Marokko wil geld van de Europese Unie om illegale migratie te beteugelen

‘We willen geld zien!’ zo ongeveer klonk de reactie van de Marokkaanse regering op verzoeken vanuit Brussel en Madrid om hen te helpen met het beteugelen van illegale migratie. In de afgelopen tijd verliepen de betalen die de Europese Unie aan Marokko doet om de migratieomvang te beperken stroef, waardoor Rabat niet zo content is met de huidige verzoeken. Ze willen wel helpen, maar dan moet er toch echt meer hulp komen vanuit Europa. Doordat de migratieroutes zich langzaam hebben verlegd is Marokko één van de laatste routes voor migranten. Eerder reisden veel migranten via Turkije naar Griekenland. En ook via Libië naar Italië. Maar nu dus voornamelijk via Marokko naar Spanje.

Volgens de Europese organisatie Frontex is het aantal migranten ook sterk afgenomen. Dat is dus in ieder geval goed nieuws. Het is namelijk onhoudbaar om op lange termijn hoge toestroom te faciliteren zoals in 2015 en 2016. Toch was het aantal alsnog flink te noemen: ruim 150.000 migranten kwam illegaal naar Europa. Deze mensen doen werkelijk alles om naar Europa te komen. Ze verstoppen zich zelfs in matrassen en dashboards van auto’s aldus het Algemeen Dagblad. Het aantal neemt over de gehele buitengrens af, behalve dan bij de Spaanse enclaves zoals Ceuta.

Merendeel van de illegale migranten is man en slechts 18% is vrouw. Deze verhouding is een belangrijk gegeven, want het is uiterst onhandig om de natuurlijke man-vrouw balans te verstoren door grote groepen mannelijke migranten toe te laten. Verder wordt er met geen woord gerept over de wederzijdse intenties die vanuit het VN-migratiepact van Marrakesh worden geformuleerd om illegale migratie te voorkomen. Want het is toch weer de Europese Unie die in de buidel moet tasten om iets gedaan te krijgen in Marokko.

De druk op de Marokkaanse autoriteiten komt allerminst als een verassing. In oktober al waarschuwde de Duitse inlichtingendienst voor een flinke toename van illegale migratie via dat land. Ook Ceuta is niet meer zo benaderbaar als vroeger. Er staan flinke hekwerken en er wordt ook regelmatig gevochten tussen grensbewaking en migranten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Tante Sidonia

  En wat gaat Brussel doen?
  Zich laten chanteren door Marokko i.p.v. keihard de gelukzoekers terug sturen!
  Angsthazen

 2. Tante Sidonia

  Marrakech ligt toch in Marokko? De stad van het Pact?
  En Marokko heeft ondertekend? Dus hebben ze daar recht op huis, geld en de hele rambam.
  Maar ze blijven niet in Marokko: te weinig uitkeringen.
  M.a.w. bewijs dat het economische “vluchtelingen” zijn!

  1. Aytas

   Waarom zou marroko dat moeten betalen? Daar gaat het marrakech verdrag ook helemaal niet over. Lastig he analyseren.

   1. Tante Sidonia

    Aytas

    Pact betekent dat waar vluchtelingen zijn/komen deze de vluchtelingen moeten onderhouden.
    Dus analyseren en dit Pact NIET door een Afrikaanse bril bekijken!

    En stoppen met onophoudelijk leugens verspreiden!

    1. Aytas

     De inhoud van het rabat process waar het marrakech verdrag onderdeel van is gaat over eigen burgers. Waarom zou marroko kosten maken om Europa te plezieren?

    2. Aytas

     Overigens bekijk ik het realistisch en niet door een Afrikaanse bril. Jij bekijkt het eenzijdig. Ik verspreid geen leugens, het rabat process kun je zelf lezen en je abonneren op de nieuwsbrief. Als ik iets niet algemeen bekend beweer vermeld ik waar je de info kunt vinden. Als je de moeite niet wilt doen dit te onderzoeken is het niet minder waar. Ik zou migratie graag stopzetten op basis van een eerlijk verhaal. De reden tot migratie moet weggenomen worden.

     1. Troelstra

      De reden tot migratie moet weggenome worden.

      Door wie? Je kan ons vermeende schuldgevoelens slechts gefundeerd op valse sentimenten proberen aan te praten wat je wil, maar wij zijn niet schuldig aan of verantwoordelijk voor het gebrek aan organisatorisch vermogen (Een kwestie van hearts and minds, van gezond verstand gebruiken en de handen uit de mouwen steken.) waardoor Afrika is gedoemd tot arm, crimineel en corrupt. Wat gaan de Afrikanen dan eindelijk zelf eens ondernemen om hun eigen shit hole op te ruimen? Want als de mensen daar niet veranderen zullen die landen niet veranderen en blijft het continent gedoemd tot arm, crimineel en corrupt. Miljarden, miljarden en nog eens miljarden aan gratis geld, genaamd ontwikkelingshulp en betaald door de Westerse belastingbetalers, is daar in dat continent afgestort. Waarom hebben al die miljarden nooit enige ontwikkeling kunnen genereren?

     2. Aytas

      Troelstra
      Schuldgevoel?? Misschien dat dat jouw tactiek of een ergens falende gedachtenkronkel die schuld genereerd op basis van misstanden. Het gaat niet om schuld maar feiten die ergens toe leiden.

      Het is geen westers belasting geld opgebracht door werkenden maar Afrikaans geld door corrupte bedrijven in Europese belastingstelsels gepompt. Bv bedrijven als Shell en de fleurette groep maar de lijst is veel langer.

      Het is onzin dat er ontwikkelingsgeld i Afrika is gestoken, het is willens en wetens aan corrupte politici gegeven om landen onstabiel te houden. Ik heb de naam leonce ndikumana hier al diverse keren genoemd. Ik ben tegen iedere vorm van ontwikkelingshulp die op basis van verplichtingen aan corrupte regimes wordt gegeven. De enige nuttige vorm van ontwikkelingshulp kan zijn niet handelen met regimes die de mensenrechten op grote schaal schenden. Zonder ontwikkelingshulp had Afrika er heel anders voorgestaan, Dambisa Moto heeft hier mooie boeken over geschreven.

      Jij neemt een slachtoffer rol aan die compleet misplaatst is.

      Gewoon een vraag. Ik heb altijd geleerd anderen te behandelen zoals ik behandeld wil worden. Is dat niet iets wat ook voor overheden hoort te gelden?

  2. TD

   Tante Sidonia :
   Juist ++

  3. Troelstra

   Dat pact is natuurlijk alleen verplichtend voor de Europeanen en geheel vrijblijvend voor de rest van de wereld. Zij de lusten, wij de lasten. Waarom denk je dat de verstandigere landen dit zelfmoordverdrag niet hebben ondertekend?

 3. tomygun

  Teunis en Mike dit is van tweemaal het zelfde .
  Ik heb een bloed hekel aan kranten die tot drie maal toe
  het zelfde afdrukken gewoon om dat er geen nieuws is
  en de pagina toch vol moet .

 4. Aytas

  ‘Want het is toch weer de Europese Unie die in de buidel moet tasten om iets gedaan te krijgen in Marokko.’

  Oh dus marroko moet de kosten dragen om Europa te plezieren. Het rabat process voorziet daar ook helemaal niet in maar is gericht op het beteugelen van migratie eigen bevolking en het terugnemen van eigen bevolking.

  ‘ Deze verhouding is een belangrijk gegeven, want het is uiterst onhandig om de natuurlijke man-vrouw balans te verstoren door grote groepen mannelijke migranten toe te laten’

  Het doel is om de vrouwen en eventuele kinderen later via gezinsherreniging over te laten komen.

  ‘Ook Ceuta is niet meer zo benaderbaar als vroeger. Er staan flinke hekwerken en er wordt ook regelmatig gevochten tussen grensbewaking en migranten.’

  Deze exclave terug geven is natuurlijk ook een optie. Het is absurd hoe migratie nu bestreden wordt. Het kan ook eerlijk en zonder nodeloze doden. De buitengrenzen van Europa liggen al in Afrika, dit proces moet gestopt worden. De bedoeling van Afrika zal straks in geschiedenis boeken beschreven worden, dit allemaal voor de gepamperde westerling.

  1. Aytas

   De bedoeling van Afrika Moet de bevolking van Afrika zijn.

  2. Troelstra

   Het doel is om de vrouwen en eventuele kinderen later via gezinsherreniging over te laten komen.

   Aha, de testoseronbommen als vooruitgeschoven post. Dan is het herkomstland kennelijk veilig genoeg om daar vrouw en kinderen achter te laten. Waarmee het bewijs is geleverd dat we hier niet met echte vluchtelingen, maar met parasieten te maken hebben. Want zij zullen nooit aan onze samenleving en onze eens bevochten, verworven en betaalde sociale voorzieningen contribueren, maar er slechts op parasiteren. Dus weg ermee!

  3. van Urk

   Wij dragen toch ook onze kosten mee om dit soort landen te plezieren..Of ben ik nu gek. Nu moeten we weer zorg dragen aan asiel vragende Turken die in Turkije niet veilig zijn.

 5. Svetlana

  Islam is de religie van vrede. We moeten daarom meer moslims naar neederlant importeren. Vrouwen die een boerka dragen zijn ook het meest gelukkig omdat het een prachtige kledingstuk is en ook symbool staat voor vrijheid. Ik geloof dat de meeste vrouwen in het westen ook een boerka of hoofddoek zou willen dragen maar dat mogen ze niet van onze dominante machocultuur. Vandaar is islam ook de meest vriendelijke religie voor vrouwen

  1. ZiggyStardust

   Ja Islam is religie van vrede. Kijk maar naar sommige landen, bijvoorbeeld Jemen. Echt vriendelijke mensen daar, mooie gebouwen en lekker eten. Ook is er door Islam eindelijk vrede nu in Afghanistan. Was zonder Islam nooit gelukt. Als we dichter bij huis kijken, bijvoorbeeld Molenbeek bij Brussel, zien we dat sinds de komst van moslims Molenbeek een stuk veiliger is geworden. Vroeger woonden daar allemaal gekke Belgen en was het voor vrouwen niet veilig om daar savonds alleen op straat te lopen. Ook zijn daar vriendelijke moslimjongeren die de inwoners van Molenbeek tegen de gevaarlijke Belgische politie en brandweer beschermen. Wat is islam toch mooooiiii.

 6. Heras

  Koop een stuk niemandsland op, wat mij betreft een stuk van Rusland en breng ze daarheen. Alle illegalen met verkeerde intenties hebben geen recht om hier te komen.
  De kosten rijzen de pan uit en ook het Brusselse potje is een keer leeg.
  Landen als Marokko zijn niet geloofwaardig wanneer ze zeggen dat ze illegalen tegenhouden. En M-O landen lachen om dat Marrakeshverdrag.

  1. tomygun

   Dat stuk grond hebben zij de islamsahel.

 7. Ritter

  Je moet je niet afhankelijk maken van deze landen want ze blijven je chanteren.

  (Buiten) grenzen sluiten en geen “beloningen” geven aan de illegalen. Dan houd het vanzelf wel op.

  Want de grootste motivatie waarom de illegalen naar Noord/West Europa reizen is omdat ze hier “gratis geld” ( ons sociaal stelsel) krijgen.

  Als dat “gratis geld” ophoud zullen de meesten niet meer naar Noord/West Europa reizen.

 8. Rosasolis

  De laatste dat ik heb gelezen, weken geleden, is dat de EU meerdere kampen willen opbouwen langs de midden-oosten gebieden rond de middellandse zee; voor illegale migranten. De EU wil deze kampen gedeeltelijk financieren, en zorg aanbieden.
  Alles om te voorkomen dat nog meer migranten naar Europa proberen binnen te komen. Hoewel sinds de laatste tijd het aantal illegale migranten aanzienlijk minder is geworden, proberen zij nu in Spanje terecht te komen, omdat Italie en Griekenland hen niet meer kunnen en willen accepteren.
  Maar het moet eerlijk gaan met die plannen. Geen chantage van de regering van Marokko. Voor geinteresseerden geeft de EU ieder paar weken een nieuwsbrief uit.
  Wij krijgen dit grote pakket info regelmatig in de post. In denk dat er ook een korte versie via internet is. Hopelijk dat er spoedig meer nieuws over de opbouw van migranten kampen los komt… Maar in tussen,
  als je echt heerlijk mandarijnen willen eten, koop die netten en dozen uit Spanje.

 9. JJ66

  Marokko is veilig land, bovendien komen 9 van de tien niet in aanmerking voor verblijfsvergunning. Simpel dus, bootjes terugsturen , doei, vette pech. Hadden ze met de vluchtelingen vanuit Turkije ook moeten doen, had een boel gezeik gescheeld en is het enige signaal tegen mensenhandel.

  1. Meriadoc Brandebok

   Doorgaans zijn zulke bootjes na de overtocht in een miserabele staat. Aangezien men hen niet in zee kan gooien moeten migranten aan wal worden gebracht. En vervolgens moeten ze wederom worden uitgezet. Je kunt de bootjes niet direct rechtsomkeert laten maken.

 10. Ries

  Tijdens de driedaagse cursus ‘Trollen voor dummies’ op het R.O.C- is de would-be-kandidaat trollen het volgende geleerd:
  ° Trol nooit op een manier van… ‘Eventueel…’, ‘Het zou kunnen dat…’, ‘Maar je zou ook kunnen zeggen, dat…’, ‘Volgens mij…, en ga zo maar door. Hiermee laat je merken open te staan voor een discussie en een ander de mogelijkheid te geven jouw mening te verbeteren of aana te passen..
  Nee, in plaats daarvan zeg je ‘Het is duidelijk dat…’Wetenschappelijk is bewezen…’, ‘Statistisch bewijs geeft aan’, ‘Dat hoort niet’…, ‘Het zijn ranzige insinuaties’…, ‘Een extremistisch tokkiedorp’…

  Dus poneer een mening altijd als een vaststaand feit.

  Binnenkort les 2 uit de cursus ‘Trollen voor dummies’.

  1. fockingworst

   @ries die lessen heb ik al gehad hier van de oppertrol der oppertrollen onze kameleon w. m h. tt. n met zijn 1000 aliassen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.