Trump wil noodtoestand uitroepen en verkoop Huawei telefoons verbieden

Geen categoriedec 27 2018, 11:05
De onenigheid tussen China en de Verenigde Staten houdt aan. Afgelopen maand werd op aanstichten van de Amerikanen een Chinese zakenvrouw opgepakt. Als tegenreactie arresteerden de Chinezen een diplomaat. Het is allemaal onderdeel van een grotere anti-China beweging die momenteel de wereld rondgaat. Zo krijgen de Chinezen kritiek op hun omgang met het intellectueel eigendomsrecht, handelsbalansen en nog veel meer. Dat terwijl het de afgelopen jaren allemaal zo positief leek. Nu dus weer touwtrekken tussen Trump en Xi Jinping waarbij de Amerikaanse president zelfs de noodtoestand wil uitroepen om middels die weg Amerikaanse bedrijven te verbieden Huawei telefoons te verkopen.
De precieze details van de executive order zijn nog niet bekend. Dus wat er in komt te staan is nog even gissen. In ieder geval is mogelijke spionage de reden waarom het nodig zou zijn. De doelen van spionage zijn verscheidend. Denk aan het onrechtmatig verkrijgen van informatie of het afluisteren van Amerikaanse burgers. Leuk allemaal, maar de redenen zijn natuurlijk wel dubbelzinnig. Alsof de Amerikaanse overheid niet zelf ook toegang heeft tot duizenden telefoons. Natuurlijk wel... Zo kunnen de Amerikanen zelf ook burgers en bedrijven in het buitenland afluisteren. Ook heeft de federale overheid nu toegang tot alle Apple iPhone modellen. Maar natuurlijk moeten burgers beschermd worden tegen 'de ander'.
En de acceptatie van dergelijke maatregelen is gezien de huidige opinie over China dan ook niet ver weg. De Chinezen reageren op het nieuws, zo zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie Buitenlandse Zaken: "Some countries have, without any evidence, and making use of national security, tacitly assumed crimes to politicize, and even obstruct and restrict, normal technology exchange activities. This in reality is undoubtedly shutting oneself off, rather than being the door to openness, progress and fairness.” De bedrijven Huawei en ZTE reageerden niet. Uiteindelijk zijn telefoons slechts instrumenten en is het vreemd om producenten zelf verantwoordelijk te houden. Vooral omdat het niet de producenten zijn die afluisteren, maar overheden. Trump kan zich dan ook beter focussen op de Chinese staat dan een Chinees bedrijf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten