Daar gaat het draagvlak van ‘roetveegpiet’, NTR verliest 300.000 kijkers Sinterklaasjournaal

Oh oh oh wat waren ze blij gisteren, wel bijna 1,2 miljoen kijkers van het Sinterklaasjournaal! Iedereen wilde natuurlijk zien wat de NTR ging doen. Dat beviel kennelijk niet. De tweede aflevering had er namelijk 300.000 minder!

Op social media herkent zo’n beetje iedereen de diverse acteurs die ‘nog niet zo vaak door de schoorsteen zijn geklommen’ als pieten en valt daarmee de charme van het programma behoorlijk weg. De NTR zit natuurlijk met een gigantisch probleem want welke beslissing ze ook zouden maken, een bepaald publiek zou sowieso ontevreden worden.

Dat is nu precies het probleem van de hele discussie: het is politiek geworden. Een bepaalde groep mensen wil een verandering doorvoeren en een tegengestelde groep wil dit niet of nauwelijks. Een centrale autoriteit is er niet dus wordt het getouwtrek ohne Ende. De politiek houdt zich buiten de discussie want dat gaat stemmen kosten en de NTR komt het dichtst in de buurt van een beslissende bevoegdheid vanwege hun programma maar durft zich niet echt hard te maken voor een bepaalde beslissing. Wat een drama!

Als tegenstanders van Zwarte Piet nou gewoon voor een aanpassing hadden gepleit in hun eigen gemeente was het nog tot daar aan toe geweest, men viert immers ook niet overal carnaval. Het op willen leggen van hun wil via ondemocratische wijze, is waarom het zoveel gezeik oplevert. Men ging niet netjes in debat maar haalde direct allerlei instanties aan die wel even met de scepter van racisme zouden zwaaien en dan was het klaar, niet dus. Zo lang deze groepen blijven demonstreren zal de toon alleen maar harder worden. Voor voorstanders van Zwarte Piet is aanpassing namelijk géén optie en voor tegenstanders is géén aanpassing juist géén optie. Blijven zij echter het feest verzieken door de aandacht steeds maar weer op zichzelf te vestigen, dan kweken zij daarmee absoluut geen sympathie voor hun zaak. De hele traditie wordt daarmee besmeurd met activisme en toenemende intensiteit van beide kampen. De druk neemt ieder jaar toe…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

82 reacties

 1. Ernst Quispel

  Ik sluit helaas niet uit dat er fanatieke pro-Pieters zijn die hun kinderen verbieden naar het Sinterklaasjournaal te kijken.

  1. Baaz

   Dat hoef jij ook niet uit te sluiten.

  2. Top

   Daar heb jij geen last van steriele flapdrol.

  3. Koos sssss

   Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

  4. Ride eat sleap repeate

   En ik sluit (niet helaas) niet uit dat we jou gezeik hier redelijk zat zijn.
   Misschien een roetveegje door je tekst?

  5. Arie B

   Dat klopt. Ik wil ze niet blootstellen aan staatspropaganda. Dat zou ik me nooit vergeven.

  6. AS210854

   Zeker weten EQ daar is niks mis mee, voordat je weer gaat ijlen op deze site.

  7. Jacco

   Dat noemen wij gewoon nep pieten

 2. Meester Kong

  Het moet niet gekker worden, Wout wil ons doen geloven dat een kind van 3 – 6 jaar de manager van Appie herkent.

  Ach en heel triomfantelijk roepen, 300000 minder kijkers –we winnen.

  1. Baaz

   “–we winnen.”

   ‘daar gaat het draagvlak’

   1. Meester Kong

    Heb sinds twee weken een papegaai in huis ?

    1. Ride eat sleap repeate

     Hoe moeten wij nou weten of Kong een papegaai in huis heeft? Domme vraag aap. Kijk ff niet naar het scherm, maar door je hok. Misschien weet je het dan.

  2. Floris

   “Wout wil ons doen geloven dat een kind van 3 – 6 jaar de manager van Appie herkent.”
   ———————————————————————————-
   Die vent van de AH-reclame. Ja, die herkennen ze wel.

   Kong, Kong, Kong…als je hier wil trollen stoort mij dat niet (niet van jou althans want je bent niet zo irritant als de andere trollen) maar doe het dan wel een beetje goed.

   1. Spaanse kok

    Die vent van de AH-reclame. Ja, die herkennen ze wel..
    .
    De beste man is al jaren van het scherm.
    Degene die hem herkennen geloven niet meer in het sprookje van kinderen bedonderen.

    1. Baaz

     Harry Piekema 2004 t/m 31-12-2014

  3. Tguard

   Nee niet de manager van appie maar wel je oom, broer, vrienden en vriendinnen. We winnen idd in dit prachtige Nederland is ruimte voor iedereen met een fatsoenlijke en aangepaste inborst.

  4. Arie B

   Dat zegt iets over jouw kinderen of jouw kinderkennis.

  5. Duke

   Dat klopt. Kinderen zijn op dat gebied heel erg scherp.

 3. Heinz

  Wout kan zich beter bezig houden met het schrijven van een nieuwe aflevering voor Bonanza dan dit.

  1. Baaz

   Of Star Wars? Dat zal jou toch meer aanspreken, lekker met je bakfiets door het universum.

 4. Pescador

  Al die antie zwarte pieten het nand uit zette naar zwarte mannen land, die gasten zijn niet goed wijs ze discremineren enorm want zwarte mensen mogen dus geen kindervriendelijke mensen zijn. Nou jaa dat weten we onderhand wel in nederland want er is altijd gedonder met die zwarten. Gelukkig weten ze dat zelf ook.

 5. Arie B

  Laat gewoon Powned met een sinterklaasuitzending komen, dan kan de rest ook om. Die 15 dakhazen mogen dan bij de ntr blijven loeren.

  1. van Urk

   Wij hebben op Urk ons eigen sinterklaasuitzending onder de naam het Pepernotenjournaal. Met echte Pieten en het is op youtube te volgen.

 6. Silvana Simons

  De NTR is gewoon racistisch bezig. Waarom geen gekleurde pieten. Blauw groen geen rood paars. Regenboog pieten zijn gewoon hip.

  1. Baaz

   “De NTR is gewoon racistisch bezig.”

   Dat mag jij natuurlijk vinden.

  2. Sibvach

   Ik vraag me altijd af of mijn blanke buurman (met witte baardje, je gelooft het bijna niet) die een autobedrijfje heeft met alleen maar 4 donkere medewerkers ook een racist is.

   Ik durf het niet te vragen maar ik vertrouw hem in ieder geval voor geen cent.

  3. Arie B

   Wij hebben alleen maar Sylvana Simons-pieten. Die is heel divers en inclusief dus dat moet goed gaan. Je bent uitgenodigd!

   1. Vliegenvanger

    Sylvana Simons pieten zijn net als zij haatdragend. Dat zijn geen kindervrienden.

  4. Siemien

   @Slivana Simons ik denk het niet, jij maakt het racistisch, sterker nog, je discrimineert want waar is de blanke piet??

 7. henkC

  Aanpassen? Wel degelijk een optie. MAAR NOOIT NEVER ONDER DWANG.

  Voor en door mensen die bij het minste geringste mij met de vinger nawijzen en mij vergelijken met een rascist, fascist, slavendrijver etc…
  Een zeer kleine groep wilde hun zin met geweld afdwingen, dit is het gevolg.
  Ere wie ere toekomt.

 8. C.A.Barstow

  Hele goede zaak, boycot de gehele staatsmedia, dat linkse ratten nest.

 9. Job Jansen

  Leve de kracht van boycotten!

  1. van Urk

   Allemaal het Pepernotenjournaal op youtube volgen.

   1. Baaz

    Net even gekeken, het zijn mooie kijkcijfers.

   2. sjun

    Geweldig initiatief. Blonde presentatrice Zwarte Pieten, een stoomboot en Spaanse gitaarmuziek. https://www.youtube.com/channel/UCKv5W81YWjP81xNz7cZoxVA Ik voorzie nog veel meer lokale TV-uitzendingen als alternatief voor politiekcorrecte NPO indoctrinatie.

   3. Job Jansen

    Geweldig! Goede tip.

   4. Arie B

    Dank je Van Urk. Het alternatief krijgt vorm..

 10. Aytas

  ‘Op social media herkent zo’n beetje iedereen de diverse acteurs die ‘nog niet zo vaak door de schoorsteen zijn geklommen’ als pieten en valt daarmee de charme van het programma behoorlijk weg.’

  Alweer een argument om tegen referenda te zijn. Nu pas??? Je zou toch denken dat volwassenen al langer door hadden dat het een toneelstukje is.

  Nu herkennen ze de acteurs, godvergeten achterlijk volk.

  1. Baaz

   “godvergeten achterlijk volk.”

   Wat een verheffing. Knapt de spiegel niet als de spiegel met jou knallende schoonheid wordt geconfronteerd?

  2. marco1

   @aytas:het is gewoon zonde dat het zo moet gaan ipv begrip en mede begrip.

   1. Aytas

    Exact Marco. In principe heb ik geen probleem met zwarte Piet.

    Ik denk dat een verandering ook geleidelijk gebeurd. Wij hebben thuis altijd met heel veel plezier sinterklaas gevierd. Mijn moeder zei altijd dat ze blij was dat ze dat gesmeer met schmink niet had.

    Volwassenen die als argument gebruiken dat ze zwarte Piet herkennen, kom op zeg.

    1. marco1

     Ja en dat zelfde geld voor volwassenen die naar de rechter stappen voor een verbod of tussen kinderen gaan staan schreeuwen hoe slecht het is. Die piet was met de tijd heus wel aangepast nu waarschijnlijk niet zonder dat het feest verloren gaat en dat is wat knakkers zoals ge grauwe eeuw het liefste hebben. Hoe zielig kun je zijn net of dat minderwaardigheidscomplex daar mee weggaat.

     1. Aytas

      Sinterklaas verdwijnt niet.

  3. van Urk

   Het is ook de bedoeling dat voornamelijk de kinderen naar het toneelstukje kijken en niet de volwassenen. Als kinderen treurige gezichten beginnen te krijgen omdat Piet opeens eruit begint te zien als een ingehuurde flexwerker is het logisch dat hun ouders ingrijpen die zelf met de echte Pieten waren mee opgegroeid.

   1. sjaandezwaan

    “Men ging niet netjes in debat maar haalde direct allerlei instanties aan die wel even met de scepter van racisme zouden zwaaien en dan was het klaar”

    Hoe komen jullie toch op deze dingen? Dit klopt niet, de groepen hebben reeds lang geprobeerd het element dat zij racistisch vinden op een nette manier bij ons onder de aandacht te brengen. Ik lees hier dingen dat ik denk man man man, wat schaam ik mij toch, jullie hebben geen flauw idee hoe racistisch jullie inborst is. Lekker de regenboogpieten weer terug invoeren, het is echt een kleine moeite. Op wereldniveau is zwarte piet niet te verkopen.

  4. Siemien

   @Aytas wat jij allemaal uitkraamt over het Nederlandse volk zegt wel heel veel over jou natuurlijk, je lijkt iedereen vooral dom en achterlijk te vinden, je bent onzeker en wil jezelf structureel verheven voelen boven iedereen.

   “In principe heb ik geen probleem met zwarte Piet”

   Klopt, in principe heb je vooral problemen met de mensen die ageren tegen mensen die tradities kapot willen maken, de vraag is natuurlijk waarom?

  5. chrism

   @ Aytas , kan u niet oprotten waar u vandaan kom ?
   Als u zo denigrerend spreek over ons als volk , waarom bent u hier of gekomen of wil blijven ?

   Ik denk dat alle voorzieningen hier best wel lekker zijn of niet , in ieder geval beter dan in het goddelijke Afrika waar uw roots liggen en de intelligentste wonen des aarde .

 11. marco1

  Allemaal leuk hoor dat het grootste deel achter het vieren van de oorspronkelijke versie can het Sinterklaasfeest staat.Maar ondertussen is de sfeer de afgelopen jaren rondom het feest , wellicht het leukste en grootste culturele evenement dat Nederland heeft, dusdanig grimmig dat je gerust kunt zeggen dat Sinterklaasviering verziekt is. Bedankt import voor jullie fantastische bijdrage aan onze samenleving die uitkeringen kunnen gerust omhoog. Dik verdiend jongens. Het is te triest om het te kunnen verwoorden.

  1. Aytas

   Hoezo verwijt je dit alleen aan zwarte mensen?

   1. IJsbrand Koudvuur

    Ik denk niet alleen aan zwarte mensen bij het lezen van “..bedankt, import..”, maar met alle realiteit, de import uit onze contreien(lees Europa) zal niet gauw gaan klagen over zwart geschminkte lui…

    Het zijn de (nep)rebelse nestvervuilers en zelfhaters die het voor dit kleine groepje gekwetsten opnemen die overigens wel klagen, maar ja… 😉

    1. sjaandezwaan

     Ijsbrand koudvuur, je noemt een stel gekwetsten maar betekent het dat het je niks kan schelen dat mensen gekwetst zijn? De vraag die we onszelf kunnen stellen is, moet je boos worden omdat iemand zich gekwetst voelt? Wat zegt dat over je tolerantie? Ik snap best dat je niet alles aan de grillen van iedereen aan kunt passen maar dit zwarte knechtenbeeld is toch ook wel een soort van uit de tijd zoals zoveel tradities van vroeger? Even los van de wensen van niet westerse allochtonen, dat het vroeger normaal was, wil toch niet zeggen dat het ook in dit tijdsbeeld past? Ik bedoel, slavernij was ook normaal. Dingen die erop gericht zijn anderen inferieur te behandelen of af te schilderen waren allemaal normaal maar zijn toch allemaal afgeschaft en voor de wet soms zelfs verboden, dus waarom dit niet? Is de enige reactie hierop, boos worden? We kunnen toch wel beter dan dat?

   2. marco1

    @aytas:Omdat dat de schuldige zijn alleen heb ik het niet over de “zwarte” mensen in het algemeen maar over die kansloze dramclub personen. Mogen wat mij betreft ook gerust preventief geruimd worden. Racistisch he?

 12. Gerlos

  Kom op NTR de overgrote meerderheid van ONS LAND willen gewoon de ZWARTE PIET en van dat gezeik af van die activistische niksnutten.

  1. sjun

   Kennelijk moeten zij daarvoor niet langer bij de staatsomroepen zijn maar lokaal iets entameren en op internet zetten om het breed te delen. Met de opbrengst van lokale reclame-inkomsten kan dat wel bekostigd worden. Zo ontstaan er veel meer lokaal gebonden uitzendingen die lokale cultuur en lokale mores zullen verspreiden en daarmee lokale behoeften vervullen.

   1. Aytas

    Anarchisme is een uitkomst. Weg met de staat.

    1. Baaz

     “Anarchisme is een uitkomst.”

     Dat is jouw overtuiging, ook het uiten van een overtuiging is vrij.

    2. sjun

     In Libië zien we vandaag de dag waartoe zo’n samenleving leidt.

 13. Arnoniemuss

  Ik word een beetje moe van die hele zwarte piet discussie. Volgens mij zit het probleem niet in de betekenis van zwarte piet voor kinderen. Kinderen houden van feesten, maar ook van verandering. Kinderen zitten niet vastgebakken aan de zwarte piet zoals hij er al tientallen jaren eruit ziet. Als er nu een roetveeg zwarte piet komt (of geen zwarte peit) zal het gros van de kinderen dat prima vinden; “Leuk, weer eens wat anders”. En na twee jaar weten ze niet beter. Kinderen zitten niet vast aan specifieke uiterlijkheden. Ze willen het Sinterklaas feest handhaven, op een fijne manier.

  Het probleem zit dan ook in de volwassenen. Kinderen hebben er last van als die fanatiek worden over zwarte piet; als die zich ingraven in de loopgraven; als die het debat over zwarte Piet vervangen door agressie, schelden, treiteren, demonsteren, blokkades opwerpen. Dat is waar kinderen niet tegen kunnen, dat grote mensen hun feest op een negatieve wijze voor eigen doelstellingen gebruiken. Ze hebben last van de ‘weg met zwarte piet’ volwassenen. Maar ook van de ‘pro zwarte piet’ ouders. Beide groepen zijn ontspoord.

  Ook de DDS reaguurders, links en rechts, dragen daar aan bij. Jullie hebben je ook in loopgraven verschanst, jullie polariseren, stoken het vuur van onenigheid op, vechten rond zwarte piet je eeuwige ruzies uit en misbruiken zwarte piet voor je eigen doelstellingen. In dit geval; hoe belangrijk is het behoud van nationale tradities? En hoe ‘letterlijk’ dienen die behouden te blijven?

  Mijn advies; laat tenminste dit onderwerp over aan de kinderen. Toon voor 1 keer dat jullie ook als volwassenen kunnen denken. En reageer niet verder op dit onderwerp. En naar de redaktie; laat het onderwerp rusten.

  1. Dollaert

   “En reageer niet verder op dit onderwerp. En naar de redaktie; laat het onderwerp rusten.”

   Laten we vooral alle onderwerpen laten rusten geen nieuws meer geven; lekker rustig!
   Helaas zo werkt het niet . Voor je het weet is de AOW leeftijd op 80 jaar, of afgeschaft en leven ouderen in een kartonnen doos.

  2. Job Jansen

   Boycot de NTR! Kijk het perpernoten journaal op YouTube!

  3. Arie B

   Het onderwerp laten we niet over aan de kinderen. Je moet kijken naar de oorzaken. De grote meerderheid wordt de mening en standpunten van een klein groepje schreeuwerige activisten opgedrongen. Daar moet tegengas tegen gegeven worden anders gaat het zometeen over alle facetten van het leven. Overal waar een ander zich mogelijk wel eens aan zou kunnen storen moet tot de grond toe afgebroken worden. Kerstmarkt moet wintermarkt worden, we moeten juichen als we een werknemer in dienst hebben die een aparte toilet opeist omdat hij/zij onzijdig is etc.etc. Rot op met die fratsen en van normale mensen er niet mee lastig. Ik snap best dat die relnichten tegen de muren oplopen van de verveling omdat ze geen werk hebben. Laat ze dan maar koffie gaan schenken of iets dergelijks. Ik hoef ze niet (meer) te zien. De integratie is voor hun volledig mislukt.

 14. Arnoniemuss

  Peit = Piet. En zwarte piet = Zwarte Piet

 15. nienke

  Sylvana Simons@

  De NTR. is gewoon racistisch bezig.

  Omdat zij niet doen wat jullie willen zijn zij racistisch bezig.
  We leven in een vrij land dus mag iedereen z’n eigen mening hebben hier over en omdat je een ander mening hebt ben je racistisch.
  Dit slaat echt nergens op.
  Het is een Nederlands kinderfeest en dat willen we zo houden, als je je eraan ergert ga dan lekker op je kamertje zitten maar verpest niet dat kinderfeest.
  Vind het dom en onvolwassen.

 16. Altea-Hills

  De nieuwkomers,die over het algemeen gekleurd zijn willen onze zwarte Piet niet,maar wel onze uitkeringen !!
  Ga, a.u.b. terug vanwaar jullie zijn gekomen,dat levert meer geld op voor de autochtoon,en Nederland ziet er schoner uit.

  1. Ernst Quispel

   Deze opmerking heeft uiteraard niets met racisme te maken. Altea heeft gewoon een hekel aan gekleurde medeburgers.

   1. Baaz

    “Deze opmerking heeft uiteraard niets met racisme te maken.”

    Inderdaad

    “Altea heeft gewoon een hekel aan gekleurde medeburgers”

    Onjuist

    1. Ernst Quispel

     Dat mag Baaz uiteraard vinden.

  2. sjun

   De nieuwkomers is wat overtrokken. Het gaat om een klein groepje dramdwingende schreeuwers en hun politiekcorrecte facilitators uit de Randstad. Zij menen dan hun mening voor het hele land verplicht te moeten stellen. Lach ze uit en verdrijf zulke lieden met pek en veren uit je leefomgeving als ze zich niet weten te gedragen. Laat hen beter niet te dicht bij je kinderen komen.

 17. Heras

  Als je al die antie zwartepiet bewegingen in hun portemonnees aantast, zullen ze vast ophouden met schreeuwen. Zwart geschminkte pieten zijn gewoon leuker dan roetveegpieten daarentegen niet. En nee: ik ben niet racistisch. Ik vermoed zelfs dat er maar heel weinig mensen die zich echt gekwetst voelen door zwarte piet, de rest is allemaal bla bla bla, teveel vrije tijd

  1. Ernst Quispel

   De vraag is waarom Heras een zwarte Piet zoveel leuker vindt.

   1. Baaz

    Waarom vragen stellen als je ze zelf niet beantwoord.

    1. Ernst Quispel

     beantwoordt

     1. Baaz

      Klopt, waarmee je mijn opmerking bevestigd!

     2. Ernst Quispel

      bevestigt

      (Sukkel)

     3. Baaz

      (Sukkel)

      🙂

   2. Vliegenvanger

    EQ ,uit alles blijkt dat jij een pietenhater bent. Stop daar mee gast.

    1. Ernst Quispel

     Ik heb persoonlijk niets tegen Zwarte Piet. Wat mij betreft had hij mogen blijven.
     Ik erken echter de krenking van een deel van de Nederlanders en vind het een kleine moeite om die weg te nemen.

     1. Baaz

      Nou en? Dat jij een mening hebt wil alleen maar zeggen dat jij een mening hebt. Verder zal het de meesten een rotzorg zijn wat jij vindt.

      (Sukkel)

     2. Duke

      had mogen blijven? Zwarte Piet is niet weggeweest en gaat ook niet weg.

 18. Vliegenvanger

  Hoe kunnen ze zo lomp zijn bij de NPO, dit is echt een achterbakse streek om toch weer dat pieten gebeuren op te blijven rakelen.
  NPO ZWARTE PIET IS ZWART EN DAT BLIJFT ZO.
  De Nederlandse inwoners betalen belasting en daar bestaan jullie ook van. Jullie zijn een staats omroep, blijf dan ook voor de mensen die jullie betalen d.m.v belastinggeld.

 19. nienke

  Ernst@

  Ik erken echter de krenking van een deel van de Nederlanders en vind het een kleine moeite om die weg te nemen.

  Heb je wel eens bij jezelf nagedacht hoe het grootste deel van de Nederlanders zich moet voelen???
  Zullen die zich niet gekrenkt voelen nu dat het Sinterklaas feest totaal verziekt wordt door zo’n kleine groep raddraaiers die hun zin willen door drijven omdat ZIJ het racistisch vinden.
  Maar de Nederlanders mogen wel gekrenkt worden maar kom niet aan dat zooitje ongeregeld.
  In Suriname vieren ze het feest met gitzwarte pieten vuurrode lippen grote oorbellen waarom kan het daar wel en willen ze het hier verbieden??
  Terwijl de slaven uit Suriname kwamen.
  Heb ze op de TV. gezien en ze lachten zich dood toen ze hoorden dat er hier zo’n toestand over gemaakt wordt.

  1. Baaz

   @Nienke: Meneer Quispel neemt standaard een tegenovergestelde stelling in, hij hoopt hiermee op reacties zoals u die geeft.

   Goed gezegd lieve Nienke!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.