Alweer 180.000 mogelijk onterechte uitkeringen verstrekt door UWV al sinds periode toenmalig minister Asscher (PvdA)!

Het UWV, net als je denkt dat je erover uit bent gepraat en je de meeste lijken in de kast wel hebt ontdekt, duikt er wéér een nieuwe op! Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen worden niet gecontroleerd waardoor er mogelijk miljoenen onterecht zijn uitgekeerd! Dat meldt de NOS.

Dat ze de boel hebben lopen verzaken omtrent WW-uitkeringen was al duidelijk. Ook was al bekend dat ze jarenlang diverse onderzoeksresultaten, die hun falen aankaartten, onder de pet hebben gehouden waardoor minister en Kamer niet werden geïnformeerd.

Daar komt nu dus nog bij dat ook van het medisch keuren van arbeidsongeschikten geen ene moer terecht is gekomen. Tienduizenden zitten daardoor met een uitkering thuis, zonder dat men überhaupt weet of dat terecht is of niet!

Verzekeringsarts Rob Kok, die voor het UWV werkt, levert een schrijnend voorbeeld die volgens hem een aardig beeld geeft van hoe erg de situatie eigenlijk is. Hij noemt een man die na een operatie wegens een blindedarmontsteking al zes jaar thuis zat mét uitkering, terwijl hij na een paar maanden al weer aan de bak had gekund!

In 2015 werd een motie aangenomen die aan had moeten sporen om de achterstand van 25.000 medische keuringen uiterlijk 2016 weg te werken. Toenmalig minister Asscher (PvdA!!) faalde keihard door het wegwerken van deze achterstand niet waar te kunnen maken en de deadline gewoon vooruit schoof naar 2018. Nu zit het UWV met ruim 30.000 achterstanden!

Het wordt nog mooier! Datzelfde ministerie heeft besloten dat een aanzienlijk deel van de gevallen waar artsen verbetering bij verwachtten, niet in de officiële achterstanden werden meegenomen. Eigenlijk praten we hier dus over 180.000 mensen in plaats van de 30.000 waar Asscher tegenaan zat te gapen!

Als een stel complete debielen heeft het ministerie van SZW ook nog eens het beleid dat, als er niet door de werkgever, het werkbedrijf of de patiënt zelf om een herkeuring wordt gevraagd, zij er niet achteraan gaan! ‘Vraaggestuurde herbeoordelingen’ noemen ze dat! In de praktijk betekent dit dus gewoon dat ze er maar vanuit gaan dat iemand vrijwillig afstand van z’n uitkering gaat doen omdat het zulke eerlijke burgers zijn. Idioten. Al weten zij vast ook wel dat dit gewoon een bullshit excuus is om de verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. lIN-T

  Schandalig hoeveel er gefraudeerd wordt in Nederland.

  1. HendrikJan

   Dit is nog maar het topje, van de vlgs de geiten wollen sokjes club, bijna gesmolten ijsberg.
   De genoemde aantallen moet je bij de Rutte club, minimaal met de factor 10 vermenigvuldigen.
   Alleen die 1000 Euro die hij beloofde, die heeft hij zelf gehouden.

   1. lIN-T

    Met dank aan die smerige corrupte PvdA ambtenaren waarmee overheidsdiensten besmet zijn.

 2. JohanD

  Als je een b!an hebt moet je wel heel ver heen zin als je dan nog PvdA stemt!

  1. Rien Noppen

   Ik stel vast dat de PvdA groeit in de peilingen en de PVV daarin daalt.

   Ik bedoel maar.

   1. lIN-T

    Hahah de PvdA! Ben je daar fan van? Lol wat een josti, die partij heeft Nederland kapot gemaakt en ze zijn nu helemaal geen schim meer. Zelfde als jij ouwe, je tijd is voorbij eenzame internet trol.

   2. fockingworst

    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1. Spaanse kok

     Kunt u nog iets anders dan 10 x per dag hetzelfde bericht plaatsen ?

     1. Rien Noppen

      Ik vrees van niet.

    2. santiago

     fockingworst. Is er wel iemand die voor jou zorgt.

     1. santiago

      Iemand moet toch zorgen dat hij op tijd zijn medicijnen inneemt, want dat is vandaag niet helemaal goed gegaan denk ik.
      Ik dacht dat zijn vriend Lugar dat normaal deed.

     2. Lugar

      @santiago: Ken je het voordeel van het script? Dat is een ongekend fijn browser-instrument om lieden als jij uit te sluiten van de reacties die voor mij zichtbaar zijn. Vanaf nu ben jij een pluisje in de wind, niet meer zichtbaar, net als de rest van het gespuis. Van jouw soort zijn er al meer dan genoeg op DDS.

      #script

     3. Spaanse kok

      @santiago.
      ++++

     4. santiago

      Ja, eigen schuld he.

    3. HendrikJan

     Herhaling is de kracht van de boodschap.

     1. Lugar

      @HJ: Exact, en sommige informatie kan mij nooit vaak genoeg herhaald worden.

      #stemzeweg

   3. BB

    @Rien Noppen

    Nog iets te melden ten aanzien van het artikel?

    1. Lugar

     @BB: Je kunt ‘m beter links laten liggen, maar dat weet je zelf ook wel.

    2. Siemien

     @BB ik zal een voorzet geven, Rientje Noppen vindt 180.000 nog veel te weinig Nederland is immers bij machte om veel meer uitkeringen te verstrekken…

 3. Gerlos

  Nederland is de pinautomaat voor vele fraudeurs die het niet zo nauw nemen.

 4. Eugenie de la Fleur

  Maak je maar geen zorgen. Op 21 maart komt er een rechtse maatgreep waar Wilders en Baudoir de macht in handen zullen nemen. Zij zullen wel orde op zaken stellen, wacht maar af 🙂

  1. lIN-T

   Ja maak er maar een grap over, je hebt zeker geen werk of nooit gewerkt. Triest dat andere werkenden fraudeurs moeten onderhouden. Dat is echt niet grappig, fraudeurs en misselijke linkse grappenmakers moeten aangepakt worden.

  2. fockingworst

   Eugeniedelafleurtrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

  3. Arie B

   maatgreep? Is dat iets van Heel Holland Bakt?

  4. Van Havezaat

   Nederland met zijn onechte regering heeft iets waarop U trots kunt zijn:
   Het is een van de grootste belastingparadijzen op deze aardkloot.

   En omdat vele Nederlanders nog steeds slaapwandelen kunnen de politieke clowns in Den Haag gewoon hun gang gaan. Niemand doet hen wat. Niemand spreekt hen hierover aan. Je kunt je stellig afvragen: waarom niet?

   U, Nederlanders, inclusief de Hollanders, zullen zich op een dag realizeren dat U dat moet financieren/betalen via uw belastingheffingen om dit aards belastingparadijs van de eliten en de royals in bedrijf te houden
   (à propos, met royals is niet uw Kon. Huis bedoeld).
   Salut.

   Rusland is niet de vijand.

  5. iduko

   De PVV heeft behoorlijk veel socialistische ideeën. Ze zijn mij te links.

 5. victus

  Het UWV is een slappe, bureaucratische organisatie met veel te veel uitgebluste werknemers die vastzitten in een klaagcultuur. Af en toe pakken ze een makkelijk en eenvoudig te grijpen klant die misschien onbewust wat fout deed- wat door de elkaar afstotende regelgeving heel snel mogelijk is-
  Het inzicht van de noodzaak om bij het publiek over te komen als een moderne dynamische organisatie is totaal niet aanwezig. “klanten” komen toch wel vanzelf. Dus waarom effectief en efficient als slap en ruggegraat loos ook een straffeloze optie is?

 6. HendrikJan

  Ik durf gewoon te vertellen, Nederland is een kei verrot land geworden.
  Men is op het punt beland, dat als men de deur van de kast open doet, er minimaal
  één lijk per dag uit komt.
  Ik blijf trouwens gewoon in Nederland en zet mijn wat oudere schouders eronder, om te proberen, Nederland weer op het goede pad te krijgen.
  RUTTUP en NEXIT.

 7. TD

  Er is heel veel niet in orde in Nederland,en de verantwoordelijken in de “Tweede Kamer klucht” maar bakkeleien debatteren,interrumperen en het beste jongetje van de klas proberen te zijn!
  Alsof we niet genoeg aan de knikker hebben tekende onze incompetente regering,in naïeve domheid ook het klimaatakkoord en marrakesh akkoord om de janboel te completeren!
  Iedereen maar roepen hoe goed het gaat met bananenmonarchie Pays Bas!
  Het wordt tijd voor een complete regeringswisseling,één ding staat vast,slechter kan het niet worden!

 8. NoDoubt

  Het toezicht en daarmee de overheid is kompleet door de politiek uitgehold. Onze maatschappij is totaal onbeheersbaar en we betalen de asielzoekers hun huizen gebitten en ziekte kosten en nog zijn ze ondankbaar. De politiek doet maar wat en de spaarzame nederlander betaalt het gelag. Omdat we het niet meer kunnen bekosten, lees den haag gooien ze de btw omhoog, pensioenen worden herverdeeld onder Europa en jij als spaarzame nederlander wordt gekort op je pensioen en aow. EU lacht zich helemaal krom en de vluchteling die thuis geen pensioen zou hebben gehad, mag zijn hele familie over laten komen om er jaren later lekker op vakantie te zijn en zo blijft de stroom komen. wij betalen wel want Rutte hoeft het zelf niet te betalen. Degenen die graag deze mensen willen helpen, nemen ze zelf maar in huis en onderhoud ze. Kijken hoe lang het in deze bananenrepubliek het duurt. We kunnen niet de hele wereld redden, net zoals dat achterlijke kinderpardon waardoor de hele rechtsstaat te kakke wordt gezet na jarenlang door procederen. Welk signaal geeft NL af. Kom maar binnen want je hebt altijd prijs in NL en je krijt gratis onderhoud want je hoeft er niets voor te doen. Kom naar Amsterdam, Je krijgt gratis opvang ook als je illegaal bent zal Halsema je als niet-gekozen burgemeester je helpen. NL is luilekkerland. De nederlandse burger zal als slaaf voor je werken zodat jij gratis alles krijgt. En owee als je als NL je ziektekosten niet meer kunt betalen, dan kom je op straat en wordt je huis beschikbaar gesteld aan asielzoekers want die krijgen voorrang.

  1. Lugar

   “(…) en we betalen de asielzoekers hun huizen gebitten en ziekte kosten en nog zijn ze ondankbaar.”

   Klopt, sinds Rutte I zijn er meer dan 400.000 asielzoekers bijgekomen. In 2017 kostte dit meer dan 700 miljoen euro. Ik heb al eerder uitgerekend dat het bij elkaar minimaal 9 miljard euro per jaar kost. En inderdaad, we weten op wie we moeten stemmen als we dit niet meer willen. PVV & FVD zijn zo ongeveer de enige partijen die hier consistent tegen in opstand komen.

   #stemzeweg

 9. Pescador

  Ik denk dat er wat ministers zouden moeten worden opgesloten en nooit meer vrij komen

  1. Siemien

   Denk ik ook, maar dan ook even uitsluiten voor andere duurbetaalde baantjes..

 10. Siemien

  Ja en als een bijstandsmoeder €20,– teveel “verdiend” wordt haar gelijk even een sanctie opgelegd..dus wordt gekort en het teveel betaalde dient even terugbetaald te worden..

  1. Spaanse kok

   Heerlijk zo een linkse PvdAer horen zeuren.

   1. Siemien

    Hahahaha je bent nog dommer dan ik al dacht…

    1. Dik

     Klopt, en als je niet op hem reageert voelt hij het ook echt. Negeren vinden dat soort figuren het allervervelendst. Iedere reactie echter wordt dankbaar aanvaard en geaccepteerd als ticket naar ‘ik word gehoord want er wordt gereageerd’

 11. Tante Sidonia

  Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher?
  Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher? Asscher?
  Wereldkampioen wauwelen!
  Wereldkampioen niets voor elkaar krijgen!
  Tijdens zijn Ministerschap:
  Gigantische problemen veroorzaakt bij het Midden-kleinbedrijf (ZZW)
  Naar Marokko om de uitkeringen aan te pakken; resultaat: NUL!
  Allochtonen boven Nederlanders stellen!
  UWV….. nog meer?
  Voorts:
  Financiele puinhoop in Amsterdam achtergelaten!
  Asscher moet veel in het nieuws komen, zelfs dan is de PVDA uit de 1e kamer verdwenen!

  1. Troelstra

   Dit nieuws gaat zeker verder verspreid worden.

  2. Troelstra

   Wel eens in Elsevier verschenen in oktober 2016 het artikel “Asscher’s spoor van mislukkingen” gelezen? En bij de PvdA geloofden ze er nog heilig in dat het niet aan Asscher zou gaan kleven toen Samson werd beentje gelicht ten behoeve van Asscher :). Sterker nog: Ze konden zich niet voorstellen dat de PvdA werkelijk tot 10 zetels zou gaan terugzakken :). We weten hoe het afliep. De kiezers lieten de PvdA decimeren tot een sneu kabouterpartijtje van maar 9 zetels :).

   Hier een artikel uit januari 2017:

   De PvdA kan zich niet voorstellen dat de partij binnenkort wordt gedecimeerd

   De PvdA congresseerde dit weekend in Fabrique, een evenementenlocatie op de grens van Maarssen en Utrecht. Andere partijen hebben genoeg aan een congres van één dag, maar de PvdA niet. Zaterdag begon dit congres met discussies over het verkiezingsprogramma, zondag staat de kandidatenlijst centraal. Ook zwaait de partij Diederik Samsom uit.

   […]

   Discussiëren over onverkiesbare plaatsen
   Het hele proces doet een beetje gek aan: een halve middag discussiëren over kandidaten die volgens de peilingen zeer onverkiesbaar zijn. Maakt het veel uit of Martijn de Kort op plaats 25 staat of niet? Hij komt er waarschijnlijk toch niet in. Dit toont de wereldvreemdheid waar de PvdA momenteel mee kampt. Hier kan men zich simpelweg niet voorstellen dat deze plaatsen op de lijst onverkiesbaar zijn. De PvdA was op haar dieptepunt in 2002 nog steeds ruim twintig zetels groot en hoewel vrijwel iedereen rekening houdt met verlies, lijkt niemand te denken dat de tien zetels uit de peilingen werkelijkheid kunnen worden 🙂 :).

   Maar de discussie over het al dan niet wijzigen van de lijst is eigenlijk nog gekker. Jeroen Dijsselbloem, Sharon Dijksma en Lilianne Ploumen staan in de top tien, maar wie gelooft dat zij echt Kamerlid willen worden? Onbekende nieuwkomers als Gijs van Dijk en Kirsten van den Hul (huh wie?) en een onbekend Kamerlid als Attje Kuiken (al tien jaar in de Kamer) completeren het beeld. Zijn dit de mensen die zo’n enorme achterban hebben dat ze het vertrouwen in de PvdA gaan terugwinnen? Dan zijn Kamerleden als Mei Li Vos en Amma Asante – die allebei een duidelijke achterban bedienen – geschikter.

   Gelet op de peilingen gaat de PvdA weer Statenzetels verliezen t.o.v. 2015.

   1. Troelstra

    Dit is een bijgewerkte versie van een artikel dat eerder verscheen in Elsevier nummer 51, 9 december 2015.

    Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

    De PvdA-leden hebben vicepremier Lodewijk Asscher gekozen als lijsttrekker, ondanks een spoor van mislukkingen. Die hem gek genoeg niet aankleven.

    Lodewijk Asscher (42) is een man met dromen en een visie. De in november overleden Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt (SPD) vond dat dit soort mensen naar de dokter moet, maar vooralsnog hebben weinigen zo’n gezonde politieke loopbaan als Lodewijk Asscher.

    Hij werd na zes jaar wethouderschap in Amsterdam in 2012 vicepremier en minister van Sociale Zaken. Nu geldt hij als een potentiële leider van zijn partij, de in de peilingen gedecimeerde PvdA. En dat terwijl hij over zijn dromen en visies in 2010 al schreef: ‘Er zijn genoeg dingen die niet goed uitpakten.’ Dit is een understatement. Na Amsterdam pakken voor Asscher ook in Den Haag wederom ‘genoeg dingen niet goed uit’.

    De gepromoveerde jurist Asscher heeft een soepele politieke carrière. Op zijn 27ste werd hij raadslid in Amsterdam, op zijn 31ste was hij al wethouder van Financiën, de belangrijkste post. Zowel in 2006 als in 2010 won hij de Amsterdamse raadsverkiezingen. De tweede keer zelfs met een campagne volledig gebouwd op zijn persoon. De PvdA was destijds impopulair, Asscher populair. Hij is een goede campaigner. De campagne leverde 15 van de 45 Amsterdamse raadszetels op. ‘Hij speecht net zo makkelijk voor een congres als op een zeepkist op een markt in Amsterdam-Zuidoost,’ zei Evelyn Lindeman eerder tegen Elsevier. Zij was vier jaar directeur Financiën onder Asscher.

    Blikvanger
    In 2012 stapte Asscher na zes jaar wethouderschap op en werd vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II (VVD/PvdA­). Sindsdien probeert de in de oppositie belande Amsterdamse PvdA Asschers erfenis te redden én hem te lanceren als nieuwe partijleider.

    Asschers agenda in Amsterdam bestond uit vier hoofdpunten: een islamitische zuil opzetten als vehikel voor moslim-emancipatie, de Wallen ‘opschonen’, bureaucratie in de jeugdzorg verminderen en het zwakke Amsterdamse basisonderwijs verbeteren.

    Dat eerste mislukte faliekant. De blikvanger van de Asscher-agenda was de bouw van de enorme Westermoskee (2013) als beoogde emancipatiemachine. Waar velen voor waarschuwden, is inmiddels werkelijkheid. Het Turks-conservatieve Mili Görös uit Duitsland runt de moskee. Ook probeert de Turkse overheid via het directoraat Diyanet invloed te verwerven en zo greep te houden op Turkse Amsterdammers. Niks integratie. In televisieprogramma Collegetour noemde Asscher de bouw dit jaar ‘geen goed idee’. En over de 6 à 7 miljoen euro gemeentelijke subsidie: ‘Dat had de gemeente niet moeten doen.’ Om eraan toe te voegen dat ‘er vreselijk veel mis was gegaan’.

    Deze laatste zinnen zijn typisch Asscher. Als hij een plan lanceert, is hij en niemand anders verantwoordelijk. Niet zijn partij, niet het college. Asscher stond met zijn plannen in Amsterdam vaak zelfs eerst in de krant voordat de gemeenteraad werd geïnformeerd. Maar als het misgaat, gebruikt hij vage begrippen als ‘de gemeente’ en ‘er’. Of schuift de verantwoordelijkheid naar een ander. Zo lanceerde Asscher in 2009 operatie Frankenstein, het tegengaan van bureaucratie in de jeugdzorg. Waarna hij het project weggaf aan ambtenaren die Frankenstein omdoopten in het nietszeggende Systeem in Beeld. In 2010 nam VVD’er Eric van der Burg de portefeuille over. Niemand heeft meer iets gehoord over Frankenstein.

    2010-03-31 17:05:00 AMSTERDAM – Job Cohen (L) ontvangt bij zijn afscheid de Gouden ere-medaille van de stad Amsterdam, uit handen van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. Tijdens een raadsvergadering neemt oud-burgemeester Job Cohen woensdag afscheid van de Amsterdamse gemeenteraad en voormalige raadsleden en wethouders. Cohen werd op 17 januari 2001 geinstalleerd door de gemeenteraad en op 15 januari 2007 herbenoemd voor een tweede ambtsperiode. Onlangs stapte hij op om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden, in de plaats van Wouter Bos.
    Getuigenissen als basis voor beleid

    Als PvdA-lijsttrekker schreef Asscher voor de campagne van 2006 het boek Nieuw Amsterdam, een particulier verkiezingsprogramma. Daarin stelde hij dat de raamprostitutie op de Wallen in handen is van een klein aantal criminelen en dat een flink aantal vrouwen gedwongen achter de ramen zit. ‘Liever een toeristenattractie minder, dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.’ Zijn suggestie om de Wallen te sluiten, haalde de wereldpers. En doorbrak een taboe in de Amsterdamse PvdA, die prostitutie als vrijheid, blijheid zag. Het was PvdA-raadslid en ex-prostituee Karina Schaapman die ‘me de ogen opende voor de donkere kanten van de prostitutiebranche’, schreef Asscher.

    Zonder harde cijfers – schattingen van het aandeel mensenhandel in de prostitutie lopen uiteen van 10 tot 90 procent – maar geïnspireerd door Schaapmans getuigenis kocht Asscher vanaf 2007 panden met een prostitutievergunning. Het is een typische Asscher-methode: persoonlijke getuigenissen gebruiken als basis voor beleid.

    Voor 105 miljoen euro werden ondernemers uitgekocht, de prostitutievergunning werd van het pand gehaald en er werden gesubsidieerd restaurants en ateliers in gehuisvest. Van de 482 ramen zouden er 290 moeten overblijven. Het project is volledig vastgelopen. Slechts 131 ramen zijn gesloten en het aantal ‘criminogene’ bedrijven zoals coffeeshops en massagesalons is juist toegenomen, concludeerde de Amsterdamse Rekenkamer. Uitgekochte ondernemers kochten met de opbrengst horecazaken en villa’s in Zuid-Frankrijk.

    Overheid die burgers kan sturen
    ‘Het sluiten van prostitutieramen helpt niet tegen mensenhandel. Dan gaan de prostituees naar elders,’ concludeerde raadslid Marco de Goede (GroenLinks) destijds. Ook lokale ondernemers zijn boos. Zij hebben soms al jaren een restaurant op de Wallen en kregen plots door de gemeente gesubsidieerde concurrentie. Asscher is al drie jaar weg uit Amsterdam; de ‘opschoning’ van de Wallen sterft langzamerhand een stille dood. Het huidige college zonder de PvdA bouwt het project af.

    Asscher gelooft in een sterke overheid die burgers kan sturen. Lukt dat niet, zoals bij de bouw van een islamitische zuil, dan bedenkt hij nieuw overheidsingrijpen. Hij sloot het Islamitisch College Amsterdam en werd pleitbezorger van door de staat voorgeschreven verlicht onderwijs. Als minister stelde hij zelfs dat immigranten een contract moeten tekenen waarmee ze beloven verlichte waarden te eerbiedigen. Alles bedekt onder een morele saus. Hij komt er telkens mee weg. Asscher is verbaal sterk en noemt de aanpak van de Wallen ‘een kwestie van beschaving’. Wie kan tegen ­beschaving zijn? Tweede Kamerlid Anne ­Mulder (VVD) concludeerde in De Telegraaf: ‘Pr-technisch doet hij het heel goed.’

    Financiële chaos
    Asschers grootste gebrek verwoordde hij zelf in zijn maidenspeech als raadslid in 2002. ‘Juristen kunnen niet tellen,’ zei hij tegen toenmalig wethouder van Financiën Geert Dales (VVD) – ook jurist. Asscher had de jaarrekening over 2001 gelezen en concludeerde: ‘Als ik zie hoe hier de gemeenterekening wordt beheerd, als dat enig beeld geeft van hoe hier de Financiën beheerd worden, dan baart mij dat grote zorgen.’

    Asschers conclusie klopte. Het steenrijke Amsterdam maakt al jaren een puinhoop van de boekhouding. Maar in plaats van daar als wethouder van Financiën iets aan te doen, bleef het een zooitje. De in 2014 aangetreden wethouder van Financiën Udo Kock (D66) was eerder permanent vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse gebieden.

    De econoom concludeerde al na een paar dagen in het Amsterdamse college dat de financiële chaos groter was dan daar. De schuld groei­- de onder Asscher en steeg onder opvolger Pieter Hilhorst met 700 miljoen euro door naar 5,5 miljard euro. Ook bleek de jaarrekening elk jaar anders opgemaakt, waardoor een financieel doolhof ontstond. Asschers Amsterdam maakte jaarlijks meer schulden, en boekte veronderstelde toekomstige inkomsten uit vastgoed alvast in. Het huidige stadsbestuur is meteen gaan bezuinigen om te voorkomen dat Amsterdam onder curatele van Rijk of provincie wordt geplaatst.

    De Amsterdamse gemeenteraad besloot in december 2014 tot een raadsenquête naar de financiële chaos. Asscher verscheen afgelopen oktober voor de commissie. Die verweet Asscher dat hij vooral bezig was met persoonlijke passies, zoals het Wallen-project en onderwijs, terwijl hij zijn hoofdtaak financiën verwaarloosde. Opvolger Kock zei het zo: ‘Als bestuurders bezig zijn met andere zaken, gaan ambtenaren zich ook op die zaken richten.’ Asscher antwoordde tijdens het verhoor vaak: ‘Dat weet ik niet meer.’

    De commissie wist het wel en concludeerde dat het bestuur weinig tot niets deed om de financiën inzichtelijk en in orde te maken. Hoofddocent Tjerk Budding van de Vrije Universiteit vond zelfs dat het rapport harder had moeten zijn. Vooral over opeenvolgende colleges waarin Asscher grotendeels verantwoordelijk was meldde hij in Het Parool: ‘Het college heeft te weinig gekeken naar de financiën.’

    Niet alles ging fout
    Asscher boekte één succes. De kwaliteit van zwakke basisscholen in Amsterdam verbeterde fors door het programma Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs (KBO). Asscher liet de scores van scholen publiceren en leraren en schooldirecteuren monitoren. Wie niet presteerde, werd afgerekend. Hoogleraar onderwijsprestaties Jaap Dronkers (1945-2016) van de Maastricht University: ‘Asscher heeft een paar slechte scholen in Amsterdam weten te sluiten, wat ik erg bijzonder vind.’ Maar, voegt Dronkers toe, Asschers aanpak leidde niet tot betere resultaten dan in andere gemeenten. Hij baseert zich op een vergelijkend onderzoek van het Centraal Planbureau.

    Dat concludeerde dat mede door de KBO de Cito-scores van Amsterdamse kinderen tussen 2008 en 2012 1,7 procent lager lagen dan elders. Leraren en directeuren zagen het KBO als georganiseerd wantrouwen en velen vertrokken of keerden zich ertegen.

    Mislukt banenplan
    Asscher zou Asscher niet zijn als hij niet ook in Den Haag plannen zou lanceren. Zijn stokpaardje: een banenplan tegen werkloosheid. 600 miljoen euro belastinggeld, met geld van bedrijven en vakbonden, zou 300.000 mensen ‘moeten raken’.

    Deze zomer concludeerden CDA en D66 dat het plan is mislukt. Er is niemand aan een baan geholpen, hoogstens zijn mensen gesubsidieerd aan het werk gebleven. Asscher noemde de conclusie ‘cynisch’, maar laat wel de Algemene Rekenkamer het plan evalueren.

    Ook coalitiepartner VVD en de SP zien dat onder Asschers banenplan en retoriek als ‘echte banen voor echte mensen’ weinig zit. De werkloosheid blijft met meer dan 600.000 mensen hoog, de arbeidsmarkt hervormen wil Asscher niet. VVD-Kamerlid Mulder zei eerder in De Telegraaf: ‘De beeldvorming is dat er wat gebeurt, maar als je inzoomt, dan zie je dat er niks gebeurt. Asscher levert niet.’

    Wet Werk en Zekerheid te ingewikkeld
    Asschers belangrijkste initiatief was de Wet Werk en Zekerheid, beter bekend als de Flexwet. Het zou werkgevers moeten aansporen meer mensen in vaste dienst te nemen en ontslag te vereenvoudigen. Dit omdat Asscher minder zpp’ers wil. Dit jaar zijn de effecten van de wet uit 2013 voor het eerst in het volle zicht gekomen.

    De conclusies: werknemers nemen minder mensen in vaste dienst, het aantal zpp’ers stijgt juist, net als de bureaucratie voor hen. De Wet is zo ingewikkeld dat de enige winnaars juristen zijn. Tijdens een speciale hoorzitting met experts en ook in de Tweede Kamer werd Asscher hevig bekritiseerd. Volgens Asscher was het nog te vroeg om aan de wet te twijfelen en zijn de intenties toch goed.

    Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) werd zondag bij Buitenhof gevraagd naar het verschil tussen Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom, die strijden om het lijsttrekkerschap. Van Dam: ‘Diederik is meer praktisch gericht. (…) Lodewijk heeft meer het ideaalbeeld van de samenleving waar hij ook naar toe werkt en maatregelen bij neemt.’

    Tot nu toe verandert Asscher op tijd van baan, of doet hij zijn portefeuille over voordat de consequenties van zijn beleid op weg naar de ideale samenleving zich openbaren. Zo kleeft hem weinig aan. Elsevier schreef eerder dit jaar dat het voor Asscher dan ook zaak is bijtijds weg te zijn als minister van Sociale Zaken en dat het PvdA-lijsttrekkerschap een ontsnappingsroute is. Dan kan hij als eventuele PvdA-leider weer nieuwe visies presenteren.

 12. Troelstra

  Asscher heeft zo’n beetje overal waar hij kwam een spoor van financiële shit achtergelaten.

 13. Troelstra

  Zelfs 9 zetels zijn nog niet aan de PvdA besteed.

 14. victus

  De harde en genadeloze aanpak van de bijstandsmoeder en alleenstaande oudere die misschien iets verkeerd hebben ingevuld of opgegeven, tekent precies de machteloosheid en slapte aan van deze instanties. Zware fraudeurs en notoire oplichters worden ongemoeid gelaten. Deze slappe mentaliteit ziet men steeds meer in publieke sectoren de boventoon voeren.

  1. HendrikJan

   Inderdaad victus, lees mijn laatste bijdrage 11-02-2019 (08.03) over die ruim 24 Miljoen Euro voor politici.

  2. Siemien

   Ik zeg precies hetzelfde, sterker nog, bijstandsmoeder die haar moeder helpt omdat moeders kanker heeft, krijgt te horen dat dit niet mag want dan ben je inwonend bij je doodzieke moedertje en moet je natuurlijk gekort worden.
   We hebben frauderende Polen, kinderbijslagrovende Marokkanen, straks krijgen diegene die hun voor-voor-voor-ouders slaaf waren met terugwerkende kracht een uitkering over die 400 jaar!…

 15. Arbeider

  Tja Asscher de schuld geven is makkelijk. Maar… Is de huidige Min. Bruins ook niet schuldig aan dit debacle? Als oud baas van het UWV….

  1. Gekko

   Absoluut is huidig minister Bruno Bruins ook schuldig. Deze non-valeur (VVD) is nu de politieke baas over de ziekenhuizen. In een goed jaar tijd heeft hij al 3 ziekenhuizen failliet laten gaan. Iets wat daarvoor in nog geen 100 jaar was gebeurd.

   De links-liberale partijen (VVD, PvdA, GroenLinks, D’66) helpen NL naar de afgrond.

 16. HendrikJan

  Let op dit is geen fraude, maar een vorm van zelfverrijking.
  Tussen 2012 en 2018, zijn ca 200 oud politici vertrokken, wel of niet vrijwillig en als blijk van waardering was er een wet, door hun zelf of hun voorgangers ingesteld, die voor deze ruim 200 graaiers
  Ca 24,4 Miljoen Euro heeft opgebracht, namen worden door het departement niet vrijgegeven.
  Bedragen voor één persoon, van ruim 400.000 Euro is geen uitzondering.

 17. Rud56

  Er zou dus een heel andere wind moeten gaan waaien in dat ministerie. Een van realistische politiek in plaats van de zieligheidsindustrie.
  Maar ja, de PvdA had (heeft??*), dus een grote vinger in het SZW-beleid én het stemgedrag van hun stemvee had vast hogere prioriteit dan aanpak van fraudeurs. Fraudeurs die volgens inzichten van de PvdA zielig zijn, worden gediscrimineerd, achtergesteld etc. (*Onderzoek naar het politiek functioneren van de ambtelijke leiding zou feitelijk ook zeer wenselijk zijn)

  En ja, dan die Bruins, falend manager die tientallen miljoenen door fraude heeft laten wegvloeien wordt zomaar minister!
  En nu werden de Polen uitgelicht, maar hoe zit het met uitkeringen aan Turken, Marokkanen, Antilianen etc. etc.?). Topje van de ijsberg?

  Als dit geen kartelpolitiek is!

  1. victus

   Deze gecreëerde zieligheids industrie met al de vergezochte excuses voor crimineel gedrag en handelen kost de staat op jaarbasis miljarden. De meeste mensen vinden dit waarschijnlijk totaal geen probleem of isseu gezien het stemgedrag. “Wij” kiezen hier indirect zelf voor. Kijk maar naar die puinzooi in Amsterdam!

 18. victus

  Helaas heb ik in mijn nabijheid meegemaakt hoe de werkwijzes zijn van bepaalde instanties. Pas geleden was er een zaak op tv waarbij een oudere alleenstaande vrouw direkt in het nauw werd gedreven door volgens mij een verzekerings maatschappij. Deze maatschappij ging meteen vol op het orgel door á la de minute een team dure Amsterdam zuid advocaatjes op de zaak te zetten. Een soort overkill dus. Het ging nergens om. De vrouw liet zich niet overbluffen en vocht alles uit voor de rechter. Die gaf haar gelijk. Schijnheiligste was dat de maatschappij niet bereikbaar was voor commentaar achteraf. Dat geeft de mentaliteit van hun bedrijfsvoering aan. Stiekem, en gericht om het probleem niet op een volwassen manier op te lossen maar juist stap voor stap verergeren ter hunne glorie. Even laten zien dat de burger toch wel aan het” korste eind trekt” mentaliteit.

 19. PMG

  Ja, dat krijg je wanneer er totaal geen controle is. Politici zijn te druk met zichzelf en ondertussen is de overheid een links bureaucratisch sociaal systeem geworden waarbij belastingbetalers een poot wordt uitgerukt en uitkeringsontvangers in de watten worden gelegd. Hetzelfde zien we in het onderwijs, de draai naar links, langzaam maar zeker verworden we tot een socialistische staat, kijk maar eens naar de SP, die doen het best wel goed. De leugen, het wapen van links, regeert.

 20. Koos sssss

  Dit is weer één (niet onbelangrijke) van de redenen waarom de economie in Nederland wel groeit, maar de burgers er toch structureel financieel op achteruit gaan. Want die moeten ook dit gelag betalen.

  1. Van Havezaat

   Hoe denkt je dat deze onechte regering zich gaat voelen wanneer zij toe gaan geven dat het de burgers goed zal gaan en een goed en gelukkig leven hebben?

   Man o’ man, dat betekent dat de onechte regering minder greep op het volk zal hebben. Er ontstaat meer vrijheid onder het volk en het zal een vrij volk zijn.

   Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daar zal zijn baas, Bilderberg, zeer ontevreden over zijn. En dat risico kan dit Bilderberg Knapenkoor niet nemen.
   Salut.

   Noordstroom 2 gaat gewoon door. Ook Nederland zoals de rest van Europa, krijgt zijn gas aan de deur geleverd voor de volgende hondert jaar zonder problemen. Alles normaal volgens contract.

   Rusland is niet de vijand.

 21. Van Havezaat

  Wat zal een PvdA minister zichzorgen maken over de gelden van de belastingbetalers?
  Dat is toch een van de weinige goede dingen van een PvdA: het geld van anderen met een groot gebaar uitgeven.
  Voila en salut.

  Rusland is niet de vijand.

 22. iduko

  Schrap maar alle uitkeringen, toeslagen en subsidies. Er is al lang genoeg geparasiteerd op de werkenden. De overheid is nergens goed in en zeker niet in het beheren en uitgeven van ons belasting- en premiegeld. Als we voortaan zelf (bijna) alles mogen houden wat we verdienen, kunnen we zelf een spaarpotje aanleggen voor magere tijden. Terug naar een kleinere overheid voor defensie, infrastructuur, veiligheid en justitie en ‘Ieder voor zich en God voor ons allen!’ Maar dat is misschien wel erg conservatief. 😉

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.