4D-Chess: Poetin ziet kans om handelsrelaties EU aan te sterken

Een paar maanden geleden zou dit als een belachelijk bericht worden beschouwd door menigeen die het nieuws een béétje heeft gevolgd. Toch, diegene die het nieuws nog steeds slechts een béétje volgt ziet nu dat de EU en Trump het niet zo met elkaar kunnen vinden en dat komt Poetin goed uit! Aldus de New York Times.

Poetin wordt natuurlijk al jaren afgeschilderd als de boeman van Europa die er alles aan doet om Europa verdeeld te houden en hier en daar een spionnetje vergiftigt of een eilandje inneemt maar ineens slaat het om! Poetin wil méér handel en minder verdeeldheid. ‘De EU is onze grootste handelspartner, verdeeldheid bij hun is slecht voor ons’ redeneert hij.

Nu is Poetin niet iemand die het Brussel erin wrijft met ‘I told you so’ omtrent de recente acties van Amerikaanse president Trump maar het komt de Russische president toch wel verrekt goed uit, deze samenloop van omstandigheden. Poetin liet zijn intenties blijken vlak voor hij naar Oostenrijk ging. Oostenrijk heeft al langere tijd warmere banden met Rusland dan de meeste andere Europese landen en Sebastian Kurz weigerde ook Russische diplomaten uit te zetten na het Britse debacle met de vergiftigde spion. Oostenrijk neemt ook als volgend land het voorzitterschap op zich bij de Raad van de Europese Unie.

Ook Italië neigt naar warmere banden met Rusland. Misschien dat dit alles ook wel te maken heeft met de beoogde oliepijpleiding van Rusland naar Europa, toen de EU nog enigszins normaal deed. Het zou in ieder geval beter voor de onderlinge relatie tussen EU en Rusland zijn, evenals een mooi alternatief voor de verliezen en de handelsstrijd met Amerika.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Als je gas nodig hebt doe je rare sprongen. Zeker met uitzicht op enige korting wordt je wat milder. Ook de Oostenrijkers komen eens achter wie Poetin echt is. En voor Kurz geldt dat het misschien toch een jeugdige onbezonnenheid is.

 2. CJD

  Oostenrijk en Italië zijn dan ook vooral landen die het gene doen wat in hun nationale interesses ligt. Daar zou dit land nog wat van kunnen leren

 3. DolleDries

  EU is uitgepoept zowel bij de USA als Rusland en nu ligt men aan de ketting.

 4. sjun

  Zolang er in Nederland geen kerncentrale bijgebouwd wordt is het slim om voor aanvoer van constante energie risico’s te spreiden. Gas uit Rusland kan een uitstekend alternatief zijn om ook meteen de bloemen, planten, fruit en groentehandel die kant op weer op te pakken. We zullen eigen inkomsten moeten genereren want Brussel roomt slechts af terwijl haar niet via het democratische proces terug te fluiten politici zich in geopolitieke machtsspelletjes ten koste van Europese staten manoevreren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.