Filmpje! Thierry Baudet fileert ChristenUnie-sofist in de Tweede Kamer tijdens het klimaatdebat

Geen categoriedec 23 2018, 17:00
Het debat in de Tweede Kamer over klimaatverandering levert spetterende momenten op. Afgelopen week was Thierry Baudet (FvD) weer op dreef en legde hij Eppo Bruins (ChristenUnie) het vuur aan de schenen. Op de beelden is te zien hoe Bruins een VN-klimaatverhaaltje voorleest en begint met het opzetten van een stropop. Een stropop? Ja, hij maakt een karikatuur van de kritiek van de oppositie op het klimaatakkoord. Maar het kan nog erger, hij vindt 'de mens' het probleem: "Het probleem is niet de natuur, het probleem is de mens" zei de ChristenUnie-vertegenwoordiger. Zoiets heb ik Jezus nog nooit horen zeggen, best wel schokkend dus om een christen dergelijke woorden te horen uitspreken. Want welke mensen zijn dan het probleem? Alle mensen? Sommige mensen? ChristenUnie-mensen?
Baudet begrijpt het klimaatdebat (gelukkig) als geen ander en maakt dan ook snel gehakt van de sofisterij van Bruins. "Wat wordt er in het rapport onderzocht, wat is de onderzoeksvraag?" vroeg hij met een kalme rustige stem, wetende dat het klimaatdebat koren op de molen is van zijn partij. Het onderzoek waarna Bruins verwees had volgens Baudet een foutieve vraagstelling waarin de conclusie al verwerkt zit. De politieke partijen (CDA, VVD, D66), die nu meegaan in het CO2-verhaal, gaan dan ook heel hard zetels verliezen het komende jaar. Dit omdat zij hun huiswerk in de afgelopen jaren gewoon niet goed gedaan hebben. Of ze dit zelf al weten is nog maar de vraag.
De redenen? Ten eerste vanwege de gevolgen van de maatregelen. Heffingen en belastingen hier en daar. Allemaal voor mekaar, maar vooral op bordje van de gewone man. En ten tweede omdat in de toekomst zal blijken dat de focus op CO2-reductie in het Nederlandse klimaatakkoord op mondiaal niveau geen enkel effect sorteert. Niet doelmatig dus die maatregelen. In de Eerste Kamer ligt nog een initiatiefwet voor, maar die kan dus vanwege de laatste reden best wel eens stranden. Bruins (ChristenUnie) komt dus niet veel verder dan een stropop redenering waarin hij criticasters van de huidige aanpak wegzet als natuurhaters en 'ontkenners', maar daar is hier helemaal geen sprake. Baudet ziet zeker wel de negatieve effecten van overconsumptie en overbevolking, maar dat is iets heel anders dan de technocratische blik van Bruins: 'de mens is het probleem'.
Geen verassing dus dat de voorzitter van de Eerste Kamer het klimaatverhaal van Rutte bekritiseerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten