EU-nieuwtjes: Polen zet ontslag rechters stop en de Italianen willen op hun 62e al met pensioen

De Poolse regering willigt de verzoeken van de Europese Commissie in en verlagen daarmee definitief niet de pensioensleetijd voor rechters. Daarmee is het plan van de baan en lijkt de relaties tussen Polen en de Europese Unie momenteel weer te normaliseren. De Poolse regering dacht met het plan de voorzitter van het hoogste Poolse rechtsorgaan te kunnen lozen: Małgorzata Gersdorf. Door de pensioenleeftijd met precies tien jaar te verlagen, van 75 naar 65 jaar, was mevrouw Gersdorf klaar voor haar pensioen. 

Gersdorf was in het verleden onderdeel van de Solidarność-beweging (de solidariteitsbeweging) een beweging die zichzelf presenteerde als Rooms-Katholiek geïnspireerd.  Deze organisatie was betrokken bij dissidentenacties tegenover de autoriteiten ten tijde van de Sovjet-Unie. Vroeger een grote naam, maar in het heden is de invloed van deze beweging nauwelijks nog zichtbaar. Wellicht niet in de politiek, maar ongetwijfeld wel in de Poolse cultuur en dus ook in de ziel van Gersdorf. Polen is een land waar het Rooms-Katholicisme nog altijd groot is. En net zoals in Nederland grensbewoners van religieuze scheidslijnen orthodoxer zijn (denk aan de bible belt), zo is het ook in Polen als grensland tussen oost en west Europa bevolkt met veel orthodoxe Katholieken.

Małgorzata Gersdorf, de voorzitter van de Poolse Hoge Raad. Bron: Flickr / Małgorzata_Gersdorf
Małgorzata Gersdorf, de voorzitter van de Poolse Hoge Raad. Bron: Flickr / Małgorzata_Gersdorf

De regering beweert dat het nodig was de pensioensleetijd te verlagen ‘om communisten eruit te zetten’ en komt dus eerlijk uit voor het feit dat het ging om een politieke zuivering. Waar eerder nog werd uitgegaan van de intentie dat Polen de rechters een vroeg pensioen gunden. Door de eerlijkheid is een eventueel conflict voorkomen en dat is in ieder geval goed nieuws. De Europese Unie lijkt instabiel en dat is voor de gewone Nederlander niet goed. Los nog even van het Nexit-vraagstuk, want behalve Polen zijn er tal van andere complexe vraagstukken en de tijd dringt op sommige vlakken. Aan de andere kant betekent het slecht nieuws voor fans van een Nexit, afhankelijk van hoe de toekomst nu verloopt en de EU wellicht nog meer punten kan aangrijpen om druk uit te oefenen op Warsaw lijkt het er niet op dat de Polen veel verliezen met dit symbolische verlies tegenover de EU.

Italiaanse begroting afgekeurd

Het behoeft geen verbazing dat de Italiaanse begroting definitief is afgekeurd door de Europese Commissie. Hulde voor Juncker, want de Italianen willen op hun 62e met pensioen. Zij gaan dus gemiddeld drie jaar eerder met pensioen dan de Nederlanders en leven gemiddeld 1 jaar langer, volgens de Google statistieken (1, 2). Ondanks dat ik denk bestuur dicht bij de mensen moet plaatsvinden is het wel prettig dat Juncker ingrijpt op dit onderwerp. Zo moest Nederland in het verleden voor miljarden euro’s garant staan richting Italië en ook nu is de Nederlandse economie daaraan blootgesteld volgens Follow the Money. Natuurlijk willen Nederlanders wel solidair zijn met Italianen, maar gezien de cijfers is het eerder de vraag of Italianen wel solidair zijn met de Nederlanders?

Sinds het aantreden van Salvini heeft zich in Italië nog geen cultuurverandering voorgedaan als het gaat om het maken van schulden. De schuldenberg blijft oplopen. Bron: screenshot YouTube https://www.youtube.com/watch?v=gCtV6_DNIpI
Sinds het aantreden van Salvini heeft Italië nog geen cultuurverandering ondergaan als het gaat om schulden maken. Het begrotingstekort is ruim 2,4% en de staatsschuld ruim 130%. Bron: screenshot YouTube (removed: https://www.youtube.com/watch?v=gCtV6_DNIpI)

Een belangrijke reden waarom de Europese Commissie de begroting verwierp was de omvang van het begrotingstekort. Deze was ruim 2,4% en het getuigt van slechte mores om meer uit te geven dan er binnenkomt. De Italiaanse schuldenberg blijft zich opstapelen terwijl de kabinetten Rutte op strategische manier de Nederlandse staatsschuld hebben verkleind in de afgelopen jaren. We kunnen Mark Rutte werkelijk waar dankbaar zijn in de toekomst, dat hij sinds 2014 de schuld langzaam verlaagd. Dit biedt perspectief in een eventuele crisis voor wanneer investeringen nodig zijn. Maar waar wordt dan geïnvesteerd? In Salvinis schulden? In het overeind houden van het Europese project? Of in Nederland?

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Goed en eerlijk artikel van Teunis, complimenten.

  1. Spaanse kok

   Inderdaad, Teunis maakt grote vorderingen.

   1. Meriadoc Brandebok

    En zo plotseling.

 2. Lex

  De italianen willen met hun 62e al met pensioen en de jonge generatie “schoolverlaters” mogen blij zijn als ze met hun 70e met pensioen gaan.

  Dan als je na gaat dat ze in Italië geen nagel hebben om aan hun reed te krabben dus maar gaan leven op de pof.

  Een basis inkomen waarom ook niet. Wij hebben hier toch ook uitkeringen.

  1. Koos sssss

   Uiteindelijk moeten de Italianen weten hoe ze de zaken in hun eigen land in elkaar steken.

   De kern van de zaak is, dat Italië op financieel gebied domweg niet in een muntunie met landen als Nederland en Duitsland hoort te zitten.

   De EU heeft in Polen blijkbaar een kleine overwinning geboekt, maar het draagvlak voor dit Brussels imbecielenhuis loopt met de dag terug. Mocht de unie daar niet stranden, dan zorgt het financiële wanbeleid er wel voor.

 3. C.A.Barstow

  Wij hoeven Rutte absoluut geen pluim te geven wat betreft staatsschuld ed
  Rutte denkt alleen maar aan zijn eigen hachje en toekomst dan komt de EU dan krijg een hele poos niets en dan komt eindelijk zijn eigen land en volk.
  Rutte is een landverrader net als dat vette volgevreten linkse varken Timmerfrans die al in Brussel zit en die door middel van volksverraad zijn schaapjes al op het droge heeft, de vuile linkse smeerlap.

  1. Spaanse kok

   Beetje onduidelijke situatie
   Heeft u een hekel aan de EU?
   Heeft u een hekel aan Rutte?
   Heeft u een hekel aan Timmermans?
   Heeft u een hekel aan links?
   Heeft u een hekel aan alles?
   Heeft u een hekel aan uw eigen gedachtes?

  2. Meriadoc Brandebok

   Het is evident dat het beleid van Rutte de staatsschuld heeft doen dalen. Ere wie ere toekomt en dat is thans de premier.

   1. robroy

    flikker op gek de werkende mens heeft dat gepresteerd Rutte presteert helemaal niets .
    Man als het over Rutte gaat dan hang er meteen een strontlucht om jou heen .

 4. Ome Wim

  Geen nagel om hun kont te krabben en dan nog zulke eisen stellen, maar geen probleem, Rutte en zijn kliek zorgen er wel voor dat wij tot ons 70e door moeten werken zodat Brussel onder “leiding” van een dronkenlap genoeg geld heeft om dat voor de Italianen te bekostigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.