Linkse partijen, PvdA bij uitstek, krikken gemeentelijke belastingen het meest omhoog!

Niet echt een verrassing natuurlijk, maar de mate waarin de belastingen stijgen misschien wel! Lokale partijen verhogen de gemeentelijke belasting gemiddeld met 2,58 procent (€18,47), de PvdA echter met 4,44 procent (€31,24)! Dat meldt De Telegraaf.

Hoe dit precies komt is niet zo’n lastige. Linkse partijen (en het CDA is ook geen lieverdje in deze situatie) zeggen doorgaans op te komen voor de armen, die daardoor geneigd zijn links te stemmen. Maatregelen die de belastingen verhogen, raken de arme mensen echter niet. Dit komt door de mogelijkheid om kwijtschelding aan te kunnen vragen. Hierdoor komen de lasten grotendeels bij de welvarende mensen te liggen! Gemeentes mogen weliswaar alleen belastingen vragen die kostendekkend zijn voor de verwachte of gemaakte kosten, maar creëren zo de motivatie om net onder die kwijtscheldingsgrens te blijven.

Door welvarende mensen hier voor te laten vliegen, gaat niemand er eigenlijk op enig moment echt op vooruit. De arme mensen besparen geen of weinig geld en worden laaiend als ze op enig moment méér gaan verdienen, want dan komen álle kosten ineens op ze af, en de welvarende mensen worden langzaamaan ‘weggepest’ of kunnen niet meer weg.

Trek je deze trend lang genoeg door, dan zit je als gemeente dus uiteindelijk met een steeds grotere groep kwijtscheldingsgerechtigden, een middenklasse die óf vertrekt óf ook kwijtscheldingsgerechtigde wordt én een rijke elite die zo snel mogelijk de biezen pakt voor álle kosten op hun bordje komen te liggen. Wanneer dat op een schaal gebeurt die groot genoeg is, moet het rijk bijspringen om de kosten te dekken of komt de kwijtscheldingsgrens lager te liggen, waardoor de arme mensen alsnog zullen moeten lappen.

De gemeente heb ik verder even buiten beschouwing gelaten, maar als zij zo’n trend ook waar zullen nemen, gaan ze natuurlijk niet stil zitten. De oplossing zit hem in deze situatie, grofweg, in:
1. Het afstoten van nieuwe inwoners met een laag inkomen.
2. Stimulerende maatregelen nemen die leiden tot het verhogen van het inkomen van deze onderklasse.
3. Het aantrekken van welvarende inwoners.

Voor maatregel 1 schrap je bijvoorbeeld plannen voor sociale huurwoningen. Voor maatregel 2 is geld nodig en dus in zo’n situatie ontzettend lastig, dus kom je uit bij 3, wat bijvoorbeeld kan door grond te gaan verkopen en dure huizen te laten bouwen, of tijdelijke vrijstellingen van belastingen aan te bieden. Het levert hoe dan ook een zooi en een bult tranen op!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Groeneveld

  Links is altijd gek op andermans geld. Links denken is een hersenziekte, werkt altijd contraproductief en leidt op den duur tot het faillissement van de staat en zijn inwoners. Weg met het socialisme en cultuurmarxisme.

  1. Aytas

   ‘Links denken is een hersenziekte, werkt altijd contraproductief en leidt op den duur tot het faillissement van de staat en zijn inwoners’

   Dat zien we in de rechtse staat Congo wel, fantastisch dat ongeremde rechts. Een beschaafde samenleving herken je aan de bereidheid tot het betalen van belasting. Het probleem in Nederland is dat er niet genoeg stimulans is om uit een afhankelijke positie te komen. In Nederland is het rechtse vvd, de rijken rijker al jaren aan de macht. Het leidt tot niets.

   1. Groeneveld

    In Venezuela -links bewind- is de inflatie in de afgelopen week gestegen tot 10 miljoen procent. Altijd lachen met dat linkse gehersenspoelde volk: stommer dan het achtereind van een varken.

    1. Aytas

     Zoals ik al schrijf Congo zeer rechts. Ik lees van jou niet een overtuigende reactie dat rechts beleid beter is. Ik denk dat je net zo simpel denkt als de meeste mensen op de vleugels.

     1. Groeneveld

      Als je doe leest, pik je op dat ik beweer dat links beleid nog een stukje erger is, Aytas. Daar is Venezuela een goed voorbeeld van. Trouwens alle linkse regimes gingen uiteindelijk ten onder wegens incompatibiliteit met menselijke waarden en beschaving.

      Links heeft geen bestaansrecht meer in deze tijd. Ook rechts heeft niet de juiste oplossingen. Kapitalisme zal herwaardeerd moeten worden en directe democratie moet de dragende basis zijn. Met de door jouw genoemde controle- en afrekeningsmechanismen op management ben ik het zeer eens.

     2. Groeneveld

      doe = goed

     3. van Urk

      Congo is namelijk ook geen Nederland. Met Congo is het nooit wat geweest of het nou rechts of links is.

     4. Aytas

      Van urk voor Congo gekoloniseerd werd was het een goed functionerend koninkrijk met een belastingstelsel en alles, meerdere volkeren hadden daar een plek. Verdiep je eens in de geschiedenis van het land, zodra er een leider was die voor eenheid ging werd hij vermoord. Opdrachtgevers bewezen het westen of het groot kapitaal. Je beweerd iets waar je te weinig van weet.

      Groeneveld
      Volgens mij is het in de geschiedenis bewezen dat te veel links niet werkt en rechts ook niet. Ik ben op sommige punten links en sommige rechts.

     5. van Urk

      Aytas inderdaad. Daar is ons huidige politiek over het algemeen ook op gebaseerd. Een beetje van rechts en een beetje van links. Ik weet alles van Congo ook om zijn rijke geschiedenis. Maar u weet ook dat een verscheurd land is met burgeroorlogen waar ik hiermee wil zeggen dat links noch rechts politiek hier een verschil in kunnen gaan maken.

     6. wheelboy

      Aytas
      Even paar leuke linkse paradijzen die nog bestaan hahah Noord- Korea Cuba Venezuela China ook zeer democratisch ingesteld .

 2. wheelboy

  kan me als geen aanhanger van links .Ook jaren herinneren dat de gemeentes waar VVD het voor het zeggen had vooral samen met CDA de hoogste gemeentelijke belastingen vroegen . Maar wat maakt het uit Jesse is een leuke jongen dus stemmen we voor de gemeente GL . Want de gemiddelde burger kijkt vaak landelijk . Voor gemeente enz . Wordt eens tijd dat mensen die raden die maar blijven verhogen afstraffen door ze eruit te stemmen .

 3. Gerlos

  Partij voor/van de Arbeiders, nou vergeet dat maar, links lullen rechts zakken vullen

 4. Two Ravens Black Kettle

  Pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
  Er is exact NUL procent tussen de VVD en de rest van hun blauwdruk roverbende.

  Moeten we echt dit spelletje tot st. juttemist spelen ?
  VVD
  Ohhh
  Zooooo anders dan Groen Links

  En het wiel draait door…………

 5. Blue monday

  Wout is nog jong en juicht al bij deze voorbarige conclussie.

  Want Wout, weet je wat burgers het meeste irriteert in een gemeente?
  – Hondenpoep
  – losliggende trotoirtegels
  – gebrekkig groenonderhoud

  Toevallig zaken die de gemeente zal moeten bekostigen en waar dus een keuze gemaakt moet worden of je de burgers tegemoet wilt komen.

  Blijkbaar kiest de PvdA ervoor om gehoor te geven aan veel voorkomende klachten, maar helaas…dat zorgt wel voor hogere gemeentelijke belastingen.
  De private sector doet het niet, burgers zijn vaak te beroerd om het zelf te doen, dus
  dan moet je wel.

  Oh, een paar jaar geleden hoorde nog veel over de “participatiemaatschappij”, het doel was om de gemeentelijke belastingen omlaag te krijgen omdat burgers zelf wel zo verantwoordelijk waren om hun kleine problemen zelf op te lossen.
  Helaas, jammerlijk mislukt op een paar lichtpuntjes na.

  Hulde aan die mensen die op zaterdag als buurt de heg bijsnoeien…maar het blijven uitzonderingen.

  1. Aytas

   ‘Hulde aan die mensen die op zaterdag als buurt de heg bijsnoeien…maar het blijven uitzonderingen.’

   Die mensen zijn zo waardevol voor een maatschappij. Het overgrote deel weet alleen tot klagen te komen, het verbaast mij vaak hoe weinig mensen voor hun ouders in verzorgingstehuizen doen en ondertussen klagen dat de ouderen het zo slecht hebben. Natuurlijk zijn er genoeg uitzonderingen.

   1. Tguard

    Mensen, links of rechts het maakt niets uit. De ware aard zie je wanneer er schaarste heerst.
    Zet ons water maar eens op rantsoen en kijk bij het wekelijkse uitdelen hoe we ons gedragen. Je zou zeggen als beesten maar niets is minder waar we gedragen ons als mensen. Intolerant,egoïstisch en zeer zelfdestructief van links tot rechts.

 6. Dik

  Vandaag mijn ID-kaart laten verlengen…

  58 euro!

  O ja, hij is wel 10 jaar geldig. Als je dus afhankelijk bent van een bijstandsuitkering dan mag je eerst wel flink sparen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.