Wat kost een huisdier nu eigenlijk?

Het gros van de Nederlanders heeft wel huisdieren in huis. Van honden en katten tot reptielen en boerderijdieren: je kan het je zo gek niet bedenken of je vind het in de Nederlandse huizen. Hoewel een huisdier natuurlijk van onbetaalbare waarde is binnen je familie of gezin, is het toch wel belangrijk om te weten welke kosten hieraan verbonden zijn. Een nieuw huisdier is leuk, maar wanneer er niet voldoende budget aanwezig is kan het nogal eens flink wat stress opleveren. Van geschikt voer tot bezoekjes aan de dierenarts: je leest hier wat een huisdier je nu eigenlijk kost.

Onverwachte bezoekjes aan de dierenarts

Misschien heb je geluk en heb je het nog nooit meegemaakt, maar er zijn toch veel huisdier liefhebbers die al meerdere malen onverwacht een bezoekje hebben moeten brengen aan de dierenarts. De hond die net een reep chocolade heeft gegeten, een kat welke continu binnen plast of een salamander die zijn normale eetlust toch echt verloren lijkt te zijn. Naast de kleine ongelukjes zijn er natuurlijk, net als bij mensen, ook bij huisdieren ziekten aanwezig waarvan de behandeling hoog in de kosten kan lopen. Het is dan ook niet voor niets dat veel Nederlandse huisdier liefhebbers een dierenverzekering afsluiten. Het werkt in principe hetzelfde als je normale zorgverzekering, maar legt de focus dan op je huisdier: de behandeling van een gebroken pootje kan namelijk flink in de kosten lopen. Gelukkig kun je online makkelijk dierenverzekeringen vergelijken en binnen een paar minuten zien welke verzekering het voordeligste is in jouw situatie. De maandelijkse kosten van de verzekering haal je er al snel uit met de jaarlijkse bezoekjes, maar helemaal wanneer er echt eens nood aan de man (of hond) is.

Dagelijkse verzorging

Misschien heb je veel geluk en hoef je maar sporadisch naar de dierenarts. In dat geval zullen de kosten van een huisdier een stuk lager zijn. Maar dit betekent niet dat er geen kosten aan verbonden zitten: ook de dagelijkse verzorging is ontzettend belangrijk. Denk hierbij natuurlijk aan geschikt voer en voldoende drinkwater, maar ook aan andere items zoals verzorgingsmaterialen, borstels, speeltjes, riemen en ga zo maar door.

Aanschaf en training

Daarnaast heb je ook de eenmalige kosten nog. Denk hierbij aan de eenmalige aanschafkosten van materialen zoals bijvoorbeeld een hondenmand of terrarium en natuurlijk het huisdier zelf. Afhankelijk van het huisdier zal er ook voor training betaald moeten worden – voor iedere hondeneigenaar is de juiste training namelijk een echte must. Het zijn en blijven nu eenmaal dieren!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Aytas

  Ik vind het fokken op uiterlijke kenmerken diep triest, wat doet men de dieren aan.

  1. robroy

   in Afrika heet dat de hond in de pot vinden dat lusten jullie oermensjes toch wel ???

 2. C.A.Barstow

  Koop/neem geen huisdier op gevoel/emotie alleen, je zult jezelf gegarandeerd tegen komen en het huisdier heeft het nakijken.
  Dat dier kan er werkelijk niets aan doen en dat hebben zij zeker niet verdient.
  Een huisdier houden kost geld, tijd en ruimte ongeacht om wat voor dier het gaat,
  daarom koop niet zomaar een dier omdat het er zo leuk en lief uit ziet, dat gebeurd nog veel te veel en helaas zijn daaraan heel veel fokkers medeschuldig.
  Neem ruim de tijd erover na te denken en vergeet daarbij vooral niet in de spiegel te kijken als je begrijp wat ik bedoel.
  Ga ten alle tijde naar een bij een landelijke vereniging aangesloten vakkundige fokker deze zullen zeker geen dieren met misvormde ras vreemde uiterlijke kenmerken fokken laat staan te koop aanbieden en zij hebben altijd alle papieren en documenten die bij het specifieke dier horen in bezit.
  Ras fokkers hebben een grote kennis aangaande de dieren die zij fokken, maar ook zeer belangrijk, mensen kennis, een huisdier moet niet alleen bij jou passen, jij moet ook passen bij het dier dat je wilt kopen en houden.
  Hopelijk begrijpen jullie dat het boven staande in het bijzonder over honden gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.