Oppositiepartijen roepen op tot nationale staking tegen Viktor Orbán van Hongarije

Oppositiepartijen in Hongarije nemen het op tegen Viktor Orbán die volgens hen en hun Europese bondgenoten veel te veel te zeggen heeft. Afgelopen weken waren er in Hongarije demonstraties, maar rustiger dan in Parijs natuurlijk. De hoofdprijs rellen gaat naar de Fransen met het ‘Gele hesjes’-act. Maar toch waren er tijdens de demonstraties tegen Orbán ook wel opstootjes in Budapest. Duizenden mensen gingen de straat op en sinds december is de oppositie tegen Orbán gegroeid. Nu roepen oppositiepartijen en vakbonden op tot nationale stakingen! 

De aanklacht tegen de regering van Orbán is breed, maar directe aanleiding is een nieuwe wet die de arbeidsrelaties in het land op scherp zet. Ook wel bekend als de ‘slavenwet’. De nieuwe wet die Orbán wil doorvoeren zou ertoe kunnen leiden dat werknemers meer overuren gaan maken en daar niet of pas heel laat een vergoeding voor krijgen. Niet meer dan logisch dus dat mensen de straat op gaan wanneer men daar geen belang bij heeft. Want honderden uren werken waarbij betaling achterwege blijft is drie keer niets natuurlijk. Zoiets zou inderdaad als ‘slavernij’ kunnen doorgaan. Immers verliezen werknemers tijd zonder gecompenseerd te worden.

De nationale acties worden waarschijnlijk gericht op publieke diensten en snelwegen. Blokkeerhongaren dus binnenkort op uw televisie te aanschouwen! Daarmee kan het land natuurlijk lam worden gelegd en dat doet iedereen pijn. Als dat gebeurt moet Orbán ingrijpen of toegeven. Door teveel op de machtspolitiek te spelen en de klachten van de oppositie in zijn land te negeren zit Orbán dus met demonstraties en stakingen in zijn maag. Niet handig en te voorkomen was het zeker geweest. Het was beter om niet altijd zo autoritair te werk te gaan zoals Judith Sargentini adviseerde, maar nee. ‘Dit is een nepdemocratie’ is een veelgehoorde aanklacht aan het adres van Orbán, maar in welk land niet?

Tijdens die demonstraties viel het geweld mee i.v.m. Parijs, toch werden demonstranten met traangasgranaten beschoten. Er speelt natuurlijk meer. Groepen Hongaren zijn ontevreden over de veranderingen die gewoon worden opgelegd op basis van een absolute meerderheid in het parlement. Fidesz is met 133 van de 199 zetels niet te verslaan bij hoofdelijke stemming. Het democratische systeem van Hongarije staat toe dat wetten legitiem worden doorgevoerd op deze manier, maar zo voelt het natuurlijk niet voor de groepen die worden geraakt door dwingende maatregelen vanuit de staat.

En dat zien we terug in de opiniepeilingen, die suggereren dat Orbán van Hongarije steeds ietjes minder populair is in zijn land. Al gaat het nog niet zo snel want hij staat natuurlijk bekend om zijn legendarische acties tegen massa-immigratie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Superscript

  Het is toch niet mogelijk ? De held van de EU ?

 2. Aytas

  Hopen dat deze beweging door zet.

  1. koeiepoep

   kansloos

   1. Aytas

    Tja waar teveel ‘rechts’ is verdwijnt het verstand.

    1. marco1

     Balans vinden tussen te veel en te weinig is met de meeste dingen het beste.

    2. koeiepoep

     Teveel rechts, zoals in: gekozen president.

    3. Koos sssss

     Links hebben ze al gehad in Hongarije. Het werd ze opgedrongen, het werd geen succes en het heeft het land compleet in armoede en achterlijkheid gestort.

    4. BerryCitroen

     Dat heet democratie, werkt totaal niet. Kijk maar naar nederigland.

 3. Raveltje

  Extreem rechts, extreem links en recht zit aan de rechterkant dicht tegen
  het midden. Alle besturen lijken verdwaalt te zijn. Overal heerst er onvrede
  En druk op de gewone bevolking. Het verstand zit niet meer waar het hoort
  te zitten.

 4. Crassus

  Deze man laat op staatskosten (EU) subsidie een klooster verbouwen tot werkruimte, waarvoor de burger betaalt. Hij heeft alleen onder DDS nog een enkele supporter. De burger is hem zat. Een stel profiteurs likt zjn achterste… (een artikel is te lezen in Trouw) En de grote grap? Wij betalen mee!

  1. BerryCitroen

   Onzin, 90% van de hongaren is het met hem eens. Deze man doet meer voor Hongarije dan wie dan ook voor zijn land in de EU. En ik kan het weten want ik kom daar erg veel. Ik heb het land in 10 jaar met sprongen vooruit zien gaan, levensstandaard is flink verhoogd dankzij Orban. Ze willen alleen geen linkse rakkers meer, ze weten maar al te goed waar dit toe kan leiden, armoede. Wat Nederland te wachten staat als links het voor het zeggen krijgt.

 5. Bes Tolen

  Als je de Hongaren hun gang laat gaan dan heb ik er wel vertrouwen in. Op basis van wat ik er van gezien heb ter plekke. De omstandigheden zijn heel wat beter dan zo twintig jaar geleden. Overal was de behandeling van de klanten goed.

  Het westen heeft in ieder geval geen enkele toekomst met de huidige paus. Die vindt dat god blijkbaar wil, god staat het immers toe, dat de islam de grootste godsdienst wordt en iedere christen zich daarom tot de islam moet bekeren. Eerder al verkondigde de paus dat christenen en islam dezelfde god aanbidden. De grote vraag is waar het Vaticaan momenteel mee bezig is. Het laat in ieder geval zien, dat ze een belangrijke rol speelt in de massa immigratie.
  Het westen heeft een slechte toekomst omdat het bankwezen in hoofdzaak geparenteerd is met het Vaticaan (wie daar ook de ”eigenaren” van mogen zijn. Bepaalde families in Zuid Europa onder meer vanouds uit Rome, wordt gesteld).
  Op de nieuwsgaring en verspreiding heeft de deep state grote invloed. De politiek is er sterk door beïnvloed. Zo zullen bijvoorbeeld Trump en Orban op weerstand kunnen rekenen.

  1. BerryCitroen

   Amen.

 6. Korporaal Monty

  Viktor Orbán, dat is toch de leider van het volk voor het volk.
  De politicus die luistert naar het volk en er is voor zijn volk.
  Een voorbeeld voor onze eigen politiek
  leiders

 7. Ries

  Linksaffers en groenslikkers zijn bezig enkele andere landen in Europa te imiteren in hun streven naar ‘Der Untergang’. (Een prima film die overdrachtelijk precies aangeeft wat er te gebeuren staat. Arm Europa.

  1. van Urk

   Ik weet niet wat er eigenlijk mis zou zijn met wat er in Hongarije afspeelt. Nederland heeft ook een leider die overal veel te zeggen heeft en tegenstrijdige dingen doet wat een deel van het volk niet verlangt. Als een deel van het volk of regering niet eens is met een beleid van een volksvertegenwoordiger wil nog niet meteen zeggen dat een land opeens in een dictatuur afglijd. Die 90 procent die BerryCitroen aangeeft blijkt dat de meeste Hongaren het beleid van Viktor steunen. In elk Europees land heb je van die zeurpieten die ergens niet mee eens zijn en meteen al moord en brand gaan roepen om dat het niet strookt met hun Europees federaal droomplaatje.

   1. Meriadoc Brandebok

    In Hongarije kreeg Fidesz minder dan de helft van de stemmen, maar ach: gelukkig dat het door Orban veranderde districtenstelsel hem een schijnmeerderheid van de parlementszetels cadeau doet.

    1. Stanly2000

     Guus klopt! Het districtenstelsel bestaat o.a. ook in de VS, UK en Frankrijk. Praat je over deze landen dan ook van een schijnmeerderheid? Of heb je liever de schijnmeerderheid van de partijdiscipline van onze regering?

     1. Meriadoc Brandebok

      Met minder dan de helft van de stemmen verloor May haar meerderheid in het Lagerhuis.
      Met minder dan de helft van de stemmen verkreeg Orban een tweederde meerderheid in het parlement, nadat hij het districtenstelsel had hervormd.

      Dat klopt niet.

     2. Stanly2000

      Guus, vergelijkt appels met peren.
      In het VK heeft de derde partij (UKIP) welgeteld 1 zetel en Trump behaalde minder stemmen dan Hilary Clinton. Volgens mij is alles zowel in het VK, de VS en Hongarije eerlijk verlopen en hebben de inwoners gekozen voor deze regeringen of Guus het nu vindt kloppen of niet!
      Trouwens ik krijg bij dit item voortdurend een reclame om Hongarije te bezoeken. Ik kan het je van harte aanraden om Hongarije eens te bezoeken.

     3. Meriadoc Brandebok

      Inderdaad, dit zijn appelen en peren. May en Trump hebben het districtenstelsel niet in het voordeel van hun partij hervormd.

     4. Stanly2000

      Guus uiteindelijk hebben de Hongaren vóór Orbán gekozen en dat is wat telt,toch/

     5. Meriadoc Brandebok

      Ja, maar op de 90% van van Urk valt wat af te dingen. Dat was mijn punt.

 8. Meriadoc Brandebok

  Slaat de gele hesjes-koorts nu over naar Hongarije? Het kan uiteraard zijn dat Orban de werknemers afbeult.

 9. Rosasolis

  Er is inderdaad gedurende de laatste weken een groeiende landelijk protest tegen Orban in Hongarije. Er zijn verschillende redenen: 1. Een vreselijk onmenselijk beleid tegen de geregistreerde echte Syrische vluchtelingen, die leven onder erbarmelijke omstandigheden in gesloten kampen.
  2. Het gedwongen opheffen door Orban van een van de grootste trots van de bevolking: de Centrale European University…zonder enige reden!
  3. Groeiende werkloosheid, en armoede.
  4. Discriminatie tegen vrouwen in hoge functies.
  Ik ben benieuwd hoe lang de beroemde Hongaarse dirigent van het nationaal Budapest
  symphony orkest het volhoud, Ivan Fischer, die van Joods afkomst is. Hij is vaak gast dirigent van het Kon. Concertgebouw Orkest. Misschien zou hij een kans krijgen als vaste dirigent te worden, na het ontslag van D. Gatti, wegens aanranden en discriminatie tegen solo zangeressen en vrouwelijk orkestleden.

  1. van Urk

   U noemt problemen op dat ieder land wel heeft. Leeftijd of vrouwen discriminatie, armoe, werkloosheid, sluiten van bepaalde scholen, asielzoekers die in tenten moeten slapen. In Nederland gebeurt zoiets ook en heeft het zelfs zoiets voorgekomen. Denk maar aan de drieduizend vluchtelingen die in een groot tentenkamp moesten bivakkeren in de buurt van Nijmegen. Maar om ons land of regering dan meteen als fout te gaan zien is wel erg overdreven.

   1. Rosasolis

    @van Urk. Ik heb nooit onze regering hieraan gevallen. Nooit iets geschreven over onze regering. U bent aan het schrijven van valse beschuldigingen.

  2. Stanly2000

   Rosasolis,
   “Een vreselijk onmenselijk beleid tegen de geregistreerde echte Syrische vluchtelingen, die leven onder erbarmelijke omstandigheden in gesloten kampen.”
   Deze echte Syrische vluchtelingen zijn al door minstens vier veilige landen gereisd. Bij mijn weten worden alleen die mensen in bewaring gesteld in afwachting van hun berechting indien zij onrechtmatig de grens met Hongarije zijn overgestoken d.m.v vernieling van het hekwerk. Hongarije is een van de weinige landen die zich aan het Schengenakkoord houdt. (Bewaking van de buitengrenzen)

   1. Voetnoot

    Die situatie verandert wanneer Kroatië EU lid wordt en tot het Schengebied gaat behoren.

    1. Voetnoot

     Schengengebied

    2. Stanly2000

     Voetnoot, Kroatië/Roemenië zijn reeds EU lid maar geen Schengenland. Servië is nog geen EU-lid en dus ook geen Schengenland.

  3. koeiepoep

   U klinkt als een goed geïnstrueerde soros pop. Zit in uw naam.

 10. Peacepipe

  Er zal zeker ook in Hongarije wel het een en ander mis zijn. En werken zonder of zeer late betaling is ook niet fijn.
  Echter, wie zou er in Nederland, België en Duitsland niet graag elke week gratis een aantal uren willen overwerken ten bate van het nationaal belang?
  Nu werken we al jaren, wel is waar betaald, maar dat wordt via de belastingen weer geïnd om te besteden aan immigranten die hier géén enkele bijdrage leveren aan het welzijn van ons land. Integendeel die zullen in de toekomst nog veel meer gaan kosten!

 11. Annemijn

  Orban heeft natuurlijk wel een punt. Zonder meteen alles wat hij doet op te hemelen. Maar als je zelf geen kinderen maakt, dan krijg je gewoon te maken met serieuze verschillen tussen de autochtone, Europese bevolking, en moslims met onderdanige vrouwen en een hoog vruchtbaarheidscijfer. Lees daar ook interessante cijfers over in het boek ‘Kerkgangers en Zuilenbouwers’. Elders bespreken op DDS door dhr. Willemsen. Aanrader!

  Verder moeten links en D66 niet miepen. Orban zegt gewoon de pijnlijke waarheid. Als wij de kinderen niet maken dan doen andere groepen dat voor ons en verandert de cultuur in Europa…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.