Theresa May kan met volle kracht de Brexit-onderhandelingen tegemoet treden na politieke overwinning

37329948026_1698b13260_b
Foto: Theresa May aan tafel bij een Europese top afgelopen september. Bron: Arno Mikkor EU2017EE Estonian Presidency / Flickr.

Na lange en ellendige jaren voor de Britse premier, Theresa May, is er eindelijk echt goed nieuws. De onderhandelingen over Brexit zouden misschien op een ramp uitlopen voor May, aangezien de kans bestond dat het parlement hoge eisen zouden kunnen stellen. Dat risico heeft ze ontweken, want de stemmingen over die moties zijn verworpen. Nu kan May zonder enige last verder onderhandelen.

Een van de moties zou betekenen dat de Britse regering verplicht zou zijn om te onderhandelen over een positie binnen de handelszone van de Europese Unie (EER), net als Noorwegen. Dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk in heel veel aspecten gewoon een lid van de Europese Unie zou zijn, maar dan zonder zeggenschap. Dan heeft heel de Brexit geen zin gehad.

Alle leden van de EU maken deel uit van de Europese Economische Ruimte. Ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn er onderdeel van, hoewel zij geen lid zijn van de EU. Dat betekent voor die landen dat ze wel meebetalen aan de EU-begroting, maar dat een klein deel van de Europese regels niet voor hen geldt. In ruil krijgen de landen toegang tot de interne markt.

Voorstanders van een EER-lidmaatschap zeggen dat het Verenigd Koninkrijk zo na de brexit een nauwe band met de EU kan houden. Maar volgens tegenstanders zou zo’n lidmaatschap naar ‘Noors model’ betekenen dat de Britten zich aan EU-wetgeving moeten houden, zonder dat ze er nog invloed op kunnen uitoefenen. Bovendien zouden de Britten zich moeten houden aan het vrije verkeer van personen, diensten en goederen binnen Europa. Dat is volgens hen in strijd met de uitkomst van het brexitreferendum.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, het zou de situatie alleen maar erger maken.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

36 reacties

 1.   

  Beknotten van het vrije verkeer van goederen , diensten en personen moeten wij niet hebben. Voor Wilders, een fervente voorstander van absolute Brexit zou dat betekenen dat hij Engeland niet meer inkomt om op een aardappel kistje een toespraak te houden. Daarom is die hele Brexit een totale miskleun. Voorwaarts kameraden, we moeten terug !

  1.   

   De miskleun was jij al bij je geboorte Heinrich.

   1.   

    Kop houden SSonar… de echte Heinrich ben stiekem jij.

    1.   

     Als er hier eentje zijn vette bek moet houden ben jij dat wel pisvlek

   2.   

    Ha haha!!

  2.   

   Eén blik op de chaos bij Calais veroorzaakt door cumulerende kostenposten die hun problemen in Engeland willen parkeren brengt vooruitkijkende Engelse direct bij dat Brussel nooit over de wetten en landsgrenzen moet gaan en dat ze aan een ramp ontsnapt zijn door voor Brexit te kiezen.

   1.   

    Wat moesten we toch zonder ellende om je gelijk te halen…

    Jij bent er ook zo’n eentje die staat te juichen als een verwarde man een moslim blijkt te zijn…

    Kloothommel!

    1.   

     hahahahahahaah neem een tabletje malloot je ben niet lekker bij je hoofd hahahahaah

    2.   

     Ach ach, je religieuze ideologie wordt met een duidelijk praktijkvoorbeeld aan de kaak gesteld en je begint te schelden. Er was een reden dat de Engelsen voor Brexit kozen. Ze hadden geen trek in doorgeschoven Brusselse kanslozenquota terwijl ze met een deel van de reeds aanwezige migranten al genoeg te stellen hebben. Ze hadden geen zin in oplopende contributie en afnemende zeggenschap in eigen land. Ze hadden gelijk. Nederland moet hetzelfde gaan doen om de EU uit te hollen en vast beginnen met een organisatie van Europese natiestaten naar het model van de EEG die zich als vanouds op realiseren van handelsbetrekkingen richt zonder de politieke bemoeizucht, spilzucht, transferunie en omvolkingspolitiek die de EU kenmerkt. Grote kans dat er met het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland meteen al goede deals te maken zijn, dat de handelsbetrekkingen met Rusland weer zullen bloeien, dat er met China naar eigen goeddunken gehandeld kan worden en dat we er voor de verandering eens tijdig bij zijn om de nieuwe zijderoute die al doorloopt tot in Oost-Europa mede gestalte te kunnen geven. Nu zitten de mannetjes op wekelijkse tourtocht van Brussel naar Straatsburg op gemeenschapskosten dat Nederlandse handelsbelang nog behoorlijk in de weg.

     1.   

      @Sjun: Zo, die kan zo gepubliceerd worden!

  3.   

   @Heinz: “Daarom is die hele Brexit een totale miskleun.”

   Gelukkig is dat een ongefundeerde staatsleugen uit eurofiele bron.

 2.   

  De prijs voor de Brexit is hoog maar zal die hoogte de prijs van het EU lidmaatschap evenaren? Dat is nog de vraag maar als het aan Brussel ligt zal het torenhoog zijn. Brussel is goed alleen in straffen.

 3.   

  Wat zijn die onderhandelingen een lijdensweg zeg… Hadden ze Nigel maar voor die klus gevraagd. Die lijkt me toch iets scherper en krachtdadiger dan schooljuf Theresa.

 4.   

  @Heinz
  ondanks het lidmaatschap van het VK van de EU weigerde men Wilders in 2018 de toegang tot het VK. u bent een belangrijk punt vergeten in uw betoog: ‘beknotten van het vrije verkeer van goederen, diensten en personen etc.’ u bent vergeten vvmu en het ventileren van ideeën zelfs als die de elite niet bevallen. Tommy Robinson is in een vloek en een zucht gearresteerd en veroordeeld. dat is – misschien is dat nog niet tot u doorgedrongen – DICTATUUR! overigens uw kreet: ‘voorwaarts kameraden etc.’ tekent uw manier van denken, achtergrond en beperkte intelligentie. u weet het toch: ‘als men 20 is en men is niet links, dan heeft men geen hart. als men 25 is en men is nog steeds links, dan heeft men geen hersens’. waarvan akte.

 5.   

  Ondertussen zakt de euro steeds verder weg.

  1.   

   Dat is een scherpe constatering Dries, maar wat wil je er mee zeggen?

   Dat de concurrentie positie van de EU alweer sterker is geworden..

   Doe dus effe niet zo bijdehand als je een punt wilt maken

   1.   

    Het geeft vooral aan dat de waarde van je spaargeld mits dat in Euro’s is gestald, steeds verder achteruit holt door de draaiende geldpersen in Zuid-Europa. Een reden te meer voor NExit en de opzet van regionale muntenstelsels. Al was het maar om te voorkomen dat een groot deel van de economische waarde van lokale transacties door Brussel wordt afgeroomd ongewenst wordt ingezet ter bevordering van omvolkingsbeleid.

    1.   

     Dat was er voor de introductie van de Euro. De permanente valuta onrust binnen het EMS, een samenwerkings verband tussen een aantal deelnemende landen v.w.b het reguleren van hun nationale valuta. Dus weer een muntstelsel ? Weer die heibel ?

     1.   

      Heinz: Het komt het toch dat je zo eurofiel bent? Is jou ooit om de euro gevraagd? Nee natuurlijk niet! Het is de grootste anti-democratische flop die ons land ooit heeft meegemaakt.

      Lees maar wat wijlen prof. dr. Bob Smalhout schreef in 2002:

      “Iedere poging tot een democratische discussie werd al bij voorbaat de kop ingedrukt. Voor het overschakelen op een ander monetair systeem zou namelijk de Grondwet (artikel 106) moeten worden aangepast. Daarvoor is een tweederde meerderheid van zowel de Tweede als de Eerste Kamer noodzakelijk. Bovendien moeten dan beide Kamers eerst ontbonden worden en dienen er nieuwe verkiezingen te worden uitgeschreven. Niets van dit alles is gebeurd. Zelfs een referendum waarbij de Nederlandse bevolking zich zou kunnen uitspreken, is door W*m Kok met kracht tegen gehouden.”

   2.   

    Toen de Britse pond zakte stonden de Euroflielen te juichen waar was jij toen

  2.   

   In tegendeel. Mijn korte tripjes naar Engeland zijn de afgelopen tijd na het debacle Brexit er voordeliger op geworden. Dank zij een dalend Pond tov de Euro. Praktijk ervaring zal ik maar zeggen.

 6.   

  Het staat er echt….Noorwegen, een van de rijkste en succesvolle landen ter wereld als voorbeeld stellen hoe het niet moet aldus de schrijver..

  Gewoon doorgaan met leugens en onwaarheden verspreiden, joh!
  De populisten kiezen bewust voor armoede en achteruitgang.

  “Een van de moties zou betekenen dat de Britse regering verplicht zou zijn om te onderhandelen over een positie binnen de handelszone van de Europese Unie (EER), net als Noorwegen. Dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk in heel veel aspecten gewoon een lid van de Europese Unie zou zijn, maar dan zonder zeggenschap. “

 7.   

  May ploetert voort in de Brexitpuinhoop die de komende jaren alleen maar zal verergeren omdat de enige oplossing, het terugdraaien van de Brexit, voorlopig nog onbespreekbaar blijft.

  Arm land, misleid door populistische leugenaars in de val gelokt.

  1.   

   Ach, laat die Britten toch… met politici als Thatcher, Boris Johnson en die UKIP-idioot, die met steun van de meest ranzige tabloids de goorste leugens mogen verspreiden.

   Het land smacht naar het feodale systeem van weleer en zetten zoals het uitkomt zo nu en dan een eng mannetje in om stennis te schoppen.

   Na Farage, dus Robinson en vroeger al Oswals Mosley…die krijgt de handen hier ook wel op elkaar.

   1.   

    De Britten koesteren nog steeds de gedachte dat ze een wereldrijk zijn en denken dat ze het op eigen houtje prima kunnen rooien.
    De komende jaren zullen ze met een schok in de werkelijkheid terecht komen en snel ervaren dat ze kleiner en armer worden.

    1.   

     Het begint op Pol Pot te lijken. Die stelde vast dat Cambodja duizend jaar geleden een bloeiperiode beleefde, toen het land een agrarische natie was. Dus vermoordde hij iedereen die een bril droeg want dat zijn intellectuelen en die zijn DUS niet agrarisch.

     Het goede nieuws is dat Cambodja nu een vredig zij het straatarm land is. Met Engeland kan het ook nog goed komen. Bij hongersnood zal de EU vast wel inspringen – ook zonder instemming van DDS

     1.   

      De voorstanders hier op DDS van een Brexit zouden eigenlijk naar GB moeten afreizen om mevr. May een hart onder de riem te steken. Maar zo gek zullen ze wel niet zijn. Dat kost centen. Wellicht ook de laatste keer om van het vrije verkeer te profiteren.

    2.   

     @Ernst Boudewijn: Onzin, kolder, flauwekul. Brexit was de enige juiste keuze.

    3.   

     Ernst Quispel,

     Correctie: de oudere Britten. De meer jonge Britten begrijpen dat de toekomst van Groot-Brittannië in Europa ligt.

     Het Britse rijk is al heel lang geleden ineengestort.

 8.   

  Ja kleine herders jongen ,jij zult lekker niet in England komme . Vroeger niet , en nu ook niet .

 9.   

  De huidige Britse Minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, drukte de Brexit door, met hulp van Cambridge Analytica. Het kapsel van de man, een kruising tussen Trump, Wilders en Hitler had al een waarschuwing kunnen zijn.

  Zeker na de beslissing waar bovenstaand bericht over gaat dendert het Perfde Albion nu op topsnelheid af op een dikke betonnen muur.
  Ze willen nog meer onafhankelijkheid dan Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

  Het wordt tijd een visumplicht in te voeren voor Britten, ook de velen die hier al wonen. En dan zo’n nare naar Russisch voorbeeld, waarbij je slechts een visum krijgt met een peperdure officiële uitnodiging.
  De conclusie is niet ver meer dat Engeland een “failed state” is, en ik verwacht een spoedige afscheiding van Schotland, na ruim 300 jaar.
  Mat niet haar mooie jurken maar overdoen aan Merkel. Een handige kleermaker maakt van één Mat jurk twee Merkel jurken. Van pure Schotse lamswol.

  1.   

   Misschien willen de voormalige gekolonaliseerde landen wel delen van Engeland adopteren of overnemen. Dan is er toch nog sprake van een (on)zekere toekomst.

 10.   

  Brexit, prachtig. Een slimme en logische keuze om baas in je eigen huis te blijven. Althans een poging. Heldhaftig. Toch werkelijk te gek voor woorden dat niet gekozen lui in Brussel je gaan vertellen wat mag en niet mag. Vriendjes aangesteld door dat fascistische groepje die de rechtspraak van het Europese hof regelen. Je reinste Gulag. Waar stemden ze voor? Zelfbeschikking. Heel gewoon en normaal. Eigen grenzen en bepalen wie er wel of niet binnen mag.
  Dat hele gedoe van zogenaamde “gecompliceerde’ handelsverdragen en afspraken en de specialisten die er jaren voor nodig hebben…. waanzin. Een lullig excuus om een democratische beslissing te ondermijnen (en daar zijn ze goed in in Brussel). Verloederende supra nationale instituties geleid door zakkenvullers als Frans, Jean Claude, toegejuigd door Guy die verder een voorheen prachtig multicultureel Europa verkwanselen aan islamitische niksnutten en overbodige, ongeschoolde op andermanszak terende Afrikanen.
  Gelukkig zijn er ook gezonde leiders in de nieuwe ledenlanden, gooit Italie het roer om en volgen er nog meer.
  Het gevecht is begonnen.

  FREE Tommy Robinson

 11.   

  Brexit means Brexit and No Bremain. De EU te Brussel gaat een netto betaler verliezen.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!