Waarom staan onze burgemeesters toe dat het sinterklaasfeest wordt verpest?

Tijdens de sinterklaasintocht waren in verschillende plaatsen onrusten en rellen. In Leeuwarden raakten mensen aan de stok met de ordediensten van de politie, waar overigens ook massaal werd uitgerukt door de diensten. In  Eindhoven kwam het ook tot onlusten en moest de politie demonstranten, feestvierende mensen en hooligans uit elkaar houden. De hard kern van voetbalclub PSV kwam de demonstranten van KOZP namelijk provoceren. Ook in Rotterdam liep het uit de hand. Zoiets ligt natuurlijk in lijn der verwachtingen en het is dan ook vreemd dat burgemeesters het grondwettelijke ‘recht op betoging’ zo absoluut interpreteren, terwijl in andere gevallen datzelfde demonstratierecht gewoon wordt opgeschort. 

Waarom waren er zoveel wanordelijkheden in het land? Waarom werden de demonstraties gisteren in Eindhoven en andere plaatsen gewoon toegestaan? Ik heb de beelden met afschuw bekeken en begrijp werkelijk niet waarom deze toestanden niet zijn voorkomen door de burgemeesters. Zij hadden de demonstraties bij het kinderfeest kunnen verbieden tot een later tijdstip. Maar nee, de burgemeesters kozen ervoor om provocatieve methoden tegen hun eigen burgerbevolking toe te staan. Nu staan de krantenkoppen weer vol met onlusten in het land en kan de internationale pers prijsschieten op Nederland met koppen als ‘Black Pete: the scandal we Dutch can’t stay silent about any more‘. We staan voor lul dus.

De reden is eenvoudig: een actiegroep denkt haar gram te moeten halen en krijgt hiervan alle steun van onze bestuurders. Elk jaar dat de organisatie, Kick Out Zwarte Piet (KOZP), haar zin krijgt is een jaar waarin burgemeesters van de steden het ‘recht op betoging’, zoals deze in de grondwet verankerd ligt, zouden moeten herinterpreteren. Maar dat doen ze tot op heden dus niet. Want dat er wanordelijkheden zouden uitbreken bij demonstraties van KOZP stond al vast. Het lijkt wel alsof de burgemeesters het ‘recht op betoging’ zoals dit in de grondwet is opgeschreven als héél absoluut interpreteren.

Een grondwet die het mogelijk maakt dat bij feestvierende gezinnen schreeuwende demonstranten aanwezig zijn wordt simpelweg verkeerd geïnterpreteerd en wel om deze reden: het recht is in de grondwet verankerd om burgers een middel te geven om sociale verandering teweeg te brengen in het land, maar in het geval van een sinterklaasfeest is de demonstratie niet gericht op de politiek, maar op de medemensen. Prima om met elkaar in gesprek te gaan, maar doe dat dan middels andere methoden, die niet uitlopen op geweld en onrusten. Zo hadden KOZP-mensen ervoor kunnen kiezen op individueel niveau met mensen in gesprek te gaan. Effectiever, leuker en vooral veiliger zou dat zijn. Maar nee, dat was niet de werkvorm.

Om onrusten te voorkomen hadden burgemeesters dus moeten besluiten KOZP geen toestemming te geven ten tijde van de sinterklaasintocht. Tijdens koningsdag zijn de autoriteiten er immers ook als de kippen bij om demonstranten af te voeren. En een demonstratie direct naast de 4-mei herdenking op de dam zou ook een bizarre vertoning zijn. Stel je eens voor dat daar een actiegroep zou staan om hun mening te schreeuwen tijdens de herdenking? Dat laatste zou onbegrijpelijk zijn en ‘not done’. Denk ook eens aan de demonstratie van Pegida, die onlangs werd afgelast in Utrecht. Deze werd afgelast omdat het een provocerende demonstratie was, gericht tegen de medemens i.p.v. als middel om pressie uit te oefenen op de politiek. Zo zijn ook de KOZP-demonstranten provocerend.

Laten we niet vergeten dat het ‘recht op betoging’ is bedoeld om burgers een stem te geven tegen de politiek. Een pressiemiddel om maatschappelijke verandering af te dwingen. Maar op dit moment worden betogingen vooral gebruikt door onruststokers om mensen tegen elkaar op te zetten. Burgemeesters hebben dus massaal de verkeerde besluiten genomen, ondanks dat ze wisten dat vorig jaar burgemeester Waanders (PvdA) dezelfde fouten maakte. Dat is nu wel duidelijk. Zet KOZP in een flatje met de blokkeerfriezen en je krijgt een ontspannen gesprek, maar zet ze op een plein in de binnenstad en je krijgt gezeur. Hopelijk kiezen burgemeesters volgend jaar wél massaal voor een ongestoorde sinterklaasintocht en staan zij geen betogingen toe die dag, want dat ze dit jaar al die demonstraties toestonden is ronduit belachelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Ernst Quispel

  Teunis wenst kennelijk het grondrecht op demonstratie te beperken. Hij lijkt niet te beseffen dat als burgemeesters al te lichtzinnig demonstraties verbieden zij subiet door de rechter zullen worden teruggefloten. We laten dan nog buiten beschouwing hoe de onvrede dan op een andere wijze expressie zal zoeken.

  Gelukkig zijn de burgemeesters in Nederland verstandiger.

  1. Baaz

   Jouw reactie verrast niet.

   1. Heinz

    Hallo @Baaz…Trug ? Is de worstmakerij gesloten?..

    1. robroy

     hij wacht op jou ketchup knikoor

  2. Duke

   Kinderen moet je niet blootstellen aan schreeuwend KOZP tuig. Dat hooligans dit snappen en burgemeesters niet, geeft te denken over de kwaliteit van het functioneren van die burgemeesters.
   Je kan demonstraties bij een kinderfeest als in strijd met de openbare orde verklaren en verbieden. Deze kleine beperking valt te billijken, anders dan de ongewenste inperking van onze grondrechten door het afschaffen van het referendum, orgaanroofwet en sleepwet.

   1. Ernst Quispel

    “Kinderen moet je niet blootstellen aan schreeuwend KOZP tuig”

    Dat gebeurde ook nergens. Demagogische onzin dus.

    1. Troelstra

     Heb jij dan niet gezien hoe in Gouda groepen gemaskerde en gewapende links-fascisten o.a. kleine kinderen belaagden en hen voor racist uitscholden, louter omdat ze een kinderfeest bezochten?

     1. Ernst Quispel

      Nee. Bron?

    2. Duke

     Oh nee, waarom neemt dat KOZP tuig dan een megafoon mee? Ik kan je verklappen dat het niet was om te fluisteren.

     1. Ernst Quispel

      Dat is wel gebruikelijk bij vreedzame demonstraties hoor.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Omdat het identity politics fascisten zijn, onderdeel van het Kartel.
  In sommigen gemeenten staat de burgervader/moeder achter de bevolking
  Dat zijn bofferds
  (en het maakt nog eens niet uit van welke Kartel-partij zijn uitgescheten want er zit geen nanoseconde licht tussen de VVD en Groen Links en alles (dus binnen die nano-seconde) daartussen.
  VVD burgemeesters zijn daarom ook vele malen linkser dan bv. een PvdA burgemeester (zie bv. van Aartsen (VVD) versus de PvdA burgemeester van Weert)

  In de meeste gemeenten zijn ze echter de vijand van het volk, de mondkleppen van de Identity Politics fascisten uit de Grachtengordel en HUN verrotte N(ationale)P(ropaganda)O(rganisatie).

 3. Eugenie de la Fleur

  Demonstreren is een grondrecht en dat moet je niet verbieden. Zodra er sprake is van escalatie en geweld hard toeslaan. Dat geldt dubbel voor dat geweldadige hooligan tuig

  Het riooljournalistieke schorum van PowNed mag ook een duitje in hun eigen zak doen

  1. Siemien

   @EdlF “Dat geldt dubbel voor dat geweldadige hooligan tuig”

   Dat is meten met 2 maten natuurlijk.

   Ik begrijp niet dat JULLIE linkse mafklappers het toch zo opnemen voor mensen die een Nederlandse traditie om zeep willen helpen, die kosten wat het kost hun mening willen ventileren ten koste van een kinderfeest onder het mom “racistisch”

  2. robroy

   volgens mij woon jij ook op een woonwagenkamp

 4. AS210854

  Omdat het laffe watjes zijn. In hun politieke leven hebben ze het helemaal uit de hand laten lopen, door deze gekkenen , asielzoekers en buitenlanders altijd de hand boven het hoofd te houden. Daar eten ze nu de zure vruchten van. En dan ook nog zielig liggen doen.

 5. Fortiori

  Jenny Douwes heeft het wel voor mekaar gekregen dat de blokkeerders van de snelweg met een strafblad zitten. Foutje bedankt !

  1. Siemien

   Wat een stront komt er uit jou mond zeg, JULLIE zogenaamde Nederlanders moeten je kapot schamen met kwalificaties die JULLIE geven aan mensen die opkomen voor Nederland en haar tradities, wat kots ik op JULLIE echt niet normaal meer…

   1. Heinz

    Dit is geen taal voor een dame. Er zijn grenzen.

 6. Siemien

  Dat komt omdat er geen ruggengraat meer is in deze maatschappij, geen leiderschap

  1. Heinz

   Daarom heeft de burgemeester ook er goed aangedaan om die snelweg vrij te laten houden door oproer politie. Vandaag in Deventer tussen de Tukkers uit Enschede en de Eagles een lekker potje voetbal wat vooraf moest gaan door een matpartij tussen supporters over en weer. Daar is een stokje voor gestoken. Dat is leiderschap. Van de Burgemeester.

   1. Siemien

    Onzin, hier is geen leiderschap te zien, dit heet selectief politiek correct zijn…

    1. Heinz

     Hoezo @ Semien ? Dan maar laten knokken. Naar inzicht?

   2. Ernst Quispel

    De burgemeesters in dit land doen het over het algemeen zeer goed. Iets om als Nederlander trots op te zijn.

    1. Siemien

     Nee hoor Ernst, burgemeesters zijn gebonden, en op zeer grote vlakken laten zij enorme steken vallen..

     1. Ernst Quispel

      Ik heb geen enkele burgemeester een fout zien maken. Jij wel?

     2. Siemien

      Daarom spreek jij ook voortdurend onzin, je ziet het niet…

     3. Ernst Quispel

      Je bent te licht voor de inhoudelijke discussie, Siemien, het spijt me om dat te moeten zeggen.

     4. Siemien

      Nee hoor Ernst dat ben ik helemaal niet, het is een feit dat jij werkelijk overal je onzin plempt, tegen alles ingaat en anderen wegzet, terwijl jezelf volledig en compleet voor lul staat hier.
      Je hebt geen kaas gegeten van inhoudelijkheid, sterker nog, je beantwoord werkelijk geen 1 vraag of komt terug met een wedervraag.
      Jij bent hier het zuurdesem als het gaat over inhoudelijke discussie

     5. Ernst Quispel

      beantwoordt

     6. Siemien

      Ja precies je laat even duidelijk zien wat ik bedoel, jij bend het vergif hier het zuurdesem, en je maakt jezelf belachelijk maar goed dat weet eigenlijk iedereen hier ook wel..

    2. Vit

     @Ernst Quispel

     Nou die ex burgemeester van ons Den Haag van Aartsen, later een blauwe maandag van Amsterdam was anders een lul met vingers eerste klas.

     1. Ernst Quispel

      Ik woon niet in Den Haag, maar die Krikke lijkt me wel competent, vit. Vind jij dat ook@.

     2. Vit

      Daar heb ik nog geen oordeel over.

 7. Ernst Quispel

  Ik hoor dat in Tilburg weer een roedel dolle pro-Pieters is opgepakt. Dat worden weer een paar dozijn taakstrafjes voor dit tuig.

  1. Heinz

   Misschien ook een strafblad? 24 uur achter de wacht!

   1. Ernst Quispel

    Ik bepleit forse taakstraffen die worden uitgevoerd bij de vluchtelingenorganisaties.

    1. Troelstra

     Vluchtelingen? Het zijn geen vluchtelingen, maar parasieten.

  2. Siemien

   “Ik bepleit forse taakstraffen die worden uitgevoerd bij de vluchtelingenorganisaties.”

   Wie verwacht dit nou niet van jou?

 8. nienke

  Omdat ze doods doods bang zijn voor dit tuig.
  Ze kennen de represailles van deze ellendelingen en durven geen verantwoordelijkheden te nemen.
  Het zou toch zo moeten zijn dat zeker de burgemeesters ervoor moeten zorgen dat met de intocht van Sinterklaas geen 1 demonstratie wordt toegestaan en dat de kinderen hun Sinterklaas feest veilig kunnen vieren.
  En wie toch komt demonstreren , oppakken en de gevangenis in pleuren.
  Regels zijn regels en daar heb je je maar aan te houden.
  Hoe simpel is het voor de burgemeesters om de demonstraties op die dag te verbieden.

  1. Heinz

   Voetbalhooligans laten zich niets zeggen. Neemt u dat maar aan.

   1. robroy

    ik heb je auto gevonden heinzzzzz zag het aan je nummerbord

    40-45-SS

    1. IJsbrand Koudvuur

     robroy dubbele komaat er op los…

    2. Heinz

     Een oldtimer…@robroy. Pookversnelling, roestbak.

 9. Arie B

  Eigenlijk is het alleen onrustig geweest in steden waar die voddebalen zich vertoond hebben. Kortom, als je geen dure politie-inzet wilt en alleen maar blijde ouders met kinderen wilt moet je ruggengraat tonen als burgervader/moeder en kiezen voor je eigen gemeenschap. Laat ze maar allemaal op de Dam gaan janken, samen met het inclusieve stadsbestuur. De NOS en alle overige staatszenders kunnen de demonstratie live uitzenden als ze willen. Iedereen happy..

  1. Troelstra

   Mijn idee!

  2. Siemien

   Precies Arie, maar die ruggengraat is er niet meer..

   1. Arie B

    Misschien als er burgemeesters gekozen kunnen worden straks..

    1. Ernst Quispel

     Die zullen zich ook aan de wet moeten houden.

     1. Siemien

      “Die zullen zich ook aan de wet moeten houden.”

      🙂

     2. Arie B

      Ze mogen prima een demonstratie verbieden als ze bang zijn voor ongeregeldheden. Dat deed Aboutaleb ook en hij werd door de rechter in het gelijk gesteld. Omdat bijna elke demonstratie over dit onderwerp gepaard gaat met ongeregeldheden kan het prima.

 10. Troelstra

  Is het nou zo moeilijk om als burgemeester geen schreeuwerds te willen bij een kinderfeest waar gezinnen met (kleine) kinderen een leuke dag willen beleven? Dezen dienen voorop te staan. Moeten we straks ook de twee minuten stilte op de Vierde Mei willen gaan verstoren voor een of ander politiek statement willen toe gaan willen laten? Van (kleine) kinderen blijf je af en je laat tijdens de intocht van Sinterklaas de gezinnen met (kleine) kinderen met rust. Of je viert mee of je blijft weg.

 11. Michael

  Het zijn vooral de pro-piet reltokkies en hooligans gewapend met rookbommen en eieren die het verpesten. Als je KOZP lekker laat demonstreren (waar ze recht op hebben) is er niets aan de hand. Die agressieve tokkies van het pro kamp hebben dat echter niet goed begrepen. Al denk ik dat er ook veel malloten tussen zitten die dit lekker aangrijpen om te rellen. Maar goed, geen kwaad woord over deze tokkies op DDS. Nee, het zijn de burgemeesters en de KOZP ers die het hebben gedaan…

  Kom op nou zeg.

  1. Siemien

   Ik denk dat KOZP niet weet waar het aan begonnen is, er zijn mensen die dit aangrijpen om op te komen voor tradities, deze beroepswerkelozen zijn structureel bezig met het zieken en narren in onze maatschappij met ons belastinggeld.
   Het moet eens stoppen met het racistisch wegzetten van mij als Nederlander…

  2. Ernst Quispel

   Ja, Michael, de pro-Pieters hebben zich dit weekend zo schandalig misdragen dat veel burgers nu zullen beseffen dat Zwarte Piet niet meer te handhaven is.

   Vanaf dit weekend zal het snel bergafwaarts gaan met Zwarte Piet, dankzij de dolle pro-Pieters.

   1. Arie B

    Ik denk dat juist de demonstraties zullen tegengewerkt worden en er daardoor weer normale volksfeesten zullen ontstaan. Behalve natuurlijk in de grootste steden, die hebben volgend jaar waarschijnlijk een genderneutrale Sint.

   2. Siemien

    “Vanaf dit weekend zal het snel bergafwaarts gaan met Zwarte Piet, dankzij de dolle pro-Pieters.”

    Nee hoor Ernst grote onzin Ernst wat jij neer plempt..

  3. Duke

   Een Sinterklaassniper, roepen dat je botsplinters over kinderen wil zien, slaan van minderjarige meisjes die als Zwarte Piet zijn geschminkt, noem jij niet agressief natuurlijk. Kom op nou zeg.

   1. Ernst Quispel

    Dat was een domme uitspraak maar ik heb het over concreet gedrag en constateer dat de pro-Pieters zich schandalig gedroegen en de anti-Pieters over het algemeen beschaafd.

    1. Duke

     Een actie om sinterklaas te willen vermoorden is heel erg concreet. Gelukkig is het niet ten uitvoer gebracht door de zieke geesten van het anti-tuig.
     Wij hebben een andere opvatting over wat beschaafd is, en daar ben ik heel blij om. Ik bagatelliseer moord niet, en ik vind de rechten van kinderen op een ongestoorde intocht belangrijker dan het demonstratierecht van geestelijk zieke volwassenen.

    2. Two Ravens Black Kettle

     “Als Pim Fortuyn premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Toch goed dat er een God is”

     -De Beschaafde Ernst Quispel-

  4. Arie B

   Kom op nou zeg. De voddebalen van KOZP hebben zelfs via de rechter nog geprobeerd de hele intocht op te blazen, zoveel hart hebben ze voor de kinderen.. In al die tientallen jaren hiervoor is het altijd vredig gegaan. Nooit geen ME nodig geweest. Kom op nou zeg, niet de zaken omdraaien.

   1. Vliegenvanger

    @ Arie B, ben het helemaal met je eens.
    Michael is ook zo’n weg kijker. Hij staat ook aan de verkeerde kant

 12. Janna47

  Gelukkig was onze burgervader zo wijs om de demonstratie van dat tuig te verbieden ivm het niet kunnen garanderen van de veiligheid van de burgers en het kwetsen van de kinderen….dat hadden ze op deze manier allemaal kunnen doen zonder kleerscheuren.
  Je bent er voor je burgers of je bent er voor het tuig…
  Gelukkig waren voor de enkele activisten die toch ten tonele verschenen, de plaatselijke voetbalhooligans ter plaatse om ze te laten zien hoe hier ‘de verhoudingen liggen’. Zij werden door de politie in de kraag gegrepen, maar dat hadden ze er graag voor over.

 13. Nuts

  Waarom hebben wij geen gekozen burgemeesters?

  Wel hier is het antwoord…
  …de politiek heeft zijn eigen agenda.
  Verdeel en heers.

  Deep State…

 14. Troelstra

  De laffe burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke, verdraait het verhaal. Demonstranten mochten niet in de binnenstad komen. Burgers worden nu onterecht in kwaad daglicht gezet, terwijl zij hebben gezorgd dat de illegale demo uit de buurt van de kinderen bleef!

 15. sjun

  Ik vermoed dat het komt omdat het om PvdA-burgemeesters gaat. Niet voor niets is de elkaar de bal toespelende bestuurderspartij in haar eigen ivoren toren al behoorlijk afgerekend tijdens vrije verkiezingen.

 16. Gerlos

  Stop vanaf half november tot 6 december alle media aandacht aan deze ZWARTE PIETEN discussie en op de dag van aankomt van St. Nicolaas met zijn PIETEN een algehele demonstratie verbod. Zijn wechopelijk van het gezeik af.

 17. Vliegenvanger

  Die burgemeesters zijn bang voor d’r eigen hachje. Die laten liever de boel escaleren zodat ze elkaar te lijf gaan. Als ze op de aankomst dagen een verbod uitvaardigen om te demonstreren is het zo over en uit. Als dit door blijft gaan ben ik bang dat dit gast uitlopen op een burger oorlog. Dat is waar die gasten op uit zijn.NEDERLAND OM ZEEP HELPEN.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.