Duitse Bondspresident Steinmeier laat Zuid-Afrikaanse boeren in de steek

Geen categorienov 26 2018, 13:00
De afstammelingen van Europese kolonisten, die in Zuid-Afrika heden ten dage een grote diaspora van boeren vormen, hebben het steeds zwaarder. De regeringspartij ANC voert al jaren een felle strijd tegen de positie van de Europese diaspora. Deze strijd wordt vaak als rechtvaardig geschetst door voorstanders van het discriminatoire beleid van de regering, onder het voorwendsel dat het normaal is om mensen hun eigendommen te ontnemen omdat hun voorouders fout waren. Ze zien de onteigeningen zonder compensatie als een legitiem middel. Dat is niet alleen een moreel vraagstuk, maar ook een praktisch probleem voor degenen die worden onteigend. De Duitse Bondspresident was allerminst kritisch op de situatie en noemde het land een "Diverse samenleving" en "De droom van de regenboognatie".
Na de ontmoeting volgde een persconferentie waarbij zowel Steinmeier als de Zuid-Afrikaanse president het woord namen. Ramaphosa sprak over samenwerking tussen Duitsland en Zuid-Afrika om wereldwijde vrede te bevorderen. Bijzondere uitspraak van de president, die zijn eigen bevolking nog niet de veiligheid kan garanderen. Zo staat Zuid-Afrika in het rijtje met toppers waarin de meeste criminaliteit per 100.000 inwoners plaatsvindt. Toch stelt Ramaphosa te gaan werken aan internationale veiligheid. Erg ironisch dus. Zeker gezien het feit dat de ANC heeft besloten om afstammelingen van Europeanen te onteigenen, de zogenaamde blanke boeren. Het afnemen van eigendommen zonder daarvoor een compensatie te bieden kan worden gezien als een schending van het mensenrechtenverdrag artikel 17.2. Ook worden blanken in Zuid-Afrika gediscrimineerd door arbeidswetgeving en ondervinden zij ellende van de zogenaamde plaasmoorde.
Parlementariër Petr Bystron (AfD) was afgelopen augustus al op bezoek in Zuid-Afrika. Hij bezocht meerdere dagen het land en sprak met de naasten van vermoorde boeren. Het risico op geweldpleging tegen boeren is drie keer zo hoog als het risico dat andere bevolkingsgroepen hebben, aldus Bystron. Niet best dus. Hij uitte kritiek op het bezoek van Steinmeier vanwege het nalaten te spreken over de situatie. Daar heeft Bystron zeker een punt. De moord op één journalist (Kashoggi red.) was voldoende voor Merkel om de wapenexport van Duitsland naar Saoedi-Arabië stop te zetten, maar de moorden op de boeren in Zuid-Afrika verdienen geen aandacht. Dergelijke keuzes van de regering van Merkel zijn dus opmerkelijk te noemen. Het getuigt op z'n minst van dubbele standaarden.
Als u de Nederlandse regering wilt bewegen zich hard te maken voor de Zuid-Afrikaanse boeren, teken dan deze petitie.
https://twitter.com/GovernmentZA/status/1065138638483333121
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten