Nigel Farage komt in verzet tegen nieuwrechts racisme: “Ik verlaat UKIP, de obsessie met Islam en Robinson maakt de partij onherkenbaar”

Nigel Farage stapt uit UKIP — en hij doet dat om de beste redenen.

Lange tijd werd Nigel Farage in ons land gepromoot als één van de weinige Britse politici die het feitelijk eens waren met Geert Wilders. De Engelsman zou de kritiek van Wilders op de islam delen, en eigenlijk net zo denken als hij. Mensen die Farage écht op de voet volgden wisten dat dit niet klopte. Farage is en was weliswaar anti-EU en streng op immigratie en integratie, maar hij heeft er juist altijd bewust voor gewaakt om een Britse versie van Wilders te worden. Dat is natuurlijk precies waarom UKIP in het verleden wel bondgenootschappen sloot met kleine rechtse partijen als Artikel50, maar dus niet met de PVV.

Het ultieme bewijs van Farage’s principes wordt nu door hemzelf geleverd: hij heeft namelijk bekend gemaakt dat hij UKIP verlaat omdat die partij in zijn ogen “onherkenbaar” is geworden. Hij legt uit in The Telegraph:

Ukip should be riding high in the polls. With regret, however, I must admit that I now do not believe it will do so again. Mr Batten’s obsession with Stephen Yaxley-Lennon (to use Tommy Robinson’s real name) and fixation with the issue of Islam makes Ukip unrecognisable to many of us.

While Robinson may hold an appeal to some members of society who feel they are disenfranchised, I believe he is entirely unsuitable to be involved in any political party. The fact is that his entourage includes violent criminals and ex-BNP members. Many Ukip members – including Ukip’s NEC – urged that Robinson should not become an advisor to Batten. Sadly, these pleas fell on deaf ears.

In zijn radioshow ging Farage er een beetje dieper op in. Hij legde uit dat UKIP nooit bedoeld is als een partij die een religieuze kruistocht moet voeren, maar dat is nou juist wél wat Batten aan het doen is. De man is, aldus Farage, “geobsedeerd met de islam — niet de radicale islam, maar dé islam” en dus met Tommy Robinson. Van zo’n partij wil Farage geen deel uitmaken:

Laat dit een les zijn voor rechtsliberalen in Nederland. Onze rechtsliberale idealen zijn het waard om voor te strijden. En daarmee doel ik op al onze waarden, inclusief de waarden die niet gedeeld worden door de leden van zogenaamd nieuwrechts: de PVV, Vlaams Belang, etc.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Lugar

  Maar ja, of je dan de islam en de islamisering omarmt? Dat denk ik dan weer niet, Nigel lijkt mij een verstandige man.

  1. Siemien

   Nigel veegt de vloer aan met alles wat EU is, zet mensen op hun plek die dan vervolgens verbolgen en al zwijmelend gaan kwijlen.

   dagelijksestandaard.nl/2017/02/nigel-farage-zegt-de-eu-nog-eens-waar-het-op-staat-u-bent-de-vergadering-van-een-religieuze-sekte/

   En moet je die Timmermans eens zien kijken die wordt afgedroogd.

 2. Meriadoc Brandebok

  Farage begrijpt ook goed dat Lennon niet deugt. Die wil je als gezonde rechtspopulistische dan wel rechtsliberale partij niet om je heen hebben. Dat het huidige UKIP deze Lennon te gek vindt zegt veel over het huidige UKIP. Dat veel PVV-ers deze Lennon te gek vinden zegt veel over PVV-ers.

 3. Spaanse kok

  Quote : En daarmee doel ik op al onze waarden, inclusief de waarden die niet gedeeld worden door de leden van zogenaamd nieuwrechts: de PVV, Vlaams Belang, etc.
  .
  Ik vraag mij af wanneer ook Michael door gaat krijgen dat het gros van de hier aanwezige PVVers totaal niet rechts zijn.
  Bij elk gevolg van rechts beleid staan ze te janken als SPers.

  1. Meriadoc Brandebok

   SP-ers.

 4. Seneca

  Farage heeft zo zijn redenen om te breken met UKIP. ik ben van mening dat Farage een baan bij de conservatieven ambieert om van daaruit een voor het UK, gunstige Brexit te begeleiden. tenslotte wie kent het Brusselse addergebroed beter dan Farage?

 5. Ad Infinitum

  Ongetwijfeld zal de toonzetting hier navolging vinden nu Farage de Islam niet als een obstakel ziet om politiek te bedrijven. Dat geeft de burger moed.

  1. Lugar

   Mensen die de islam niet als obstakel zien hebben sowieso geen connectie met de realiteit en de praktijk van alle dag. Politiek bedrijven is iets heel anders!

  2. Siemien

   Uiteraard ben je een randdebiel als je gaat denken dat de islam geen obstakel is, de islam is een ziekte, de islam is een kankergezwel, het is een systeem, een ideologie met componenten:
   1 – religieus (koran) de religieuze component is niet los verkrijgbaar..
   2 – justitieel (sharia, wetgeving)
   3 – militair (jihad)
   4 – economisch (uitlenen zonder rente) en deze laatste zie je nu de kop op steken (halal hypotheken)

   Er zijn er hier, die hun dikke vette volgevreten harsessen, zo ver in het beton stoppen niet normaal meer.

   1. Ad Infinitum

    Zo, zo @Siemien…Nigel denkt er toch wat anders over, dit is wat hij nou juist niet wil. Vrij denken legt meer gewicht in de schaal.

    1. Lugar

     Jij ziet de islam niet als obstakel? Misschien kun je enkele voordelen noemen van islam?

     1. Spaanse kok

      Wat zou het verschil zijn tussen geen obstakel en een voordeel?

     2. robroy

      @Lugar je krijgt geen antwoordt dat weet je toch lol

 6. Groeneveld

  Blijkbaar lukte het Farage niet om extremistische elementen in de Ukip te elimineren. Dat is jammer.

  Dat hij uit de partij stapt en de islamisering van Engeland niet erkent is een kwalijke zaak. Niet alleen de radicale islam is gevaarlijk, ook de ‘gewone’ islam blijft een (demografische) bedreiging. Al wordt er niet overgaan tot terroristische aanslagen, dan nog blijft er het demografische element als een zwaard van Damocles boven Europa hangen: in 2050 zal ook in Great Britain de islam numeriek een meerderheid hebben en betekent het dat de islam de grootste politieke partij zal hebben en daarmee een onmiskenbaar en onuitwisbaar stempel zal drukken op de westerse waarden en cultuur.

  De islam is niet compatibel met de westerse mentaliteit en grondwet: de islam zal altijd willen domineren en dat zal hen op termijn ook lukken.

  1. Aytas

   Dit klopt niet. Als je naar de geschiedenis van het midden oosten kijkt zie je een omslag in de islam sinds de Iraanse revolutie. Hetzelfde geldt voor bv mombasa, en Somalië van levendige gemeenschappen waar vrouwen een belangrijke rol in de gemeenschap speelden, eerder dan Europa naar het trieste salafisme. Hoe de salafi in opmars zijn geraakt kun je betwisten. Naar mijn mening door de evil empire strategie van de Verenigde Staten met al zijn Proxy oorlogen.

   De opmars van het salafisme is zorgwekkend maar volgens mij zal het in Europa minder grip krijgen als het voorbeeld van Farage meer gevolgd wordt.

   1. Groeneveld

    Je kletst wartaal Aytas. Ik heb het over de demografische gevolgen van de ‘gewone’ islam. Niet over het salafisme.

    Overal waar de islam neerstrijkt duldt het geen andere religies naast zich en zal die verdringen. Zo is het in alle landen gegaan waar de islam begon als kleine minderheid.

 7. Beukman

  Het artikel in The Telegraph én de foto spreken boekdelen: UKIP wordt langzaam overgenomen door een bende extremisten en criminelen, tot een veroordeelde gewapende kidnapper toe.
  Farage is ondanks alles een beschaafde man, met beschaafde anti-immigratie-standpunten, en kiest nu eieren voor zijn geld.
  Wie gaat hem volgen? Voor de Brexiteers lijkt het me geen goed nieuws mocht de partij uit elkaar vallen.

  1. Spaanse kok

   Farage en Johnson beginnen een nieuwe partij?
   FJUK of JFUK?

 8. TheresaGeissler

  Dit is totaal niets nieuws: Farage huldigde dit standpunt jaren geleden al openlijk.

  Hij mag dan wel ‘de vloer aanvegen’ met de EU, maar als je daarnaast blijft weigeren om ook de Islam als een ernstig probleem te zien, schiet het uiteindelijk niet op.
  Als ikzelf Britse was, zou ik nooit op hem stemmen, maar op ‘For Britain’ van Anne-Marie Waters en Paul Weston! Die krijgen weliswaar geen poot aan de grond vanwege dat hoogst oneerlijke Britse verkiezingssysteem èn vanwege het feit, dat de meeste Britten zo godvergeten politiek-correct zijn, maar het zou de enige partij zijn, waarbij ik me thuis zou voelen.

  Ik zou er zelfs allang líd van geworden zijn: Bij For Britain kán dat namelijk, in tegenstelling tot de PVV terwijl ze overigens toch vrijwel alle standpunten gemeen hebben.
  Dood- en doodjammer, dat Geert qua intern beleid zo wantrouwend en halsstarrig blijft; gewoon niet normaal meer. Paul Weston heeft dat nooit gehad.
  Maar om op het uitgangspunt terug te komen: Die Farage is het wat mij betreft nooit geweest: De politiek is geen music-hall!

 9. Rosasolis

  N. Farage is niets meer dan een zielig zwakke man. Normaal gaat iemand die een politieke partij heeft opgericht, zijn/haar partij niet zomaar verlaten, omdat er enkelen in het partij, het anders willen. Als je een partij opricht, dan moet je altijd achter je partij staan, en je best doen om problemen op te lossen. Als enkelen het moeilijk maken, dan kunnen zij met hun problemen ter discussie komen in een vergadering, of uitstappen. Maar een echte leider stapt niet uit de partij dat hij heeft opgericht. Dat doet Theresa May ook niet.
  Zij krijgt nu steun van vele burgers uit Schotland, en ook vanuit hun Nationaal Party of Schotland die helemaal tegen de brexit is. T. May heeft besloten dat of het Britse Parlement akkoord gaat met haar plannen voor een zachte brexit, of er komt geen
  brexit. Zowel grote delen van Engeland en Wales, Schotland, Noord-Ierland, en Gibralter steunen de plannen van T. May. De grootste partij van Schotland vraagt samen met miljoenen Britten, een halt op de Brexit te brengen. Wellicht is Theresa May nu de grootste vrede stichter van Europa. Zij verdient de Nobel prijs voor de vrede.

  1. robroy

   Klets geen onzin dom kind dit hier is Canada niet

   1. Rosasolis

    @robroy. Wie denkt u dat uw bent? Dit laatste nieuws over o.a. Schotland en de Brexit werd gisteren in Trouw gepubliceerd, dus geen onzin. En aantal abonnees op deze site hebben ook dit artikel gelezen. Dit heeft niets met Canada te maken.
    Wie is nu het dom kind?!

 10. Floris

  “De man is, aldus Farage, “geobsedeerd met de islam — niet de radicale islam, maar dé islam”
  ——————————————————————————
  Farage maakt een onderscheid tussen de radicale islam en islam. Dat is “the easy way out” die policoristen ook bewandelen.

  De islamitische geschriften en de sharia zijn radicaal. Er bestaat geen enkele islamitische rechtsschool die gematigd is. Het onderscheid is dus niet op de leerstellingen gebaseerd maar op het enkele feit dat er gematigde moslims bestaan.

  Een gematigde moslim is niet iemand die een gematigde stroming aanhangt, want die bestaan niet (het alevitisme zou je een gematigde stroming kunnen noemen, maar die wordt nu juist niet erkend door de soenni). Nee, een gematigde moslim is iemand die het niet zo nauw neemt met de leerstellingen van de islam.

  Dat is net zoiets als een nazi die joodse vrienden heeft, of een kannibaal die geen mensenvlees eet, of een communist die op de beurs speculeert.

  Een soort van contradictio in terminis dus.

  Policoristen grijpen dat maar al te graag aan om hun vingers niet aan de islam te hoeven branden.

  Dat dit kortzichtig is bewijst de totale geschiedenis van de islam waar korte periodes van relatieve gematigdheid altijd werden gevolgd door een sterke fundamentalistische reactie. We leven nu in een tijd waarin het fundamentalisme sterk oprukt.

  Waarom de fundi’s altijd aan het langste eind trekken? Omdat ze de geschriften en leerstellingen aan hun kant hebben. Daar kan geen enkele gematigde moslim iets inhoudelijks tegenin brengen.

  En daarom is de islam niet te redden en zal het altijd een probleem blijven.

  Ik sluit af met twee citaten van een Turkse held (Atatürk) die dat heel goed begreep:

  “Deze herdersreligie van een pedofiele oorlogshitser is het grootste blok aan het been van onze natie!”
  Bron: Jacques Benoist-Méchin, Mustafa Kemal: La mort d’un Empire (1954)

  “De islam hoort op de vuilnishoop van de geschiedenis!”
  Bron: Jacques Benoist-Méchin, Mustafa Kemal: La mort d’un Empire (1954)”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.