Wijze lessen voor D66: haastige spoed is zelden goed

Vandaag blijkt dat deugpartij D66 toch iets langer op de blaren moet blijven zitten dan gedacht. Na de nederlagen in bijna iedere gemeente vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen die Alexander Pechtold nog als het behalen van zilver bestempelde komt de partij wederom in de problemen. Ditmaal gaat het over de haastige afschaffing van het raadgevend referendum. Hierbij heeft D66 de belangrijke les te leren: haastige spoed is zelden goed.

D66 is bang voor de mening van het volk en daarom moest in februari van dit jaar snel een einde worden gemaakt aan het raadgevend referendum. D66 heeft alleen over het hoofd gezien dat je niet zo makkelijk van het volk afkomt door haastig even het referendum af te schaffen. Er lag nog een referendum op tafel, die over de sleepwet. Het antwoord dat vorige week werd gegeven was duidelijk: 49,5% is tegen de sleepwet met een opkomst van rond de 50%. Bij een ‘tegen’ moeten de partijen de sleepwet opnieuw onder de loep nemen, want zoals bij het Oekraïne referendum mocht deze uitslag niet in de prullenbak verdwijnen.

Bovendien is de kogel nog niet door de kerk. De Eerste Kamer laat wel heel lang op zich wachten. De donorwet (waar kanttekeningen bij geplaatst kunnen worden over de manier waarop deze een meerderheid kreeg) werd binnen no time door zowel de Eerste- als Tweede Kamer aangenomen. Dit is toch anders bij de afschaffing van het referendum. Op dit moment fileren experts de snelle afschaffing van het referendum. Het zit dus niet alleen ‘de gewone man’ niet helemaal lekker dat het raadgevend referendum zo snel werd afgedaan. Waarom laat de Eerst Kamer zo lang op zich wachten? Change of heart misschien? D66 kan er desondanks linksom of rechtsom altijd nog wel chocola van maken, zoals Kees Verhoeven die valt over de 4% blanco stem. Of wie weet zijn ze over een maand weer ineens vóór het raadgevend referendum. D66 de partij van kontendraaiers en mierenneukers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. buitenbeentje

  Van mij mag D66 nu van de aardbodem verdwijnen. Dat gezegd hebbende ben ik er van overtuigd dat het niet alleen en zelfs niet voornamelijk aan D66 ligt dat deze wet er doorheen gejaagd moest worden. De afschaffers zijn vooral VVD, maar ook CDA (van oudsher tegen referenda) en CU (bijbelse gehoorzaamheid aan gezag).

  De draai van Verhoeven is een knieval voor het coalitieakkoord, de draai van Penthouse en Ollongren zijn inherent aan hun minachting voor “de kiezer”.

 2. Florissa

  Die oplichter heeft nog veel uit te leggen ,en van corruptie kan hij zich al helemaal niet meer over uitlaten .Deze Penthouse boy met zijn door “vriendendienst” verkregen bonkhok in Scheveningen ,komt steeds verder in het nauw,en dat zal tijd worden .

 3. fenderbender

  Dat krijg je als je je partij door een eurofiel laat leiden, de partij, het land, je eigen volk is van geen belang.
  Pechie heeft zijn eigen waarheid.
  Een gladprater die overal lak aan heeft, ongetwijfeld moduleert hij zich hier ook weer uit, maar ik hoop dat de pek en veren tevoorschijn word gehaald.

 4. Ben Zine

  Het moge duidelijk zijn dat Pechtold, een zwaar over het paard getilde proleet met een brutale grote smoel, zijn langste tijd heeft gehad. Hoe eerder we worden verlost van die appartementen sjoemelaar, hoe beter. Zijn politiek leven is voltooid, om maar eens in D66 sferen te blijven.

 5. Ni28

  D66 is een trollenpartij.

 6. EllyD18

  Hebben jullie nou toch geen andere foto van meneertje Pechtold ?
  Het is toch vreselijk om deze persoon groot op mijn scherm te krijgen, hij kijkt zo mijn kamer in. bah bah bah.

  1. denk eens na

   Een pracht van een taarten vanger toch!

  2. AS210854

   Elly, het is wel een goede vliegen, mieren en bijen afschrikken.

  3. Fortiori

   Die foto is een creatie van DSS, Ik vermoed dat ze niet de originele inktpatronen van de printer hebben gebruikt. Maar het neemt niet weg dat het gaat over een bekwame bestuurder met gevoel voor humor.

 7. rexm

  Penthouse zal in de Oekraïne zitten om bij die chocolade boer paaseieren op te halen, dit om zijn vazallen stil te houden, bijvoorbeeld tante jetten.

 8. Frits Jansen

  D66 oprichter van Mierlo was een dromer die de burger meer bij de politiek wilde betrekken, onder andere met referenda.
  Maar die burger past daarvoor. Die betaalt belasting opdat politici voor hem de kastanjes uit het vuur halen, en heeft helemaal geen behoefte aan zelfwerkzaamheid.
  Met het gevolg dat referenda worden gekaapt door griezels met dubieuze doelen. De recente berichten over Cambridge Analytica zeggen genoeg: tot in de perfectie doorgedreven volksverlakkerij, door vandalen die ons land te gronde willen richten.
  Tegenstribbelende D66 zeg ik: Van Mierlo is al acht jaar dood, word wakker, we leven in een nieuwe tijd. D66 is een partij van hoger opgeleiden die “het redelijk alternatief” begrijpen. Mensen als Boris van der Ham moesten zich schamen niet met de tijd mee te gaan en geen realiteitszin aan de dag te leggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.