Het vertrouwen in Mark Rutte is nog nooit zo laag geweest en hij sleurt de coalitie met zich mee

Het politieke seizoen is pas net begonnen, maar net als met voetbal wordt de tussenstand natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden. Maurice de Hond heeft in zijn onderzoek geen verschuivingen gesignaleerd, maar wel een paar bijzondere ontdekkingen. In de drieluik van vandaag over de peilingen komt eerst het vertrouwen in Mark Rutte aan de orde. Dat is namelijk nog nooit zo laag geweest.

Peiling Mark Rutte

”Op basis van de ervaringen in de afgelopen 40 jaar kan vastgesteld worden, dat als een prominenten politicus al jarenlang op een bepaalde positie zat (premier of fractievoorzitter) dat zijn imago sterk ingeslepen was en veranderingen alleen in benedenwaartse richting te zien waren, maar niet meer naar boven! Bij veel VVD-kiezers scoort Rutte dus (nog steeds) hoog. Hij is een vorm van garantie voor hen, dat hun politieke wensen in hoofdlijnen goed worden behartigd. Plus dat ze, zeker als het onderwerp immigratie en integratie geen prominente rol speelt, ook geen andere partij zien, waar ze dan echt liever naar toe gaan. (De overgangen in de richting van PVV en FvD lijken al geruime tijd niet meer te groeien). Wat er dan ook met andere politici gebeurt binnen de VVD, dat verandert hun gevoel over Mark Rutte en zijn belangenbehartiging voor hen niet. Dus ook niet hun electorale voornemens. Tegelijkertijd zien we ook het patroon, dat we al bij Rutte-1 en Rutte-2 hebben gezien: Rutte zuigt als het ware de electorale aantrekkingskracht van zijn coalitiepartners leeg. Het CDA tijdens de regeringsperiode 2010-2012, de PvdA tijdens de regeringsperiode 2013-2017 en nu zien we dat bij het CDA en D66.”

Mark Rutte wordt hier, terecht, neergezet als een premier die nu al zo lang aan de macht is, dat de mensen een beetje Rutte-moe worden. Dat is niet per se te danken aan hem zelf, maar dat is een normaal politiek fenomeen. Het is verbazingwekkend hoe lang Rutte premier heeft kunnen blijven in deze vluchtige polariserende tijden waarin kiezers geen vaste thuisbasis hebben, politiek gezien. Hij heeft de VVD elke keer de grootste partij gemaakt, maar heeft daardoor veel credits verloren. De Hond stelt naar mijn mening dan ook terecht dat dit de laatste termijn van Rutte moet zijn.

Naast deze resultaten zien we ook in de peiling dat Rutte inderdaad de andere partijen leegzuigt. Als een soort parasiet zuigt de VVD, in de vorm van Mark Rutte, andere partijen leeg en behoudt de partij zijn eigen positie. Dit is natuurlijk gechargeerd verwoord, maar metaforisch gezien komt het daar wel op neer. Ik denk dat D66 en CDA dan ook weer flink zullen verliezen bij de komende verkiezingen. De ChristenUnie heeft altijd een sterke vaste achterban gehad, dus daar zie ik niet veel moeilijkheden. De stemmers zouden naar de SGP kunnen gaan, maar dat zal hoogstens één zetel schelen.

Het Kabinet heeft in elk geval weinig vertrouwen meer van de kiezers over. Een meerderheid heeft dan ook in het onderzoek aangegeven dat ze in de Eerste Kamer graag de meerderheid van de coalitie ziet verdwijnen. Dat belooft wat voor in de toekomst.

Peiling Meerderheid Senaat


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Ni28

  Ik vind juist dat het wel dat de tanende populariteit aan Rutte zelf te verwijten valt en dat hij zich staande weet te houden ligt aan de zwakke oppositie die haar eigen toekomst niet wil verknallen door te opstandig te worden. Blaffen en niet bijten. De VVD overleeft terwijl deze boef voor boef wordt ontmaskerd. Terwijl de Tweede kamer slaapt heerst Rutte dus. Het wachten is op de laatste struikelblok. Dat is een probleem want elke van de vorige had de laatste al moeten zijn.

 2. Duke

  Vertrouwen in Rutte, hahaha.

 3. Paaldanseres

  Het zal ruggegraatloze rutte aan zijn anaaltje roesten. Zijn baantje is al veel eerder gekocht.

 4. Tengo Kawana

  De tussentijdse populariteit van een zittend Kabinet blijkt een slechte voorspeller van de verkiezingsuitslag.

 5. fusilier

  Wacht prinsjes dag maar af , kratje bier word 20 euro , pakje sigaretten 10 euro. Het enigste waar dit kabinet goed in is, is graaien bij de eigen bevolking.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Fusilier,
   Ik ben bang dat je nu inderdaad gelijk hebt.
   Alcohol(al drink ik zelf niet), tabak, etenswaren en brandstoffen zijn toch dingen die heel veel mensen echt nodig hebben. En daarvoor kunnen zij extra betalen….(En de dividendbelasting eruit schrapen)

  2. Ni28

   Zogenaamd voor jouw gezondheid. Kijk maar naar Zweden daar heeft het zeker niet geholpen. Het is gewoon weer een verhoogde belasting.

  3. Ad Infinitum

   In Noorwegen is dat nog duurder. Neem Australië eens, daar weet men van wanten.

 6. rexm

  Kan me wel een beeld maken dat de burgers moe van die vent worden, hij is zo glad als gesneden paling.
  De coalitie mag alleen maar meekijken en niets doen tegen Premier Paling.
  De christelijke partijen, wassen hun handen natuurlijk in onschuld, met de bekende uitspraken, dat wisten we niet.
  D66, gaat ook naar de vaantjes, die zijn momenteel geheel de weg kwijt.
  Zou beter zijn geweest als Wilders een cartoon wedstrijd van Rutte, zou zijn gemaakt, die over de gehele wereld zou gaan.
  Niet Disney of Nederland maar Pinoccio land, Holland.

  1. penis aqua di rosa

   Geen gesneden paling hoor, maar als paling in een emmer snot

 7. Gerlos

  En over enkele maanden is het weer totaal anders, wordt hij weer vertroeteld.

 8. Frits Jansen

  Het blijft raar dat Rutte voor “Premier” wordt aangezien, terwijl hij staatsrechtelijk slechts Minister-President is, met geen andere taak dan het voorzitten van de Ministerraad, met het oog op het bewaken van de eenheid van kabinetsbeleid. Het woord “minister” betekent letterlijk “dienaar”, maar de ministers zijn de dienaar van de Kroon, en niet van de vermeende “premier”. Wat dat aangaat is ons land anders georganiseerd dan bijv. Duitsland, waar Merkel als “Kanzlerin” wel echt de baas. De Nederlandse structuur past echter bij de Nederlandse cultuur, die er ook de reden voor is dat onze grote bedrijven geen “Chief Executive Officer” hebben als grote bovenbaas, maar een Raad van Bestuur waarin de voorzitter de eerste onder zijn gelijken is.

  De oplossing voor Rutte is volgens mij dat hij vaker de vakministers naar voren schuift, en zelf minder op de voorgrond treedt. In elk geval past het niet in het Nederlandse systeem als Kamerleden willen dat een bepaald onderwerp “Chefsache” wordt, d.w.z. zo zwaar dat de “baas” zelf zich er mee moet bemoeien. Want Rutte is helemaal de baas niet doch dus slechts de coördinator.

  1. Paaldanseres

   Een achterbakse trekpop dus…

 9. Ad Infinitum

  Ik had Kasja Ollongren best een hogere ranking gegund. Karaktervolle minister. MP?

  1. Tengo Kawana

   Ja, Kasja doet het goed.

   1. Pecunia

    Kajsa.

    1. Tengo Kawana

     Dank voor de correctie.

     1. Pecunia

      Ach we nemen allemaal wel eens een foutje over.
      😉

     2. Capo

      Dat foutje staat dan weer los van het feit dat als je de ene ziet, je de ander ook “ineens” ziet. 😉

     3. Pecunia

      Snappie um?

     4. Capo

      Écht wel…!

    2. Ad Infinitum

     Ook mijn dank voor uw correctie.

     1. Pecunia

      Ook mijn dank, ik heb zojuist in mijn broek gepiest verdomme.

  2. Frits Jansen

   Kajsa is nog te veel topambtenaar en te weinig politicus.
   Helaas vraagt het politieke bedrijf om behendige praatjesmakers die niet door inhoud worden gehinderd.

 10. Heinz

  Als het echt anders moet, dan maar niet. Verandering is niet altijd verbetering. Je komt elkaar toch altijd weer tegen in het theater.

 11. AS210854

  Dit kabinet zuigt alleen maar de aower en de hard werkende man vrouw met een klein tot modaal salaris.

  1. AS210854

   Uit

 12. henkC

  Hij kan voor mij in elk geval dienst doen als braakmiddel.
  Kan er niets aan doen maar als ik die tronie zie dan …

 13. Lex

  Ik hoop nog altijd op een kabinetscrisis.

  Weg met gedrocht van een groen afbreek kabinet.

  Een kabinet dat meer afbreekt dan je lief is.

 14. wheelboy

  Ik durf mn kop onderhand te verwedden dat straks net voor de provinciale staten verkiezingen er een hoop populaire maatregelen komen .Dan is het klootjesvolk weer vergeten dat ze al jaren door rutte en consorten genaait worden . En stemmen er weer vol op .Dan beetje media die de PVV en FvD zwart maken .Samen met het verafgoden van onze Jesse fawez . En we hebben weer een kunduz coalitie . En Rutte Pechtold en Buma kunnen gewoon doorgaan . Graag heb ik ongelijk maar ik zie de bui al hangen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.