Week 11: ‘Gele hesjes’ ontsporen en wandelen bijna tegen aanstormende trein aan!

En we zijn weer een week verder. Het is week 11 van het ‘Gele hesjes’-protest, of nou ja protest, het lijkt steeds meer op een wekelijkse bokswedstrijd, want de boodschap is nu wel helder, maar het geweld neemt niet af. Voor morgen is zelfs een ‘mars voor de republiek’ georganiseerd, dit keer door de ‘rode sjaaltjes’. Wat die rode sjaaltjes willen is nog niet duidelijk, maar we doen een gokje: een socialistische heilstaat zoals Venezuela?

Waar de vorige edities van de ‘Gele hesjes’ nog zo’n 80.000 demonstranten door geheel Frankrijk op de been brachten, daar is er deze week weinig over van die hoeveelheden. Volgens de Franse krant Ouest France zou het dit keer om zo’n 22.000 mensen gaan. Dat is een bescheiden aantal. Nog steeds veel, maar op een bevolking van 70 miljoen Fransen een klein groepje. De beweging kon in het begin op sympathie rekenen en de Franse president neigde dan ook zijn oor naar de klachten van de demonstranten.

Zo organiseert Macron komende maanden een ‘nationaal debat’ om tegemoet te komen aan de spanningen.

Maar nu de onlusten blijven aanhouden, terwijl de omvang van de demonstratie afneemt wordt het wel een beetje pedant. Behalve in Parijs demonstreerden de Fransen ook in andere steden. Bordeaux, Angers en Châtellerault werden getroffen door acties. In dat laatste stadje waren de ‘Gele hesjes’ zelfs zo gek om naast spoorlijnen te gaan wandelen terwijl treinverkeer langsreed! Tja, als je dan wordt overreden, ga dan niet klagen over wiens schuld het is. In de nabijheid van Maastricht kwam onlangs een demonstrant om het leven, maar waren de demonstranten niet gewelddadig. Wel werden de grenzen opgezocht.

In Parijs kwam het vandaag tot aanhoudingen en verdwenen 52 mensen voor onbepaalde tijd achter de tralies. De verwachting is dat zij snel vrij komen. In Lille demonstreerden 1.500 personen en in Dijon 2.500. Dit zijn de aantallen die we in veel middelgrote Franse steden zien. De Franse pers beweert dat de ‘Gele hesjes’ in Dijon met ‘mortieren’ op de politie schoot. Die reageerden vervolgens met traangas. Dat is zo ongeveer het beeld dat in geheel Frankrijk te zien is. De boodschap is niet meer zichtbaar, het geweld wel. Jammer.

De schade na tien weken rellen is enorm. Zo is één derde van de Franse flitspalen vernield, waardoor Macron bijna een miljard euro aan schade moet goedmaken, maar ook inkomsten misloopt. Nu de demonstraties in omvang afnemen kan Macron zijn kans grijpen. Met het ‘nationaal debat’ heeft hij een sterke troef in handen en kan hij, mits hij serieus is, de bevolking wellicht voor hem winnen. Gezien de afname in de protesten lijken de Fransen hem die kans te gunnen. En die kans verdient hij.

Maar, voor hetzelfde geld nemen de protesten binnenkort weer toe. Het is immers niet de eerste keer dat het relatief ‘rustig’ was in Frankrijk. Afwachten dus en uitzien naar de volgende editie. Voor vanavond staat nog een ‘Gele nacht’ gepland en willen demonstranten in Parijs overnachten om morgen dus ‘de mars van de Republiek’ uit te voeren. We zijn benieuwd!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. marco1

  Ze maken Frankrijk kapot. Nog verder dan de Fransen al deden met hun werk mentaliteit. Ondanks dat velen gele hesjes toejuichen ben ik bang dat o.a. Nederland mede kan betalen aan Frankrijk. Voorlopig ben ik allang blij dat de norm ale doordeweekse protesten flink zijn afgenomen en die er nog zijn weinig overlast geven en het alleen nog in de grotere steden in het weekend is. Laat ze trouwens Parijs maar helemaal afbreken klinkt niet netjes maar ik vind dat de grootste kutstad van europa.

  1. HendrikJan

   Als je bang bent dat wij in Nederland moeten meebetalen, moeten we zeker uit de EU. NEXIT?
   Op de AD site staat een filmpje, over de molestatie van één Geel hesje door 7 politie agenten, met de lange lat.
   Dat blijft waarschijnlijk in de gedachte meespelen, bij een volgende wandeling.

   1. marco1

    Zolang er geen Nexit is of we in de EU zitten zullen we voor landen als Frankrijk gaan betalen. Nu ben ikzelf geen hele grote voorstander van uittreding uit de EU of een nexit maar dat doet er verder niet toe. Over dat met de lange lat van de oolitie. Mooi de poli
    Tie moest ze nog veel harder aanp akken er zijn nl ook filmpjes van gele hesjes die zomaar auto’s in de brand steken en winkels vernielen.

  2. Meriadoc Brandebok

   Eens, op je mening over Parijs na.

   1. marco1

    Ik kom er jammer genoeg regelmatig en het is het riool van Europa.

    1. Spaanse kok

     Dat is nu niet aardig Marco.
     Er wordt hier vaak gesteld dat Nederland met Amsterdam op kop, het afvoerputje van Europa is.
     Komt u ineens met een hele andere mening.

     1. marco1

      Ja nu vind ik Amsterdam best een aangename stad maar degene die dat niet vinden zou ik toch aanraden eens door Parijs te lopen(en dan niet het toeristische gebied hoewel dat ook gewoon riool is) en daarna door Amsterdam. De meeste zullen tot de conclusie komen hoewel ze Amsterdam kut vinden het nog een heel stuk erger kan.

     2. Spaanse kok

      Helaas Marco, objectiviteit wordt hier niet op prijs gesteld.
      Hoofddoel is negatief zijn over alles en iedereen.

     3. marco1

      Nou dan zal ik mijn best doen me een beetje aan te passen maar ik kan niks beloven.

    2. Meriadoc Brandebok

     Werkelijk?

     Ach, mijn hart ligt in Rotterdam.

     1. Spaanse kok

      Quote : Ach, mijn hart ligt in Rotterdam.
      Hopelijk niet buiten uw lichaam.
      .

     2. Meriadoc Brandebok

      🙂

 2. HendrikJan

  Even onder ons Teunis, in welke Nederlandse gemeente, is een Nederlandse drager van een Geel hesje omgekomen.?

  1. marco1

   Als ik het goed heb en mag antwoorden voor Teunis was dat Maastricht of iig ergens in Limburg.

   1. HendrikJan

    Het was Visé in België en het slachtofer was Roger L uit België.

    1. struisvogelpolitiek

     @HJ
     Slachtoffer kwam uit Visé en het ongeval gebeurde bij Eijsden bij Maastricht.

   2. struisvogelpolitiek

    Net 100 meter over de grens met België bij Maastricht. Vrachtwagenchauffeur raakt in paniek nadat Belgische gele hesjes zijn vrachtwagen aanvallen en overrijdt geel hesje.

  2. Teunis Dokter

   Scherp gezien, het was in de nabijheid van Maastricht! Vandaar de verwarring, gewijzigd en dank voor de opmerking.

   1. struisvogelpolitiek

    Belgische gele hesjes zijn een stuk agressiever dan de Nederlandse gele hesjes.

   2. HendrikJan

    Ok Teunis, mijn kennis komt voort uit het feit, dat het voorval onder de Gele hesjes in mijn wandelstad, uit ten treure is besproken.

    Gr.

 3. J.Rademaker

  Het land was voor de crisis al failliet en een bevolking is geen sinaasappel.

 4. Ries

  Dat het hesjesleger protestiert is een recht. Daar wil ik niets over zeggen. Maar ik haak af als het gewelddadig wordt. In het bericht moest ik toch even besmuikt lachen. Namelijk over de regel dat Frankrijk enorme schade oploopt wegen het vernietigen van flitspalen. En ik steeds maar denken dat die dingen er zijn voor de verkeersveiligheid. Wel daar ben ik nu vanaf. Het zijn ordinaire kassa’s. Hiero, daaro en everwhereo.

  1. Troelstra

   Dus de Franse overheid maakt zich drukker over geneutraliseerde graaipalen dan over bijvoorbeeld de vele autobranden en andere schade aan andermans eigendommen?

   1. marco1

    Het nadeel van die flitspalen sloop is wel dat je die dingen in Frankrijk van een behoorlijke afstand al ziet staan. Nu maken ze meer gebruik van het innen boetes door verstopt achter bosjes en viaducten de snelheid te controleren met laserguns.

 5. Ries

  Als je meent dat een afvoerputje hetzelfde is als een riool dan heb je toch te wenig onderwijs gehad..

 6. Gerlos

  Weer een dagje rellen en slopen, gezellig toch daar in Frankrijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.