Het vertrouwen in Mark Rutte is nog nooit zo laag geweest en hij sleurt de coalitie met zich mee

Geen categoriesep 02 2018, 11:00
Het politieke seizoen is pas net begonnen, maar net als met voetbal wordt de tussenstand natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden. Maurice de Hond heeft in zijn onderzoek geen verschuivingen gesignaleerd, maar wel een paar bijzondere ontdekkingen. In de drieluik van vandaag over de peilingen komt eerst het vertrouwen in Mark Rutte aan de orde. Dat is namelijk nog nooit zo laag geweest.
Peiling Mark Rutte

''Op basis van de ervaringen in de afgelopen 40 jaar kan vastgesteld worden, dat als een prominenten politicus al jarenlang op een bepaalde positie zat (premier of fractievoorzitter) dat zijn imago sterk ingeslepen was en veranderingen alleen in benedenwaartse richting te zien waren, maar niet meer naar boven! Bij veel VVD-kiezers scoort Rutte dus (nog steeds) hoog. Hij is een vorm van garantie voor hen, dat hun politieke wensen in hoofdlijnen goed worden behartigd. Plus dat ze, zeker als het onderwerp immigratie en integratie geen prominente rol speelt, ook geen andere partij zien, waar ze dan echt liever naar toe gaan. (De overgangen in de richting van PVV en FvD lijken al geruime tijd niet meer te groeien). Wat er dan ook met andere politici gebeurt binnen de VVD, dat verandert hun gevoel over Mark Rutte en zijn belangenbehartiging voor hen niet. Dus ook niet hun electorale voornemens. Tegelijkertijd zien we ook het patroon, dat we al bij Rutte-1 en Rutte-2 hebben gezien: Rutte zuigt als het ware de electorale aantrekkingskracht van zijn coalitiepartners leeg. Het CDA tijdens de regeringsperiode 2010-2012, de PvdA tijdens de regeringsperiode 2013-2017 en nu zien we dat bij het CDA en D66.''

Mark Rutte wordt hier, terecht, neergezet als een premier die nu al zo lang aan de macht is, dat de mensen een beetje Rutte-moe worden. Dat is niet per se te danken aan hem zelf, maar dat is een normaal politiek fenomeen. Het is verbazingwekkend hoe lang Rutte premier heeft kunnen blijven in deze vluchtige polariserende tijden waarin kiezers geen vaste thuisbasis hebben, politiek gezien. Hij heeft de VVD elke keer de grootste partij gemaakt, maar heeft daardoor veel credits verloren. De Hond stelt naar mijn mening dan ook terecht dat dit de laatste termijn van Rutte moet zijn.
Naast deze resultaten zien we ook in de peiling dat Rutte inderdaad de andere partijen leegzuigt. Als een soort parasiet zuigt de VVD, in de vorm van Mark Rutte, andere partijen leeg en behoudt de partij zijn eigen positie. Dit is natuurlijk gechargeerd verwoord, maar metaforisch gezien komt het daar wel op neer. Ik denk dat D66 en CDA dan ook weer flink zullen verliezen bij de komende verkiezingen. De ChristenUnie heeft altijd een sterke vaste achterban gehad, dus daar zie ik niet veel moeilijkheden. De stemmers zouden naar de SGP kunnen gaan, maar dat zal hoogstens één zetel schelen.
Het Kabinet heeft in elk geval weinig vertrouwen meer van de kiezers over. Een meerderheid heeft dan ook in het onderzoek aangegeven dat ze in de Eerste Kamer graag de meerderheid van de coalitie ziet verdwijnen. Dat belooft wat voor in de toekomst.
Peiling Meerderheid <a href=Senaat" width="1198" height="232" />
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten