken aan “de bonuscultuur,” maar daar hebben Hamers en zijn ‘werkgever’ een oplossing voor gevonden. Hij krijgt er jaarlijks extra aandelen bij ter waarde van 50% van zijn salaris (dat dus 1,75 miljoen bedraagt). Aan die aandelen zijn geen prestatiedoelen gekoppeld. Het gevolg is dat de regeling niet onder de bonusrestricties van 20 procent valt die in ons land geldt voor banken.

Lekker he?

De enige ‘maar’ is dat Hamers de aandelen vijf jaar in zijn bezit moet houden. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat hij als topman het lange termijn van de bank verdedigt. Ofzo.

Wat hebben die bankiers toch een mooi leven he? Je geeft jezelf een 50% verhoging, je personeel moet genoegen nemen met 1,7%, en daarna vertel je die gekke zeurpieten dat ze hun bakkes moeten houden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

78 reacties

 1.   

  En dan zeggen mensen dat het niet goed gaat in Nederland. Leuk voor de statistieken want op deze wijze stijgt de gemiddelde inkomen in Nederland weer op net als de economie. Wie kan hier nog klagen?

 2.   

  Off Topic.

  Volgens journalist en activist Zineb el Rhazoui (@ZinebElRhazoui) weigert de linkse elite in te zien dat er een probleem is met de #islam. Ze strijdt tegen de onderdrukking van moslima’s.

  Europa-correspondent @saskiadekkers spreekt haar op een geheime plaats. #CharlieHebdo
  https://twitter.com/Nieuwsuur/status/971496325752619008

  1.   

   Inderdaad, off topic, maar ik snap wel waarom Ritter graag het onderwerp wil veranderen: hij is politiek rechtser dan rechts.

 3.   

  Schandelijk.

 4.   

  Die zal geen bezwaar hebben om tot zijn 70 ste door te moeten! Zijn familie al helemaal niet! “Fijn” land leven we toch.

 5.   

  Dit is een logisch gevolg van het rechtse neoliberale beleid. DDS beschouwt zichzelf als een rechts blog en heeft dus weinig recht van spreken om deze wantoestanden aan de kaak te stellen.

  1.   

   DDS je hoort het. Je hebt geen recht van spreken. De mond gesnoerd door @Ernst-Wim!
   Je kan een paar mannen verwachten die de redactie komen sluiten!

   Wim houdt van macht! Hij heeft ook een fetisj. mensen de keel afsnijden. Hij heeft het er heel vaak over! Engerd die Wim!

  2.   

   Of dit een gevolg is van rechts neoliberaal beleid weet ik niet. Aan de top wordt veel verdiend, dat is wereldwijd altijd al zo geweest. Zelfs in communistisch Rusland hadden de kameraden aan de top het beslist veel beter dan de kameraden in het veld.

   En het siert een rechts blog als DDS, dat zij dit ook aan de kaak stelt. Zoveel zelfreflectie treft men aan de linkerkant niet aan. Pas als het -tegen alle waarschuwingen in- volledig ontspoord is, gaat men daar wauwelen over voortschrijdend inzicht.

  3.   

   Ernst of het nu links of rechts is .Samen doen ze er geen klote aan . Das toch al jaren zo .Heel de kamer of het nu wilders of klaver is roepen schande .Om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag . Als een minister van Financiën dit wil voorkomen kan hij dat .Door de belasting bij wijze van op 99% te zetten boven een bepaald bedrag .
   Willem vermeend heeft dit al jaren geleden geopperd . Zijn woorden letterlijk als ik wil als minister van financiën dat de belasting op 100% komt dan kan dat .Zolang ik maar een Kamermeerderheid achter me heb staan .
   Dat zegt denk ik zat over de hypocriete van beide kamers .

  4.   

   @Ernst-Wim laat maar weer eens zien hoe bekrompen hij eigenlijk is, alleen maar dingen roept, maar nooit achtergronden bestudeert.
   Zijn wereld is natuurlijk ook wel erg klein, 365 dagen per jaar van vroeg in de ochtend tot in de avond op een blog en een seksdatingsite rondhangen.

   De hele Kamer, van links tot rechts, keurt deze salarisverhoging af.
   https://www.nu.nl/economie/5167172/hoekstra-onderzoekt-of-ing-bonuswet-omzeilt-met-loonsverhoging.html

   #bekrompen #wimskleinewereld

  5.   

   Neoliberal was een terminilogie gelanceerd door dr. Paul. In the US was dat LINKS.

  6.   

   Vanaf 1989 is het de PvdA die het langst in de regering heeft gezeten. En ben jij niet degene die onze bestuurders fatsoenlijk noemt? Sterker nog, je stelde ooit het volgende:

   Danube schreef:
   “Mensen met vergelijkbare opvattingen als ik regeren, Gode zijn dank, al een paar eeuwen dit land en dat is de reden waarom dit een van de meest veilige, rijke en democratische landen van de wereld is. Mensen die denken dat bestuurders die alles willen veranderen ons meer vrijheid, welvaart en gerechtigheid zullen bezorgen zijn in de war.”
   http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=22124&p=306189&hilit=gode#p306189

   Dus naar wie richt je nu je vingerwijzingen? Dat kan je dus enkel naar jezelf richten.

   Vond trouwens de tweede reactie op jouw onzin ook best geinig:

   Hallo Tokyo schreef:
   “Bovenstaande zullen we even archiveren voor wanneer jij weer eens begint te janken over het slavernijverleden of de Politionele Acties in toenmalig Nederlands Indië waaraan ons land zich schuldig zou hebben gemaakt Danoontje.”

 6.   

  Ja en gewoon met je rekening bij de ING blijven

 7.   

  Heerlijk, rechts beleid en marktwerking.
  Het zal hier wel bejubeld worden op dit zogenaamde rechtse blog, gevuld met zogenaamde rechtse reageerders.

  1.   

   @spaanse kok dan heb je de reacties die hier zogenaamd geplaatst zijn niet goed gelezen

   1.   

    Gelezen?
    Jawel, allemaal linkse PvdA trollen

    1.   

     @çoçk dat lieg je natuurlijk dat jij geçoçkt staat

     1.   

      Het oude links rechts denken bestaat niet meer in de politiek, hoe kan je voor de eu zijn terwijl zij het grootkapitaal vertegenwoordige, hoe kan je voor asielzoekers zijn terwijl er voedselbanken zijn voor je eigen bevolking, ik zou toch zeggen doe daar eerst iets aan en kijk dan verder.

     2.   

      @denk eens na: Er is in Den Haag inderdaad nog maar ‘één denken’ hetwelk gedicteerd wordt door Brussel. Een federaal Europa naar VS-model waarin burgers geen directe macht hebben.

      Adolf zou graag terugkomen uit de dood en z’n vingers erbij aflikken.

  2.   

   Ja, DDS en de meeste reaguurders verkopen hier ineens socialistische praatjes.

   Tamelijk hypocriet.

   1.   

    @ernst jij als ras islamist vindt het natuurlijk heel jammer dat de ing topman geen 200% loonverhoging heeft gekregen..

    1.   

     Domme jongen.

     1.   

      @ernst uiteraard ontken je het niet sterker nog je zal het verdedigen met alles wat in je is..en heb ik dus gelijk..

     2.   

      Domme jongen toch !

    2.   

     @Siemien: Wim = zuigtrol = doodzwijgen

     #doodzwijgen

     1.   

      @Pit zijn reactie getuigd van mijn gelijk natuurlijk.. :)

     2.   

      Precies Pit.
      Gisteren hoorde ik van eRick, die in gesprek was met zout, dat rechtsaf tegen Abri79 vertelde dat Siemien hetzelfde vond als Baaz.
      Had ik niet verwacht.

     3.   

      @spaanse cock trollen verwachten dat ook niet, die trollen alleen maar of verdedigen de islam door het te verheerlijken en te aanbidden..

     4.   

      @Siemien: SK = zuigtrol = doodzwijgen

      #doodzwijgen

   2.   

    Links heeft zowel de sociale als de Verlichte waarden verraden. Het had nog enige tijd geduurd voordat velen het door hadden, maar inmiddels hebben reeds velen om deze redenen links de rug toegekeerd.

    Het verraad van links
    http://www.carelbrendel.nl/hetverraadvanlinks/

    1.   

     Kodi is een echte socialist.

 8.   

  Het moet een gelukkig man zijn.
  Het straalt ervan af.
  Waarschijnlijk wordt deze geluksvogel ook
  geheel betaald, naar gelang de inzet.

  Petra Hermans

  1.   

   @Petra: Vaginamonoloog, naar gelang de inzet.

 9.   

  Tja nu snap ik ook waarom mijn betaal pakket met 15% steeg . Dat geld voor die graaier moet toch ergens vandaan komen . Was het maar zo makkelijk als van internet provider veranderen van bank .Dan was ik er gisteren al weggeweest .

  1.   

   @wheelboy precies

  2.   

   Gelul het is juist heel gemakkelijk om van bank te wisselen!

 10.   

  Is die staatssteun al (met rente) terug betaald? Zoniet, dan zijn de Nederlandse burgers preferente aandeelhouders die het volste recht van spreken hebben geen decharge aan dit soort gegraai te geven.

  Valt het u ook op dat met al dat gegraai de spaarrente tegenwoordig zo laag is? Zoiets is ook nog slecht voor de indexering van de pensioenen.

  1.   

   Dat is ook gelul want je hebt nu waarschijnlijk ook een hele lage hypotheekrente en daar klaag je toch ook niet over?

  2.   

   Kodi denkt te kunnen zeggen:Zoniet, dan zijn de Nederlandse burgers preferente aandeelhouders die het volste recht van spreken hebben geen decharge aan dit soort gegraai te geven.
   .
   Hoe krijgt hij/zij de onzin bij elkaar,
   Oh wacht even, Kodi, dat verklaart een hoop zoniet alles.

   1.   

    nee jij trekt volle zalen met je gedram pfff

  3.   

   Helaas Kodi, die staatsschuld is, incl een beste rente, in record tijd terug betaald. Vandaar natuurlijk die kleine verhoging van het inkomen van de bestuursvoorzitter.

 11.   

  Weten we meteen waarom de prijzen van de betaalpakketten zo stijgen, de arrogantie voorbij!

  3.000.000 per jaar = 57.534 euro per week = 8219 euro per dag

  Met zoveel geld kun bijvoorbeeld je iedere dag (Logies & ontbijt 2-persoonskamer) met zes personen voor 10 dagen naar Bayview Beach Resort Penang in Batu Ferringhi, Maleisië

 12.   

  Ook ik krijg er wat bij, na 12 jaar inleveren kreeg ik gisteren het heugelijke nieuws dat ik er per 1 januari 0,29% meer op mijn rekening krijg. Dit is 21,85 van de prijsstijging van 1,34%. Tel ui je winst! Wat een gaaf land hebben we toch, we zorgen goed voor onze ouderen. Eerst plukken en dan royaal geven.

  1.   

   @ Stanly2000.
   Maar ‘t is wel heel erg fijn dat wij allen in een “rijk” landje wonen, toch ?
   Ik weet niet of u pensioen ontvangt of mogelijk in loondienst werkt; ik weet alleen van gepensioneerden dat zij al járen zijn gekort zónder enige compensatie tot op heden.
   Ik begrijp nu dat u een baantje had moeten zoeken bij de ING-bank.
   De z.g. “elite” is de schaamte reeds lang voorbij; een dergelijke “salarisverhoging” kan/mag n.l. ook afgewezen worden door de werknemer.

   1.   

    Met een klein pensioentje, dus kan elke stuiver goed gebruiken.

 13.   

  Ik snap het probleem van al die zeurders hier niet. Probleem is nl makkelijk op te lossen. Klanten hebben de macht. dus gewoon overstappen naar een bank waar geen torenhoge salarissen worden betaald. Bijv. De ASN bank of de Triodos bank. Maar een potje klagen en schelden vinden de meeste gemakkelijker dan overstappen.

 14.   

  Er is broodnodig Europees beleid nodig om de om de rijke personen en bedrijven meer te belasten. Daarom pleit ik voor een Europese miljonairstaks en Europese belastingen voor multinationals. Daarnaast moet de Europese commissie belastingparadijzen keihard straffen met economische sancties als ze te lage belastingen heffen en trustkantoren teveel vrijheid geven.

  1.   

   Die Europese commissie is ook niet vies van een extra douceurtje. Dan verdwijnt het geld ook in bodemloze putten.

  2.   

   neeeeeeee heeeeeeee zeurveter

 15.   

  Misstanden rechts of links moeten aan het licht gebracht worden en niet. DDS spaart recht net zo min als links. Dat kunt je niet altijd over de MSM zeggen. Hier gaat het om het sociaal of asociaal zijn. Kok heeft links verraden en Balkenende net zo de CDA die het ook bekritiseerde. Een baantje nabij deze asocialen was voor hun toch een prettige keuze.

 16.   

  Sommige trollen weten nog steeds niet het verschil tussen sociaal en socialistisch. Dom.

  1.   

   Inderdaad, een aantal personen hier denkt dat linkse partijen het communisme in willen voeren waarin we alle bedrijven nationaliseren en iedereen met een andere mening naar de gulags sturen. Dat klopt echter van geen kant.

   1.   

    @henkstra uiteraard begrijp jij het wel natuurlijk..

   2.   

    Linkse socialistische partijen willen het socialisme/communisme invoeren.
    Tenminste,De laatste restjes. Censuur,werkverschaffing/organenroof. Het klootjesvolk voor een appel en een ei laten werken tegen torenhoge lasten.

    We zijn allemaal slaaf,alleen onze eigen mening moet nog even afgeschaft worden.

    Zelfs de VVD wilde met de socialistische terroristen van groenlinks formeren. Waar leden van rara bijzitten en informatie werd doorgespeelt naar de linkse nazis na de moord op pim.

    We leven al in het communisme. Na het afschaffen van het referendum zullen de laatste puntjes op de I worden gezet. Met de sleepnetwet. En censuur op het nieuws. Mensen die dat zelf niet zien aankomen zijn totaal van het pad af.

    Over een paar jaar zullen de noord Koreanen medelijden met ons hebben.

    1.   

     Over een paar jaar zullen de noord Koreanen medelijden met ons hebben.
     .
     Ik heb nu al medelijden met u.

  2.   

   Een socialist is zelfs in staat het laatste wat de arme nog bezit af te pakken. Hadden we in Utrecht niet ene Bert van der Roest die geld stal van de daklozen om dat gestolen geld aan klaplopen uit te geven?

 17.   

  Hij verdient eigenlijk maar 80.000 Euro per jaar, de rest krijgt hij er gratis bij.

 18.   

  Als die man zijn eigen salaris meervoudig terugverdient houdt hij anderen aan het werk en spekt hij de schatkist. Indien niet wordt het tijd voor vragen. Spaarders en andere rekeninghouders die zuur worden van dergelijke fratsen kunnen alvast een statement maken door over te stappen naar een andere bank.

  1.   

   @Sjun
   +10

  2.   

   De bank gaat verder met automatiseren en saneren. Dat betekent dat er veel mensen de straat op vliegen.

 19.   

  Welke door de kiezers uitgerangeerde en uitgespuugde bestuurders hebben daar ook nog leuke baantjes? Graag de namen!

 20.   

  Ik kan er niet mee zitten.

 21.   

  Begint DDS nu opeens links te worden?
  Die topmannen moeten bruto heel veel verdienen omdat de fiscus 70% opsoupeert.

  We moeten toe naar een Amerikaanse mentaliteit: veel verdienen is daar niet vies, maar het hoort erbij dat mensen die veel verdienen hun geld schenken aan culturele en charitatieve doelen.

  Is het moeilijk om zo’n bank te leiden? Ik heb al sinds mensenheugenis een girorekening, ooit bij de PCGD, toen bij de Postbank en nu bij ING. Allemaal dezelfde rekening. En ik kan er mee betalen. Dat kan elke bank.
  Als je als particulier een vraag wilt stellen aan ING dan constateer je dat ze dat helemaal hebben wegbezuinigd. Geen e-mails meer, geen telefoonnummer.
  Ik denk dat ING te weinig concurrentie heeft.
  Al heb ik nu ook een Duitse ING-DiBa rekening die zich werkelijk onderscheidt, maar of Hamers daar ook over gaat weet ik niet. Een rekening bij ING-DiBa is warempel gratis, inclusief credit card. Maar ze hebben geen bijkantoren (en daar zit ik ook niet zo op te wachten).

 22.   

  geef die vent een eenmalige spuit

 23.   

  Buiten alle proporties.

 24.   

  Mensen, niet meer rageren op het linkse populistische slap gelul van Quispel….

 25.   

  Dit is natuurlijk bizar nieuws. Alle media spreken er schande van, ook de MainStream Media (het was de opening van het NOS-journaal vanavond). Maar ja, de ING heeft alle schulden afgelost aan de overheid, dus zijn op dit punt vrij in hun doen en laten.

  Het enige dat echt indruk zou maken op de ING is als rekeninghouders massaal overstappen naar een andere bank (ASN, Triodos). Maar ik ben bang dat er maar een heel beperkt aantal mensen zal zijn dat deze consequentie eraan gaat verbinden.

  1.   

   Dat klopt helemaal, de mensen zitten liever achter hun beeldscherm te schelden, maar een statement maken door van bank te switchen is ze teveel werk.

 26.   

  Ach, de eerste de beste voetballer verdient ook 3 miljoen per jaar. Dat vinden veel mensen normaal. Waarom een bankdirecteur dan niet?

  1.   

   Dat is toch iets anders. Voetballers (net als kunstenaars en pop-musici) hebben een uniek talent. Bovendien verdienen ze hun salaris dubbel en dwars terug: volle stations, sponsors, etc.

   1.   

    Voor het leiden van een bankconsortium heb je ook een tamelijk uniek talent nodig. Ik heb er geen enkele moeite mee dat Hamers dat verdient. Het is een onderneming met winstoogmerk, geen NGO of goededoelen-organisatie.

 27.   

  Meten met twee maten

  Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

  Vandaag, 05:30 in BINNENLAND

  DEN HAAG – Opnieuw blijkt een voormalig Nederlands premier er na zijn ambtstermijn een heel andere moraal op na te houden. CDA’er Balkenende had als minister-president de mond vol van de ‘doorgeslagen bonuscultuur’, maar hult zich in stilzwijgen nu hij als lid van de raad van commissarissen van ING heeft ingestemd met de riante salarisverhoging van topman Hamers.

  Het roept de herinnering op aan PvdA’er Kok, die in de jaren negentig als premier nog ‘exhibitionistische zelfverrijking’ verketterde, maar een decennium later eveneens een ING-topman de hand boven het hoofd hield toen hij als commissaris instemde met diens fikse beloningsstijgingen.

  Ook D66’er Wijers duikt op in de huidige raad van commissarissen van ING, waar de voormalig minister van Economische Zaken in 2012 nog meeschreef aan het partijprogramma waarin juist werd gepleit tegen ’perverse beloningen’. Zowel Wijers als Balkenende zijn niet beschikbaar voor commentaar.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1767308/meten-met-twee-maten

 28.   

  Al gaf de ING de topman een miljard. Zo lang de Nederlandse staat die club maar niet redt als ‘ie failliet gaat. Oh wacht…

 29.   

  Dat is pas echt links: afgunst op het salaris van veelverdieners. Bedenk wel dat er van zo’n salaris netto maar weinig overblijft. Door het progressieve belastingtarief eet de fiscus lekker mee – en dus wij allemaal.

 30.   

  Gaat niet door!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!